Advies Beatrix: ‘Onderzoek andere staatsvormen’

"Het was een interessant experiment, maar dit slaat nergens meer op."

Na het ontvangen van de fractievoorzitters heeft Koningin Beatrix geadviseerd om “andere staatsvormen dan de representatieve democratie te onderzoeken, teneinde het bestuur van het land effectiever te kunnen bewerkstelligen.” Hare Majesteit noemde het democratische stelsel dat Nederland en België sinds de 19e eeuw kennen een ‘interessant en bij vlagen geslaagd experiment’. Maar in goed overleg met ministers van staat en eminente politici is zij tot de conclusie gekomen dat democratie ‘een doodlopende weg’ is. Di Rupo en Rutte hebben aangegeven de stap ‘begrijpelijk’ te vinden.

Het besluit is genomen daags nadat in beide landen de zoveelste formatiepoging is mislukt. “Het duurt te lang, het kost teveel geld, en de economieën van de lage landen hebben geen enkele baat bij deze besluiteloosheid. Tijd voor een herwaardering van klassieke staatsvormen zoals de absolutistische monarchie”, aldus Tjeenk Willink, die de koningin adviseerde.  “Zo lastig zal het ook niet zijn om de klok een paar eeuwen terug te zetten”, aldus de vicepresident van de Raad van State. “België is eigenlijk nooit een echte democratie geweest. Het was natuurlijk een meesterzet om de Europese regering in Brussel te vestigen, dat heeft de verwarring alleen maar vergroot. En Luxemburg is de facto al de achtertuin van groothertog Hendrik. Dat dat stukje land ooit een democratie genoemd werd, heb ik altijd al een gotspe gevonden.”

Welke staatsvorm de drie landen nu zullen kiezen is nog niet duidelijk. “In elk geval een staatsvorm waar de grilligheid van het volk niet zo’n funeste invloed op het besluitvormingsproces kan uitoefenen”, aldus insiders. Een dictatuur wordt niet uitgesloten, maar is volgens velen ‘wel wat clichématig.” “Dictaturen hebben natuurlijk een wat nare bijklank gekregen door mensen als Adolf Hitler, Stalin of Mao Zedong. Maar vergeet niet dat je in een dictatuur wel makkelijk dingen voor elkaar krijgt. Een snelweg is zo aangelegd, je deporteert gewoon de plaatselijke bevolking.” aldus Mark Rutte.  “Democratie is een groot goed, waar we altijd zuinig op moeten zijn, maar het moet het landsbestuur niet al teveel in de weg staan”, sprak de leider van de VVD, die aangaf ‘desnoods de absolute macht op zich te willen nemen’. Beatrix zelf gaf aan de absolute monarchie als favoriete optie te hebben en is bereid daarin ‘haar verantwoordelijkheid’ te nemen. Ook andere staatsvormen, waaronder een anarchosyndicalistische commune, een aristocratie of een islamitische republiek worden onderzocht.

Dat de stap ietwat ironisch is, nadat de Benelux in het verleden heeft geprobeerd de democratie ‘ook elders te brengen’ wil Beatrix niet ontkennen. “maar kijk nu naar Afghanistan. Daar zagen ze meteen al in dat het een stompzinnig idee is. Daar moeten ook wij onze lessen uit durven trekken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

democratie is zeker een falend begrip… hoe kan het dat het domme klootjesvolk iets te zeggen heeft over hoe een land bestuurd zou moeten worden.. daar hebben ze geen kaas van gegeten. natuurlijk weet iedereen hoe het beter moet, ik ook.. maar mij moet je echt niet aan het stuur hebben..
een vorst(in) en een adviseur die gelijke macht hebben.. eentje met alle macht gaat mij net te ver, maar dat gekloot wat er in onze landsbestuur de laatste 10-20 jaar plaatsvindt is echt zot. daar moet een eind aan komen, daar ben ik het roerend mee eens.

