‘Keltische cultuur superieur aan Etruskische’

Historicus verkiest orthodoxe Kelten boven Etruskische jongeren

De Keltische cultuur is superieur aan de cultuur van de Etrusken. Dat zegt historicus Theo Meervoudt in zijn nieuwe boek ‘De Keltische lente’. Meervoudts opvattingen gelden als controversieel. Zelf zegt hij enkel de feiten te benoemen: “Ik heb heel feitelijk uiteen willen zetten hoe de Keltische cultuur zich verhoudt tot de Etruskische. Dan zie je bijvoorbeeld dat met name de continentale Kelten een groter leefgebied hadden dan de Etrusken. Dat kun je vervolgens wel gaan ontkennen, maar cijfers liegen niet.”

Een belangrijk onderwerp in het boek is de scheiding van kerk en staat. Die is volgens Meervoudt het beste gewaarborgd bij de Kelten: “Dan zal iedereen wel roepen dat de rol van de druïden zeer dubieus is geweest, maar per saldo zijn er minder problemen met orthodoxe Kelten dan met Etruskische jongeren. Overigens wil ik niet generaliseren: niet alle Kelten zijn schapenfokkers, niet alle Etrusken zijn dertig.”

Meervoudt ontkent dat hij de minpunten van de Kelten verdoezelt: “Ik zeg nergens dat er geen bloed vergoten is in de Keltische geschiedenis, maar uiteindelijk zijn de Keltische normen en waarden superieur aan de Etruskische, die zich veel moeilijker verhouden tot de rechtsstaat.” Eerder betoogde Meervoudt dat de Swifterbantcultuur superieur zou zijn aan voormalig LPF-politicus Harry Wijnschenk. “Met daarbij de kanttekening dat het altijd lastig is – en vaak niet nodig – om oud-politici te vergelijken met geologische tijdperken. Ik vind ook dat we daar voorzichtiger mee moeten zijn in het debat. Ik erger me vaak aan het gemak waarmee het neolithicum erbij wordt gehaald, vaak door mensen die door hun argumenten heen zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Deze zogenaamde ‘historicus’, Theo Meervoudt, is duidelijk gefinancierd door de Keltische lobby. Dat de Keltische cultuur superieur zou zijn is natuurlijk klinkklare onzin.

Alles wat de Kelten deden was naakt vechten en piramides bouwen.

Reageer
gravatar

# 14, Mr. Paulus. Uw voorkeur voor het Etruskisch boven het Latijn en het Keltisch (Gaelic) is inderdaad een persoonlijke notie, over smaak valt niet te twisten, zeker niet met chefkoks. Maar die oververtegenwoordiging van proto-Keltisch door Duitsers en Friezen is een misvatting. Duits en Fries, Greunings en de Lingua Tubantia zijn Germaanse talen. Slechts het Schweizer-Dütsch en het Raeto Romaans zijn Etruskische randverschijnselen en daardoor zo goed als onverstaanbaar voor niet-ingezetenen. De schier onuitspreekbare namen en woorden in het C.T. (dat is Contemporaine Keltisch) hebben te maken met de lokale behoefte om de toeristenstroom op gang te houden. Vakantiegangers lijken aangetrokken door mystiek die zij niet begrijpen. vandaar dat zo veel Japanners de Keukenhof bezoeken; zij menen een natuurverschijnsel te zien en begrijpen dus niet dat al die bollen zeer planmatig zijn gepland. Keltisch is eenzelfde verschijnsel ook als ooit Sijtje Boes op Marken was, je begrijpt er niets van maar het is net even wat anders dan de omgeving thuis.

Reageer
gravatar

Persoonlijk vind ik de Etruskische taal veel mooier dan het Latijn. Persoonlijk dan. Ik denk, dat de Gymnasia daarom er beter aandoen om daar rekening mee te houden, maar ja wie ben ik nou helemaal.

Het proto-Ketisch daarentegen wordt absoluut oververtegenwoordigd door het Duits en vooral door het Fries. De laatste verkracht het Keltisch toch compleet. In Ierland, Noord-Ierland, Schotland, Wales, en Bretagne wordt het verdorie onderhand eens tijd om ophouden dat Kelts met die fobie voor klinkers. Niemand kan ze verstaan.

Begrijpt u?

Reageer
gravatar

Demoniseren! Om Harry Wijnschenk nu gelijk aan het Neolithicum te koppelen: dat is een belediging van alle Neanderthalers.
Uitgebreide studie heeft aan het licht gebracht dat de Neanderthalers beslist geen LPF-achtige partijen toestonden, vanwege te laag niveau.
Nadere interpretatie van grottekeningen wijst op een uitspraak van Voorman G’rmmG’rm: “als we daaraan beginnen sterven we uit”.

Reageer
gravatar

Het is wel mosterd na de maaltijd, maar ik wil nog even opmerken dat Theo Meervoudt ook als luchtige noot, gewag had kunnen maken van de zo succesvolle film “Keltisch Fruit”, met in de hoofdrollen Hutger Rauwer en Veronique v/d Men. Enfin, wie ben ik om daar kritiek op te leveren ?

