Andersdenkenden eisen onbegrip

Nieuwe vereniging wil einde aan 'omgaan met cultuurverschillen'

Veel andersdenkenden hebben genoeg van het  getoonde begrip voor hun gedachtengoed. Dat stelt Beer de Nijs, voorzitter van de pas opgerichte Vereniging Lekker Anders (VLA). Volgens De Nijs voelen andersdenkenden zich bij te veel begrip juist miskend in hun anders-zijn. “Om een andersdenkende te kunnen volgen, moet je per definitie gaan denken zoals hij. Als je dat werkelijk doet, houdt het voor  de andersdenkende meteen op. Er zijn -redeneert die andersdenkende – nu ook anderen die denken zoals hij en dus moet hij op zoek naar een nieuwe denktrant om andersdenkend te kunnen blijven. Heel frustrerend.”

De nieuwe vereniging stelt zich ten doel cultuurverschillen het liefst te vergroten, in plaats van ermee leren om te gaan. Dialoog is overbodig en in veel gevallen zelfs af te raden. De Nijs: “Praten werkt verwarrend en drijft andersdenkenden in een hoek. Anders denken is te lang gezien als iets waar je samen wel uitkomt. Nonsens! Als je anders denkt, denk je dus anders. Daar valt niets aan te begrijpen – het is intrinsiek anders. Maar leg dat maar eens uit aan een anders denkende.”

De Nijs illustreert zijn argument aan de hand van een cavia, een dier dat voor gelijkgestemden een cavia is. “De andersdenkende kan de mening zijn toegedaan dat de cavia waar de gelijkgestemden over spreken eigenlijk een angorakonijn is. De andersdenkende kan de anderen niet overtuigen dat het een angorakonijn betreft, omdat hij onmiddellijk het risico loopt een medestander te krijgen. De identiteit van de andersdenkende valt samen met zijn idee dat het een angorakonijn is. Een precaire situatie, waarin gelijkgestemden best wat meer begrip mogen tonen,” aldus De Nijs.

Volgens de Nijs heeft de vereniging dan ook nog een lange weg te gaan om gelijkgestemden op afstand te houden. Bijkomend probleem is dat steeds meer Nederlanders zichzelf als andersdenkend te beschouwen. De organisatie denkt daarom nu al aan een ledenstop. De Nijs: “We moeten enorm uitkijken – voor je het weet ben je een club van gelijkgestemden die het zo met elkaar eens zijn. Terwijl wij juist strijden voor geïnstitutionaliseerd onbegrip en uitsluiting.”  De vereniging heeft inmiddels een filosoof en kennistheoreticus benaderd om de verenigbaarheid van andersdenkenden te onderzoeken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik vond al dat ik niet hoefde uit te leggen waarom ik onze vrouwtjes konijnen bij onze mannetjes cavia’s laat hokken. (serieus waar en moest dus ook gruwelijk lachen toen ik dit artikel las). Dacht wel dat het lekker anders was, maar blijkt nu dus niet zo te zijn…hmmm, moet niet veel gekker worden hoor!

Reageer
gravatar

Andre, ik ben het helemaal met je eens. Oeps, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van de VLA. En nu?

Reageer
gravatar

Als mijn mening niet fundamenteel anders is, maar wel op een andere manier tot stand gekomen. Denk ik dan ook anders? of gaat dit alleen maar op voor mensen die ‘iets’ anders denken?

Reageer
gravatar

Alle reacties zijn principieel andersdenkend. Daardoor zijn er niet genoeg afwijkende meningen voor iedereen (die denkt, of denkt te denken). Hoeveel keuze is er nou eigenlijk?

