Cliniclowns on Tour brengen humor in rampgebieden

'Dan tover ik een ballon vanachter een opgezwollen lijk'

De Cliniclowns beginnen medio 2011 aan hun eerste wereldwijde tour Laughing Against the Pain.  De precieze tourdata zijn afhankelijk van eventuele rampen en oorlogen. De organiserende stichting Cliniclowns on Tour werd opgericht nadat cliniclown Edgar Kreukel de verschrikkingen van de aardbeving in Haïti op TV zag. “Ik zat naar de televisie te kijken en zag alleen maar huilende mensen en ik dacht: dat moet toch vrolijker kunnen?”

Al gauw wist Kreukel een team van gelijkgezinde clowns op te trommelen. Ze reisden af naar Pakistan en daarmee was de stichting geboren.  Het idee is simpel: de Cliniclowns on Tour passen hun voorstellingen aan aan de thematiek van het rampgebied. “Mensen moeten zich wel kunnen inleven in de grappen natuurlijk. Het is jammer dat er al een tijd geen grote catastrofe zoals die tsunami is geweest, want daar kun je zulke leuke dingen mee doen! Dan tover ik bijvoorbeeld een ballon van achter een opgezwollen lijk tevoorschijn, nou, dan moet je die gezichtjes eens zien oplichten!”

Kreukel heeft zich gewapend tegen eventuele kritiek. “Nederlanders hebben natuurlijk een lange traditie in het sturen van geld, artsen en hulpgoederen. Je hoort mij ook niet zeggen dat we daarmee op moeten houden. Maar er is véél te weinig aandacht voor niet-fysieke aspecten.” Kreukel vindt het een schande dat er niet meer aandacht is voor de rol van lachen bij het oplossen van posttraumatische stresssymdromen. “Je kunt zo veel later leed voorkomen door er vroeg bij te zijn.” Kreukel heeft bij de VN helaas nog niet de handen op elkaar gekregen voor zijn doelstelling om ‘een stukje humor’ in de herziene Milleniumdoelstellingen te verwerken.

Over de mogelijke werkgebieden kan Kreukel nog slechts ‘met natte vingerwerk’ iets zeggen. “Nieuw-Zeeland zal gedateerd zijn tegen de tijd dat we starten, maar misschien is Libië een leuk beginnetje.”  De clown is blij met zijn geesteskind, maar neemt het zichzelf kwalijk  dat hij het niet eerder bedacht. “Als wij in 2001 al hadden bestaan, had de war on terror een stuk vrolijker gezicht gekend.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb nog zó gezegd: zet effe een pruik op voordat je met die helikopter landt en doe die neus op, dan val je niet zo op.
Maar nee hoor, luisteren ho maar …

Reageer
gravatar

@v 30 ja, ging met haar naar de plek waar ze honderden flessen rode wijn speciaal voor mij hebben staan. (12 jaar oud en afgekeurd). Tjezus ze zien mij en pakken gelijk een fles. (mag niet drinken van mamma) Had ze de vorige dag nog zo gewaarschuwd dat ik met mijn moeder zou komen om koffie te drinken. Maar we kennen elkaar, en het was tof. http://www.piccadilly.nl/

Reageer
gravatar

Een waarschuwend woord lijkt mij nu wel gepast: houd AUB op met grappen te maken over Mark Rutte! De man heeft het er al moeilijk genoeg mee dat zijn moeder niet mee mocht verhuizen naar de ambtswoning. Wie moet hem nu ‘s avonds een verhaaltje voorlezen? Aan wie kan hij nu zijn adviezen vragen? Wie helpt hem nu nog zijn handjes wassen en tandjes poetsen? Om zo’n arm Markje dan OOK nog te pesten vind ik echt beneden alle peil!

Reageer
gravatar

En dan heeft die Rutte ook nog de pech dat hij niet eens een rode neus op hoeft te zetten ….

Misschien is het nu tijd om de revolutie van 1830 te voltooien en de meer verstandiger en democratischer delen uit het Nederlandse te lichten en alsnog aan België toe te voegen?

