Shutterstock/Pe3k

Shutterstock/Pe3k

Discrimineert de overheid? Hogere sigarettenprijs treft vooral rokers

'Zonder subsidie voor rokers wordt tabaksverslaving onbetaalbaar'

Vandaag presenteerde staatssecretaris Van Ooijen (VWS) een plan om roken in de toekomst fors duurder te maken. De prijs van een sigarettenpakje zou van 8 euro nu naar 40 euro in 2040 moeten gaan, om rokers terug te dringen. Het plan valt niet overal in goede aarde: "Je reinste discriminatie", briest Gerda Traandonk, voorzitter van stichting Tabaksbelangen.

"We hebben de plannen van de staatssecretaris door laten rekenen en het blijkt dat met deze prijsverhoging vooral rokers worden getroffen", vervolgt Traandonk. "Die betaalt in zo'n geval wel 32 euro méér per pakje. Het gaat hier om discriminatie van een toch al kwetsbare minderheidsgroepering, die maandelijks minder te besteden heeft vanwege hun tabaksafhankelijkheid. Elke euro die je bij een pakje sigaretten optelt, wordt voor de volle honderd procent doorberekend aan de roker."

Traandonk pleit dan ook voor overheidssubsidie om roken betaalbaar te houden: "Als je rokers 40 euro per dag geeft, dan kunnen zij hun verslaving blijven financieren, en heeft de overheid ook z'n zin met dure sigarettenpakjes. Iedereen blij."


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

‘Niet ieder die tegen Mij zegt: Heere, Heere, zal binnengaan in het Koninkrijk der hemelen, maar wie de wil doet van Mijn Vader, Die in de hemelen is. Velen zullen op die dag tegen Mij zeggen: Heere, Heere, hebben wij niet in Uw Naam geprofeteerd, en in Uw Naam demonen uitgedreven, en in Uw Naam veel krachten gedaan? Dan zal Ik hun openlijk zeggen: Ik heb u nooit gekend; ga weg van Mij, u die de wetteloosheid werkt!’