Reageer
gravatar

Voor mij is de stand tussen Etrusken en Kelten niet in concurrerende zin uit te drukken. Wel qua verspreidingsgebied: Kelten leven nu nog in Ierland, Schotland, Wales, (Frans) Bretagne en in diaspora in de VS en landen van het Britse Gemenebest. Kelten kennen -ook nu nog- enkele vreemde spelen, o.a. caber-tossing (stammend uit de tijd dat druïden op zoek naar maretak bomen ontwortelden en de afgewerkte stammen van hun erf gooiden) en hamerslingeren (associaties met de Teutoons/Gothische Donar) en de gewoonte haggis te eten. Het gerecht ‘Haggis’ wordt bereid uit ingewanden van schapen die werden geslacht om de toekomst te lezen. Etrusken leven nu nog in en rond Rome, Milaan en op Sicilië (veelal in zwijgzame Omertà-groepen). Etrusken en hun directe nazaten de Daciërs lezen de toekomst door “handen te lezen” of het orakel Berlusconi te raadplegen en -tot voor kort- gratis wasgoed van de lijn te halen. De huidige rituelen rond doop en huwelijk en de begrafenisrites stammen af van de Etruskische cultus die rond 3.000 v. C. het pre-Romeinse Rome domineerde. Nazaten van de toenmalige inwoners noemen zich thans nog Roma, (enkelvoud én Meervoudt) hun (Romaanse) kerken vinden we nog door heel Europa.

Reageer
gravatar

Het verwondert mij ook dat de Papoa’s geheeld buiten beschouwing zijn gelaten. Laten we niet vergeten dat dit volk ten tijde van de Kelten en de Etrusken de peniskoker al volledig hadden geperfectioneerd. De voorgenoemde Europese volken hadden dit voorwerp nog niet eens overwogen!!!

Reageer
gravatar

Ik heb altijd geleerd dat de positie van vrouwen in de Etruskische samenleving zijn tijd ver vooruit was. Jammer dat daar nu juist niet op ingegaan wordt

Reageer
gravatar

Het volledige jaar kan als half het beginnen met donker beschouwd te zijn zodat het begin van Samonios kan de dag van het Keltische Nieuwe Jaar worden nagedacht. Lunations die het midden van halfjaarlijks elk merken kunnen ook door specifieke festivals gemerkt te zijn.

Reageer
gravatar

Wie? Oh, die Osama, ja bleef wel eens eten: beetje zwijgzame persoon en ik moest in de keuken blijven.
Nou, en hij maar denken dat hij kip met appelmoes kreeg; mooi dat het een varkenslapje was.

Wat voor belangrijks is er nou aan? Hij is toch dood?
Kan ik voor één persoon minder koken, gegeten moet er worden zegt Opa altijd.

Reageer
gravatar

Ik wil mij nergens mee bemoeien, maar er is vandaag een belangrijke zaak aan de orde dan dit praatje voor de Vaak. Bovendien is Klaas weer eens helemaal niks, nop, niente, nichts, nothing, rien gevraagd.

Reageer
gravatar

Ja hoor, je kan koeien best met appels vergelijken, waarom niet?

Opa Zaliger vindt een biefstukje met appelmoes lekkerder dan een varkenshaasje met appelmoes, dus?
Alleen bij everzwijn heeft hij liever cranberrysaus.

Reageer
gravatar

Daar heb je het gedonder alweer. Een historicus die aan de haal gaat met gegevens en het dan opeens over Geologische Tijdperken heeft… De Swifterbantcultuur is, zoals het woord al zegt, een cultúúr, en het Neolithicum heeft niets met de geologie te maken, maar alles met de archeologie.
Neolithicum, Swifterbantcultuur, Kelten én Etrusken bevinden zich allemaal in hetzélfde geologische tijdperk: het Holoceen.

Daarbij, ieder weldenkende archeoloog weet dat noch de Kelten (een samengeraapt zootje van culturen) noch de Etrusken (de mysterieuze voorgangers van de Romeinen) superieur waren, ook niet aan elkaar. Laten die historici nou eindelijk eens opletten. Kelten en Etursken vergelijken is appels met koeien vergelijken, en we weten allemaal dat dat niet kan!

Een verongelijkte archeoloog

Reageer
gravatar

Nu ken ik ook nog een heel klein dorpje in Gallië waar ze tientallen jaren dapper weerstand boden tegen de Romeinse overheersing. Ze aten daar weliswaar niet altijd erg verse vis en de plaatselijke bard zong niet altijd even zuiver maar toch lijkt me deze cultuur weer duidelijk superieur aan de Keltische en de Etruskische.

Reageer
gravatar

Maar het waren toch maar de Daciërs die rond 150 v Chr al een bloeiende industrie van paard-aangedreven wagentjes hadden. Die industrie is eeuwenlang weggedrukt door de Slavische en Teutoonse volkeren, om nog maar te zwijgen van de -slecht geverfde- karretjes die door de Picten en de Iberiërs werden gebouwd. Noch de Kelten, noch de Etrusken hebben hier ooit een structurele verbetering in kunnen aanbregen. Pas de laatste jaren is deze industrie met steun vanuit het Frankische rijk weer een beetje opgebloeid.

Reageer
gravatar

Vreemd dat Meervoudt niets vermeldt over de slachting die de kelten ruim honderd jaar geleden hebben aangericht !
Wie herinnert zich niet de 11-0 (!) overwinning van Celtic op het arme Dundee d.d. 26 oktober 1895 ?

Reageer