UWV neemt 6017 extra mensen aan

Personeel nodig om dreigende ontslaggolf op te vangen

Het geplande massa-ontslag bij het UWV zal drastische gevolgen hebben voor de organisatie. Vanwege de naderende bezuinigingen zal het UWV ruim 6000 medewerkers de deur moeten wijzen. Aangezien een ontslagronde van een dergelijke omvang op soepele en efficiënte wijze moet verlopen, zal de uitkeringsinstantie nieuwe krachten in dienst nemen. Volgens schattingen zijn 6017 nieuwe werknemers nodig voor het grootscheepse afvloeiingsproject.

“Er worden 6000 mensen ontslagen.”, aldus Sybrand Wenselaar, woordvoerder van het UWV afdeling Nijmegen. “Zij weten, zoals u zult begrijpen, hun weg naar het UWV wel te vinden. Wat veel mensen niet weten is dat het ontslag van werknemers de nodige juridische rompslomp met zich meebrengt.” Wenselaar benadrukt dat alleen al voor de correcte verwerking van de ontslagen tot de zomer 600 juridische experts nodig zijn. “En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Vervolgens moet je die mensen fatsoenlijk kunnen helpen. Daarvoor zullen we in eerste instantie 3200 nieuwe mensen aan moeten nemen. De selectieprocedures zijn echter streng. Die 3200 zullen worden gekozen uit een poel van 12.000 kandidaten.”

Om de sollicitatieronde vlekkeloos te laten verlopen gaan nog eens 900 mensen fulltime aan de slag. “We werken hier met een getrapte sollicitatieprocedure. De eerste sollicitatieronde behelst het doorploegen van 12.000 cv’s. Daaruit volgen 6.000 sollicitatiegesprekken. Daarvan mogen 4500 mensen nog een keer komen, en uiteindelijk blijven de beste 3200 over. Die moeten natuurlijk wel hun plek vinden in een organisatie van deze omvang, zodat ze optimaal hun werk kunnen doen. Ieder clubje van vijf nieuwe werknemers krijgt een mental coach, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Los hiervan nemen we nog zo’n 37 headhunters aan. Je wil natuurlijk wel toptalent aantrekken.”

De kortstondige intensivering van de werkzaamheden heeft de nodige gevolgen. “Volgens deze prognoses krijgen van deze 4100 nieuwe werknemers minstens 700 een burnout. Wat wil je, met werkweken van 80 uur? Om die groep op te vangen hebben we de komende jaren minstens 350 psychologen nodig. Maar dat is maar tijdelijk natuurlijk. Uiteindelijk komen we dus op op 6017 nieuwe werknemers. Dat lijkt misschien een verspilling, maar  daar krijg je ook wat voor terug.” Waar het UWV geschikte kandidaten vandaan moet halen is nog onzeker. Wel wil de instantie prijsgeven dat het zijn contacten heeft geïntensiveerd met Poolse en Hongaarse uitzendbureau’s voor goedkope seizoenspsychologen en -juristen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

50% van de mogelijk ontslagen werknemers blijkt profijt te hebben van een multipersonality ietsisme..
Daarmee kan men de andere 50% van de medewerker gewoon weer aan het werk zetten..
Hierdoor zal er een zeer geringe personeels flux zijn wat weer tot minder sociale onrust zal leiden –

Frank, die ook ilse hete, heet nu voortaan Frank.
Dat is even wennen bij de balie en aan de telefoon.

Reageer
gravatar

Geachte mevrouw Pauline, micoreconome. Gezien de toename van de te verwachten onzin die er over de ontslaggolf bij het UWV naar buiten gaat komen rekent De speld op een groei van 15 %, maar voor wij maar liefst 0,17 nieuwe webredacteuren een het werk kunnen helpen. U ziet , ook De Speld vaart wel bij deze ontslagen. Wij wachten dan ook vol spanning over de berichtgeving rond de 10.000 militairen die het slagveld zullen moeten ruimen.

Met vriendelijke groet,
de ombudsman.

Reageer
gravatar

Als ze maar een melkertbaan aangeboden krijgen vind ik het best.
Hoop moet je bieden zonder toekomst, anders geeft het geen kick.

Reageer
gravatar

Eigenlijk wel iets een poëtisch rechtvaardigheidsidee: dat de nieuw aangenomen door UWV geterroriseerde ex-werkzoekenden zijn, die de werkzoekende ex-UWV’ers gaan helpen bij het zoeken naar nieuw werk.
I love it.

