Nicolaas van Myra beschuldigd van speculatie

Kritiek op megalomane cacao-aankoop van filantroop

De in Madrid woonachtige Nicolaas van Myra is knorrig over de recente beschuldigingen van speculatie aan zijn adres. De bisschop kocht recent een grote cacaovoorraad om ‘zeker te zijn van voldoende chocoladeletters voor de komende jaren’, maar dat kwam hem op veel kritiek te staan. De filantroop schept er plezier in om een keer per jaar naar een koud land te trekken om midden in de nacht bij wildvreemden cacaoproducten achter te laten. Nu wordt de zelfverklaarde weldoener beschuldigd van speculatie op de wereldwijde cacaomarkt.

Het is niet de eerste keer dat er kritiek is op Van Myra. De bisschop werd eerder beschuldigd van slavenhandel, pedofilie, huisvredebreuk en misleiding. Bovendien zou hij zijn personeel aanzetten tot mishandeling, ontvoering en eenzame opsluiting van kinderen. Hoewel zijn personeel nog wel eens werd bestraft door mensen die het recht in eigen hand namen, kwam de oude man er zelf tot nu toe zonder kleerscheuren vanaf. Of dat nu weer zo is, is zeer de vraag. Van Myra zou voor 800 miljard euro aan cacaobonen gekocht hebben (15 procent van de wereldvoorraad) om de prijs op te drijven en deze later te verkopen. Nicolaas zelf ontkent in alle toonaarden. “Nou nou, vergeet niet dat je het tegen een vriend hebt. Nederland wordt met de dag drukker en mensen vieren steeds eerder mijn verjaardag. Bovendien moet ik met al die gebroken gezinnen vaak twee keer aankloppen om alle zoete kinderen overal iets lekkers te kunnen geven. Dat gaat je met een paar zakken cacaobonen gewoon niet lukken.”

Niet iedereen gelooft de zelfverklaarde goedheiligman op zijn woord. Rudolf van der Steen van de actiegroep ‘Tijd voor de roe’ gelooft geen woord van de goede bedoelingen van Van Myra. “Deze schijnvertoning heeft een hele grote zak, en daar stopt hij het liefst de hele, hele, hele wereld in. Zover moeten we het niet laten komen. Deze man is een groot crimineel die al decennia ongestoord zijn gang kan gaan. Speculatie is zeker niet zijn ergste vergrijp, maar Al Capone zat ook alleen vast voor belastingfraude. Wij zijn tevreden als Nicolaas een paar jaar krijgt voor een relatief klein vergrijp. Het is misschien geen PS3, maar met twee kaatseballen zijn wij al tevreden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Gelukkig is een groot deel van deze cacao dit jaar in fairtrade of op z’n minst UTZ gecertificeerd, dus speculeert onze goedheiligman in ieder geval duurzaam en wordt hij ieder jaar een beetje groener.

Reageer
gravatar

geen wonder dat die mr myra al dat cacao inkoopt.
die pieten en hij , dat weet toch iedereen. al eeuwen BRUINWERKERS,

daarom hoort daar ook cacao bij, en wel zoveel mogelijk.
want als je bruin werkt is er nooit genoeg bruin.
dat weet de incrowd toch ook.

Reageer
gravatar

CAO CAO – roep ik al jaren – een goede CAOCAO zou dit alles niet laten gebeuren – maar met die TCO/ROI en VeldSla komt het er niet van – ook Van Myra moet zijn medewerkers kunnen verantwoorden en zo budgettechnisch mogelijk functioneren. Een aankoop van die omvang is dan ook niet vreemd als niet een strategische zet om aan het publiek te laten zien dat het de intentie is zo efficiënt en prijs bewust te opereren.

Heeft u al eens een stoomboot gehuurd – nou, de kolen komen nu uit Canada maar dat was ooit anders. Wat denkt u van onder Nederlandse vlag varen – daar heeft onze Belasting dienst Van Myra een grote dienst bewezen door een paar uitzonderingen aan hem te laten toekomen.

Misschien komt Sint Nico v M de volgende keer met Kano en een iets beperkter aantal medewerkers – roeien doet hij zelf – blijkt goed voor de gezondheid – want hier is helaas geen aftrek mogelijk.