Reageer
gravatar

Nooit in mijn hele leven (van nu 17 jaar) Sint-Maarten gevierd, dat betasat hier niet denk ik? (Noord-Brabant) Wat we hier wel trouw elk jaar deden is Nieuwjaarke Zoete zingen!Nieuwjaarke zoete een varken heeft vier voete vier voete en een staart dat is wel een centje waard hier woont vast een goede man die ons wel wat geven kan 100 jaar na deze dag hoop ik dat u leven mag ja ja het is waar we wensen u een gelukkig nieuwjaarToen we hier eigenlijk al veel te oud voor waren, gingen we nog wel altijd bij de overburen zingen, daar kreeg je namelijk 5€ e9n een zakje snoep!!!!

Reageer
gravatar

Een ‘OPEN VRIJHEID” heeft kans van slagen wanneer wij die vorm durven te geven.

Alle mensen zijn gelijk in hun hart daarbuiten totaal verschillend,door telkens de tegenstellingen samen te brengen creeer je je weg door een tunnel die leidt naar vrijheid.
Wanneer ik VRIJ ben kan ik hem jou geven hoe dit precies werkt wil ik wel uitleggen.
Hierbij wacht ik tot jullie er KLAAR voor ZIJN.
In liefde voor iedereen Urbain Schoonderbeek

Reageer
gravatar

Lieve Urbain,

Het hart is een spier en zelfs die verschilt van mens tot mens.
Op mij hoef je niet te wachten, want zodra ik enige liefde ga voelen voor de Wildersen en Verhagens en Blekers enzovoort enzoverder van deze wereld, ben ik de slaaf die dankbaar opkijkt dat ze vandaag maar een half pak rammel hebben gegeven.

Ga vooral verder met de goede werken, maar laat dat niet van anderen afhangen?

gravatar

Een nieuwe staatsvorm betekent een andere kijk op de dingen.
een andere kijk geeft andere uitkomsten.
Stel als DOEL”het leven zelf” en toets aan “liefde voor iedereen” noem dit bv de “vrijheidscreatie” en begin dit te bouwen op grond van zichtbaar en voelbaar vertrouwen.
Totaal nieuw maar wanneer wij als doel nemen het leven zelf zal deze weg weten dat de dood bestaat maar altijd kiezen voor leven.
Altijd kiezen voor leven betekent dat je dat leven wil beschermen”.
Het kan gevormd worden door het beeld van het leven zelf te gebruiken op grond van de 2-eenheid 1+1=3

Koningin beatrix ,u bent een wijze vrouw wanneer dit artikel van uw innerlijk afkomstig is.

Graag wil ik u van dienst zijn met eindeloze ideeen die we toetsen aan het hierboven vermelde doel.

Sterkte met deze lastige periode.

In liefde voor iedereen
Urbain Schoonderbeek

Reageer
gravatar

Andere staatsvormen dan de oligarchische, pseudo-democratische kleptocratie van vandaag de dag? Echt wat een pretentieuze doos. Dat zij zich in de positie waant om daarover ‘advies’ te geven aan de fractievoorzitters. De slager die haar eigen vlees keurt.

En dat valt mij nou weer vies tegen van de VVD, die maar weer eens keihard haar eigen ideologische bankroet onderstreept. Het zijn stuk voor stuk hoeren van de macht.

Reageer
gravatar

Beste Tomas Wille, van mij mag u internetten wat u wilt, desnoods in het Fries, ik heb zelf iets met Friesland (een tweede huisje in Midsummerwarwold). U moet er allen rekening mee houden dat al het geschrevene ooit tegen u gebruikt kan worden. Door de Orde der Bilderbergers in een z.g. Fantomascratie of fan-Tomascratie of Fantoma-scratie, een ander woord voor schaduwregering. U zat er met uw Tomascratie dus niet zo ver naast. Maar kuis uw taal, er wordt op u gelet door Bibeldebontse mensen vanaf een Bibeldebontse Bilderberg

Reageer
gravatar

@ Tomas: het hele leven is een complot, jongen. Beatrix is ook een complot omdat heel. nou ja heel – een groot deel van – Nederland vindt dat zij koningin mag spelen.
Om je daar nou druk over te maken …

Reageer
gravatar

Wacht, eigenlijk,.. wel heel eigenlijk..
ik durf het niet te zeggen. Is vrije meningsuiting al verboden?
Oeps.. Rats, ik mag nu eigenlijk ook niet meer internetten van Mark Rutte.. laat ik maar snel weer offline gaan.

