Kunstenaars geven voorkeur aan ‘VanDyck bruin’-coalitie

"Paars, dat was een mooie, heldere kleur."

“Een prachtig palet aan kleuren om een mooi kabinet mee samen te stellen”, zo typeert hoofdredacteur Maurizio Brak van het designblad Home and Interior de samenstelling van de nieuwe Tweede Kamer. In tegenstelling tot de meeste andere publicisten maakt hij zich geen zorgen over de versnippering van het electoraat. “Hoe meer partijen, hoe meer kleuren. Hoe meer kleuren, hoe bonter de coalitie. En ik hou wel van wild. Een beetje kleur mag wel weer anno nu!” Brak vroeg voor het dubbeldikke zomernummer van zijn blad aan een aantal vooraanstaande Nederlandse designers welke kleur de nieuwe coalitie moet krijgen.

Enkele prominenten uit de kunstwereld stellen voor de partijkleuren te mengen als een functie van het zetelaantal. Maar Brak is het daarmee niet eens: “Met een kabinet van PvdA, CDA en VVD krijg je een soort viezig donkerpaars, aards, eenzaam, de kleur van verrotting. Nee, uitermate onprettig. Dat zal onvermijdelijk doorklinken in het beleid. Dat moet je niet willen, als land. We gaan er in Nederland altijd maar vanuit dat we moeten mengen. Maar ik zou zeggen dat iedere partij in een coalitie zijn kleur moet behouden. We kunnen in dat opzicht een voorbeeld nemen aan onze oosterburen. Daar hadden ze acht jaar lang Rot-Grün. Als je dat mengt krijg je viezig bruin. Maar zo naast elkaar, die complementaire kleuren, indrukwekkend!”

“Een goede kleur kan je een goed gevoel geven”, zegt hoogleraar chromato-esthetiek Bert Bokhoven. Hij publiceerde vorig jaar “Nederland kiest kleur”. “In Roemenië worden de cellen van gevaarlijke criminelen bijvoorbeeld paars geschilderd. Daar worden ze rustig van.” Bokhoven denkt dat de politieke verwarring grotendeels kleurverwarring is. “Neem nou de kleur groen. Het CDA is groen, D66 is een beetje groen en zelfs GroenLinks is groen. De kiezer weet niet meer wat hij moet denken en voelen. Vind je het dan gek dat de laatste jaren grote gedeeltes van het electoraat op drift zijn geraakt? Dat terwijl prachtige kleuren als vermiljoen, VanDyck bruin en pruisisch blauw voor het oprapen liggen” aldus Bokhoven. “Overigens erg jammer dat de SGP altijd blijft steken op twee zetels. Oranje, daar kun je nog eens wat mee neerzetten.”

Wat de kunstenaars betreft is de meest wenselijke coalitie een minderheidskabinet van PVV, PvdD, en De Partij Voor Mens en Spirit, TON en de VVD. “Een fel, sprankelend blauw-groen-roze met een stabiele lichtbeige ondertoon. Het inspireert zonder overdadig te zijn, prikkelt zonder zich op te dringen, en behoudt vooral de rust die in juni en juli schitterend samengaat met andere zomerse kleurtoetsen.” Over de politieke haalbaarheid van deze combinatie wensen de kunstenaars zich niet uit te laten. “We kunnen ze alleen in de goede richting wijzen, en zullen Uri Rosenthal gratis een kopie van het zomernummer aanbieden. Maar meer dan dat kun je  niet doen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mijn Henk kent zijn klassiekers: dat mooie lied over Duitsland, het Deutschlandlied, werd geschreven door Fallersleben op de melodie van Haydn. Met de strofe “Van de Maas tot aan..” beoogde Fallersleben de annexatie van Roermond en Venlo, steden die op de Ost-Ufer van de Maas liggen. Hoe dat met de Memel zit weet mijn Henk niet.
Maar Geert is immer paraat, waar het onze Oosterburen betreft!

Reageer
gravatar

Volgens Goethes kleurenleer zal elke coalitie met de PVV uiteindelijk een bruine kleur krijgen. Gelukkig is Goethe van ver vóór WOII, zodat het verwijt dat hier weer een ongepaste vergelijking gemaakt wordt absoluut geen hout snijdt.

Ich weiss nicht was soll es bedeuten, dass ich so traurig bin.

