Ben Elker als de dood voor een dwangneurose

Data-analist controleert dagelijks 32 keer het gas om erger te voorkomen

Ben Elker, data-analist te Bilthoven, controleert dagelijks 32 keer gas en licht om te voorkomen dat hij een Obsessief Compulsieve Stoornis (OCD) zal ontwikkelen. “Dwangneurose is een ernstige zaak; ik neem het zekere voor het onzekere, je moet echt alles doen om te voorkomen dat je dat krijgt.”

“Bij OCD zijn mensen meestal geobsedeerd door schoonmaken en/of zichzelf wassen. Ik dacht: dat gaat mij dus mooi niet overkomen. Vandaar dat ik ieder heel uur 16 keer controleer of de vuile afwas er nog wel staat, en ieder half uur 8 keer.” Ben Elker kijkt even zenuwachtig om zich heen en vervolgt: “Bij het controleren of de afwas nog steeds niet gedaan is of dat mijn handen nog steeds vies zijn is het noodzakelijk het licht aan te doen. Ik doe dit daarom ook precies 12 maal, want dat is deelbaar door 2,3,4 en 6. Dan pas weet je echt zeker dat je geen tekenen van OCD ontwikkelt.”

Hoe het checken van het gas precies het ontstaan van een dwangneurose zal voorkomen kon Elker niet exact uitleggen. “Maar ik neem graag het zekere voor het onzekere”. Elker houdt er, naast het controleren van het gas, enkele andere gewoontes op na. Zo meet hij dagelijks de frequentie van de ruis in zijn tv, en heeft hij inmiddels meer dan vijftig kruiskopschroevedraaiers verzameld. “Beter mee verlegen, dan om verlegen” zegt hij hierover.

De ‘geestelijk vokomen gezonde’ Elker zorgt er echter wel voor dat hij genoeg afwisseling houdt. “Ik doe elke dag iets anders. De ene dag doe ik de hele tijd het licht aan, de andere dag was ik de hele tijd mijn handen. Ik moet er natuurlijk wel voor zorgen dat ik niet de hele tijd dezelfde handeling verricht. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen”

“Ik heb gelezen dat in de ergste gevallen mensen met OCD de hele dag bezig zijn met tijdrovende rituelen. Nu weet ik tenminste zeker dat mij dat nooit gaat overkomen… 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Zebra zebra zebra zebra.” aldus Elker, die al wrijvend over zijn hoofd en hinkend op zijn linkerbeen afscheid van ons neemt.

Anton Teuben van niburu.nl geeft Elker helemaal gelijk: “Ik doe altijd een aluminium helm op, anders word je paranoïde van de straling die de regering uitzendt.” De aanpak blijkt vooralsnog succesvol: “Ik ben erg blij met wat ik bereikt heb: als je eenmaal OCD hebt kom je er niet meer vanaf. Sinds kort controleer ik ook ieder uur mijn hele lichaam voor tekenen van hypochondrie. Tot nu toe heb ik nergens last van. Denk ik.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Alweer een totaal andere interpretatie van het begrip ‘obsessie’ in dit artikel. Ik heb nu al meer dan honderdtwintig verschillende verklaringen van dat begrip gevonden. In elke boekwinkel raadpleeg ik de vakliteratuur om er achter te komen wat het begrip ‘obsessie’ nu precies inhoudt. Echt te zot voor woorden; ik heb nog geen twee keer dezelfde uitleg gevonden. Inmiddels ook al meer dan dertig psychologen geraadpleegd, en ze geven allemaal een andere uitleg. Dit kan zo niet langer doorgaan.

Reageer
gravatar

@ Loko
oeps ik had het verkeerd gelezen, ik zal in het vervolg het na 3 rondjes om de tafel gelopen te hebben nog 2 x doorlezen voordat ik op verstuur druk.

Reageer
gravatar

Men tap mij niet af niet af, ook hangen er geen camera’s in mijn woning. Vaak kijk ik vaak achterom of ik gevolgd word, weer niks. Ben er depressief van. (kan alles bewijzen en op joutube zetten want ben constant op zoek)

Reageer
gravatar

Vrije meningsuiting lijkt bij De Speld enigszins eenzijdig verdeeld. De redactie mag vrijuit namen noemen en situaties ironiseren, maar zij behoudt zich het recht voor het linken naar authentiek nieuws bij deelnemers aan banden te leggen. Blijkbaar hebben reagerenden een erecode om kolen en geiten te sparen. Verrassend.