Lieve help! Weet je wat trouwens nog een goed idee is?
Tomascratie. Iedereen elke dag kadootjes, €1000,35 zakgeld per dag. ( Belastingvrij ofcourse! ). Ik zoek alleen nog een Minister van Financiën, voor de rest is alles al uitgedacht.

Trouwens over de Bilderbergers gesproken..
Vind de Speld het niet leuk om eens wat dieper in te gaan over complot- theorieën?

Reageer
gravatar

Bea’s katachtige noodsprong heeft niets van doen met Rutte, Wilders of Verhagen. Zij is veel bevreesder dat haar schoondochter de Maximacratie er via een staatsgreep doordrukt.

Reageer
gravatar

@ Piraatje: hehheh, daar zijn truukjes voor: ik heb jaren met een demo versie gedaan door de PC-tijd op dezelfde datum te houden.
Nee; demo heeft de toekomst! Gewoon de tijd bevriezen ….

Reageer
gravatar

Democratie.. de naam zegt het al: dit is nog slechts de Demo-versie! bij software blijft het maar 30 dagen werken op een demo versie dus verwonderlijk dat we het er al zo lang mee uithouden.
Ook terecht dat de koningin zich afvraagt of we over moeten gaan tot aanschaf van de hele versie aangezien de demoversie niet altijd even goed bevalt.

Reageer
gravatar

Als we nou ervoor zorgen dat het in Nederland geen te grote pan wordt zitten we goed, want er schijnt met name in de pan te worden gehakt. Kwestie van koppie erbij (en erop) houden !

Reageer
gravatar

@jeettje: shit, heb ik daardoor weer teveel fouten bij dat dictee !
Maar bij een troonrede maakt het toch niet uit, want daar luistert gelukkig niemand naar.

Reageer
gravatar

Waarom stellen we niet het Groot Dictatuur der Nederlandse Taal in ? Mag Philip Freriks elk jaar de troonrede doen (met lekker veel moeilijke woorden als “inburgeringsplicht”, “reïntegratiesubsidie” en “ABN Amro-oprotpremieverzekering”), is de koningin daar ook weer van af.
De drie rechtse partijen blijven voor eeuwig dooronderhandelen over een gedoogakkoord en vallen de koningin niet meer lastig met elke twee weken een crisis, en Balkenende mag gewoon blijven doorregeren. Ik heb althans de laatste maanden die kop niet meer op televisie gezien, dus hij kan het wel, onzichtbaar zijn !
En de echte beslissingen worden als vanouds genomen in de achterkamers, bij de bedrijven en bij het ‘maatschappelijk middenveld’, voorzover nog niet wegbezuinigd.
De koningin kan eindelijk eens op vakantie en wij hebben geen gedoe meer met stemmen. De beste staatvorm is een onzichtbare staatsvorm !

Reageer
gravatar

Wim 52: we gaan toch niet serieus worden, hé?
Want dat kan niet hoor, de macht aan het volk: de voorlaatste keer dat dat gebeurde liepen ze met guillotines te slepen en de laatste keer hulden ze zich in het rood, noemden zich gardisten en stuurden iedereen naar heropvoedingskampen.
Misschien vergeet ik er nog wat, maar het is duidelijk: je hebt PVV-ers en je hebt normale mensen die niet lastig gevallen willen worden door die anderen.

Een hoofd kan maar één keer afgehakt worden en ik ben nogal aan het mijne gehecht, zeg maar.
Dus of dat nou gebeurt vanwege de wil van het volk of een dictator: ik moet er niks van hebben.

(bovendien zijn de meesten gewoonweg te laag opgeleid, waarmee je een punt kan maken door te zeggen dat het wel érg toevallig is dat er anderhalf miljoen analfabeten c.q. laaggeletterden zijn en evenzovele Wilders stemmers … ze geloven het ook nog, wedden?)

