Nijmegen loopt leeg

Deskundigen vrezen einde van de stad

Voor de vierde dag op rij zijn grote groepen mensen de stad Nijmegen te voet ontvlucht. Volgens ooggetuigen gaat het om een kleine 40.000 vluchtelingen. De stroom is op satellietbeelden duidelijk zichtbaar.

Over de oorzaak van de plotselinge vluchtenlingenstroom tasten deskundigen nog in het duister. De Nijmeegse hoogleraar Conflict- en Migratiestudies Bert Bokhoven is verrast over de massaliteit van de vluchtelingenstroom. “De meeste refugees vluchten te voet, in een verzengende hitte. De toestand in Nijmegen moet werkelijk onmenselijk zijn dat ze zulke kwellingen willen doorstaan. Sommigen lopen tientalllen kilometers per dag.” Bokhoven heeft aanwijzingen dat de vluchtelingen door de strijdende partijen als menselijk schild gebruikt worden. Er zouden zich grote groepen militairen onder de vluchtelingen bevinden. Een deel van de vluchtelingen probeert zich aan het zicht van de nog onbekende aanvallers te onttrekken door struiken en bloemen voor hun gezicht te houden.

Uit de vluchtelingenkampen die door humanitaire organisaties in omliggende dorpen zijn opgezet, komen schrikbarende berichten. Volgens een inderhaast afgereisde Jacques de Milliano is het een ‘humanitaire nachtmerrie.’ “Vluchtelingen hebben te kampen met blaren, gekneusde ledematen en uitdroging. Het is ongehoord dat zoiets kan gebeuren in zo’n welvarend land.” Ondanks de onmenselijke omstandigheden, lijkt de sfeer onder de vluchtelingen nog relatief ontspannen. Er wordt nu en dan zelfs gezongen.

De Milliano maakt zich vooral zorgen vanwege het feit dat alle vluchtelingen te voet zijn vertrokken: “Je kunt met een rudimentair bootje op de Waal toch ook een heel eind komen? Blijkbaar was de haast zo groot dat zelfs daar geen tijd voor was. Mensen hebben al hun persoonlijke bezittingen, waardevolle spullen, ja zelfs hun gezinnen achter moeten laten. Vreselijk.”

Voor Nijmegen is er reden tot grote bezorgdheid. “Deze stad telt iets meer dan 160.000 inwoners. Met deze uitstroom is de stad binnen vier dagen leeg. Dat is dus vandaag.” aldus Bokhoven.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat leeglopen valt wel mee, de overheid heeft op slinkse wijze de vluchtelingenstroom m.b.v. bedriegelijk echte bewegwijzering weer teruggeleid naar de stad.

Reageer
gravatar

Doe je best, wijkjuut: ik heb me nu vermomd als kale veel te zware meneer van de AIVD en als je dan een van de verkeerde van de 364 veel te zware kale meneren aanhoudt dan gooien ze je in de vergeetput. Ik weet toevallig waar die ligt maar dat kan ik hier niet zeggen want dan weten zij ook dat ik dat weet. Maar het is in de buurt van Nijmegen vlakbij een gladiolenkwekerij naast een rookworstenopslag, zo.

Reageer
gravatar

Moderator dit is een waarschuwing: degene die zich uitgeeft als Paulientje jr. zit in het complot en is eigenlijk een veel te zware kale meneer van de AIVD die mij voortdurend lastig valt. Ik kan daar nu niet teveel op ingaan omdat ik nodig van schuiladres moet veranderen na deze posting en mijn tijd in het internetcafe op is.

Reageer
gravatar

Aluhoed,

U slaat de winkelplank helemaal mis. Dat is net zo’n eeuwenlange slechte gewoonte, als het maken van kromme rookworsten.

Mijn pappie heeft destijds, vlak voor hij ontslagen werd bij Unilever, de rechte rookworst geïntroduceerd. Even lekker en aanzienlijk minder verpakkingskosten.

Mijn pappie heeft ook de stijve gladiool uitgevonden door toepassing van een bekend farmaceutisch middel, een half uur voordat hij de populierenlaan uitging bij Bakker in Hillegom.

Mijn pappie vond ook de blarenzitter, de dwaalspoorzoeker, het anjerknopsgat voor de gulp en het meeluisteren via het toestenbord uit. Allemaal nuttige zaken die het niet hebben gered.

Mijn moeder ging tien jaar geleden lopen in Nijmegen. Voor ze vertrok heeft mijn vader nog een zandloper voor vier dagen bedacht. Maar ze is nog steeds niet thuis gekomen.

Mijn pappie knutselde vorige week een automatische tranendroger in elkaar. Ik heb als vader moeten ontslaan.