Reageer
gravatar

Nog een sprankelend voorbeeld van OCD; de leiding van staatsbank ING kent zichzelf weer bonussen toe; men wil weer zwemmen in het geld, zoals dagobert Duck. Bankiers voelen zich als een vis in het water: geld als water. De edele heer Jan Hommen, CEO van ING is binnenkort weer “een man in bonus”. In de Hofvijver zwemt intussen Gerrit Zalm zich warm. De “kale” schaalssalarissen van deze groep bevoorrechten liggen blijkbaar op of rond de armoedegrens. Bankiers verzamelen compulsief geld, aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. De race om wie zich het eerst een cool miljard aan bonus mag geven woedt meedogenloos. Ik zet mijn geld op City Bank met ING als goede tweede.

Reageer
gravatar

Het verbaast mij steeds weer dat De Speld als intellectuele bovenlaag van Nederland zo weinig doet aan vrije associatie. OCD en CD in het algemeen zijn wijdverspreid in Nederland. Waarom heeft nog niemand aan het CDA gedacht? Compulsive Disorder Association .. een groep mensen die nog elke week naar de kerk gaat maar zich bij lichtzinnige feesten als het Carnaval en Kamerverkiezingen bezat tot op de grens van hersendood, politici levert die ook alcoholvrij compulsief zijn en in borderlijnige gedragsuitersten vervallen: zoals Uriël Rosenthal, (Uri voor intimi en Uri (Pinot) Noir voor zijn drinkmaten) bij de executie van de Iraans-Nederlandse in Teheran: “vóór de executie er echt alles aan gedaan”, maar gruwelijk misleid door het misdadig regime na de executie constaterend : “ik had wellicht andere stappen kunnen doen”.
Zo achten CDA’ers zich compulsief Christelijk terwijl iedereen weet dat dit nergens meer op slaat. Het CDA is nu voorlopig gedwee de side-kick van de VVD en Ons Geert. En zolang dat zo blijft zullen ze -ondanks verpletterdende verkiezingsnederlagen- toch altijd de helft van alle ministers- en staatssecretarisposten oogsten en baloverwicht op het maatschappelijk middenveld: “F.ck het compulsief stemmende electoraat!

Reageer
gravatar

Er Er is is nog nog steeds steeds geen geen nieuw nieuw topic topic.
Giet Giet nog nog maar maar twee twee boterhammen boterhammen in in het het infuus infuus..

** voor voor de de controle controle , , nog nog maar maar eens eens **

Er Er is is nog nog steeds steeds geen geen nieuw nieuw topic topic.
Giet Giet nog nog maar maar twee twee boterhammen boterhammen in in het het infuus infuus..

Reageer
gravatar

@Bo Bo’son @Bo Bo’son
Helemaal Helemaal mee mee eens eens.. Maar Maar daarnaast daarnaast is is en en blijft blijft het het ook ook belangrijk belangrijk om om duidelijk duidelijk en helder helder te te communiceren communiceren.. Om Om dat dat te te bereiken bereiken raad raad ik ik iedereen iedereen aan aan om om een een boodschap boodschap telkens telkens te te herhalen herhalen. Niet Niet alleen alleen een een gewaarschuwd gewaarschuwd,, maar maar ook ook een een goed goed geïnformeerd geïnformeerd mens mens telt telt tenslotte telslotte voor voor twee twee twee twee..

Reageer
gravatar

Met een enkellaagse controle voorkom je echt geen dwangneurose. Dan ontbreekt immers de borgende check van of als dat die controles ook werkelijk plaatsvinden. Onontbeerlijk!
Doe dat bij voorkeur met semi-onregelmatige tijdintervallen, en gebruik hiervoor desnoods een appje.
Begint het te lukken, kan je ook daar een borgend controleplan op zetten.
Wie de check checkt op de check, word nooit een dwanggedreven gek!

Reageer
gravatar

Ik controleer minstens 20 keer per dag of mijn linkerveter niet los is. Is dat ook OCD, of komt het omdat ik niet kan strikken en niet wil vallen?

Reageer
gravatar

Ik wil gewoon alleen maar wetem of:
A Ben Elker tijdloos is ?
B geboortedatum tijd en plaats als A niet waar is ?
C de oplossing van de vraag naar het antwoord te maken heeft met de leeftijd van ben?
D But what about the children ? Can’t we all just get alone ?

