Peiling Maurice de Hond ongeldig verklaard

Stemmen bleken gebaseerd op 'incomplete of onjuiste informatie'

Een peiling van Maurice de Hond over Europese financiële steun aan Griekenland is ongeldig verklaard, nadat uit onafhankelijk vervolgonderzoek bleek dat de respondenten niet wisten waar ze het over hadden. Op de vraag ‘Moeten we bakken met geld verschepen naar die geldverkwistende besnorde souvlakivreters?’ antwoordde maar liefst 62% ‘Wat denk je zelf?!’ De Hond heeft volgens insiders teleurgesteld doch begripvol gereageerd op het besluit om de peiling af te keuren.

Volgens het rapport van onderzoeksbureau Bokhoven waren alle stemmen gebaseerd op ‘onvolledige en soms zelfs onjuiste informatie’, aldus hoofdonderzoekster Lisa Renoort. “We hebben iedereen die een stem heeft uitgebracht gevraagd naar zijn of haar opinie over de kwestie, om te kijken of de peiling valide is. De uitkomsten waren verontrustend. Uit het rapport bleek onder meer 30% tegen staatssteun te zijn omdat ze het onverantwoord vonden om minister Jan-Kees de Jager met zo veel geld over straat te laten lopen. Nog eens 48% vond Babi Pangang lekkerder dan Gyros, en de overige 22% hoopte ‘dat meneer de Hond ze met rust zou laten als ze gewoon maar antwoord gaven’.

Ook onder de voorstemmers zaten veel ongeldige stemmen. 12% was voor leningen aan Griekenland, mits de soldaten niet bij gevechtshandelingen betrokken zouden worden, 54% was bang dat Lowlands anders niet door zou gaan en 30% vond de leningen prima omdat er in tegenstelling tot Assange of Strauss-Kahn geen wezenlijk vluchtgevaar is. Ook de peiling over het boerkaverbod moet worden overgedaan. Hoewel 80% aangaf voor een boerkaverbod te zijn, bleek bij navraag dat 30% dacht dat de boerka een tak van Al-Qaida is, 40% meende dat het om een herindeling van agrarisch gebied rond de Hedwigepolder ging, en nog eens 9% iedere vraag, inclusief ‘wat is uw leeftijd’, bevestigend beantwoord te hebben.

De peilingen zullen begin juli opnieuw gehouden worden, volgens Renoort ‘meer dan genoeg tijd voor de deelnemers om zich goed voor te bereiden’. Tijdens de nieuwe peiling zullen internationale waarnemers zorg dragen voor een ordentelijk verloop van de vraagbeantwoording. Volgens een peiling van Maurice de Hond is 65% van Nederland blij dat er eindelijk eens onderzoek wordt gedaan naar die figuren die klakkeloos op iedere peiling hun stem uitbrengen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@19. Helaas valt de stemkunst onder cultuur… Misschien dat Onderzoeksbureau Bokhoven nog vacatures voor stemkunstenaars heeft?

Reageer
gravatar

@nadenkertje #28

Daar is over nagedacht, hoe meer mensen niet nadenken, hoe kleiner de kans op een burn-out, wat uit eindelijk flink wat ziektekosten scheelt, het resultaat is natuurlijk dat de ziektekosten niet zo heel veel omhoog gaan.

Reageer
gravatar

@Ir Leeflang agrarisch consultant #27,

Ik wil u alvast bedanken voor uw moeite. U heeft gezien de door u vrij gegeven informatie, echte ‘inside-info’ omtrent “Den Haag”

Doch moet het laatste van mijn hart;

Weet u zeker dat men te Den Haag maar één hersenhelft gebruikt? Mijn huidige insteek is, dat men juist helemaal niet nadenkt.

Bang voor een burn-out of zo…

Mvg,

Nadenkertje

Reageer
gravatar

26. Imposant, iemand die beide hersenhelften gebruikt; dát moesten meer mensen doen. Vooral in de politiek en zeker ook in de IMF waar men op topniveau blijkbaar eerst andere organen inzet. Nadenkertje, jammer van dat échec van uw consultancy-bureau maar er hoeft geen sprake te zijn van carrièrebreuk; de VVD gaat het KNMI wegbezuinigen dus u (als ZZP’er) kunt met uw agrarische achtergrondkennis en uw veel lagere overhead, de boel zo overnemen. Ik zal ambtsHalbe staatssecretaris Zijlstra bellen en een goed woordje voor u doen. Waag er een A-4tje aan met wat gunstig ogende cijfers; in Den Haag gebruiken ze maar één hersenhelft.