Na jaren proefdraaien met enclaves als Baarle-Hertog kunnen we die expertise gebruiken om Nederland terug te geven aan de Nederlanders die daar prijs op stellen: dat deel waar iedereen Henk en Ingrid schijnt te willen heten, hardwerkend zegt te zijn en het opperste genot in Vinex-wijken lijkt te vinden.

Waarlijk: laat de Afrikaanse Lentewind ook in de Nederlanden waaien?!

Voor die Cliniclowns ook DE oplossing: die kunnen naadloos in dat stuk Nederland aan het werk – als goedwillende ontwikkelingshulp vanuit België.

Reageer
gravatar

paulien,

volgens mij zijn de belgen een nieuwe-tijdsvolk. Zij kondigen het tijdperk van aquarius aan. Moge er licht zijn in de harten, rode bollen op de neuzen en gehakt bij de slager. Regeringen zijn een zorg uit een ver verleden.

Reageer
gravatar

Ik denk zomaar stil in mijn hoofd dat dit een persoonsverwisseling is met de Ronald McDonald van de hamburgers.
Dan zou het kunnen kloppen.

Reageer
gravatar

@Drenth: Na Pualien e.a. ook een extra loden speld graag naar mij want ik wil toch een Cliniclown sturen naar de 3 regeringspartijen die dankzij o.a. de wanvertoning van de PVV o.l.v. hun grote geblondeerde leider in totaal maar 46,3 % van de stemmen wisten te krijgen bij de statenverkiezingen. Ze hebben nu een minderheid terwijl ze een meerderheid wilden of eigenlijk hadden ze al een minderheid maar hebben ze nu een nog grotere minderheid of……. daar komen ze niet uit en dat moet dan ook nog ons land regeren dus vandaar die cliniclown ook naar W (en hij zit zo zielig alleen in een beschermd hoekje te huilen ook nog).

Reageer
gravatar

Drenth op tien, de Cliniclowns zijn niet een eenmanspartij zoals de pvv. Ook de ballonnetjes die zo oplaten zijn veel grappiger.

Tuurlijk ik verdedig de zwakkeren ook, maar Geert Wilders moet onderzocht worden in het pieter baan centrum . En dat schrijf ik niet om hem te beledigen.

Reageer
gravatar

De aardbeving in Haïti op TV zien, moet je gedaan hebben zittend op de wasmachine tijdens het centrifugeren. Dan kan je er pas over meepraten. De mensen daar zaten in een schok, dus hun beleving is niet betrouwbaar.

Reageer
gravatar

Drenth, jurylid Loeden Speld, mag je over Geert de komiek geen grapjes maken. Is de man zo zielig? Er zijn wel meer gekken die ze niet moeten laten lopen.

Reageer
gravatar

Geert is geen goede clown, hij heeft een grappenmaker als advocaat. En ze kunnen de slachtoffers beter hierheen sturen om het optimisme te temperen. Zo geweldig is het leven niet.

Reageer
gravatar

Uit onderzoek blijkt dat kinderen in ziekenhuizen nog banger zijn voor cliniclowns dan voor dokters. Misschien kunnen ze mee met onze politietrainers naar Afghanistan ter afschrikking van de taliban.

Reageer
gravatar

Als Al Jazeera de uitspraken van de leden van cabaretgroep Rutte en vooral die van de gedoogde Bende van Venlo uitzendt, is fysieke uitzending van Cliniclowns helemaal niet meer nodig.

Een neveneffect kan echter zijn, dat de opstanden staken. De opstandelingen zien namelijk met eigen ogen dat het allemaal nog veel erger kan. Ook het aantal Arabische immigranten zal tot nul verminderen.

