Brazilië in 2020 afhankelijk van eend

"Niet verstandig om alle druk op een eend te leggen."

Brazilië heeft zijn ambities op het gebied van milieuvriendelijke energie aangescherpt. Het overwegend Zuid-Amerikaanse land wil in 2020 zestig procent van zijn energie winnen uit een eend.

Het plan werd gisteren gepresenteerd door de Braziliaanse president Dilma Rousseff. Volgens haar kan Brazilië het eerste land ter wereld worden dat voor zijn energievoorziening volledig afhankelijk wordt van een individueel dier. Op welke wijze een eend het energienetwerk voor 8,5 miljoen vierkante kilometer zou kunnen voeden, is nog onduidelijk.

President Roussef verdedigde haar plannen gisteren in het Braziliaanse parlement. Ze wilde nog weinig kwijt over de precieze uitvoering van het idee: ‘We zullen nog nader onderzoeken welke methodes het meest effectief zijn, maar het gaat me vooral om het principe. Jarenlang hebben we de oplossing voor de mondiale energiecrisis buiten een eend gezocht en je kunt je afvragen of dat verstandig is geweest. In de rapporten van het VN-klimaatpanel komt het woord ‘eend’ niet eens voor! Ik leg me er niet bij neer dat we eenden blijven negeren in het debat over klimaatverandering.’

Experts denken dat de doelstellingen te ambitieus zijn. Ludo Streefkerk, Hoogleraar Kapitaalvernietiging, vindt de plannen te eenzijdig: ‘Het lijkt me niet verstandig om alle druk bij een eend te leggen. Natuurlijk zou zo’n beest een heel belangrijke rol kunnen spelen binnen het grotere verband van schone energie, maar we moeten oppassen dat we niet te veel verwachten van eenden. Brazilië heeft een van de snelst groeiende economieën ter wereld. Dan kun je niet uitsluitend afhankelijk zijn van, met alle respect, een watervogel.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het bericht berust inderdaad op een vertaalfout. Ik heb de oorspronkelijke tekst gelezen en daarin staat de zinsnede (in het portugees) “… met vereende kracht energie opwekken …”. Daar heeft de vertaler van gemaakt “… met verkrachte eend energie opwekken …”. En dat is dan weer gekuist tot “… met een eend energie opwekken …”.

Reageer
gravatar

Eendergie is al eens getest in het russische Novosibirsk.
Uit de beperkte documentatie van die tijd bleek het grootste probleem het restafval te zijn.
Dergelijke stoffen zouden op den duur het volledige oppervlak van Rusland in beslag nemen en daarmee het land met enkele cm’s per jaar verhogen. Er is geschat dat het land ongekende hoogte zou bereiken bij voortzetting van eendergie. Dit was op dat moment ongewenst echter ziet Brazilie misschien mogelijkheden in plaats van problemen.

Reageer
gravatar

n het digitale tijdperk bestaat alles uit eentjes en nullen. Aangezien een nul niks is, doet Brazilië er inderdaad goed aan zich te focussen op eentjes. En dan één eent in het bijzonder.

Reageer
gravatar

Ja, ik weet het niet hoor.
Ik heb de eenden in de singel voor nu eens goed bestudeerd, en mijn voorlopige conclusie moet zijn dat er inderdaad veel energie vrijkomt, maar dat dat rechtstreeks gerelateerd is aan hoeveelheden oud brood.
Zonder dat gebeurt er niet veel.

Ik geef het maar even mee.

Reageer
gravatar

Door den eendt uit te perschen door den wrongel van grootmoedersch ontwaateringsmachien komen de rijpe sappen beschikbaar. Daarmede den heilzame wercking tot zich kan laten koomen door het excreet in ene teughe te drincken.

Onnodig te vermelden dat nadien den eendt in den gelegenheid dient te worden gesteld te recupereren gedurende tenminste zes (6) gehele uren.

Dit proces mag den eendt onder geen beding meer dan zes (6) keer per weeck ondergaan.

Een ander bekende toepassing van deze esoterische oliën wordt gevonden in het stoocken van stoomketels onder van ocktrooi J. Watt.

Aldus zelfbenoemd Braziliaanse/Fins uitvinder P. dela Troch in zijn ‘awakenings’ uit 1901 – uitgeverij Patos.

Reageer
gravatar

Verbaast me niks. In het digitale tijdperk bestaat alles uit eentjes en nullen. Aangezien een nul niks is, doet Brazilië er inderdaad goed aan zich te focussen op eentjes. En dan één eent in het bijzonder.

Mag ik de mensen met kritiek eraan herinneren dat Amerika veel te danken heeft aan Donald Duck en Nederland aan Alfred J. Kwak. De vraag moet dus niet zijn ‘Waarom een eent?’ maar ‘Welke eent?’

