‘Method acting’ domineert coalitiebesprekingen

'Emotie is de rivier en de woorden drijven als bootjes op het water'

Politiek leiders geven de voorkeur aan ‘method acting’ tijdens de coalitiebesprekingen. De methode, ontwikkeld door Constatin Stanislavsky, is volgens VVD-leider Mark Rutte ideaal om geïnteresseerd over te komen. “Het gaat om inlevend spel waarbij je gebruik maakt van je eigen verleden. Ik kan makkelijk geëngageerd overkomen terwijl ik in werkelijkheid geen enkele interesse heb in wat de ander te melden heeft.”

Voor PvdA-leider Job Cohen is de methode van extra groot belang in deze periode. De partij heeft afgelopen week te kennen gegeven alleen geïnteresseerd te zijn in een brede regenboogcoalitie of Paars-plus. “Ik heb me maanden lang gepresenteerd als schaduwspringer en terwijl ik niet echt ver ga springen, kan ik toch die indruk blijven geven. Tijdens de besprekingen is voor mij emotie de rivier; de woorden drijven als kleine bootjes op het water,” aldus de fractievoorzitter. De methode van Stanislavsky wordt vooral door de middenpartijen aangehangen.

PVV-leider Geert Wilders volgt veel meer de school van de experimentele regisseur Jerzey Grotowski. De leer van Grotowski is de zogenaamde via negativa: de acteur moet eerst alles afleren dat hij ooit over acteren heeft geleerd. Hiermee worden alle blokkades opgeheven en dit leidt uiteindelijk tot het ‘zuivere acteren.’ “Belemmeringen in haar spel kent de Partij voor de Vrijheid niet. Alle woorden en emoties krijgen de vrije loop”, aldus Wilders. De geavanceerde acteertechnieken kwamen Wilders gisteren tijdens het kamerdebat over de formatie goed van pas. De PVV-leider gaf aan zich een ‘melaatse paria’ te voelen. “Ja, voor het debat heb ik inderdaad enkele dagen als paria op straat geleefd. Om precies te zijn, als een moslim in buurten waar massaal op de PVV gestemd is. Als je dat een tijdje volhoudt komt dit soort uitspraken erg overtuigend over. Wat dat betreft heb ik erg veel profijt van mijn opleiding.”

Techniek is echter niet de oplossing, als die niet gepaard gaat met hard werken, aldus Rutte. “De teksten gaan er niet vanzelf in, dat is dag in dag uit herhalen en slijpen. De finesse waarmee ik nu een zin produceer als ‘We hebben er alles aan gedaan, maar de inhoudelijke meningsverschillen tussen de partijen waren te groot om Nederland het stabiele kabinet te bieden dat het, juist nu, hard nodig heeft’ is het resultaat van eindeloos herhalen.”

Desgevraagd geeft Emile Roemer aan dat als hij ooit aan tafel wordt gevraagd, hij ‘gewoon zichzelf speelt.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik kan me de “Brinkman-shuffle” nog levendig herinneren als één van de eerste pogingen tot Method Acting (- Elco Brinkman, CDA). Helaas zag dat er uit als een robotje met kortsluiting, dus dat het geruime tijd heeft geduurd eer dat men het weer aandurft is logisch.
Maar de resultaten zijn er dan ook naar! Nog nooit hebben politiekers zó op echte mensen geleken, ga zo door!!

Reageer
gravatar

@ Haes 5; Ja, geweldig was dat, de tegenpartij. Methodacting van de bovenste plank door 2 fantastische Hagenezen. “Geen gezeik, iedereen rijk”, speel daar maar eens tegenin. Hoewel het tegenwoordig in de politiek niet meer gaat om mensen te laten geloven dat ze allemaal rijk kunnen worden maar ook om…….

Reageer
gravatar

@rein…. en dan neergeschoten worden en dat zijn aanhangers alsnog vasthouden aan het mantra “de kogel kwam van links” puur omdat de schutter zich links van Ome Geert bevond.

Reageer
gravatar

@Moosje: Beste Animatie (hoewel Brinkman nog wel een groter cartoongehalte heeft), Beste Grimage, beste special effects, Beste Regie. Beste Script zou je over kunnen twisten, hoewel er een aantal aardige vondsten in zitten (b.v. weglopen bij de begrotingsbesprekingen).

In elk geval niet Beste Muziek: c’est la musique qui fait le ton, en die toon is beslist vals.

Beste Korte Film gaat onbetwist naar Rita Verdonk.

Reageer
gravatar

Daarom moet eerst dit kabinet vallen, voor zover het geformeerd kan worden, en dan ziet men in dat de methode die Rutte gebruikt waardeloos is. Dientengevolge zal men massaal op de PVV stemmen, waarna Wilders zijn echte boodschap kan overbrengen.

Reageer
gravatar

Ik wacht al tijden op het moment dat Wilders enorm veel zetels krijgt en vervolgens in een prachtige The Wave-achtige manier al zijn kiezers voor schut zet door toe te geven dat de PVV een act is om een statement te maken juist tégen alles waar de partij voor is, en daarmee het label satire op hemzelf plakt en Nederland wakker schudt.

Reageer
gravatar

Geweldig………Al die verhalen die Wilders afsteekt alleen maar een act! Altijd al gevonden dat de man in aanmerking moet komen voor een Oscar. Nu alleen de categorie nog.

Reageer