Reageer
gravatar

@Bassos 18: het is veel erger dan u vermoed en nee het is geen pr stunt.
Als mijn collega en ik de inhoud van de surprise met neutraliserende chocolade kunnen omhullen, blijft er weinig anders over dan een licht alcoholische vulling advocaat, rum, likeur). Dan kunnen wij net zo goed mierzoete alcoholhoudende drank in aangepaste flesvormen uitdelen. Breezers in de vorm van een paasei, ziet u het voor zich?

Als u niet wilt dat uw kinderen aan de drank raken: Stop deze crimineel: zo moeilijk is dat toch niet? Hij is duidelijk herkenbaar, daar kan het niet aan liggen.
En de Dierenbescherming zou eens beter op dat paard moeten letten: je gaat toch niet zo’n eeuwenoude knol de daken op jagen? Schande!

Reageer
gravatar

Nou dat hat voor mijn nie gehoeve hoor, die (peper-)noot bij mijn stukkie van gistere van de redactie van De Spel.( zi hierbover nommer 13). Wisten jullie dat in het oude Kattik (Katwijk) chocola iij in een gezegde voorkon: De koffie is boâl (geldt ook voor chocola en aardappelen) | De koffie is klaar!
Hadde jullie niet gedach he van mij!

Reageer
gravatar

Altijd al gedacht dat Sinterklaas eigenlijk gewoon een pusher is.
Een keer per jaar gratis verspreiding en dan iedereen de rest van het jaar gewoon zelf moeten betalen.

Het is maar goed dattik niet van chocola houdt, anders lag ik nu voor de appie-happie tottie open zou gaan om aan mijn verslaving toe te kunnen geven.

En al die wanklanken van overige cacao verstrekkers geloof ik niet.
Ofwel ze zijn hun concurrent aan het zwartmaken, ofwel het is veel meer een gezamenlijke actie om hun ‘product’ toch maar vooral veel in de publiciteit te brengen.

Zoals het spreekwoord al zegt;
Gegeven chocolade moet je niet in de bek doen.
(weet jij veel wat zo’n kinderlokker erin heeft gestopt)

In een geheel ongerelateerd bericht :
“We gaan naar Spanje, we gaan naar Spanje!”
(ik probeer het ieder jaar, maar als bovenstaande niet stout genoeg is, dan geef ik het op)

Reageer
gravatar

Volgens mij kan hier niemand chocola van maken. Dit handeltje stinkt! Die Nicolaas is een stroman of speculaaspop voor nietsontziende krachten die ons in een depressie willen storten.
Immers de geheime kracht van chocola is dat het ons opwekt en uit onze sluimer haalt. Door het opkopen van tonnen raakt het westen van een financiële depressie in een psychologische depressie. Als hier niet Al Qayda achter zit. Of Geert Wilders…

Reageer
gravatar

@9: Ook de TON (van Rita -tonnetje- Verdonk) vind dat het maar eens afgelopen moet zijn met die buitenlanders die hier voortdurend mensen het idee geven dat alles maar te geef zou zijn en kado te krijgen is. Korte metten en ander desnoods maar lijfstraffen, de TON stelt voor met een bundel samengebonden twijgen en dan fikse tikken ermee, wie al decennia zo doorgaat moet eindelijk maar eens voelen!

Reageer
gravatar

Wel die ouwe heb dat niet slim opgepakt! Wat ie gast niet weet dat je nie moet speculere met cacaou. Jullie denke misschien dat ik niet spoor, maar kijk. Waarom je wel kan speculere (speculaase..) met olie, dat is omdat olie niet kan bederve. We sien dat ook dat Ivoorkust, Ghana, Kameroen en Nigeria de grootste producenten ter wereld weze, maar je ken die troep niet beware, soals bij de olie. Symphathiek dat die Sint wat geld wil bijverdiene, want dan kannie weer meer aan ons geve. Heb dit jaar één wens en dat is gast die achterlijke makreel, die wandelende galbak van een Bokhove mee naar Spanje neemt!

(dr. J. Jelmer is als lector verbonden aan Erasmus Universiteit in Rotterdam; van zijn hand verscheen o.a. ‘Enschede een zeehaven’. Jaarlijks is hij jury-voorzitter van de nationale haringtest van het AD en redacteur van het Nationaal Dictee; red. De Speld).

Reageer
gravatar

Heel goed dat dat bekend wordt! Ik heb enorme last van die man. Niet alleen chocola, maar ook speculaaskruiden, amandelspijs en marsepein wil deze crimineel monopoliseren!
Ook collega Easter Bunny heeft daar last van trouwens.

