‛Hyver’ verkozen tot Woord van het Jaar

"Tussen burgermannetje en tokkie, met een flinke scheut koopgoter."

Het woord ‛hyver’ is door het Nederlandse publiek gekozen tot hét woord van het jaar 2010. Dit heeft Van Dale vanochtend bekendgemaakt tijdens een feestelijke ceremonie in Vlaardingen. Met 43 % van de stemmen eindigde ‛hyver’ boven nieuwe woorden als ‛gedoogregering’, ‛displiment’, ‘daggeren’ en ‛prelatofiel’. De bedenker van het woord, de Amsterdamse student Nils de Lange, heeft extatisch gereageerd op de uitverkiezing: “Hyver FTW!!!”, zo luidde rond het middaguur zijn statusupdate op Facebook.

Volgens Van Dale is ‛hyver’ het eerste Woord van het Jaar waarvan tot op de seconde bekend is wanneer het voor het eerst werd gebruikt. Dit was namelijk op zaterdagochtend 20 maart om 10:23:11 uur. Op dat moment stuurde De Lange een twitterbericht de wereld in met de tekst ‛Ik word helemaal lijpo van die dom kleppende hyver hier naast me in de trein. Iemand nog een shotgun over?’. Enkele van zijn ‘volgers’ stuurden dit bericht door, waarna de term al snel terechtkwam in de lijst van meest besproken onderwerpen op Twitter.

Diezelfde avond nog volgde de oprichting van de Facebookpagina ‛Hyvers moeten weg en / of dood’. Met meer dan 20.000 ‛likes’ was deze pagina een belangrijk campagnemiddel in de strijd om het Woord van het Jaar. Ook op Flickr werd ‛hyver’ al snel een veelgebruikte ‘tag’, en de locatiesite Foursquare introduceerde onlangs een ‘button’ om gebruikers te waarschuwen voor plekken waar veel hyvers komen.

Ondanks deze populariteit kan de redactie van Van Dale de exacte betekenis van ‛hyver’ nog niet omschrijven. Volgens een redacteur ligt het “ergens tussen ‛burgermannetje’ en ‛tokkie’, met een flinke scheut ‛koopgoter’. Als groep zijn de hyvers precies het tegenovergestelde van de confettigeneratie, zeg maar.” Taalboekschrijfster Paulien Cornelisse kan de betekenis van ‛hyver’ slechts weergeven in ‛gevoelssferen’: “Als ik aan een hyver denk dan zie ik Lelystad voor me, en een NS-dagkaart kopen bij de Kruidvat. Maar ook all-in vakanties naar Turkije, je eigen sigaretten maken met zo’n machientje en een kind hebben dat bij de PVV-jongeren wil. En de Libelle Zomerweek natuurlijk, maar die is eigenlijk alweer überhyver.”

De eigenaar van het account @hyver op Twitter heeft verrast gereageerd op de uitverkiezing. De man, een zekere Raymond Spanjar, wilde niet verduidelijken hoe het kan dat hij al in 2009 de betreffende naam geregistreerd heeft. Op de suggestie dat na deze uitverkiezing zijn account wel eens een aardig bedragje waard zou kunnen zijn reageerde hij kortaf met ‛Heb geen geld meer nodig’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

‘De man een zekere Raymond Spanjar…heb geen geld meer nodig’

Nee, klopt. Deze man is namelijk goed voor 25 miljoen euro zo wordt geschat en hij is 1 van de oprichters van Hyves. Zou hij daarom misschien de naam Hyver ooit hebben geclaimd voor twitter? Makes sense.

Reageer
gravatar

Hyver: hét woord van 2010, terwijl niemand kan omschrijven wat het nu eigenlijk betekent. En dat die Dikke van Dale dat dan uitkiest; knieval voor Vox Populi?

Het is een teken des tijds en aan de wand dat we nu een Woord van Het Jaar moeten hebben om te laten zien dat de Dikke van Dale met zijn tijd meegaat. Ik geloof niet meer in de vergrijzing als ik zie en hoor dat Oh Oh Cherso tot de best bekeken tv- programma’s behoort. Ik zie slechts een slimme move van hoofdsponsor Heineken, tevens lid van de Raad van Bestuur bij de Commerciële Omroepwereld RTL en SBS.

Een zee van bier breidt zich als een olievlek uit over het IQ van de Nederlandse Hope des Vaderlands. Heineken en Grolsch bieden in een reclamecampagne twee ideale IQ60 synthetische hersencellen aan en Lays (getting Layd) komt straks met enkelvoudig werkende synapsen.