Reageer
gravatar

Een andere staatsvorm is natuurlijk flagrante onzin. Wel zou het mogelijk kunnen en moeten zijn de kiesdrempel dusdanig omhoog te brengen dat er geen partijen mogelijk zijn onder bijv. de 10 zetels. Minder partijen en dus een snellere besluitvorming. Een 2 partijenstelsel zoals in de USA is ook nog denkbaar. Maar het zal altijd zo moeten zijn dat de burger op democratische wijze een parlement kiest waaruit uiteindelijk een regering gevormd kan worden. Elke andere staatsvorm, zeker die met een ‘dictator’ aan het hoofd en hoe goed bedoeld ook, is uit den boze. De macht moet bij het volk liggen, en het doet er niet toe wat voor problemen dit kan opleveren, het alternatief is namelijk altijd veel slechter!

Reageer
gravatar

Brrr, schreeuwlijke kraaien of gappende eksters aan de macht? Dat verschilt niet veel van de huidige staatsvorm van Constitionele Monarchie. Ornithocratie is een prima idee, maar dan liever met ooievaars aan de macht. Dat is goed voor het geboortecijfer en daarmee de beste remedie tegen de vergrijzing.

Reageer
gravatar

@Ds Paulus #14: Mooi, dat gaat de goede kant op.
Persoonlijk vind ik het voorstel van De Vrije Radikaal #45 vind ik wel aardig. Doet me denken aan het feit dat Zijn armen allemaal een eigen stel hersens hebben.

Reageer
gravatar

Haha, dit word echt komisch. Wel grappig dat hare majesteit kiest voor absolute monarchie. Zo heeft zij eens wat meer te vertellen. Ook dat dan Rutte weer kiest voor een dictatuur schap.. Maar natuurlijk, zo heeft onze Rutte ook eens wat te vertellen.

Wat uiteindelijk maakt mij zo bijzonder dan?
Niets.. Als dit doorgevoerd word,.. ben ik gewoon nummer 13300003. Laat het dan een republiek worden..
Krijgen we Wilders for President.. of Halsema for President.. Brr..
Dat zou overigens ook niet werken. Daar zou Beatrix denk ik niet eens mee zijn, laat staan W.A. Maar om zo iets doorgevoerd te krijgen is er toch iets nodig? De stem van de burger? Dat word ook weer besluiteloosheid. Dan stemt rechts Nederlands massaal voor dictatuurschap.

Wat hebben we dan nog over? Communisme.. Tja dat gaat ook niet werken. Alles voor het volk, alleen het volk mag niets zeggen. Behalve dat, een rood -wit – blauwe vlag zonder wit en blauw ziet er ook niet mooi uit toch?!

Dan hebben we ook nog Aristocratie. Maar dat is ouderwets en in zekere zin discriminerend naar minder varende mensen, dus dat valt ook af.

Trouwens waarom bij alle 3 de staatsvorming veranderen?
Kan je dan niet zeggen dat Nederland, België en Luxemburg ophoudt met bestaan en 1 geheel democratisch land word?
Laten we dan nog eens een kabinet vormen over 3 landen. misschien dat we het dan meer eens kunnen worden…
Fiscaal worden we er alle drie beter door lijkt mij?
Zeggen : “ik woon in Benelux” is ook prima voor mij hoor!

Wie pleit voor de fusering van de Benelux landen als 1 nieuw democratisch geheel? ( en dan bedoel ik niet zoals wij nu, Parlementair constitutioneel, maar alleen constititioneel. )
Anders krijgen onze adelen nog ruzie.

Reageer
gravatar

Guttegut: laat ze nu gewoon toegeven dat ze met pensioen wil? Het mag; zelfs het doorwerken tot je 67ste is al ruim gepasseerd.
En wie wil er nu zijn oude dag laten vergallen door de Ruttes, Balkenendes en Verhagens van deze wereld? Niemand toch?

Als anarchistisch realist vind ik het ook tijd worden voor iets nieuws; maar waarom nu weer een keuze voor iets?
Laat iedereen lekker zijn gang gaan: in Friesland slaan ze graag hageprekers de hersens in onder onverstaanbare klanken: laat ze maar hun eigen vrijstaat hebben en inrichten.
Limburgers hebben graag een gouvernement dat hun leenheerschappij onderstreept; mooi toch?
Brabanders sjoemelen graag (is mij verteld): mooi, zet de paus aan het hoofd, klaar.

Zo is er voor iedere provincie wel een bestuursvorm te vinden: theocratisch, talibanisch, écht liberaal, feodaal noem maar op.