Reageer
gravatar

@Margootje #1,

Nee, nee…de tijd is helemaal niet te kort. Men is het tegenwoordig gewoon verleerd om (normaal en helder, noem het het boerenverstand) na te denken.

Mijn consultancy-bedrijf ging erdoor over de kop. En nu zitten we met de gebakken peren, in de vorm van onjuiste peilingen!

Als je iemand vraagt zijn ‘gezonde boerenverstand’ te gebruiken, vraag je hem om alle theoretische bullshit even aan de kant te zetten en ergens praktisch en logisch over na te denken.

Je zegt dus in feite dat iemand doorschiet in de theorie.

Praktijkgerichtheid en logica zijn, net als theoretisch denken, ook onderdelen van intelligentie.

Je vraagt iemand dus een ander deel van zijn intelligentie aan te spreken.

Volgens mij is er geen boer die zich door deze uitdrukking beledigd voelt, ik als boerenzoon in elk geval niet!

*zucht*

Reageer
gravatar

Hoe lang zitten we nu nog met al die hondse enquêtes? Je kunt geen tegel optillen of er kruipt wel een enquêtteur c.q. etiquetteur van Maison d’Hondt onder vandaan.
Nu zit de jonge Hond ook al in de core-business, een nieuwe Honden-generatie die ook weer gaat goochelen met cijfers. Waar dient al dat cijfersverzamelen en stemmingenpeilen nou eigenlijk voor? We hebben het Orakel Vergeer van het CBS toch al. En anders laat pH (“zuurgraad”) Donner door zijn boven-balkende-normige etalage-ambtenaren of wat hyperactieve externe adviseurs wel cijfertjes produceren; doen die ook nog wat nuttigs voor hun twee-en-een-halve- ton netto per jaar..

Reageer
gravatar

Cijfers kunnen niet liegen, maar sommige leugenaars kunnen verdomd goed cijferen. Anders gezegd: There are lies, damned lies and statistics (President Franklin Delano Roosevelt, Washington, 1942).

Reageer
gravatar

Even een korte peiling:
* Bent u voor een CBS (Centraal Bureau Stemvaardigheidsbewijzen)?
* Bent u tegen een CBS?
* Heeft u geen mening?
En zo nee waarom dan wel?

Reageer
gravatar

Bij de belgische verkiezingen stemmen altijd veel mensen op bla/ong. Wordt het geen tijd deze populaire partij ook in Nederland op te richten ?

Reageer
gravatar

Wordt het geen tijd om Maurice de Hond zélf eens te gaan peilen?
Oraal, rectaal, nasaal, audiaal, tangentiaal: feiten en cijfers!!!
Neusdiepte tot op de millimeter, afstand tussen de trommelvliezen tot op de 10e mm. Stemfrequentie en -modulatie gegevens, alfa, beta, gamma en delta hersengolven willen we weten.
Onderbuikinhoud en darmlengte: sonde erin en gegevens verzamelen.

Kunnen we eindelijk eens vaststellen of Maurice écht bestaat of slechts een verzameling non-correlerende gegevens is.

@19 Jan Ch.: nee hoor, ik doe met alle plezier mee aan allerlei peilingen: geef wel telkens andere en tegengestelde antwoorden om rare uitslagen te krijgen.
En ik krijg er nog opinionpoints voor ook!

@6 Neuzel: ja dat effect zien we nu: spookstemmers. Ramp in het stemhokje.
Iemand moet ze zeggen dat géén mening óók een mening is en dat ze die vooral moeten koesteren.

Reageer
gravatar

@6 Een goed idee! Een stemexamen. Verder natuurlijk een uitgebreide psychologische test voor aspirant kamerleden en regeringsfunctionarissen. Door een onafhankelijk elitair bureau.

Reageer
gravatar

Ik reageer al jaren niet meer op artikelen over de peilingen van Maurice de Hond. En daar houd ik mij aan !
Want ik vind die man en zijn peilingen zo ongelooflijk beneden alle niveau, en eigenlijk alles wat hij doet volkomen zinloos, dat ik het niet nodig acht om mijn mening over hem met anderen te delen.

