Jeroen Krabbé maakt video voor eigen begrafenis

'Een duizendpoot met hart voor iedereen'

“Zoon, vader, schilder, spreker, stem, regisseur, vriend, acteur, dierenliefhebber, levensgenieter.” Zo begint de toespraak die Jeroen Krabbé vandaag heeft ingesproken voor zijn eigen begrafenis. Krabbé maakt zich zorgen over de toekomst. Mocht hij ons ontvallen dan ontstaat er leegte op de in memoriam-markt. Om zijn eigen begrafenis veilig te stellen heeft hij daarom alvast een video opgenomen. Voor de mensen die ‘later zullen gaan’ maakt hij een schilderij dat alles zegt over ‘het verleden, het heden en de toekomst van de overleden mensch.’

Wandelend door het Vondelpark reflecteert Krabbé in een twee uur durende monoloog op de hoogte- en dieptepunten van zijn leven en carrière. Hij vertelt over hoe hij Nederland in de jaren ’70 en ‘80 veranderde, over zijn landschapsschilderijenserie Unknown Horizons, maar ook over zijn samenwerking met onder anderen George Clooney, Brad Pitt, Harrison Ford, Ramses Shaffy, Hans van Mierlo en Harry Mulisch. In een emotionele slotmonoloog blikt Krabbé terug op de Tweede Wereldoorlog en zijn familiegeschiedenis.

Krabbé, die deze week zijn eigen grafsteen ontwierp, werkt tevens aan een reusachtig doek voor zijn eigen begrafenis. In het schilderij, dat ongeveer vier keer zo groot wordt als De Nachtwacht, komen alle schilderstijlen uit de afgelopen twee eeuwen terug, aangevuld met een weergave van alle denkbare menselijke emoties. Het zal volgens Krabbé een goede aanvulling zijn op zijn videoboodschap en is minstens zo indrukwekkend als het reusachtige beeld dat hij de komende jaren voor ‘het Vondelpark, de gemeente Amsterdam, Nederland, Europa en de wereld’ zal ontwikkelen.

Joost Zwagerman is teleurgesteld in de moeite die Krabbé in zijn eigen heengaan steekt. “Zijn video is ongetwijfeld een mooi verhaal, maar het is niet nodig. Ik heb hier thuis al verhalen liggen over Tim, Martijn én Jeroen. Ontzettend heldere betogen waarin duidelijk wordt wat deze mensen voor Nederland hebben betekend. Bovendien duid ik bij al deze verhalen de op dat moment heersende tijdgeest, en dat schoot er bij Jeroen nog wel eens in. Natuurlijk schets ik ook de mens achter de kunstenaar. Want je zou het bijna vergeten met zo veel talenten, maar Jeroen was ook gewoon een mens.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Met die acteurs weet je het nooit.
Best kans dat hij zich bij zijn begrafenis uiteindelijk toch laat vervangen door een stunt-double.

Reageer
gravatar

Als ingewijde wil ik via speld.nl graag naar buiten laten lekken dat de onderhandelingen met de gemeente Amsterdam in volle gang zijn.
Het Vondelpark wordt de Nationale Begraafplaats van de familie Krabbé, en de kist wordt gemaakt van de kastanjeboom van het Anne-Frank huis (en indien dat niet volstaat aangevuld met het hout van de boekenkast). Of de gemeente Delft het grafmonument van Willem van Oranje in voor eeuwig durend bruikleen wil geven is op dit moment nog niet bekend.
Wel zou de 4 mei herdenking na het overlijden jaarlijks moeten plaatsvinden in het Vondelpark en heeft Madurodam al een bouwvergunning aangevraagd om bij wijze van uitzondering een meer dan manshoog standbeeld te willen laten verrijzen in het midden van het park.
In de wandelgangen van politiek Den Haag wordt al gezegd dat de kunstsubsidies helemaal afgeschaft kunnen gaan worden, omdat de heer K. het ook zonder stelt, net zoals onze Hollandse Meesters het in het verleden ook zonder overheidsbijdrage hebben moeten stellen.

Reageer
gravatar

@culi expert #19: Inderdaad, omdat ze door de mazen van het net slippen.
En zowaar: lijnolie en terpentijn! Inderdaad, de klassieke grondstoffen voor een echte verf.

Reageer
gravatar

Ik ga nooit een restaurant binnen als ze de naam van het gerecht niet eens goed op de kaart zetten. Sliptong heet het ding.
En bouillonblokjes is zooo jaren 60 bistro: niet meer doen hoor!

Maar goed: ik begreep dat Jeroen ook een enorme kookkunstenaar is: zijn bouquet garni’s uit eigen tuin zijn berucht.
Dat komt omdat hij de kruiden te drogen hangt in zijn atelier waardoor het aroma van lijnolie en terpentijn erin trekt.
Aparte smaakbeleving, dat wel.

