Brand in Groningen eist 120 levens

Rehwinkel sluit compromis

In de binnenstad van Groningen woedde in de nacht van donderdag op vrijdag een hevige brand, die 120 levens eiste.  De stad Groningen heeft na lang overleg het aantal slachtoffers te weten beperken tot 40. Na enig beraad ging het vuur akkoord en heeft het zich teruggetrokken uit de gehavende binnenstad. Het compromis was noodzakelijk, aldus burgemeester Rehwinkel, aangezien de brand grote delen van Groningen dreigde te verwoesten.

Hoewel steden onderling hebben afgesproken niet toe te geven aan gijzelnemers, is het al eerder voorgekomen dat het gemeentebestuur het met een dergelijke ramp op een akkoordje gooide. Burgemeester Peter Rehwinkel (PvdA) van Groningen zei dat hij ‘tussen twee vuren stond.’ Rehwinkel: “We hebben natuurlijk de verplichting tegenover alle Groningers om een brand zo snel mogelijk tot stilstand te brengen. Maar aan de andere kant offeren we daarvoor liever geen stadjers op. Helaas konden we in dit geval niet anders.”

De hulpdiensten onderzoeken of het inzetten van een speciaal brandweerteam dit hoge dodental had kunnen voorkomen. Ook de landelijke politiek heeft gereageerd op de brand. Fractievoorzitter Job Cohen (PvdA) heeft een spoeddebat aangevraagd over het handvest ‘Hoe te handelen bij terroristische brandhaarden,’ dat door de vorige minister van Justitie reeds toegezegd was.

De motieven van het vuur zijn nog niet bekend. Connecties met brandhaarden elders in Europa zijn niet aangetoond, reden waarom de politie van Groningen vermoedt dat het om een op zichzelf staande actie gaat.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vuur slaat wederom toe: Nu staat er een vrachtauto met strooizout in de brand op de A13. Op een gevoeliger punt had vuur Rijkswaterstaat niet kunnen raken. Gaat Rijkswaterstaat een deal maken???

PS Persoonlijk heb ik grote bewondering voor vuur dat het zout kan laten branden! De frustratie moet wel heel hoog zitten.

Reageer
gravatar

@Koen: Na onderling overleg hebben de gouverneur van Limburg en de CdK van Fryslân besloten binnenkort de betreffende provincies van Nedrland los te maken en de onafhankelijkheid uit te roepen.

Reageer
gravatar

Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat, na de opoffering van de Friese brandweermannen, de stad Groningen van plan is ook nog de 40 slachtoffers door middel van loting uit de Friese bevolking te halen. Het ministerie geeft dan ook een negatief reisadvies voor Friesland en roept de Friezen op zich vrijwillig te melden voor het voortbestaan van ons land. Als de Friezen onverhoopt toch op blijken te zijn voor de deadline die de brand ons gegeven heeft is het overvliegen van Limburgers ook een optie.

Reageer
gravatar

Als dat maar goed afloopt.
Politiek dier Rehwinkel weet ook wel hoe dat moet: je moet op een ministerie een paar duizend man/vrouw eruit flikkeren dan vul je gewoon de vacatures niet meer, klaar. Net als die 3000 agenten die erbij komen omdat ze er niet afgaan, zoiets.

Dat vuurtje zal nog vlam vatten als de gevolgen van het politiek rekenen merkbaar worden!

Aan de andere kant, om op de konspierashie door te gaan: dit kan natuurlijk een ultieme poging van Bruin 1 (en laatst) zijn om de CO2 opslag erdoor te drukken. Met veel CO2 in de buurt heeft zo’n brand echt geen grote mond …. gaat uit als een nachtkaars ..

Reageer
gravatar

Het is duidelijk dat op vele fronten het vuur wordt geopend; vaak levert dat niet meer op dan gebakken lucht (in de zin van parlementaire discussie) maar Rehwinkel weet uit eigen ervaring hoezeer een inhoudsloze discussie vlam kan vatten. Hij is ook niet voor niets van de Haagsche politiek naar de dorpspolitiek verhuisd, waar hij nu de linkse beginselen Hooghoudt. Zou het veel schelen in beloning tussen PvdA-kamerlid- en woordvoerderschap en een burgemeestersalaris van Groningen? Maar Reh- past goed op zijn eigen winkel en wie Haags politicus is geweest weet dat wie niet tegen de hitte en het vuur kan, niet in de gaarkeuken moet komen. Zijn er soms bezwarende, aardgashoudende, documenten verbrand in Groningen, voordat Wikileaks die kon lekken, want waar rook is, was meestal vuur!

