Man waant zich schizofreen

Psychiaters voor het blok, huwelijk in crisis

Bij de 42-jarige Meindert Duismat uit het Noord-Hollandse Tuitjenhorn ontwikkelt zich een wel heel bijzonder ziektepatroon. De gemeente-ambtenaar verkeert sinds maart dit jaar in de waan in een psychose te verkeren. Psychiaters staan machteloos, ‘s mans huwelijk stevent af op een crisis en zowel werkgever als UWV weten zich geen raad met zijn huidige gezondheidsstatus.

“Ons huwelijk ligt op ramkoers”, aldus Meinderts echtgenote Griselda. “Meindert is er heilig van overtuigd dat ik niet besta, dat ik slechts een hallucinatie ben. De kinderen wil hij niet meer bijstaan in hun huiswerk (“Zoiets vraag je niet aan een complottheoreticus, ga maar naar die ingebeelde moeder van je”). Als ik hem aanspreek op zijn gedrag, luidt zijn antwoord dat ik ‘ergens wel een punt heb, ware het niet dat mijn verwijten weinig meer zijn dan stemmen in zijn hoofd’.”

Gedragskundigen staan volledig machteloos in de zaak Meindert Duismat. “Natuurlijk zijn we bekend met het fenomeen waanidee”, aldus Bert Bokhoven, als psychiater verbonden aan de Anton Teuben-kliniek in Heerhugowaard. “Maar wat moeten we doen als iemand in de waan verkeert wanen te hebben?”. Volgens Bokhoven zijn alle mogelijke middelen nu ingezet zonder succes. “We kunnen de man niet gedwongen opnemen. We hebben geprobeerd hem aan de antipsychotica te krijgen. Meneer Duismat is er echter van overtuigd dat hij deze al slikt en we kunnen hem niet aan zijn verstand brengen dat het hier gaat om zijn dagelijkse Davitamontabletten.”

Meindert zit sinds dit voorjaar in de ziektewet en heeft daarmee zowel zijn werkgever als het UWV in een lastig parket geplaatst. Annelies Dukelsgort, consulente van het UWV regio Zaanstreek en Noord-Beveland, verklaart dat Meinderts casus zorgt voor ‘een onwrikbare patstelling in sociaal beleidland’. “Natuurlijk is iemand die in een waan verkeert echt ziek. Maar wat als hij slechts in de waan verkeert in wanen te verkeren? En hoe weten we zeker dat hij ons niet in de waan houdt dat zijn wanen eigenlijk weinig meer dan wanen zijn?” De consulente verklaart op korte termijn weinig te kunnen ondernemen, maar voegt daaraan toe dat het dossier Duismat voorlopig wel ‘op een kiertje’ zal blijven.”

Meindert zelf blijft volharden in zijn standpunt over zijn ziektepatroon. “Tegenover media die slechts uit mijn eigen Atlantisch Plutonische hersenkronkels voortkomen wil ik best een boekje opendoen over mezelf. Ik ben geestesziek en daarom voor de rest van mijn leven aangewezen op de verzorgingsstaat, punt uit.” Van medelijden wil Meindert echter weinig weten. “Ik zwelg niet in zelfmedelijden. Mensen benadrukken slechts de nadelen van psychoses, terwijl je er met een beetje initiatief zelf best wat van kunt maken. Als mijn televisiescherm mij de hallucinatie Albert Verlinde voorschotelt, neem ik het voortouw en pak mijn al dan niet bestaande afstandsbediening. Een natuurdocumentaire op Discovery biedt immers veel meer de rust en de alpha-golven die een psychiatrisch patiënt nodig heeft.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ze zeggen dat ik in een ontkenningsfase zit, maar dat slaat dus echt nergens op. Volgens mij is iedereen gewoon bezig om mij paranoïde te maken, maar reken er maar niet op dat dat gaat lukken. Want die stemmen in mijn hoofd zeggen dat ik volkomen normaal ben, en daar ben ik het helemaal mee eens. Alleen die therapie tegen faalangst, daarvan verwacht ik niet dat het gaat helpen.

Reageer
gravatar

De waan dan men een waan heeft wanen te hebben is een teken vaan multiplexed level syndrome – komt alleen voor als schoonmoeder op bezoek komt.. het speelt nog sterker als schoonvader zich gaat kleden als schoonmoeder…

meer ervaring met de aandoening heb ik helaas nog niet

maar er is binnenkort weer een familie uitje met paprika en knoflook als onderwerp.. en dan zal ik weer wat meer emperisch onderzoek kunnen verrichten..

Alu hoedjes zijn welkom

Reageer
gravatar

@26: Uit de fractie, neem ik aan. De deur uit. Helaas, alleen de sterksten lukt dat, die weten bij de klink te komen. De rest zit als ratten (mét de ratten ?) gevangen.

Reageer
gravatar

Er is weer hoop voor deze man.
Een fractie van een niet nader genoemde partij heeft aangeboden hem uit te nodigen om mee te doen aan hun teambuildingsweekend. De Tweede Kamerfractie had behoefte om naast het harde werk in Den Haag ook iets goeds voor de zwakkere medemens te doen. De bedoelde fractie staat bekend ware zij sterk in het handhaven van de mentale discipline en het meebewegen op wanen. “Er is een ferme wil om eruit te komen” zo vatte de fractievoorzitter en Meindert hun eerste kennismakingsgesprek samen.