Hier en daar wat stadstaten waar nog iets aan democratie wordt gedaan, et voilà: we hebben een pluriformicratie.

Zo moeilijk is dat toch niet?

Reageer
gravatar

Hier word ik nostalgisch van, oude tijden herleven en ik kom daarom graag vrede brengen en orde scheppen.
Mijn methodes zijn door de eeuwen heen overtuigend gebleken, en iedereen die er anders over denkt, ontvangt een dringende uitnodiging om langs te komen. Desnoods kan men zelfs van huis worden opgehaald.

Reageer
gravatar

Laten we niet hals over kop te werk gaan. Eerst maken we ter overbrugging de ochlocratie officieel. Het zal lijken of het weinig uitmaakt, maar tegengeluiden ebben dan vanzelf wel weg, en Beatrix kan dan altijd nog kijken of ze er nog wel zin in heeft.

Reageer
gravatar

Oh, oh, oh, mensen toch, mensen toch, wat een misverstanden zie ik weer! Er is niks mis met democratie. Het woord is toch duidelijk? Alles is tot nu toe nog maar een concept. De echte cratie is straks helemaal in orde. Kinderziektes eruit, hier en daar een aanpassinkje. Het komt helemaal goed. Geduld, geduld!

Reageer
gravatar

@Prikkor.
Religie een fenomeen dat sociale verbanden kan stimuleren? Leeft u nog in de Middeleeuwen? Tienduizenden aanklachten tegen de katholieke kerk wegens kindermisbruik. Maar schakel de andere gristenen ook niet uit. Veel inteelt op de Veluwe, Zeeland en Staphorst. Nee, religie doe je maar in je vrije tijd. Totale scheiding Staat en kerk. Geen confessionele partijen meer. Wat heb ik aan mensen die in het NIETS geloven? Verder dient Nederland zeer spoedig een republiek te worden volgens Zwitsers model, scheelt ons 200 miljoen per jaar. Monarchie afschaffen, de pseudo-oranjes in een prachtige Vogelaar-wijk (pseudo omdat ze geen druppel oranjebloed bezitten), maar wel even de nimmer betaalde belastingen van twee eeuwen voldoen en al hun gestolen bezittingen terug naar de Staat.

Reageer
gravatar

Ik begrijp dat de Zuidelijke Nederlanden de Oranjes als gevoelig punt zien. We zouden als gebaar Koningin Beatrix naar Leeuwarden kunnen laten verhuizen, en een weekendhuisje voor haar kunnen bouwen in Oranjewoud. Daar is genoeg ruimte om de hondjes uit te laten en paard te rijden zoals men van een goed vorstin mag verwachten.

Reageer
gravatar

Helaas is hij van ons heen gegaan anders was een Theocratie ook nog een optie geweest.

Reageer
gravatar

Was het indertijd niet zo dat die Zuidelijke Nederlanden zich afscheidden met name omdát we toen een nogal autocratische en bemoeizieke Oranje hadden en die ook nog eens koning hadden gemaakt ?
Dat die Nederlanden (ik mag Zuidelijke tegen haar zeggen) nu wéér in scheiding liggen is mijns inziens een goede reden om het niet opnieuw met haar aan te leggen. Voor je t weet zitten we wéér aan alimentatieverplichtingen vast.

Reageer
gravatar

Wij van de Orangistische Partij roepen al jaren dat de absolute monarchie met een Oranje aan het roer de enige juiste staatsvorm is voor de Nederlanden. Het doet ons vreugd om te merken dat er eindelijk weer eens concrete stappen worden gezet in die richting. Tevens is dit een goede gelegenheid om de tragische scheiding van 1830 tussen de Noorderlijke en Zuiderlijke Nederlanden ongedaan te maken.

Reageer
gravatar

Ik ben voorstander van de aleacratie, waarbij het toeval bepaalt wie mag regeren. Daartoe kan men, heel traditioneel, een teerling werpen, maar er zijn natuurlijk modernere mogelijkheden. Laat alle partijleiders er maar eens om pokeren: de drie besten mogen met elkaar een nieuw kabinet formeren. Zo keert het vermaak weer terug in de politiek.