Ik zit het hele jaar in de kou en die ene keer per jaar dat ik me een uitstapje permitteer naar een gematigder klimaat loopt deze kwant dat voor mij te vergallen. Het hele jaar aan de Costa Brava zitten en dan mooi weer spelen vanuit zijn voorraad, bah. Mislukte hamster, dat is-ie.

O ja, en mijn elfjes zijn onzijdig; dus niks kindermisbruik!

Reageer
gravatar

@Mooje: het komt er op neer dat het een linkse hobby is en dat het een schande is dat een ouwe man moet uitwijken naar het buitenland en maar één keer per jaar hierheen kan komen in de winter omdat die illegale buitenlanders uit een veel warmer land dan te stijf zijn om toe te slaan. Zoiets.

Reageer
gravatar

@ Johannes B (8)

Geert W. heeft in de fractie verteld dat dit allemaal de schuld is van ‘Links’. In de fractie kunnen we de verklaring (iets met Rood, gratis uitdelen en illegale arbeid door allochtonen) van onze grote roerganger niet goed begrijpen maar we sluiten ons wel aan bij de mening die Geert heeft. Alleen Hero B. heeft een afwijkend standpunt. Die geeft de schuld aan de Antillianen.

Reageer
gravatar

Ik denk dat wij zelf eens goed in de spiegel moeten kijken voordat wij deze man beschuldigen van iets. Volgens mij is ieder hier medeplichtig aan de vergrijpen van deze ‘goede’ man.

Wie stuurt hem elk jaar een brief met wat hij wilt? Wie moedigt zijn acties aan met liederen? Wie daagt er elke keer weer op bij zijn komst hier in Nederland en verlinkt hem daarbij ook nog eens door aan de politie door te zingen ‘zie ginds komt de stoomboot’. De man staat geen schijn van kans. We zouden allemaal de bak in moeten!

Reageer
gravatar

Het is toch onvoorstelbaar (en onvoorspel-d-baar) dat er op zo ongeveer de heetste dag van het jaar met tropische hitte in Nederland, er geklaagd wordt over een winters gebeuren. Wie dan leeft, dan zorgt, toch? En waarom een inwoner van Madrid zoveel aandacht schenken als Spanje ook al het WK voetbal heeft gewonnen? Schrijf eens iets over ijsblokjes of desnoods een verkoelende duik in het zilte nat, maar over chocoladeletters en de daarbij behorende gure temperaturen? Dit periodiek haalt ook wel alles uit de kast opdat de mens zich vervreemd van zijn omgving voelt. Daarbij: de Sint kwam oorspronkelijk uit Turkije, daar is het prachtig weer en heerlijk snorkelen aan de kust!

Reageer
gravatar

Kij es goed naar die foto! Volges mij is dit een hulpsint, jaja goed zien: die oge, jaha: Van Bokhoven!

Reageer
gravatar

Ah nee, waarom wordt de goedheiligman altijd de zwarte piet toegespeeld?

Hou nou een sop!!11!elf!

Reageer
gravatar

#3: Nederland is in ieder geval nog in de running bij het WK Inkoppen. Dank!

Reageer
gravatar

De zwarte pieten hebben gewoon een CAO, niks slavenhandel. Als men allemaal briefjes en zelfs kadootjes voor de Sint plaatst bij de haard, lijkt me dat een uitnodiging door de schoorsteen binnen te vallen, exit huisvredebreuk. Verder gaat de beste man door het leven als kapoentje, geheel vrijwillig middels pilletjes, dus die pedofilie is ook allang niet meer waar.
En misleiding lijkt me eerder van toepassing op al die zichzelf ‘hulpsinterklaas’ noemende sujetten.

Spekulatie lijkt me de eerste beschuldiging met een kern van waarheid en hadden we eigenlijk ook wel mogen verwachten, tenslotte bezoekt hij ons land elk jaar aan ‘t begin van ‘t spekulaas-seizoen.

Reageer
gravatar

Wat zullen we nu krijgen? Met je poten af van deze goedheiligman! Zonder enige tegenprestatie (nou ok, ok.. ik moet braaf zijn…. maar als ik zie wat dat de afgelopen jaren inhield valt daar wel mee te leven.) krijg ik al jaren veel spullen van deze heler… eh ik bedoel goede vent. Dus opzouten van der Steen, van jou heb ik nog nooit een goede omkoopsom gehad.

Reageer