Reageer
gravatar

Het is een complot. Hier worden blaren gekweekt bij onschuldige nietsvermoedende mensen en die vellen worden dan verzameld voor de rookworstenindustrie om de Gelderse rookworsten in te verpakken en daarom moeten ze ook in halve rondjes lopen anders worden die worsten niet krom en dan geven ze de mensen die overblijven een bos stijve rechte gladiolen van de gladiolenmaffia om ze op een dwaalspoor te brengen en het verband met het koninklijk huis niet te zien want daar zijn anjers nog steeds in de mode omdat mijnheer Pieter niet toevallig onderzoeker van rampen is want daar worden de worsten gratis gerookt.
Er zit nog veel meer achter, maar dat kan ik nu niet vertellen omdat de AIVD meeluistert met mijn toetsenbord.

Reageer
gravatar

De Prinses en ik zijn aan dit stukje Gelders folklore niet alleen gewend, maar zeker ook gehecht geraakt.
Misschien zijn wel wat ‘speldjes’ nodig voor de blaren!

Het Loo, 23 juli MMX Margriet en Pieter

Reageer
gravatar

As ik an Nijmege denk, dan mot ik altijd aan die Burgervader denke. Jullie wete wel: Thom de Graaf. Die als minister verdween omdat ie de gekoze burgemeester er niet door kon krijge. Heb ie se eige gekoze als burgemeester! Ja, toch mense?
En die groep mense ja, die motte een Thom-Thom aanschaffe, nie waar?

Maar waar ik dus nu helemaal me wc-pot in twee stukke van schijt, is dat nu net voor het weekend ik die naam van Van Bokhove weer mot leeze, ja. Me vriendin heb de huisarts net gebelt en die komt nu met een mega hoeveelheid Diazepam, Valium, Stesolid, Temazepam, Clorazepinezuur, Oxazepam, Amfetamine en een tankwage vol met energy drinks om mij te dempen, ja……….. Van Bokhove!

Reageer
gravatar

Het werd ook een keertje tijd. Neem mij niet kwalijk zeg. Al die gelukszoekers. Wat hadden ze eigenlijk te zoeken in Nijmegen? Weg er mee. Terug naar waar ze vandaan kwamen. Nijmegen is al vol genoeg. Het wordt tijd dat het beleid van al die theeknuffelaars om iedereen maar rücksichtslos in Nijmegen toe te laten een halt wordt toegeroepen. Vol is vol. Ook in Nijmegen.

Knettergek zijn ze daar.

Reageer
gravatar

Ja, dat krijg je als je in een Keizerstad woont. Over de wereld staan de meeste keizers ook wel bekend om hun (soms uitzonderlijke) wreedheid. Natuurlijk wil je dan weg.

Reageer
gravatar

Ik heb er 4 jaar gewoond, en ben uiteindelijk ook gevlucht. Om mijn leven en dat van mijn familie te beschermen kan ik er helaas geen verdere mededelingen over doen.

Reageer
gravatar

Wat jammer genoeg elk jaar wordt vergeten is de sponsoring van de jaarlijkse Vierdaagse Slijtageslag. Hoofdsponsor zijn de kerngemeente Nijmegen en haar randgemeenten, die welwillend afstand doen van wegenbelasting op het parcours over hun wegennet. Verder De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Interconfessionele Gladiolenkwekers en de R.K. Gladiolenvereniging Sint Serotoninus, Internationaal Verbond van Anti-Makassars (“De dood of de gladiolen”), Muziekcorps Il Forza Gladioli, de Autoriteit Financiele Markten, De Nederlandse Bank afdeling Microkredieten, achtereenvolgens de Staats- Bankgiro- en Lotto-loterij, en natuurlijk ook de B.V. Nooit Sleets met Mart Smeets (Met Oog Voor Alles Wat Beweegt), en tenslotte de B.P. om alles geolied te laten verlopen. Naar mijn mening mogen al deze weldoeners ook wel een keer in Het Zonnetje (gratis lijfblad van de Vierdaagse) worden gezet. Waarvan acte.

Reageer
gravatar

Volgens Andreas Z. van Zulthoven, emeritus hoogleraar massapsychologie en thans media adviseur van RTL, is de Nijmeegse veldtocht een jaarlijks terugkerend maar verder volstrekt normaal migratieverschijnsel met een cultureel-historische achtergrond.
Men wil laten zien nog bij de sterken te horen en deel te kunnen nemen aan de diverse sociale rituelen die voor vele belangrijker zijn dan het lopen. Jongeren, al of niet in uniform, hebben een intensief cultureel programma dat is gericht op uitwisseling en snelle éénwording met andere nationaliteiten, direct ná de dagelijkse afstandsloop. Dit basale programma is wel bekend bij, maar uit piëteit niet beschreven door De Telegraaf. Geruchten gaan dat ook Sylvio Berlusconi incognito meeloopt, beurtelings in de rugzak van leden van een als Italiaanse Alpenjagers gecamoufleerde nDrangeta-deputatie en als chauffeur van een veeg-wagen.

Reageer