Reisbureaus komen met all-in aanbiedingen met konijnige groepssex als nieuwe vakantietrend (op z’n Grieks dus). Rijbewijzen voortaan gratis bij 5 kratten pils en bij 50 kratten gratis een HBO-diploma comazuipen bij Hogeschool InHolland (stond een huis). Onze toekomst ligt in en bij Heineken, Amstel of Grolsch, voor elk wat Wolsch. Op vakanties voor de rijpere jeugd een lijntje coke, of een kooklepel horse, voor minvermogende volwassenen nog meer bier, voor de welgestelden onder ons Caribische cruises met -onboard- gymnastische assistentes, voor minvermogende ouderen een 2e hands rollator in bruikleen en voor welgestelde bankiers een Zwuitserleven pensioen met een eigen medische staf. In feite het draaiboek van het kabinet Rutte/Verhagen (“voor uw 7 plagen”). Na Balkenende’s Zuur komt Rutte’s zuiverende kuur en ‘t zij zuur, bitter of zoet, alles wat vult dat voedt”.
The Brave New World ..

Ik draag hier voor 2011 alvast de haramese uitdrukking “collectieve debilisatie” voor. Waarom nog vóór 2011? Omdat vanaf 01-01-2011 nog slechts halalische woorden mogen worden gekozen van het Nederlandse Taalgenootschap onder het gemengde voorzitterschap van Groot Moefti Prof. Dr. Abdullah Abdulaziz en Prof Mr. Dr. Ir
Alphonsius “Veine” Kneepjens.

Reageer
gravatar

Ik doe er niet aan mee, blijf liever nn. Sluit me ook niet aan bij het woonwagen park van de Televaag…Voor je het weet wordt je weer geassocieerd met wiet plantjes…

Reageer
gravatar

Het jaar is nog niet ten einde en nu al verschijnen er jaarboeken en benoemingen als beste dit of dat van het jaar. Dat kan flink verkeerd aflopen.

Denk maar eens aan de tsunami op tweede kerstdag 2004. Stond in geen een jaarboek 2004 en was in dat jaar ook niet gekozen als het woord van het jaar, wat het achteraf wel bleek te zijn!

Zo voorspel ik dat hyver op 1 januari niet hét woord van het jaar blijkt te zijn, maar bijvoorbeeld crècheterrorist of peuterofiel of zoiets.

Reageer
gravatar

@Bassos #16: Ik vermoed dat we elkaar al eens gesproken hebben.
Dit is geen FOK! en hier wordt, als ik het goed gezien heb, ok amper gemodereerd. Alleen heel af en toe wordt er een reactie verwijderd of er wordt gedaan alsof.
Maar dat is hier ook amper nodig. Ik denk dat de gemiddelde bezoeker van de Speld ook iets intelligenter is dan die van FOK!.

Reageer
gravatar

Wat leven we toch in een hyveringwekkende wereld. Dat hele hyvergedoe is toch ook opgezet door pedofielen die minderjarigen willen lokken? Ik weet zeker dat we binnenkort de ergste onthullingen tegemoet kunnen zien op hyverpedia.com Dan pas zal blijken dat dit Woord van het Jaar een echte beerput afdekt.

Reageer
gravatar

Oh ja, voordat ik wederom ga melen, waar kan ik het meest effectief een klachtbrief naartoe ver postfuif-danwel-e-mail sturen ?

Om ook in te gaan op het onderhavige onderwerp, zodat mods een andere reden dan irritatie nodig hebben om mij voor het leven te bannen, zoals op het forum fok is gebeurd, omdat ik de Yvonne voor een oude taart had uitgemaakt toen zij zich zonder enige aanwijsbare reden behalve dan geïnviteerd te zijn geworden door een door mij zo genoemd led-lampje, wiens klachtbetuigingen toen derwelkens voor een bezichtiging des yvonnes in samenzang met ener redactioneel commentaar mijnerzijds, zonder enige vorm van redactie-privileges, dat nog steeds maakt dat het in mijn optiek beter is als mijn ban op Fok wortelt vernedert.

Ofzo.

Useit wellekome.
erm, iets met gewaarschuwen enzo.

Ah; duck it:

Fijne Feestdagen allen, hoe u ze ook moge classificeren.
(en ja, het zou eventueel mogelijk zijn om de muur der tekst iets redelijks te laten verkondigen, maar denk nuzelf;…

)

Reageer
gravatar

Ik had begrepen dat dit een reclamecampagne was van de Bijenkorf (Bee(Hyve) op z’n Britsiaans). Vandaar ook het hoge kraaltjes- en hoge hakkengehalte. Dit moet toch bekend zijn? De koninklijke vereniging van hobbybijenfokkers was al eerder ontstemd en niet uit de media te slaan.

(Twitter is trouwens van de concurrent Vögele.)

Reageer
gravatar

Hyve is een verbastering van hype (tijdelijke massale bevlieging). Wordt thans als hyven ook gebruikt voor het opofferen van privacy op het internet als gevolg van gebrek aan directe persoonlijke contacten. Hyver is de beoefenaar hiervan.

Reageer
gravatar

ik besta eerlijk gezegd alleen op hyves en op deze site op hyves voldoen bijna al mijn vrienden aan de kwalificatie van hyver

Reageer
gravatar

Hey! Met macHyver kun je alles maken!

Reageer
gravatar

Ik herken me totaal niet in al deze omschrijvingen. Onze familie moest in de jaren vijftig uit Tsjechië vluchten voor de commies. Worden we hier nu ook al uitgerookt?

Reageer