De Jager wil hypotheek op het Torentje

"Je moet de mensen weer vertrouwen geven"

Demissionair minister van Financiën Kees de Jager heeft in de onderhandelingen voor een rechts kabinet voorgesteld een hypotheek op het Torentje te nemen. Volgens De Jager is de maatregel noodzakelijk om te staatskas weer op orde te krijgen. “Bij ons is de hypotheekrenteaftrek veilig en de staat kan hiermee het goede voorbeeld geven,” aldus De Jager. “Mensen moeten weer vertrouwen krijgen in de staat en het financiële stelsel. Wij willen een krachtig signaal afgeven: Nederland slaat een nieuwe weg in.”

Het Torentje aan de Haagse Hofvijver dateert uit de eerste helft van de veertiende eeuw en wordt sinds 1982 gebruikt door de minister-president. Het gebouw is al meer dan een eeuw in het bezit van de staat. De Jager verwacht een goede hypotheek te kunnen krijgen bij de ABN AMRO, de bank die in 2008 door de staat werd overgenomen. “Het is een creatieve manier om liquiditeit te creëren en de risico’s te spreiden”, zegt de minister. Hij verwacht met de hypotheek de staatsschuld met 0,000002 procent terug te brengen.

Door aandelen te kopen in ABN AMRO zou het mogelijk zijn om de facto ook deels eigenaar te zijn van het Torentje. Volgens De Jager is dit de financiële creativiteit waar Nederland beroemd mee is geworden. Hij doelde hiermee op de oprichting van de VOC, begin zeventiende eeuw. De beruchte Compagnie staat bekend als de eerste vennootschap en was de aanleiding voor het ontstaan van de beurs. “Creatief zijn en met z’n allen de schouders eronder!” aldus De Jager.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De grootste ooit.
De eerste ooit.
De overdrijvende trap van vergelijking.
In het Engels van de VSvA, waar deze lelijke uitdrukking van overgenomen is, kan het woord “ever” ook “aller tijden” betekenen.
Terwijl het woord “ooit” in het Nederlands alleen betekent: “op een onbekend tijdstip in verleden of toekomst”
Inmiddels is de betekenis van het woord “ooit” afgevlakt tot: “tot nog toe”. Daadwerkelijk gezien: “De waterstand bij Lobith was vandaag 10 cm hoger dan de watestand van gisteren, die de hoogste ooit was.”

Reageer
gravatar

@Paulus Spotter,

Dagenlang zwierf hij rond op zijn vlot, terwijl hij bij ons had kunnen drinken………

Geacht heer, u verkeert in kennelijke verwarring. De duistere ruimte waaraan u refereert dient vooral het literair/ kunstzinnig ontspannen middels een opgeklopt stukje fictie zich afspelend in ‘Duistere Tijden’.
De donkere hokken die wij voor relaxatie aanbieden dienen een meer fysiek doel in de harde realiteit. Nu zal ik niet beweren dat activiteiten in onze darkrooms incidenteel niet tot creatieve interacties dan wel uitspattingen leiden, dat komt namelijk wel degelijk voor zoals, ware hij niet overleden, ook Neêrlands grootste politicus ooit Pim F. had kunnen beamen. Creativiteit is echter niet de ‘primary target’ in ons aanbod.
‘t Is het verschil tussen Paulus (S)potter en Paulus Spetter zal ik maar zeggen.

Reageer
gravatar

Ik vind alles best wat jullie hier bespreken en willen verpatsen. Als jullie maar van mijn kleine stadje afblijven. Alles blijft dus netjes op zijn bestemming en blijft staan. De politie hier zal er streng op toezien….Wee de gebeente die het waagt om er toch aan te komen. Die kan hoge boetes verwachten.

Reageer
gravatar

Ik maak ernstig bezwaar tegen het verhypothekeren van het torentje, terwijl de biedingen op Nederland bij e-bay nog lopen. Deze hypotheek benadeelt de Nederlanders en het verbaast mij daarom ook zeer, dat de VEB nog geen procedure heeft aangespannen.

Reageer
gravatar

Moosje (19),

Vergeet de donkere kamer van Damocles maar. Zoals bekend deelde hij die met een fotograaf die W.F. Hermans heette. Willem Frederik woonde toentertijd niet in de Reguliersdwarsstraat te Amsterdam, maar al vijf jaar in Groningen.

Ook voor het afdrukken van infrarode foto’s heb je Damocles niet nodig.

Negatieven werden echter nooit weggegeven, hoe positief ze ook waren. Zelfs niet tegen betaling.