Reageer
gravatar

# el-jee: Toeval of niet? Karremans zou een tweelingbroer kunnen zijn van Ted (“Een glaasje Madeira, my dear?”) de Braak, qua vorm van het hoofd, qua postuur, qua snor die beiden intussen gedrukt hebben. Qua optreden onder stress ook. Ooit nog iets gehoord omtrent Ted de Braak of overste (zelfs kolonel) Karremans? Karremans schijnt nog wel zijn mémoires te hebben geschreven: “Karrespoor in Srebrenica”

Reageer
gravatar

De eerste Cliniclowns zijn al weer teleurgesteld teruggekomen van de try-outs in Liberia. Na afloop van de voorstellling voor kinderen met afgehakte ledematen was er niemand die klapte.

Reageer
gravatar

@5, Maarten Harpertsz. T.:
ben het met u eens, eigen volk eerst. Stel je voor dat ze hier in Brabant ook ineens carnavalsslierten en dweilbands gaan exporteren naar rampgebieden. Wat moeten wij dan met de carnaval? Ieder jaar zelf eerst een ramp organiseren, zoals in Moerdijk is natuurlijk een oplossing.

Reageer
gravatar

@ 4 Gekke Gerritje: Misschien kunnen we nog ‘es dhr Karremans als cliniclown naar Servië sturen om Mladic in zijn eenzaamheid wat op te vrolijken. Die man voelt zich zo onheus bejegend door de politiek en de media, die kan best wel een opkikkertje gebruiken. Voor deze gelegenheid zou Karremans eventueel het lied “Een glaasje Madeira, my dear?” kunnen instuderen. En dan maar weer samen het glas hefffen op de goede afloop.

Reageer
gravatar

We zouden natuurlijk ook Job Cohen en zijn dweilorkest ook naar Libie kunnen sturen want niks verhoogd de vreugde meer dan een polonaise en daar heb je vrolijke muziek bij nodig…. bij nader inzien is Roemer dan toch een beter idee.

Reageer
gravatar

Rijst de vraag of dit nu werkelijk in een behoefte voorziet. Dit kabinet telt clowns genoeg .. akkoord, het zijn geen cliniclowns maar ze hebben toch een gedegen opleiding in de politiek van vele jaren ondergaan. Hun artiestennamen klinken als een klok: Chez Maxime, ooit gezongen door Johannes Heesters en nu verpletterend geestig neergezet door Maxime zelf, Uri met als artiestennaam Noir, ooit de helft van het succesduo Noir et Blanc, Maya Bijsterveld de achterkleindochter van de arts Dr. Bijsterveld bekend van “Je moet met je plasje naar Bijsterveld”; de ouderen onder ons kunnen zich dat zonder twijfel nog herinneren, Ivo Opstelten: ooit burgervader van Rotterdam en daarvóór bekend als Wally de Pratende Walvis uit Circus Knie en door Willy Vandersteen geparodieerd als de Brullende Berg in de serie Suske & Wiske. Mark Rutte zelf, ooit winnaar van een Gouden Stuiver in Stuif-es-in bij Ria Bremer met een komisch nummer over verwelkte groente. Met zoveel potentieel en zoveel savoir-faire in huis zie ik niet in waarom Nederland nog cliniclowns moet sturen naar rampgebieden. Als ze toch wat zinvols willen doen adviseer ik huisbezoeken bij de laatste CDA-stemmers, die kunnen wel een opkikkertje gebruiken. Of een nieuw format bedenken: “Clown zoekt boer m/v”, of Joop maakt een musical met enkel clowns in de cast. Waarom die trek naar verre streken als we in ons kleine landje zulke goede bestemmingen hebben?

Reageer
gravatar

Afgelopen zondag zijn er nog drie Cliniclowns in Sirte (Libië) geland om kolonel Khadaffi te entertainen.
Succes jongens & meisjes, het vaderland is trots op jullie.

Reageer
gravatar

Nou, zo’n tripje naar Nieuw-Zeeland zou nog best kunnen. De toeschouwers hoeven zelf de zaal niet meer af te breken, dat is alvast gedaan.

Reageer
gravatar

Wat een ongelooflijk goed idee om alle cliniclowns naar oorlogsgebieden te sturen, dan kunnen ze hier tenminste niet meer irritant zijn.

Reageer