Onderzoekers vinden Volendams ‘muziekgen’

‘Zoveel talent uit één dorp, dat kon geen toeval meer zijn’

De Volendammer muziekscene is nationaal en internationaal vermaard om zijn hoogstaande kwaliteit. Rasartiesten als BZN, Jan Smit en Fredje Karregat domineren al decennia lang de hitlijsten. Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat dit geen toeval is. Volendammers delen al zeker sinds eind 15e eeuw een ‘muziekgen.’

Geneticus/bassist Willem Mühren bracht de Volendamse genenpoel eerder dit jaar voor het eerst volledig in beeld. Volendam is samen met IJsland één van de weinige eilanden waarvan het DNA al eeuwen raszuiver is gebleven. In de soort is vermoedelijk een mutatie opgetreden die samenhangt met overmatige consumptie van omegavetten. Mühren wist na lang zoeken het ‘muziekgen’ te isoleren. Hij implanteerde het gen in een gekloonde stier, die vervolgens significant toonvaster bleek te loeien dan zijn stalgenoten.

Bij een gekloonde koe was er geen merkbaar effect op de loeiprestaties. Zoals bij wel meer genetische aandoeningen, komt de afwijking alleen tot uiting bij mannen. Vrouwen geven het gen slechts door. Mühren: “Anny Schilder (bekend van de band BZN, redactie) was hiervan niet op de hoogte. Zij was van mening dat een vrouw ook best het podium kon beklimmen. Tragisch misverstand.” In Mührens onderzoek trad overigens een interessante serendipiteit op: zowel de koe als de stier bleken bijzonder verslavingsgevoelig. Door tegenwerking van de Volendamse gemeenschap heeft Mühren dit verschijnsel niet verder kunnen onderzoeken.

Muziekwetenschapper Rokus de Groot heeft wortels van de ‘palingsound’ zeker vijf eeuwen terug kunnen traceren. De Vries: “De moeder van Mozart was Anna Maria Pertl, maar haar opa was een zuivere Vonk, van over de dijk. Mozarts absolute gehoor is een typisch Volendamse eigenschap, van moederskant gekregen. Hebben Nick en Simon ook.”

De Vries is momenteel bezig met een onderzoek naar Michael Jackson. “Alles wijst erop dat het hier eigenlijk gaat om een afstammeling van Michiel Schilder, die in de vijftiende eeuw naar Afrika vertrok en in het huidige Sierra Leone als slavenhandelaar een kind verwekte dat op een plantage in Louisiana terecht kwam en de naam Jackson aannam.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jeetje, confrère, dank voor uw toelichting, ons misverstand is hiermee opgehelderd.
Ik meende aanvankelijk dat u doelde op uitsluitend de prototypische Volendammer-achtigen én hun habitat. Maar u doelde -in bredere zin- op de uitstralende werking van deze protozoönen op wilszwakke niet-palingachtigen die toevallig binnnen binnen gehoorsafstand verkeren. Het schijnt dat ondanks (of juist dankzij) het onverstaanbare steenkolen-Frans van BZN voorzanger Jan Keizer (pseudoniem voor: Jean L’Empereur) in: “Si tu as la chance….” er ook in Vlaanderen en Wallonië nogal wat slachtoffers zijn gevallen onder daartoe sensorisch ontvankelijken. Er is een beweging op gang gekomen die streeft naar reanimatie van het -gerontologisch- oorspronkelijke BZN, dus mét Annie Schilder, onder het motto: “Ans en Jans krijgen weer een kans”

Reageer
gravatar

Maarten T. #30: Dank voor uw lovende woorden.
Ja, ik heb daar ampel over na moeten denken, maar ik meen toch dat retarderend beter op de plaats is.
Ik beschrijf hiermede het effect op niet-Volendammers: immers velen onder deze grote groep ondervinden een retarderende werking van de muzikaliteit ONDANKS de afwezigheid van dit gen.

Over Volendammers tout court kunnen we kort zijn: ééncelligen. De inversie is daar alreeds sinds lang voltooid.

