Bron RVD

KRO komt met tv-serie over Amalia

Docudrama behandelt Oranje die Nederland nog niet kent

De KRO komt dit voorjaar met een tiendelige dramaserie over het leven van prinses Amalia. In Amalia, de weg naar de Troon worden alle episodes uit het leven van Catharina-Amalia verfilmd. De zevenjarige prinses was een van de weinige leden van het Koninklijk Huis over wie nog geen televisieserie was gemaakt. Toneelschrijver Ger Beukenkamp schreef het scenario voor het docudrama, dat de KRO bijna €60.000,- kostte.

De oudste dochter van kroonprins Willem-Alexander staat de laatste jaren weer volop in de aandacht. In 2009 schreef historica Annejet van der Zijl al een vuistdikke biografie over de prinses, getiteld Prinses Amalia, een bewogen leven. De televisieserie is voor een groot deel gebaseerd op het boek van Van der Zijl.

De rol van de jonge Amalia wordt gespeeld door Angela Schijf, die goede herinneringen bewaart aan de opnameperiode: “We hebben een aantal dagen in Argentinië gedraaid en dat voelde echt als een betaalde vakantie. Verder was het fantastisch om een aantal ontroerende scènes te spelen, zoals de eerste schooldag en het blazen op de vuvuzela.” Schijf zegt sinds de opnames een grote verwantschap te voelen met de toekomstige koningin: “Ik denk dat ik qua karakter en temperament veel overeenkomsten heb met Amalia. Uiteindelijk hoop ik dat ze zich in mijn vertolking kan herkennen.” Jacob Derwig speelt in de serie de rol van Barry Atsma, een misverstand dat te laat ontdekt werd.

Amalia, de weg naar de troon is vanaf 30 maart elke woensdagavond om 21:15 uur te zien bij de KRO, op Nederland 1.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik kijk erg uit naar de vervolgserie. Ik heb gehoord dat deel acht daarin de prikkelende titel “Prinses Sherry” heeft gekregen.

Reageer
gravatar

Amalia is een stomme trut

gravatar

Jammer dat dit zo lang op zich heeft laten wachten, nu is het een beetje de serie maken als het leven al geleefd is. Maar oke, ze heeft nog wat goede jaren in zich denk ik, als ze netjes dr fruithapje op eet, dus wellicht dat ze zelf nog commentaar kan leveren aan het einde van de serie.

Reageer
gravatar

De verjaardagen van erfprinses Amalia krijgen steevast aandacht in de media. Prinses Amalia wordt zes jaar 2009 ..De Rijksvoorlichtingsdienst heeft een standaard antwoord op de traditionele vraag hoe waar en met wie koninklijke verjaardagen worden gevierd. De vraagsteller hoopt op een afwijkend antwoord maar bijna altijd is de formule – zo ook voor de zesjarige prinses Catharina-Amalia – ze viert haar verjaardag in huiselijke kring met familie.

Reageer
gravatar

Ik ben zelf erg benieuwd hoe de relatie met haar Argentijnse opa uit de verf gaat komen, zeker tegen het licht van opa’s minder goede band met de ‘moeders’, en het feit dat ie vrienden had onder de piloten van transavia.

Reageer
gravatar

Wat leuk om te zien hoe het met de Oranjes in het echt gaat. Vooral het stuk met de verborgen camera’s door het huis heen, die al op Torrent gelekt is, is zeer goed te volgen. Zo leuk hoe een klein kind in z’n grote overdaad aan speelgoed uren kan spelen met een 1 pop.

Reageer
gravatar

Hoe kan Angela Schijf Amalia in haar jonge jaren spelen? Het kind is nu toch een jaar of zeven en Angela Schijf in de dertig!

Reageer
gravatar

Ik ben niet zo’n royalty watcher maar de foto die jullie van de kroonprinses laten zien vind ik zeer verfrissend. De mondhoekjes omhóóg, zoals in een èchte glimlach. Ik hoop van harte dat ze in de rest van haar leven toneelspelen als hobby kan zien en genoeg input uit haar omgeving krijgt om dit spel niet saai te gaan vinden.

Reageer