Neem nou deze gedachte: de VVD wint met één stem van (de stoffelijke resten van) de PvdA en gelijk kraait Mark Rutte koning. De grote verliezer CDA krijgt evenveel kabinetsposten als de grote winnaar. Wat moet een gezond mens hier nu “anders” van denken? Anders dan Rutte en Coronel (vader van die race-tweeling?) of conform Verhagen die zo slim door Ivo op stelten is gezet?
Als oudere jongere denk ik wel eens; Den Uyl had in ’77 de grootste verkiezingswinst ooit (ik geloof 54 zetels) maar hij werd door dolle Dries en sluwe Hans toch buiten de regering gehouden. Moederskindje Rutte wint nu met één zetel en mag daarom premier zijn. Geert levert met zijn 1,8 miljoen watergeuzen rugdekking aan dit theatrale clubje tasjesrovers en beurzensnijders.
Die paar miljoen andersdenkenden van links tellen nu niet meer mee? Mark Young-Ill is nu premier voor alle Nederlanders en Medelanders die op hem hebben gestemd en hij zal de lasten der bezuinigingen dan ook -zoals beloofd- verdelen over de smalle schouders die niet op hem hebben gestemd. De ‘sociale component’ moet nu van Geert komen. En die is, qua principiele verkiezingsbeloften, in de rui. Hoedt u dus voor namaak.

Reageer
gravatar

De VLA is niet de eerste in zijn soort. Ik wijs erop dat enige jaren geleden de LPF dit ook al praktiseerde. Typerend dat de andersdenkende voorman door een andersdenkende werd geëlimineerd. Ik voorspel een tragisch einde voor Beer de Nijs

Reageer
gravatar

Als daar had gestaan: “Een precaire situatie, waarin gelijkgestemden best wat MINDER begrip mogen tonen,” dan was ik het er van harte mee eens geweest. Nu denk ik daar dus heel anders over.

Reageer
gravatar

Als solipsist kan dit me allemaal maar matig boeien; ik heb geen afdoende bewijs dat de gelijkgestemden of zelfs de andersdenkenden wel bestaan. Ik vraag me zelfs af of mijn zogenaamde neus, die zich steeds een beetje in mijn blikveld probeert te manifesteren, wel bestaat.

Reageer
gravatar

Je zou maar voor de rechter staan met een andersdenkende advocaat.
Bram Moskovitisch beschuldigt Geert Wilders ervan geen haat te hebben gezaaid. Nog erger, Geert zou de bevolking hebben gerustgesteld. Voorts verwijt Bram zijn cliënt even groot te zijn als Galileo Galilei (1,65 m).

Met zo’n andersdenkende advocaat heb je geen andersdenkende rechter meer nodig.

Reageer
gravatar

Wij hebben een gespleten persoonlijkheid en zijn bekend met het probleem. Een van ons denkt er namelijk ook altijd anders over en we zijn daarom gewoon gestopt met proberen de ander te overtuigen. We nemen dan gewoon een zo’n pilletje en de volgende keer is het weer precies andersom, in onze beleving. Anders denken is daardoor wel afwisselend geworden. Een van ons wilde trouwens ook lid worden van de VLA. Maar omdat de ander daar anders over dacht lijkt deelname voor ons er vooralsnog niet in te zitten.

Reageer
gravatar

Mijn broer Geert heeft een hekel aan andersdenkenden. Hij zal Mark opdragen een andersdenkverbod in te voeren. De christelijke partijen zijn sowieso voor.

Een dergelijk verbod waarborgt uitstekend de vrijheid van meningsuiting. Immers, als men denkt voordat een mening wordt geuit – een bekend euvel van andersdenkers – worden anderhalf miljoen hardwerkende Nederlanders ernstig beledigd.

Reageer
gravatar

Hahaha, dit is weer genieten.
Ik denk er persoonlijk heel anders over hoor, maar ik mag toch hopen dat u daar geen begrip voor heeft.

Reageer
gravatar

Als de andersdenkenden elkaar vinden in een vereniging, hebben zij daar een lelijke gelijkgestemdheid te pakken. De vereniging maakt zich dus schuldig aan het het vergrijp waartegen zij juist te hoop loopt: het samen oplossen van een probleem.
Ik voorzie dan ook dat de vereniging een kort leven beschoren zal zijn en dat zij ten onder zal gaan aan interne strubbelingen en splintergroeperingen van andersandersdenkenden.

Reageer