Reageer
gravatar

Jeettje # 26,: interessante gedachtengang, retarderende evolutie. U voorspelt plaatselijk een terugkeer naar de protozoïsche staat, (d.w.z. die van ééncelligen) in protoplasmatische zin, vrij naar Darwin. Maar zou inverse of regressieve evolutie in dit geval niet beter passen? En zou ook het begrip “evolutie” hier niet méér en eerder moeten worden begrepen als: “accumulatie” in de zin van Buma/StemRa?

Reageer
gravatar

@Kees22 (23): Nee, het is niet de schuld van de moslims; de minaretten van de moskees kunnen niet concurreren met het geluid van de paling

Reageer
gravatar

En het was zo voorspelbaar: Jan Smit uit Volendam, Niek en Simon uit Volendam, Moniek uit Volendam, BZN, Annie Schilder, Marietje Kwakman Carola Smit uit Volendam: dat past, geen speld tussen te krijgen.

Maar Yolanthe uit Volendam: Yolanthe …. Volendam ….Volendam ….Yolanthe ….: voelt niet goed, bekt niet lekker.

Jolanda, ja, Yolanthe, nee: ik denk dat het gen voor de muzikaliteit benodigd om “Yolanthe” goed uit te spreken hier danig tekort schiet.

“Geert” daarentegen; ja .. ach … of het ervoor gemaakt is. En opvallend genoeg heeft Geert óók niets met goeie muziek: ik zie een verband.

Reageer
gravatar

@18 Vers: Die bard uit dat Gallische dorpje heette eerst Assurancetourix maar is een paar jaar geleden omgedoopt tot Kakofonix. In Volendam kunnen ze ‘m beter Kokafonix noemen.

Reageer
gravatar

Verhip ja, Minny, ik herinner mij de verhalen van de ouden, dat er in die dagen een hekje over de weg op zondag dichtstond, omdat je op die dag de Heilige Wateren der Zuiderzee niet met Goddeloze Zondagsonrustige Activiteiten mocht bezoedelen …..

Er is kennelijk een nieuw fenomeen gaande daar in Volendam: Retarderende Evolutie.
Men gaat weer terug naar de protozoïsche staat: wat zou Darwin daar wel niet over te zeggen hebben?

Quarantaine en onderzoek: er moet een fijnmazig hek omheen, dat is idd duidelijk.
Hier valt een Nobelprijs te winnen!!

Reageer
gravatar

Er stond ooit al een hek om Volendam, totdat één der Volendammers ineens vingers ontwikkelde en per ongeluk het haakje eraf tikte. Nou…de rest is geschiedenis…

Reageer
gravatar

Participerend veldonderzoek wijst al jaren uit dat er bij de Volendamse bevolking sprake is van een genetisch bijzondere situatie. Deze bijzondere situatie treft zowel de mannelijke als de vrouwelijke Volendamse exemplaren, derhalve zit de genetische afwijking op het X-chromosoom. Een verband wordt vermoed met het zogenaamde fragiele X(chromosoom)-syndroom. Dit syndroom veroorzaakt de (integenstelling tot de kennelijk verhoog muzikale vaardigheid van de Volendamse ‘incrowd’) de in het veldonderzoek duidelijk waarneembare verlaagde intelligentie. Het Licam-gen wordt hiervoor verantwoordelijk geacht. Het verhoogd nasaal gebruik van stimulantia naast een bovengemiddelde consumptie van paling (vol ongezonde choleterol verhogende vetten) door Volendammers veroorzaakt waarschijnlijk een verdere mutatie op dit gen dat leidt tot een gevoel van muzikaliteit onder Volendammers. Dit gevoel is vervolgens weer direct te correleren aan de afwijkingen veroorzaakt door het fragiele X-syndroom, het syndroom dat -aannemelijk, ook het bijzondere stemgedrag der Volendammers bij de recente verkiezingen verklaart.

Een aantal gevolgtrekkingen is nu wetenschappelijk verantwoord:

– Geert Wilders is eigenlijk een Volendammer en denkt dat hij kan zingen
– Door het eten van te veel paling gaat men PVV stemmen
– De ‘paling-sound’ wordt veroorzaakt door cocaïne-snuiven.

Met andere woorden; Volendam: Gewoon een hek d’r omheen.