Reageer
gravatar

De bezwaren van de CPTB (Confederaçao dos Patos Trabalhandos Brasileiros), de grootste eendenvakbond van Brazilië(!) om roofbouw op dat ene lid te plegen moeten om verschillende redenen serieus genomen worden. (hoezeer er binnen de CPTB ook op niets af gekwaakt wordt)
Het voorstel om de energievoorziening uit vier eenden, in volcontinue dienst te halen is zeker bruikbaar. Het biedt de deelnemende eenden ook de kans om buiten werktijd nieuwe energie op te doen, die er dan in werktijd weer met vereende krachten uit gehaald kan worden.

Reageer
gravatar

Toch moet daar hevig regelgeving op losgelaten worden: we weten allemaal hoe het daar aan toe gaat in die warme gebieden, dus moeten we voorkomen dat we ineens opgescheept zitten met een lading verkrachte eenden.
Dat werkt niet

gravatar

Ik heb even wat portugees gegoogled en wat blijkt ? Volgens mij is hier een vertaalfout opgetreden. Eend in het portugees is pato, terwijl pata staat voor poot.
Ik denk dat het de bedoeling is dat alle mensen en dieren in Brazilië met hun “poten” energie gaan opwekken !
Dus overal komen grote en kleine tredmolens, waar eenieder “vrijwillig” moet gaan trimmen om zo elektriciteit op te wekken. Evenzo voor grote en kleine dieren.

Reageer
gravatar

Het kan ook heel goed puto zijn. Bedoeld wordt dan dat de Brazilianen als ze zich boos (puto) maken dat ze 60% van hun eigen energie zelf op gaan wekken.

gravatar

Een enorm risiko. De afgebeelde vogel is een mandarijneend en die komt niet eens voor in Brazilië. De vraag is of de Brazilianen wel afhankelijk willen zijn van een allochtone eend. Uit onderzoek blijkt dat de meeste vogels grote moeite hebben met het slagen voor een inburgeringscursus, sorry: ik bedoel invogelingscursus.

Reageer
gravatar

Lieve Paulientje,

Oma heeft ook wel eens een eend in haar wc laten dobberen, maar hij verzoop iedere keer bijna bij het doorspoelen. Oma heeft hem toen maar weer terug in de sloot gezet.

Reageer
gravatar

Lieve vreemde eenden,

Ik heb weer een grapje, daar komt ie:

Wij van wc-eend bevelen de wc-eend aan. 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

Leuk bedacht van mij, toch.

Veel lieve kusjes van Paulientje met de staartjes.
x x x x x x x x x x

O ja,
Mijn mammie zegt dat haar wc-eend geen energie wil leveren en dat de reclamemensen van wc-eend tegenwoordig glorix aanbevelen.

Reageer
gravatar

Sirwoezel,

De eendenbond eist voor de energieeend toch gauw een achturige werkdag met lunchpauze en snipperdagen. Er moet ook worden gedacht aan de Arbo-eisen, zodat de eend zich niet overwerkt. Uiteindelijk zitten ze in Brasilië in het weekeinde, ‘s avonds en tijdens de eendentrekvakantie in het donker.

Reageer
gravatar

Ook ik heb het Braziliaanse nieuws met enige skepsis aangehoord. Het lijkt voor iedereen (behlave de eend dan…) een geweldig idee, maar men stapt wel erg gemakkelijk over de te verwachten problemen heen. Wat als ‘de eend’ een keertje misselijk is? Of erger: een hele week moet bijkomen van een vogelgriepje?

Reageer
gravatar

Vreemde keuze van die Brazilianen. De eend is immers nog lang niet uitontwikkeld. De kans dat eendenenergie niks wordt is levensgroot.

Ik adviseer om in te zetten op biologische wind. Rundvee laat genoeg winden waaien om de hele wereldbevolking te voorzien van energie. Het vergt enkel de kleine investering van een oplaadbare batterij en een windmolentje achter iedere koeienkont. Tijdens het melken kan de energie uit de batterij worden gehaald.

Reageer
gravatar

Volgens mij is dit idee van Brazilië zeer goed haalbaar. Eenden lopen graag in flink tempo een stukje over nat grasland, daar zetten we kleine tredmolentjes neer die door de platte eendenvoeten in beweging worden gezet en voila, onze energie is er. Tegelijk komt er veel werk voor eendenfokkers en eendentrainers en begeleiders. De speld prikt dus aan vele kanten.

Reageer
gravatar

Jij hebt het niet helemaal begrepen. Het artikel vermeldt dat Brazilië energie gaat halen uit één eend, niet uit meerdere. Dat laatste zou niet uniek zijn, tenslotte en dus niet de moeite van het brengen waard.

gravatar

Nederland heeft gisteren laten weten dat zij in de toekomst energie gaan winnen uit ‘gebakken lucht’. Het spreekt voor zich dat de eerste centrale zal verrijzen op het Binnenhof.

Reageer