Reageer
gravatar

Geachte heer Bokhoven, ik ben voornemens een couscousrestaurant te beginnen voor Henk & Ingrid (dat vinden ze allebei “eigenlijk toch ook wel weer lekker ergens”). Hoeveel marokkaanse koks kan ik dan in dienst nemen?
Natuurlijk niet als vergelijking, maar de nazi ‘s vonden een paar negers in uitgenodigde buitenlandse negermuziekorkestjes oké, want helemaal zonder klonk het niet. Kunt u dat wellicht eens peilen onder peiling-gecertificeerde Henk & Ingrids?

Reageer
gravatar

Eerst die Bokhovenbende maar eens laten navalideren door het NdWI. Voor je het weet hebben we hier te maken met een Kat in de zak.

Reageer
gravatar

# 13.

Die Bokhoven is niet helemaal 100%.

Waar de meeste onderzoekers het erover eens zijn, dat er honderd procenten in 100% gaan, hanteert Bokhoven een rekenmodel, waarbij dat er veertig zijn.

Ik wil niet al te technisch worden, maar kort gezegd krijg je dan significante afwijkingen, wat door kan werken in de uiteindelijke uitkomsten van het onderzoek.

Reageer
gravatar

Dacht ik het niet, weer die dekselse Bokhoven die het helemaal geweldig in de gaten heeft. Bokhoven mag veel vaker in de Speld aangehaald worden, laat Bokhoven ook maar eens onderzoek doen naar alle eerdere peilingen en u zult zien: ze komen er uiterst slecht vanaf. U denkt dat dit kabinet op een meerderheid steunt? Ha, Bokhoven maakt u duidelijk dat incl. de gedoogpartij slechts 49,7 % van de kiezers dit kabinet wilde. Dus die peiling en de uitslag zaten ook al volkomen fout. Huur bureau Bokhoven in en eindelijk komt de waarheid in percentages naar boven in Nederland!

Reageer
gravatar

Zie je wel ! Eens te meer blijkt dat alleen maar peilingen gehouden mogen worden onder uitstekend geïnformeerde, zeer verstandige en diepinvoelende personen, zoals wij.
Wanneer snappen de opiniepeilers dat nu eens ? En om te mogen stemmen moet natuurlijk ook een pittig examen worden afgenomen, waarna alleen de allerbeste mensen overblijven, niet meer dan een handvol, naast ons.

Reageer
gravatar

Ach, 80% van alle statistieken is sowieso uit de duim gezogen, en 93,4762% van de rest wordt gepresenteerd met een onverdedigbare precisie.

Ik zie het probleem niet zo – als we niet meer op basis van onvolledige en onjuiste informatie onze mening mogen geven, kunnen we de politiek net zo goed helemaal afschaffen. Wat overigens volgens 50% van de door mij geïnterviewde personen een goed idee zou zijn (ik had verwacht dat dat 100% zou zijn, maar het blijkt dat de Tweede Kamer een grote klant is van mijn vaders bedrijf)

Reageer
gravatar

Vroeger had 40% gewoon ‘geen mening’ maar tegenwoordig denken ze allemaal zich een mening te kunnen veroorloven, ook als ze geen enkel benul (onbenul) hebben.

Gewoon een stembewijs invoeren! Je laat toch ook geen chauffeurs zonder rijbewijs de weg op?

Reageer
gravatar

Ja zeg, wat was dat nou helemaal voor een pruts-enquête. Ze hebben niet eens vragen gesteld over de stropdassen van president Bouzouki. En ook niet over de muziek van Retsina Mouskouri. En al die Grieken stemmen nog steeds op de Zorba-partij, zo komt het natuurlijk nooit goed.

Reageer
gravatar

Schande! Zo serveer je de gezonde mening van miljoenen rechtgeaarde Nederlanders af. Kan De Hond niet gewoon peilen onder Radio 2 luisteraars? Binnenkort 35% van de tijd Nederlandstalige muziek (dankUwel Geert!). Wie dat overleeft heeft genoeg Nederlandsch Volksempvinden in het hart om peilvalide te mogen heten. Zoals grootmoeder zong: “In Mijn Diepste Zeeën Mag Jij Gaan, O Peil-Valide Veteraan!”

Reageer
gravatar

Knettergek!

De 1.5 miljoen mensen die wel vanwege gedegen redenen (Geert vertelde exact wat ze moesten stemmen) stemden worden nu zomaar aan de kant gezet. Zij zijn het volk! niet die 14.5 miljoen anderen!

Reageer
gravatar

Walgelijk gewoon. Nou moet alles weer overnieuw gedaan worden door mensen die nog even goed moeten nadenken. Die tijd is gewoon veel te kort.

Reageer