Reageer
gravatar

Hm, consequentie van Maarten T.’s verhaal is dus eigenlijk dat er van regeringswege geluidswallen om heel Volendam moeten worden geplaatst.

Dan zullen de klachten over geluidhinder van Schiphol in de Amsterdamse regio wel sterk afnemen, vermoed ik zomaar.

Reageer
gravatar

Wij niet-volendammers kunnen nu wel stoer doen over in-teelt, maar voorlopig heeft Volendam toch wel het hoogste welvaartsniveau van alle Nederlandse gemeenten in of aan de voormalige Zuiderzee, met pro capita het hoogste inwonertal dat rechtstreeks of indirect werkzaam is in de palingpop, als uitvoerend artiest of eigenaar van een eigen platenstudio. Iedereen kan daar zingen, want maar weinigen gaan daar vóór het zingen de kerk uit; en uit de aldaar gebruikelijke neef-nicht huwelijken resulteert een verhoogde genetische aanleg voor afwijkingen (aan de stembanden) zoals poliepen en palingkoppen. Een verre Volendamse achterneef van mijn vader (ik hou uit privacy-oogpunt zijn achternaam geheim) was de uitvinder van het vrijdagse coma-zuipen, na de kerkdienst. Gelukkig is deze verre verwant op tijd overgeschakeld op cocaïne en XTC. Hij is inmiddels niet meer onder ons, maar zijn stembanden doen nog dagelijks dienst als stootkussens voor de Veerboot naar Spakenburg.

Reageer
gravatar

Heb inmiddels toch begrepen dat de Jan Smit die succesvol van de poliep verwijderd is na gedegen genetisch onderzoek het zgn muziekgen niet bezit. De poliep heeft geen toestemming gegeven voor DNA-analyse, hij wil zich volledig concentreren op zijn carriere en eventuele chromosomatische verwantschappen met Volendam ziet hij als een barriere in zijn ontwikkeling.. Heb ik gehoord ja, don’t shoot the messenger!

Reageer
gravatar

Wat ze in Asterix meestal deden met de bard van het eigenzinnige dorpje is dat ook geen ideetje om dat met Jan Smit te doen of misschien wel met alle daar plaatselijke bards??

Reageer
gravatar

Dit is een een nobelprijswaardige doorbraak in het genonderzoek! De sequentie van het gen begint namelijk met B Z N S J S C J C B Z N S J S C C J B Z N J C J J F K A N J A C N A C J J C B Z N C N J S C A A N S C J N Z B S N J J J S A C N S J , hetgeen totaal anders is dan de normaal verwachte C G A T combinaties. Absoluut bijzonder is dat dezelfde baseparen aan elkaar kunnen binden, waardoor een combinatie als J J J mogelijk wordt. Nu wordt verder onderzoek verricht of deze anomalie wellicht wordt veroorzaakt door hoge concentraties PCBs, dioxine en gebromeerde brandvertragers in de Nederlandse paling.

Reageer
gravatar

En hoeveel talent niet teloor is gegaan zullen we nooit weten: in de goede oude tijd van de Zuiderzee werden de Jannemannetjes Smit aan boord meegenomen als bramzijgertje, en dat sloeg nogal eens overboord.
Of werd overboord geslagen door een a-muzikale schipper.

Zalige tijd was dat.

Reageer
gravatar

Nu pas begrijp ik waarom die Volendammers ‘vies kijken’ naar elke buitenstaander in hun dorpje…

En die lui maar trots zijn op hun ‘Palingsound’. Gewoon een gelukkige samenloop van omstandigheden. Niets om je ‘verheven’ te voelen t.o.z. van niet-Volendammers…

Reageer
gravatar

Bij mij gaat er toch wel ergens een belletje rinkelen, als ik lees, dat het Urker Mannenkoor geweigerd heeft om DNA af te staan voor dit onderzoek.

Reageer
gravatar

Met al die inteelt wil ik best geloven dat er sprake is van een gemeenschappelijk gen.
Maar om dat nou ‘muziek’-gen te noemen…

Reageer
gravatar

Ik vraag me af of dit onderzoek wel gedegen peer reviewed is door prof.dr. Bert Bokhoven de bekende musicogeneticus van het VU Medisch Centrum.

Reageer