Reageer
gravatar

@Bassos: is je voornaam wellicht Payssos ? Overigens zie ik wel wat in je idee. In de toenmalige DDR waren ze er al ver mee: een mooi dossier over iedereen.
Maar helaas is de huidige vulling van de staatskas dermate dat een volledige filosofenkoning er niet in zit. Na overleg met Jan-Kees is mijn voorstel dat we de prijzige filo en de en (volgt iedereen mij nog ?) even laten voor wat het is, en kan ik u (direct van Marktplaats) een ervaren sofkoning aanbieden.
In dit stadium kan ik zijn naam natuurlijk nog niet onthullen, maar hierbij een tipje van de sluier: hij lijkt op Harry Potter !

Reageer
gravatar

Weg met de euro!
Geef ons heden onze filosofenkoning.
(we kunnen hopen, toch ?)

Laten we het hele staatsbestel omgooien en alle burgers ervaringspunten geven als ze iets doen dat in het belang van het land is.

Dan wordt degene met de hoogste score koning, tot iemand nog beter is en die dan koning wordt.

Of we ze eerst tot de dood laten vechten is vast wel uitonderhandelbaar.

Eventueel kunnen we die punten dan ook weer gebruiken als ruilmiddel.
Als je dan veel koopt wordt je score lager en veranderd uiteindelijk je werk, zodat je minder punten verdient en daardoor zoetjes aan van je slechte aankoopgedrag wordt afgeholpen.
Eventueel extra strafpunten vanwege het kopen van middelen die minder goed voor je zijn.
(zoals suiker of koffie)
Bonuspunten als je wel wiet koopt, maar geen tabak.
Wel geestverruimend bezig zijn, waardoor er de kans is dat er een landsgrensoverstijgende schoonheid als tussen-uitkomst is, maar geen tabak, waardoor je niet extra bijdraagt aan ziektekosten.
Uiteraard is het extra veel tabak kopen wel weer goed, omdat daarmee de druk op de oudedagsvoorziening wordt verlicht.

Ja, ik zie daar wel wat in.

Nu nog wachten op de ingebouwde webcam met wireless internet verbinding die alles wat wie dan ook doet altijd registreert en vertaald naar punten, eventueel inclusief een leuk geluidje, zodat je yeah, punten kan denken, of oh-noes ik ben ge-de-levelled.

Reageer
gravatar

Een andere staatsvorm lijkt me wel wat. Wat dachten jullie van een zeshoek ? Die huidige vorm met die zuiderzee in het midden ziet er niet uit. Ze hebben wel geprobeerd die op te vullen, maar nog maar gedeeltelijk (toen was denk ik het geld op) en verder sluiten die stukjes niet aan: je ziet de de randen van de flevopvulsels nog duidelijk zitten. Broddelwerk !

Reageer
gravatar

@Marry: eh… religie is juist een fenomeen dat sociale (ver)banden in een maatschappij zeer sterk kan stimuleren. Dus om dat nou a priori uit te sluiten…

@Paulien: theocratie lijkt mij idd niet passend, maar niet vanwege geloofsafval. Traditionele vormen van religie krijgen nieuwe varianten en er komen vormen bij, maar ik zeg het nog maar eens: de secularingsthese is achterhaald. Religie is niet weg, en ook niet terug van weggeweest. Religie was nooit weg.

Fraai voorstel van Beatrix…

Reageer
gravatar

Singapore doet het goed. Geen democratie. Wel stemmen voor de vorm.

Het grappige is juist omdat het geen democratie is dat de regering heel goed luistert naar het volk en actie onderneemt. Onrust is niet goed voor de zaak. Daarom heb je scholing voor iedereen, een sociaal vangnet en medische zorg. Alleen het principe is voor wat hoort wat.

Dus je hebt een top belastingtarief voor de rijken van wel 15%. Een verkrachter gaat gewoon 10-15 jaar de cel in met stokslagen. Geen schulden. Een overheid die toegeeft in 2008 teveel belastinggeld te hebben ge-ind en dat binnen een maand terug stort.

Reageer
gravatar

Altijd leuk om met leugens waarheden te vertellen 🙂 Heb weer genoten van het artikel, dank.