Reageer
gravatar

Aangezien UWV-ers meesters zijn in het vinden van
werk voor anderen, hebben de 6000 met ontslag
bedreigden toch ook zo een prima baan voor zichzelf
gevonden !?
Dus volgens mij zijn geen 6017, maar slechts 17 nieuwe
medewerkers nodig voor extra begeleiding.

Reageer
gravatar

De heren IJsbrand Nimmer en Richard van der Toren hebben in onze optiek enigszins verzaakt de zaak goed door te rekenen;
Met deze naderende ontslaggolf zijn direct 13680 mensen betrokken, er van uitgaande dat er 2.31 leden per gezin zijn.
Dit leidt indirect tot het sluiten van onder andere 21 snackbars, 15 horeca gelegenheden en 3 1/3 Albert Heijn.

Uiteraard heeft dit ook een gigantisch effect op de leveranciers van deze ondernemingen. Deze groep zou na gedwongen sluiting ook geen consumptieve producten meer kunnen afnemen bij bovengenoemde retailers.

U zult begrijpen dat onze rekenmodellen tegen een meltdown aanzitten als wij ook data voor alle andere getroffen sectoren pijnlijk precies willen doorrekenen.

Als wij dit alles zo bekijken en berekenen kan het zo zijn dat uiteindelijk zelfs 173 ambulancebestuurders op straat komen te staan wegens afgenomen logistiek en toegenomen veiligheid. 2134 politie agenten verdwijnen wegens het niet verkrijgbaar zijn van alcoholica in AH of horeca. Uiteraard heeft het UWV ook hiervoor een fors aantal experts nodig om dit proces te beteugelen.

Ons rekencentrum gaf aan dat er uiteindelijk 413.268 FTE bij het UWV ligt te wachten

Met vriendelijke groet,
P. Likker
Hoofd Cirkelberekeningen Algemene Rekenkamer

Reageer
gravatar

Zeer Geachte Heer P. Likker,

Als ik uw model doorreken naar T=5, komen er enkele verontrustende gevallen naar boven. Met name het ontslag van Riekus Maaikema, fietsenmaker te Franeker, Dries Ürcum, shoarmaboer te Assen en twee nader te bepalen medewerkers van een middelgrote zaak in huishoudelijke goederen te Zeewolde. Kunt u duiding geven wat hier de oorzaak is? Sterker nog, ook Hendrik Von Popperfelt, kolenboertje in Knupfergarten am See, vlak bij de Poolse grens, wordt volgens uw model ontslagen?

Ik moet daar aan toevoegen, uw model is inmiddels aangekomen bij T=21. Op dat tijdstip blijkt inmiddels de gehele bevolking werkeloos. Slechts een klein deel is nog werkzaam, en wel allemaal bij het UWV. Het overige deel geniet een uitkering, en volgens de macro economische output van uw model floreert de Staat der Nederlanden als nooit te voren. Gaarne uw duiding en expertise.

Een zelfdenkende vrijstandige.

gravatar

# 17, Paulus, compliment, zelden zo’n treffende en steekhoudende samenvatting van een grootschalige noodsituatie gezien. Reaktionaire kernen 1 t/m 6 bij het ministerie zijn drooggekookt en doorgebrand. Verwacht wordt dat de eerste meltdowngevallen bij de Seychellen of de Fidji-eilanden weer boven water komen om op staatskosten bij te komen van de geleden ontberingen, samen met de ernstig overspannen CEO’s, CFO’s en andere wegwerkers van voormalige staatsbanken. Gelukkig zal Jan Hommen (Chief Executive Oppergraaier van de ING) zich dit jaar niet hoeven melden bij het UWV voor een passende krantenwijk, die heeft zijn bonus voor 2010 pas gehad.

Reageer
gravatar

Het is bekend, dat bij grootschalige ontslagen tussen de een en twee procent van de getroffenen geen uitweg meer weet en zich daarom direct vanuit een raam op de directieverdieping naar buiten begeeft. Het UWV doet er dus goed aan om ten minste boven de ingang een sociaal vangnet te spannen, teneinde vervelende confrontaties tussen het ontslagen en het juist aangenomen personeel te voorkomen.

Reageer
gravatar

Zeg Joop (@10). Je moet wel eerst even ontslag nemen voordat we je weer kunnen inhuren hoor. We hebben de ontslagpremie al voor je klaarliggen. 10 dienstjaren, en nog anderhalf miljoen voor je pensioenopbouw. Kan nog mooi ff voordat je met pensioen gaat volgend jaar.