Reageer
gravatar

Mokumman,

Jij schreef, dat Jeroen zijn tong in de mond van Maarten wilde proppen en dat Maarten daar niet van gediend was.
Nou dan kent Jeroen mijn recept voor slibtongetjes kennelijk niet. Die hoef je echt niet te proppen. Die glijden naar binnen als een hostie in de keel van een pastoor.

Slibtong in wijnsaus met kaviaar

Slibtong besprenkelen met citroensap en bestrooien met zout.
Tongen oprollen en vastzetten met een cocktailprikker.
In een pan 2 deciliter water met boter aan de kook brengen. Bouillontablet erboven verkruimelen.
Tongrolletjes afgedekt hierin in ca. 5 minuten gaar stoven.
Intussen in kom de (groene) pesto, wijn, mosterd en peperbessen tot sausje roeren.
Tongrolletjes elk op een bord zetten. Saus erover scheppen.
Garneren met kaviaar.

Reageer
gravatar

Wat lees ik nu: Jeroen Krabbé is sterfelijk ? Ik ben geschokt.
Maar ja, Oprah Winfrey had het al voorspeld in haar boek: “The rise of the Krabbé dynasty and the fall of everything”.

Reageer
gravatar

Maarten Spanjer begint altijd over De Vierde Man. Dat hij gecast was als tegenspeler van Jeroen Krabbé. Tijdens de casting moesten ze een scene op een kerkhof spelen en daarbij een tongzoen acteren. Jeroen wilde daadwerkelijk zijn tong in de mond van Maarten proppen, die vervolgens voor de rol bedankte. Wat ik me dus afvraag is of dat nog ergens terugkomt op de dvd of in het schilderij ofzo.

Reageer
gravatar

In aanvulling op mijn bericht van acht

Zo juist schiet mij de titel van de film te binnen: “James Bond 007, The Soldier of the Queen”, waarin de rol van Andrea Domburg wordt gespeeld door de destijds bekende en geliefde actrice Wilhelmina van Oranje Nassau.
Ik meen dat de regie in handen was van ene Bernhard van Lippe-Biesterfeld, die indertijd vooral bekend schijnt geweest te zijn als rokken- en brokkenjager.

Reageer
gravatar

“Om zijn eigen begrafenis veilig te stellen heeft hij daarom alvast een video opgenomen”

Tja, als je wilt dat iets goed gedaan wordt, dan moet je het zelf doen. Scheelt de heer J. Krabbé ook weer een paar keer omdraaien in zijn, toch al krappe, rustplaats.

Reageer
gravatar

Aan Jeroen Krabbé en Rutger Hauer heeft ons vaderland veel te danken bij het Leids ontzet in 1944 door het studentencorps Minerva. Ik meen dat het ontzet dertig jaar geleden of zo verfilmd is, waarbij Ernst de Jonge de rol van Jeroen speelde en Erik Hazelhoff Roelfzema die van Rutger. Maar ik kan mij vergissen.

Reageer
gravatar

Jeroentje is zich er al jaren van bewust, dat als je jezelf niet kietelt er niets te lachen valt, vandaar deze video. Iets voor het historisch museum in de Zuiderkerk?.

Reageer
gravatar

Onbegrijpelijk dat Jeroens zoon maar zo krampachtig op zoek blijft gaan naar The Voice of Holland terwijl de stem van Nederland overduidelijk in Martijns eigen familie te vinden is. Het is dat er over de Krabbé-dynastie niets negatiefs valt te bedenken, anders zou je bijna gaan veronderstellen dat dat hele Voice of Holland gedoe alleen maar bedoeld is om reclameblokken uit te zenden. Wat dan wel weer een podium geeft aan Jeroen om opnieuw te schitteren voor bijvoorbeeld Mona of Bavaria

Reageer
gravatar

Vast en zeker is ons aller Joost Zwagerman, kroonprins van wijlen Harry Mulisch, onze grote volkschrijver, zich al aan het voorbereiden op zijn eigen schildercarriere. Diep in het geheim volgt Joost schilderlessen om ook hier zijn kunstenaarschap volledig tot bloei te kunnen laten komen. Naast zijn verhaal over de alleskunstenaar Jeroen zal dan een schitterend schilderij illustreren dat Jeroen slechts het goede voorbeeld gaf.

Reageer
gravatar

Nee, met zoveel talenten ben je geen gewoon mens. Maar een bijzonder mens, zeker als je al die maatregelen van te voren zelf neemt. Makkelijk is dan wel weer dat de familie geen ruzie meer hoeft te maken.

Reageer