Kunstmestmarkt implodeert

Met name terroristische groeperingen slachtoffer

Nauwelijks bekomen van het bijna-failliet van Griekenland, wordt de EU nu met een nieuw economisch probleem geconfronteerd: de imploderende kunstmestmarkt. Zowel de productie van als de handel in kunstmest zijn volledig stil komen te liggen. Belangrijkste oorzaak lijkt een gebrek aan vertrouwen tussen de partijen in de sector. De EU komt deze maand met plannen voor een noodfonds van 430 ton vloeibare mest die in de noodlijdende sector geïnjecteerd moet worden.

Waar het vroeger mogelijk was om op veilingen voor een zacht prijsje goede kunstmest te krijgen, staan de kopers nu te dringen om nog aan de grondstof te komen. Volgens beursanalist Henk Angenent valt de situatie het beste te vergelijken met zeldzame metalen. “Het is op dit moment makkelijker om aan 3 gram wolfraam te komen dan aan een pondje kunstmest.”

Met name terroristische groeperingen merken waar de kneep zit. “Wij hebben in de afgelopen weken een voorraad van slechts 5 zakken kunstmest kunnen opbouwen, maar de markt zit nu muurvast”, aldus woordvoerder Douwe Duwie van het maoïstische tuindersbevrijdingsfront Laat Duizend Bloemen Bloeien. Ook GHB-producenten kunnen het ongemerkt inslaan van kunstmest voorlopig wel vergeten.

Op internetfora verschijnen nu al steeds meer tips over hoe te werk te gaan met kunst-kunstmest. Die is volgens onderzoekers niet-explosief, geurvrij en biologisch. De AIVD waarschuwt echter voor de gevaren van kunst-kunstmest, aangezien het volgens experts voor terroristen nog steeds mogelijk is om iemand ernstig te verwonden, ‘mits in flinke hoeveelheden van grote hoogte op het hoofd gedeponeerd.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nauwelijks bekomen van het bijna-failliet van Griekenland wordt de EU nu met een nieuw economisch probleem geconfronteerd de imploderende kunstmestmarkt. Zowel de productie van als de handel in kunstmest zijn volledig stil komen te liggen.

Reageer
gravatar

Erik B., met stip binnengekomen op 16: Johnnie Hoes is ons ontvallen, maar zijn opvolger heeft zich nu al aangemeld. Tip: meld deze tekst aan bij BuMa/Stemra; voor je het weet wordt het dé vakantiehit 2011 van Cherso via Alanya tot in Afghanistan. En dat zonder royalties, je moet er toch niet aan denken die mis te lopen?

Reageer
gravatar

kent u deze nog

Artiest: Boem
Titel: even aan al-qaida vragen.

Blonde haren, blauwe ogen,
uit een sprookjesboek geslopen
kwam hij voor mijn kassa staan en zei
“graag wat kunstmest of nitraten, en ik wil graag snel betalen”
Ik vroeg “ wil je er een vuurtje bij?”
En dit is wat hij zei

Refrien:
Even aan al-qaida vragen
Ik zweer je dat hij dat zei, hij fronste er niet eens bij
even aan al-qaida vragen
Hij is gewoon de weg kwijt,
Al denk ik dat niet altijd

en hij keek me aan
en plotsling ging hij staan, vanaf toen
was er niks meer aan te doen

Refrien:

nou dat kom je maar weinig tegen
zo,n meneer verdient alle zegen
ik dacht dat t was uitgestorven
die nitraat is al lang bedorven
als hij maar voorzichtig zal zijn
al zal me dat een grote zorg zijn
Als ie maar niet…, als ie maar niet

ongekend is nu de schade
die de staat op hem zal verhalen
dus dat achtervolgt hem voor eeuwig
en kan je nu geen wapens meer kopen
en daar mee door de straten lopen
als ie maar niet…., als ie maar niet

refrein;3x

En hij keek me aan,
t was meteen gedaan, vanaf toen
was er niks meer aan te doehooooeeen

Reageer
gravatar

bemest zijn bloembedden al jaren met buskruit van het Kruidvat (2,95/kilo).
De klaprozen klappen wat harder, maar daar slaap je op den duur wel doorheen.

Reageer
gravatar

Oh jee, dalijk kan je ook al geen waspoeder meer krijgen want daar zit ook sulfaat in. En kiloknallers: daar zit sulfiet op.

Misschien trekt het wel weer bij als ze de bijgevoegde handleidingen hebben aangepast waarin staat wat je vooral niet moet doen met kunstmest omdat dat een gevaarlijke knal kan geven.

Reageer
gravatar

Met het oog op het feit dat op enig moment de prijzen van kunstmest zullen gaan dalen raad ik aan om in put-opties of futures kunstmest te stappen. Mede door de mogelijke productietoename van kunst-kunstmest is een dergelijk scenario niet ondenkbeeldig.
Dit advies wordt afgegeven zonder de AFM te raadplegen en resultaten behaald in het verleden geven geen garanties voor prijsexplosies in de toekomst.

Reageer
gravatar

Apelfoortse velden lagen er vroeger vol mee, maar tegenwoordig geen korreltje kunstmest meer te bekennen. Sommige boeren hier hebben aan hun koeien niet genoeg en zijn er zelfs toe over gegaan om mensen te vragen hun honden op de weiden en velden uit te laten zonder de hondenpoep te ruimen. Het moet niet nog gekker worden!

Reageer
gravatar

Ik heb laatst 15.000 kg. kunstmest gekocht voor mijn moeder bij wie ik inwoon maar het bleken kattenbakkorrels. Poekie is er blij mee maar vertrouw nooit kerels in een zwarte geblindeerde Mercedes uit ’83.

Reageer