Reageer
gravatar

Zo moet ik dwangmatig elke dag de kroeg in om exact zoveel bier te drinken als de keren dat de barman vraagt of ik er nog een wil. Tegen een kleine vergoeding per glas vraagt hij dit minstens 8 keer. Doe ik dit niet, dan krijg ik een alcoholprobleem. Voor de zekerheid verdubbel ik in het weekend mijn dosis alcohol, middels vodka en tequila bijvoorbeeld. Stel dat ik de week erop een dag oversla per ongeluk, dan heb ik toch een soort krediet opgebouwd. Want ik wil toch echt niet op een dag wakker worden en mij realiseren dat ik die dag verplicht alcohol moet drinken.

Reageer
gravatar

En nu? Nu ook nog?
okay,
en nu?
okay
en nu ook nog? Nee toch?
wel?
O, Mooi,
en nu?
O wacht het is tijd, ik kom straks terug om te kijken of ie dan nog steeds telt.

Reageer
gravatar

Ik ook volkomen normaal, het enige wat ik doe om OCD te voorkomen is ieder uur minimaal 6 keer kijken of er al een nieuw artikel op de Speld site staat en een liedje van Willeke Alberti meermaals per dag beluisteren. En dat helpt allebei perfect, van niemand ooit klachten gehad.

Reageer
gravatar

Eigenlijk wil ik helemaal niet reageren, maar er is iets
in mij dat het niet kan laten om iedere keer een al dan
niet snedig commentaar te willen leveren op de Speld-
artikelen. Wie kan mij helpen ??

Reageer
gravatar

Geachte heer Elker,

Wij zouden het bij het gemeentekantoor van Bilthoven bijzonder op prijs stellen als u ons niet meer zes keer per drie kwartier belt met de vraag of u nog ingeschreven staat.

Bij voorbaat onze dank,

Paulus
i/o gemeentesecretaris

Reageer
gravatar

Waarom zou iemand geen OCD willen? Dat, in combinatie met een aluminium helm dan wel alufolie rond het hoofd (uiteraard wel exact 3.45 keer omwikkelen) beschermt je tegen de chemtrails.

Reageer
gravatar

@Gekke Gerritje.
Kijk, zo wordt het een haiku.

Paranoïde,
paranoïde. Para…?
Paranoïde!

Reageer
gravatar

Ben,

Wij hopen natuurlijk dat het jou wel lukt om geen dwangneurose op te lopen.

Wij missen hier op kantoor het ritme van jouw voortdurend klikkende balpen en het vingervlugge gedraai met elastiekjes. Bovendien is er hier nog een stukje plafond dat nog niet is verfraaid met zo’n prachtige slinger van gekleurde paperclips van jou. Het is voor ons ook vreselijk wennen, dat we niet elk uur zo’n guitige douche uit jouw perforator over ons heen krijgen.

Neem gerust de tijd voor jouw strijd.

De hatelijke groeten van iedereen bij Nerd Data

Reageer
gravatar

Ik controleer elk artikel altijd op evenwichtigheid. Bij het natellen van het aantal tekens in uw artikel kom ik er telkens 2 tekort. Eerst tel ik ze (ook de spaties) en daarna trek ik van de uitkomst achtereenvolgens de spaties, de leestekens, de klinkers en dan de medeklinkers ervan af. Nu kom ik er telkens 2 te kort.

Bij De Telegraaf hield ik er 1 over en dat was ook het geval met GeenStijl. Ook de folder van de Aldi staat bol van de zorgeloosheid waarmee tegenwoordig met een evenwichtige informatieverstrekking wordt omgegaan.

Momenteel los ik het probleem op door de tekorten bij het ene medium maar weg te strepen tegen de overschotten van het andere.

Reageer
gravatar

Paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde,
paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde,
paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde, paranoïde?

Reageer
gravatar

ik controleer meerdere malen ( ja ook op zondag ) of hier al een nieuw topic is verschenen.
Dat is tijdrovend maar om de verloren tijd niet verloren te laten gaan, eet ik vloeibaar d.m.v. een infuus, die controleer ik iedere keer wanneer ik hier op zoek ben naar een nieuw topic.
Ik controleer ook al het hele weekend een webwinkel om te kijken of de 2 tot 5 werkdagen al voorbij zijn en mijn bestelling wordt geleverd, ja onbewust weet ik wel dat men daar niet in het weekend werkt.
Bij het bezoek van die winkel, wrijf ik altijd over mijn rechterwenkbrauw om jeuk te voorkomen, beter te vroeg wrijven dan jeuk krijgen.

Reageer
gravatar

Langs deze weg willen wij dhr. Elker er op wijzen dat wij 74 verschillende types kruiskopschroevendraaiers in ons assortiment hebben. De verzameling is dus nog niet compleet.
Beter mee verlegen dan om verlegen…….

Reageer