Reageer
gravatar

Hallo daar; kunnen jullie wat inschikken? Er moeten nog 10.000 ex Defensie ambtenaren bij.

Doorlopen mensen! Niet bij de uitgangen blijven staan!

@el-jee: gloeimarkt heet dat daar

Reageer
gravatar

Die 6000 ontslagen medewerkers kunnen worden omgeschoold tot CliniClown in rampgebieden. Daar schijnt op dit moment in Japan en Libië een groeimarkt voor te bestaan.

Volgens mij stond er een spelfoutje in het bericht. In plaats van “getrapte sollicitatieprocedure” moet het een “doortrapte sollicitatieprocedure” zijn.

Reageer
gravatar

@Margootje op 2. Wat onpraktisch gedacht, maar weer. Je kunt wel zien dat je een vrouw(tje) bent.

Reageer
gravatar

@10
Omdat u geen melding heeft gemaakt van ervaring in het gebruikmaken van kostbare, luxueuze badkamers moet ik u helaas mededelen dat u niet in aanmerking komt voor de functie van hotemetoot bij onze efficiënte organisatie.
Desgewenst kunt u nog wel solliciteren op de functie van nutteloos werk verschaffer of op de functie collega-wekker-om-vijf-voor-vijf.

Reageer
gravatar

Geachte heer Kamp,

Bij deze solliciteer ik voor de functie van hotemetoot bij de UWV. Ik heb veel ervaring als bobo bij een vergelijkbaar uitvoeringsinstituut. Helaas heb ik daar recent moeten vertrekken in verband met een grootscheepse reorganisatie.

Mijn speciale kwaliteit is het opstrijken van flinke vergoedingen zonder zinvol werk te verrichten. Dit maakt mij uitmate geschikt voor de functie van hotemetoot bij de UWV.

Graag zou ik in een persoonlijk gesprek mijn sollicitatie nader toelichten.

Met vriendelijke groets, etc. etc.

Reageer
gravatar

@4: Eens, ik heb het wel gezien met dat doemdenken daar, praatjes vullen geen grafplaatjes. Buigen of ontploffen, en zo is het.

Reageer
gravatar

Een duidelijk verhaal!
@ 7, inderdaad een ontslagtsunami; waarschijnlijk zal het UWV zelfs nog meer mensen moeten aannemen, mocht dit kabinet de bezuiniging van 300miljoen per jaar op het onderwijs doorzetten. 5000 tot 6000 ontslagen leerkrachten, ambulant begeleiders, etc.
Ik denk dat het UWV zal moeten uitbreiden om deze mensen op te vangen.
@3, ik geloof dat het bijbehorende spreekwoord iets was als: De één zijn dood, de ander zijn…

Reageer
gravatar

Ik vind het nog meevallen.
Als we hier mensen ontslaan, nemen we eerst twee mensen aan om dat proces te begeleiden, en vaak houden we dan nog iemand achter de hand voor noodgevallen. Maar bij het UWV zijn ze natuurlijk veel efficiënter, zeker omdat het om grote aantallen gaat.

Bij het archief uitmesten gaat het bij ons ook altijd mis: van elk weg te gooien document maken we eerst een kopie en dan moeten we een formulier invullen met allerlei gegevens. Het lijkt wel of er geen einde aan komt.

Reageer
gravatar

In Apelfoort dachten we al jaren geleden aan een basisloon voor iedereen, ongeacht wat-ie doet. Dat denken we nog steeds omdat daarmee alle voorkomende problemen in deze richting gelijk voor iedereen opgelost zijn.

Reageer
gravatar

Werklozen zouden beloond moeten worden! Zij helpen immers ontelbaren aan het werk. En werken is goed voor de economie. Net als de JSF. Maar het beste voor de economie is natuurlijk criminaliteit: Tienduizenden verdienen hier aan! Artsen, agenten, glasschade-bedrijven, verzekeringsinstellingen, psgychotherapeuten, slotenmakers, talkshow-presentatoren, beveiligingsexperts. Dus mensen die strijden tegen criminaliteit proberen moedwillig de economie aan gort te helpen. Weg met die lui! Laat ze bijvoorbeeld lekker voor het UWV of zo gaan werken, dan hebben we er geen last meer van.

Reageer
gravatar

Ik heb er niet zoveel verstand van hoor. Maar kun die te ontslane medewerkers niet gewoon laten zitten waar ze zitten en ze gewoon eens eindelijk aan het echte werk zetten. Hoef je niemand te ontslaan, scheelt weer gedoe en gewoon 17 nieuwe mensen aannemen.

Reageer