Reageer
gravatar

Gelukkig maar dat het aantal doden na overleg met het vuur uiteindelijk toch nog kon worden beperkt tot 40, in plaats van de eerder voorgenomen 120. Dit was duidelijk een revisionistisch vuur, waarbij argumenten van beide kanten tot een herziene stellingname leidden. Dit was niet mogelijk met het vuur in Moerdijk. Maar ja, dat was ook een radicaal uitslaand compromisloos vuur. Er vielen geen doden in Moerdijk. Misschien dat daarom het vuur daar besloot helemaal los te gaan en de boel plat te leggen.

Reageer
gravatar

Nadenkertje, ik citeer alleen maar. Als ik Rosenthal mag geloven, gaat de geldkraan naar Groningen geheid dicht.

“Het zal moeilijk zijn, maar het moet” om een linkse burgemeester te verwijderen (mijn interpretatie). Ik zie een duidelijke link tussen de recente branden in Moerdijk, Groningen en Kijfhoek/Zwijndrecht (nu!) en de wens van het kabinet ongewillige burgemeesters te “verwijderen”. Over flink gesproken…..

Ik ben het met u eens, er zullen nog vele branden volgen dit jaar!

@24 U zult begrijpen dat een parlementaire enquete in deze geen enkele zin heeft.

Reageer
gravatar

@ Mari Mekko # 22,

Euh, een ‘frisse’ wind van kabinet Bruin I?

Dat kunt u niet menen! Bovendien wordt dat ‘geldkraan’ sowieso dichtgedraaid. Dat is namelijk de ‘nieuwe flinkheid’ van Kabinet Bruin I van Rutte (lucht)!

Ik voorspel hetere vuren voor ons arm landje!

Reageer
gravatar

Henk kom ook uit de Veenkoloniën hoor. (Heb het gelezen van Ingrid)
Vriendin uit Tunis gebeld en het gaat goed vandaar zo lollig.

Reageer
gravatar

Wat een geluk dat de vlam niet in de pan is geslagen in de rest van de stad. Of was het bij Ingrid?

@ 22: Ik eis een parlementaire enquête naar de gang van zaken!

Reageer
gravatar

Groningen wakkert het zelf aan met al dat aardgas in de bodem.
Gelukkig zijn er slimme mensen die ze ervan af helpen. Een dank je wel hoeven ze niet.

Reageer
gravatar

Rehwinkel is al op het matje geroepen. Toegeven aan vuur is gewoon not done. “Als de gemeente zich niet conformeert aan het kabinetsbeleid zal de overheid de geldkraan richting Groningen dichtdraaien. Iedereen moet weten dat er een nieuwe frisse wind waait in het kabinet, dat consequent handelen hoog in het vaandel heeft staan.” Aldus zojuist Uri Rosenthal op Radio 1.

Reageer
gravatar

@16 Veenkoloniën (turf jenever en achterdocht) Hebben recht van spreken. Dat veen heeft ook vaak in de fik gestaan en brandde ondergronds heel lang door.

Reageer
gravatar

De giftige stoffen besloten dit keer niet vrij te komen. Ze waren al voldoende vertegenwoordigd in Moerdijk, vonden ze.

Reageer
gravatar

@11 Zo bekeken klopt het wel. Brand bier is ook lekker. Al kost het je leven bij overmatig gebruik, dan nog noem jezelf geen slachtoffer maar geluksvogel.

Reageer
gravatar

Ja maar Maarten, dit soort berichten worden door het vuur zelf aangewakkerd. Na een harde, duidelijke eis moet je dan niet voor twee-derde toegeven!
Neem mijn bedrijfstak, daar geldt “De zee geeft, de zee neemt”. Dat geeft duidelijkheid, en (behalve bij wat schipbreukelingen) gemoedsrust.

Reageer
gravatar

Wtf dit slaat toch echt nergens op, wat een k*t bericht zeg

Dat de Speld zich hiervoor leent.

Vuur wordt in Groningen zwaar onderdrukt en gediscrimineerd. De 40 ‘slachtoffers’ zijn helemaal geen slachtoffers, maar knokploegen gestuurd door de burgemeester. Het vuur had geen keuze.

De Speld dracht hier duidelijk bij aan het stimuleren van het anti-vuur sentiment.

Laat het vuur branden!

Reageer
gravatar

Waarschijnlijk was dit vuur doorgeslagen radicaal, zoals slechts af en toe voorkomt.
Normaal gesproken werkt vuur op een subtielere wijze. Het vuur zit dan in een flesje met een vuursteen, en ontsnapt zo nu en dan tijdelijk aan het flesje. Bij die ontsnapping wordt dan snel een sigaret aangestoken door het vuur. De nietsvermoedende houder van de sigaret krijgt doordat de sigaret wordt aangestoken door het vuur allerlei schadelijke stoffen binnen. Op deze manier worden, zonder dat veel mensen dat doorhebben, veel meer mensenlevens geëist door het vuur dan door zo’n ontspoord radicaal vuur.

Reageer