Ben wel blij dat ik nu in ieder geval ook niet meer de illusie hoog hoef te houden dat mijn mening er toe doet dus gewoon kan zeggen wat ik wil…

Reageer
gravatar

Ik pleit voor een pangeacratie. Wij doen gewoon alsof de hele wereld één land is en verdelen gelijkmatig alle grondstoffen en voorraden. Omdat er geen andere landen meer zijn om oorlog tegen te voeren stort de wapenindustrie in elkaar. Dan blijkt dat er meer dan genoeg is om de levensstandaard voor iedereen aanzienlijk te verhogen, en gaat de dodenherdenking niet meer over de doden van WOII maar de slachtoffers van de list uit het verleden die men democratie durfde te noemen.

Reageer
gravatar

Ho Ho Ik vind dat Madurodammie het moet zijn. Immers hier loopt alles als een trein, op tijd en hebben geen taal problemen. We spreken hier gewoon Nederdiets. We zijn gewoon een goed voorbeeld van een goed draaiende kleine natie. En we hebben ook geen staatsschuld.

Reageer
gravatar

We kunnen ons natuurlijk ook aansluiten bij de Republiek Suriname. Mooi weer, bepaalde historische banden, en een onbetwist leiderschap.

De extra vlieg die wij in deze klap slaan, is een enorme “boost” voor het goederenvervoer via Rotterdam en (met name) Schiphol.

Reageer
gravatar

Jammer dat er opeens weer van die frisio’s meediscussiëren. Fries als vierde taal? Kom op, zeg. Eerst het land maar eens herformatteren: Friesland afzagen en weg laten drijven inclusief dat gebrabbel (een taal! dat is nog eens een gotspe- toen Bonifatius werd gevraagd of Fries een taal of een dialect was, zei hij: dat Fries is een spraakgebrek. Vervolgens sloegen ze ‘m de hersens in). Voorts heeft Limburg zijn taak als reserve-België niet waargemaakt (ook inclusief dat gebrabbel), dus teruggeven. Na deze opschoning verder praten.

Reageer
gravatar

@15: Frisia, geen gek idee. Ljouwert als hoofdstad? En gaan we dan ook voor de rest van de ‘Benelux’ (oude naam voor de republiek Frisia) schadevergoeding eisen voor de inval van de Romeinen een tijdje geleden? Ik voel er wel wat voor om die Romeinen en hun ….staat wat pecunia afhandig te maken. Ze hebben tenslotte ook zomaar en voor niets het prachtige Carthago vernietigd.

Reageer
gravatar

@5: Het is andersom, volgens mij. Belgie krijgt Nederland terug.
@6: De Friezen hebben zich destijds goed verdedigd en Friesland is nooit door de Romeinen bezet geweest. Respect voor de Friezen dus. In de nieuwe Benelux wordt het Fries de hoofdtaal en in de regio mag men Nederlands, Vlaams en desnoods Frans als tweede taal kiezen. Die naam Benelux is trouwens ook niks. Wat dacht je van Frisia?

Reageer
gravatar

Beminde en onbeminde gelovigen,

Een uwer heeft zich al bekeerd tot de Octopuscratie en zelfs een constructief voorstel gedaan (# 12). Ik roep u op om op deze lijn voort te gaan, opdat ons land en het land onzer zuiderburen weer bestuurbaar worden zal.

Gaan we nu allen zitten, knielen, liggen of staan. Ik hef nu de schaal met het gebakken lichaam van een octopus en de beker met zijn inkt. Kijk er naar en bekijkt u maar of u er iets van nuttigt.

Amen

Nu slaan wij het Gouden Boek open op de bijzonder warrige brief die ik niet geschreven heb aan de Korinthiërs, bladzijde 711 laatste regel: “Octopus Paul leeft. Laten we dat in ieder geval hopen.”

Zingen wij nu gezang vijftien uit de bundel van Reinhart Mey. Maar als u liever iets van Boudewijn de Groot zingt, mag dat ook.
“Gute Nacht, Freunde, es wird Zeit für mich zu geh‘n.
Was ich noch zu sagen hätte, dauert eine Zigarette und ein letztes Glas im Steh‘n…”

Reageer
gravatar

@7 ds Paulus,

Een briljant idee! We leggen voortaan alle beleidsvragen voor aan octupussen die een WK kunnen voorspellen. Regeren is immers vooruitzien. Dit alles onder het motto, “een normale regering bestaat niet – dan maar een paranormale.”

