Embedded journalistiek voor lokaal nieuws blijft omstreden

Objectiviteit in het geding

De discussies over de toepassing van embedded journalism in het midden- en kleinbedrijf blijven journalistiek Nederland bezig houden. Journalist Flemmo te Gader van het Dagblad van het Noorden dompelde zich voor een reportage over buurtwinkels drie weken onder in de wereld van meel, machines en rozijnen van de plaatselijke bakkerij in het Groningse Achterstevoren. “Je bouwt toch een band op met die mensen en daarmee voel je de objectiviteit langzaam verkruimelen”,  aldus Te Gader.

De noorderlijke journalist benadrukt tegelijkertijd de waarde van een langdurig undercover-onderzoek: “Je krijgt zo’n andere kijk. Ik, met mijn beperkte kennis van buurtwinkels, bracht een hele berg aannames en vooroordelen met me mee. Pas als je daar echt werkt, als je gewoon tussen de bakkers staat en zelf een pandabrood in de broodsnijder legt, dat weet je pas wat het betekent: bakker zijn.”

De praktijk van embedded journalism in de Nederlandse middenstand roept echter ook een flink aantal ethische vragen op: Kan onafhankelijke meningsvorming gewaarborgd blijven als je zelf het deeg gekneed heb? Daarnaast is het maar de vraag of ‘embedded gaan’ zoveel waardevolle informatie over receptuur, baktemperaturen en etalagetechnieken oplevert.

Buurtbakkerijen zijn niet de enige beroepsgroep die met deze vorm van journalistiek te maken zullen krijgen: Een journalist die anoniem wenst te blijven zal de komende maanden een krantenwijk nemen om de ondergang van de geschreven pers in kaart te brengen, en een collega zal twee weken bij de plaatselijke kermis in de kraam voor het ballengooien meedraaien.

Critici maken zich zorgen over de objectiviteit van de embedded journalisten. “Het is uiteraard goed bedoeld, en ik twijfel niet aan de intenties. Maar als je op een gegeven moment vrienden wordt met je studieobject, als je dagelijks brood met ze eet, dan kan het niet anders dan dat je blik verwrongen raakt. En een subjectief stuk over bakkers is wel het laatste dat we in deze tijd nodig hebben.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik ben de afgelopen jaren al vaak als journalist embedded geweest in de komkommerindustrie. Moet eerlijk toegeven dat ik de objectiviteit ook snel verloor.

Reageer
gravatar

Ik vond het al zo verdacht, toen ik onlangs een aantal maal mijn berichtjes naar de redactie van de krant beantwoord kreeg met: “Komt voor de bakker!”

Reageer
gravatar

Wij maken bezwaar tegen de veelvuldige vermelding van de concurrerende merknaam Stegeman, dit is als sluikreclame te beschouwen. Als u daarmee doorgaat, eisen we in elk volgend artikel een dwangsom van € 500.000,00 per gebeurtenis en een compenserende vermelding van onze rookworsten of andere producten uit onze UNOX worstenmakerijen.

Reageer
gravatar

Is dit topic niet bij uitstek geschikt om eens embedded op onderzoek uit te gaan naar aura-wasstraten? We hoeven toch niet alle kritisch onderzoek op de schouders te laden van Alberto Stegeman. Die wordt al bedreigd door zijn onthullingen over het veiligheidslek Schiphol, salafistische moskeëen en de niet-fiscaal belaste lunchvergoedingen van Europarlementariërs. Stegeman: daar houdt men van. Is uit de populatie van De Speld geen nieuwe Stegeman (m/v) te ronselen?

Reageer
gravatar

@ 19 Citroenboom : Ik was er blindelings van uit gegaan dat ze me geen zand in de ogen zouden strooien. Zo werd het me ook voorgesteld door de heer K. Vaak, filiaalhouder van Beter Bed in Rustenburg.

Reageer
gravatar

Het speelt al jaren; kabinetsleden embedded als echte koekenbakkers. De RVD ontkent (natuurlijk) maar lokaal bekend is dat Hillen nog als junior-beschuitenbakker bij Bolletje door de broodmand is gevallen. Verhagen heeft een verleden als jeugdig vakantiewerker assistent-vlaaienbakker. Toch zijn beiden nog tegen leuke salarisjes in de politiek terechtgekomen. En daar doorgegaan met “ze bruin te bakken”. Ook in het bankwezen lopen er gekwalificeerde koekenbakkers rond, daar ontfermt Noud Welling zich over. Zo heeft Jan Hommen de kuiten genomen, ‘t was hom of kuit; hij ging voor de bonus-vraag en faalde. Gelukkig krijg hij met kerst 2011 nu dubbel, van oom Nout.

Reageer
gravatar

Vorig jaar ben ik nog een tijdje embedded journalist geweest bij Beter Bed. Ik was daar de hele dag “under cover”, mijn werkzaamheden waren prima afgedekt. Eigenlijk was ik, zeg maar, een soort slapende verslaggever. Maar ik ben er nog steeds niet achter wie daar nu de lakens uitdeelt.

Reageer
gravatar

@Happy #5,

Zo erg is dat toch niet…De gemiddelde bakker is hoger opgeleid en slimmer dan de gemiddelde journalist!

Ik zou zeggen; ‘Stuur alle journalisten maar naar de bakker’!

Reageer
gravatar

Nu ja, tenminste één prangende vraag is door Flemmo van antwoord voorzien: waar zijn Panda’s goed voor? Om door de broodsnijder te halen.
Toch een eclatant succesje.

Reageer
gravatar

@Joost. Het product in zijn eigen verpakking dus eigenlijk?

Reageer
gravatar

@5 In de kranten worden dan waarschijnlijk alleen maar zoete broodjes gebakken. Hoewel ze dan misschien wel weer als warme broodjes over de toonbank gaan, iets wat de krantenwereld wel kan gebruiken.

Reageer
gravatar

Niet verder vertellen maar zo zit er nu een zogenaamde journaliste, mevr. Dijkstra, zogenaam in de politiek, embedded uiteraard.

Reageer
gravatar

Als die band met de bakkerij te sterk wordt, komt er straks een bakker die embedded als journalist werkt terug naar het dagblad. Dat lijkt me niet bevoorderlijk voor de kwaliteit van de berichtgeving.

Reageer
gravatar

Bij mij is laatst een journalist ’embedded’ gegaan om te rapporteren over de laxantia-maffia. Ik moet zeggen dat mijn obstipatieklachten sinds de man in mijn endeldarm bivakkeert er niet minder op zijn geworden.

Reageer
gravatar

P.S. Het is alsof Hertog Jan I zich persoonlijk met de bierbrouwerij zou bemoeien.

Reageer
gravatar

@Gekke Gerritje. Daarvoor heeft hij zich echter geheel begraven in de worstenfabricage. Noem dat nog maar eens “geen belangenverstrengeling”.

Reageer
gravatar

Ik heb gehoord dat Alberto Stegeman undercover is gegaan in verpleeghuis ‘de laatste halte’ om de incontinentiemaffia te ontmaskeren.
Hij kon alleen maar infiltreren door zich voor te doen als kwijlende, incontinente bejaarde, iets dat Alberto verrassend goed af gaat.

Reageer