Reageer
gravatar

@Paulus Spotter

U bent altijd welkom in één van onze darkrooms aan de ‘Reguliers’. U hoeft geen fototoestel mee te nemen. Die (infrarood) foto’s maken wij wel voor u. Achteraf kunt u tegen betaling afdrukken verkrijgen en daarmee verspreiding van deze foto’s voorkomen.

Reageer
gravatar

Moosje,

Door de digitale fotografie zijn donkere kamers overbodig geworden.
Maar als jij om een of andere duistere reden besluit om jouw foto’s van de Reguliersdwarsstraat toch in het donker af te drukken, vergeet dan niet jouw monitor uit te zetten, anders krijg je overbelichting.

Reageer
gravatar

Mijn voorstel; De binnenkort ambteloze JPB & EHB in de verhuur voor de ‘herenliefde’. Vast wel een paar belangstellenden te vinden in de Reguliersdwarsstraat die tegen betaling een ‘stief halfuurtje’ met hun in een darkroom willen verpozen.

Reageer
gravatar

Ik stel voor het torentjesoverleg Europees uit te besteden. Dit overlegvoorstel vervalt als Wilders in het kabinet komt, want dan stelt overleg niks meer voor.

Reageer
gravatar

Ik moest even wat natrekken via het geruchtencircuit dat Nieuwspoort heet en het duurde nogal, maar het gerucht wordt steeds sterker door de wandelgangen (vreemde uitdrukking eigenlijk: die journalisten hangen altijd halflazarus op die barkrukken, niks wandelgangen) gefluisterd dat Jan Kees zijn car-port wil ombouwen tot serre en dat hij gezien de HRA bang is een grens over te gaan, zodat die verbouwing wordt meegefinancierd uit de verkoop van het Torentje.

Nieuwste gerucht is dat Jack de Vries voor zijn nieuwe éénmans(?)bedrijfje (- weet je bij Jack nooit zeker) een gegadigde is voor het gebouwtje, hij heeft er zijn oog op laten vallen “vanwege de solide uitstraling”.

Reageer
gravatar

Zou het nu niet beter zijn om de gouden koets rood te verven want als dat ding gestolen word dan zal hij of is het zij wel omgesmolten worden en een rode koets wil toch niemand hebben of het zou moeten zijn dat job er mee wil gaan rijden als hij strakjes in de oppositie zit dan zou hij er mee in de kamer kunnen rijden en dan heeft het volk er ook kijk op nou dan stelen ze dat ding niet meer

Reageer
gravatar

Jochem,

Overheidsvoorlichting? Laat me niet lachen. Het betreffende lemma in Wikipedia is onder redactie van prof. Bokhoven samengesteld, dus veel betrouwbaarder.

lit.
Prof. Bokhoven, Dilemma’s bedreigen lemma’s, ‘s-Hertogenbosch 1982, Torentjesreeks dl XIII.

Reageer
gravatar

Kan de reclame voor het tientjesdonorschap van de PVV van voorpagina van dit eens zo neutrale blad af?

Tussen haakjes (hoeveel schuift Wilders als sponsor?)

Reageer
gravatar

De gouden koets lijkt me juist nu zo goed om als bezit van het volk aan te houden en te exploiteren voor toeristische rondritten tegen een hoger tarief. Dat brengt op den duur meer geld in het laatje dan verkopen, wat altijd nog kan als de goudprijs veel verder omhoog zou gaan

Reageer
gravatar

Ik stel voor om het koninklijk huis te nationaliseren. De verschillende paleizen en residenties kunnen we dan inrichten als luxe appartementen en voor veel geld verhuren. Gezien de huidige goudprijs is het ook een ideaal moment om de Gouden Koets van de hand te doen. Maxima wordt coach van het Argentijnse voetbalteam en brengt zo ook geld in het staatslaatje. En wat te denken van die hoedencollectie van Bea ?

Reageer
gravatar

Mogelijk dat een bed & breakfast meer oplevert, is waarschijnlijk nog wel was subsidie voor te krijgen in Brussel. Nu er geen regering is voorlopig kan het politiek erfgoed nog wat geld in het laatje brengen. “Wilt u een hardgekkookt of een demissionair ei bijk uw ontbijt meneer Karzai?”.

Reageer
gravatar

Moeten ze nu ook al een hypotheek nemen op het torentje? och ach en wee… dan moeten de problemen wel echt gigantisch groot geworden zijn? Ik begin gelijk met al mijn bezitiingen om te zetten in goud het enige echt waardevaste. De hongerwinter komt er aan, het einde der wereld is in zicht.

Reageer