Reageer
gravatar

@6,dgE: goed, dan doen we het Nedersaksisch erbij maar dan denk ik dat we op 15 jaar komen voordat we een beetje de republiek bij elkaar hebben. Waar gingen die Hoekse en Kabeljauwse twisten ook alweer over?

Reageer
gravatar

Overal in het land komen er berichtten binnen dat er op grote schaal hooivorken e.d gehamsterd worden.
Burgermeesters en politie staan voor een groot raadsel en vragen zich af wat er aan de hand is.

Reageer
gravatar

Wij in Athene kozen ervoor het bestel aan te duiden als “politiek”, van “poly” (=veel) en “tike” (=ongedierte). Nederland zou ik, onder de gegeven omstandigheden, een hysterocratie adviseren, wat slechts een kleine wijziging is – of beter, het aanpassen van de naam aan de feitelijke verhoudingen.

Reageer
gravatar

Ik persoonlijk alsmede de meesten van mijn collegae zijn vanwege de middelmatigheid geen voorstander van mediocratie.
Meritocratie zou kunnen, maar dan valt de complete CDA gelijk af bij gebrek aan benodigde bekwaamheden.
Sociocratie is een mogelijkheid voor de Linkse Kerk. (Hiermee zal de heer G.W. uit V. niet blij gemaakt kunnen worden. Dat is wel een voordeel.)
Poldercratie hebben we gekend, maar wegens succes in zij afgeschaft.
Elitecratie of Oligarchie is de keuze van de groep Rutte en de Telegrof, maar er zijn nog net niet voldoende medestanders.
Theocratie lijkt mij in dit tijdperk van geloofsafval niet meer passend.
Wij zijn echter met hart en ziel voorstander van de mediacratie.

Reageer
gravatar

@2: Als dat rare kunsttaaltje van de friezen dan nog steeds erkend wordt, zou een oeroude echte taal met een indrukwekkende geschiedenis als het Nedersaksisch ook eindelijk ‘s de erkenning moeten krijgen die haar toekomt.

Reageer
gravatar

Begrijp ik nou goed dat we onder ´t nieuwe regime België terugkrijgen? Weet koning Albert al dat di Rupo hierbij betrokken is? Weet Albert uberhaupt iets?

Kan Nederland geen speciale gemeente van Saba worden? Daar is politiek vast een stuk eenvoudiger.

Je zou ook kunnen denken aan ‘t invoeren van een komediocratie, dan kan er tenminste weer ‘s gelachen worden in de politiek. Bovendien zou invoering ervan maar een kleine moeite zijn, mediocratie heerst ook nu al in de politiek, scheelt maar twee letters.

Reageer
gravatar

Toch wel zielig voor Maurice, die kan dan nog zo blij: ‘Ik zeg peilen’ roepen, maar ik vrees dat hij toch meer zal moeten gaan bijklussen bij de Nederlandse Energiemaatschappij.
Verder heb ik gehoord dat een zekere Geert W. een paar
eeuwen terug wel zag zitten zonder al die Turken en Marokkanen, Alexander P. reageert verheugt, hij roept al jaren: Anders, Ja.

Reageer
gravatar

Een werkelijke vrije markt heeft zeer veel gemeen met een werkelijke democratie: de regels en randvoorwaarden misbruikt door de werkelijke machthebbers, ten eigen faveure – in plaats van voor de gemeenschap als geheel. Lees praktisch in Nederland: de VVD en bedrijfsleven – twee kleffe handen op een overvolle buik. Graag dus iets absoluters inderdaad, zoals een keiharde technocratie. Kom maar op!

Reageer
gravatar

Laten we beginnen met van de Benelux een republiek te maken, bijvoorbeeld met de voor de hand liggende naam: Benelux. We staan 4 talen toe, Fries, Nederlands, Frans en Duits en dan zijn we zo tien jaar verder en dan zien we tegen die tijd wel weer wat we met de staatsvorm doen.

Reageer