Reageer
gravatar

als haakje openen pseudo haakje sluiten psychoten onder elkaar kennen we elkaar allemaal van de ggz ik heb het hem voorgelegd maar hij denkt dat dat knieschot beter is dan is hij tenminste van zijn vrouw af

Reageer
gravatar

Ja tuurlijk, gooi het maar op schizofreen. Maar voor mij is het heel erg duidelijk dat de heer Duismat geen kabelantenne- of schotelaansluiting heeft om radio en tv te ontvangen.

Dan wil je wel raar gaan kijken als je via je alu-hoedje de vette pens van Paul de Leeuw direct op je netvlies wordt geprojecteerd krijgt, samen met Patty Brard, Geer & Goor, Lingo, DWDD en nog een paar honderd zenders.
Verkeerde zuinigheid, noemden wij dat vroeger.

Overigens: echte schizo’s peroxideren hun haar.

Reageer
gravatar

Ohm de redactie te overtuigen om dit antwoord eentje hoger te plaatsen vraag ik uw AANDACHT voor:

Het is het europeesche volkslied, maar dan wel met chorus.

http://www.youtube.com/watch?v=jjWpSfkLyQc&feature=related

As juh un echtuh vaderlandschlievende nederdietser bent; luijster het hele stuk.
Ben je meer een oproerkraaier;
dan kijkuh en luistert vanaf 1 uur.

Dit is een poging om de stemmen terug te krijgen in het europeesche volkslied.

Reageer
gravatar

Kletskoek. Dit hele artikel is slechts een verzinsel van een psychisch verward persoon die door onzinberichten het volk af wil leiden van het echte nieuws! Ik heb de persoon Meindert Duismat nagetrokken, en het bleek dat hij 41 jaar is en in Harenkarspel woont. Dit hersenspinsel is gewoon onderdeel van een grote samenzwering.

Reageer
gravatar

Ach, de man is gewoon lui en wil niet meer werken. Tevens wil hij ook van Griselda af maar durft het niet echt te zeggen. UWV doet tenslotte ook mee, want die moeten zichzelf ook bezighouden.

Reageer
gravatar

@6 Uiteraard heten ze allebei meindert, daarom heet die foto toch ook meindert2.jpg ??

@33 bah, daar had ik willen staan.

@17 Haha, hier sta ik tenminste wel.

Reageer
gravatar

Als zelfverklaarde solipsissimus is de beste man slechts een figment van mijn gedachten die lichtelijk zelfbewust dreigt te worden en vandaar automagisch het zelfverdedigingsmechanisme van mij in werking heeft gesteld.
Ik bedoel, figmenten die een eigen wil ontwikkelen kan ik in mijn persoonlijke universum, waar u allen slechts onderdeel van is, natuurlijk niet toestaan zonder ze op mijn manier te gebruiken.

Reageer
gravatar

Meindert is echt schizofreen. Dat blijkt uit de foto. Als je je cursor voor het gezicht van de blauwogige houdt, verschijnt de tekst “meindert”. Hetzelfde gebeurt als je je cursor voor de groenogige houdt. Overigens is ook de kast van het type ‘meindert’.

Reageer
gravatar

Opvallend in het artikel is de enorme bezuiniging die het UWV getroffen heeft. Mevrouw Dukelsgort is consulente voor het hele gebied tussen Zaanstad en Noord Beveland, volgens mij zo’n beetje de hele Randstad.
Misschien betekent dit zo’n werkdruk, dat ze weinig kan betekenen voor de heer Duismat.

Reageer
gravatar

Als je de foto bestudeert, en ervan uitgaat dat de blauw-oogige de vrouw is, is de vrouw misschien schizofreen, en bestaat Meindert niet echt, maar verbeeldt de vrouw zich dat Meindert zich verbeeldt dat hij echt is, en de vrouw niet. De communicatie met de verschillende instanties is dan ingebeeld.

Dit betrouwbare bericht is dan ook deel van het complot tegen de vrouw.

Als Meindert wel bestaat, dan is deze reactie een deel van het complot tegen Meindert.

Reageer
gravatar

@1: Dat kun je alleen zeggen met code 947362. Overigens vliegt de zeekoe er mooi bij vandaag.

Reageer
gravatar

Dit ziektebeeld is in werkelijkheid verre van abnormaal. Echter, de meeste mensen die een dergelijke gewaande psychose hebben, verkeren in de waan dat ze daar niets van moeten laten merken, omdat ze denken (en dat is geen waan) dat hun omgeving hen niet zal begrijpen. Derhalve gedragen dergelijke personen zich opvallend normaal, een typisch voorbeeld van verdacht onverdacht gedrag. Het is een goede zaak dat deze vergeten (soms ook door zichzelf, overigens) groep zieken nu door De Speld onder onze aandacht wordt gebracht. Al verkeer ik niet in de waan dat er ook werkelijk iets gaat veranderen.

Reageer