Ja dat is Heine, oftewel Dichter Unbekant

Reageer
gravatar

@B. Beukebeul 22: Het gaat hier over de kleur van de nieuwe koalitie, maar ik wil u wel vertellen dat ik van politieke kapsels niet zoveel verstand heb en erg blij ben met de inzichten van uw kapper.

En met zijn eerlijkheid, want naar ‘t schijnt is er in zijn beroepsgroep massaal op Wilders gestemd, in de hoop de Wilderscoupe populairder te kunnen maken. Dat is dan weer misschien mijn schuld, want een paar weken terug had ik ‘t met mijn kapper, die toevallig bestuurslid van de kappersbond is, over de populistische coupe die Wilders aan ‘t plegen was en ik geloof dat uw kapper wat intelligenter is dan ik de mijne inschat.

Reageer
gravatar

Mijn kapper vertelde dat een asblonde coalitie gebaseerd op één of andere coupe alleen maar slecht voor het haar is en tot haarkloverijen kan leiden. Hij adviseerde een transparante coalitie waarbij het glanzend gepolijste centrum (type Van der Ham) vanuit de kruinzijde wordt geformeerd met wilde highlights die zowel de rechter als de linkerflank kunnen bedienen zonder afhankelijk te zijn van de gedistingeerd grijze flankklank welke meestal reikt tot de (linker) slaap. Het minimale gebruik van kleur creëert volgens mijn haarmanager een oase aan transparantie die goed is voor het herstel van het vertrouwen in mijn haar.

Reageer
gravatar

Je kunt zeggen wat je wilt, maar de politiek geeft kleur aan het leven. Alle politici staan er daarom gekleurd op. Alleen Wilders verschiet nogal van kleur.

Reageer
gravatar

@Pauls#3: Die broer van jou is inderdaad wat verstandelijk uitgedaagd, maar dat wisten we toch al?
Overigens is die Joodse Raad niet veel slimmer, als je het mij vraagt: nodigen ze hem uit voor een gesprek!
Vast mensen die De Speld van satire betichten!

Reageer
gravatar

Wel slim van broer Mens, had ‘m al lang niet meer gezien, maar ben speciaal voor deze uitspraak gaan kijken. Goed voor de kijkcijfers.
Vond Arend-Jan trouwens uit vorm, die kan veel beter, was nu een beetje bleu.

Reageer
gravatar

@16 Geachte Broer Van, als uw broer King Kongsi denkt dat ‘de joden’ Rosenthal, Cohen en Asscher al de kleur paars op het oog zouden hebben komt dat eer omdat uw broer KK zich zelf met zijn onhandige uitspraken regelmatig een blauw oog slaat (en dan komt het rood van C en E en het Rosen van Thal al snel als paars over).

Is mijn duiden hier duidelijk ?

Reageer
gravatar

Om misverstand te voorkomen, al is het eigenlijk wat dat betreft al te laat. Ik bedoelde Joods blauw in mijn bijdrage op drie. Indien u kennisneemt van de bijlage bij mijn bijdrage zult u weten wat ik bedoelde.

Duidelijk?

Reageer
gravatar

@14Barraqui (en8&10*) briljant idee en zeer juist. Verhagen als reserve in een kooitje is de juiste opstelling voor de kanaries. Hij komt uit Limburg en weet uit de tijd van de kompels (alle respect) en de mijnen precies hoe hij snel de dood moet vrezen. In korte tijd na zijn vertrek richting een andere wereld zal dan ook het hele team verder ineenstorten en behaalt Brazilië dan toch weer een onnavolgbare mooie overwinning.

Reageer
gravatar

Weten we tenminste ook dat als er niet meer uit (en in) de Treveszaal getwitterd wordt er iets grondig mis is. Misschien is het dan voldoende om Verhagen in een kooitje te stoppen ?

Reageer
gravatar

@ Die kanaries gingen eerder dood aan het geurloze koolmonoxide dan mensen. Misschien wat kooitjes in de Treveszaal ophangen. Better safe than sorry.

Reageer
gravatar

Mag Johnny Walker ook ? Red label natuurlijk, maar daar kan je je ook aardig blauw mee drinken. Daarnaast…eens kijken…. hebben we hier rode port, bordeaux, Bloody Mary’s bij de vleet; me dunkt, daar kan Geert nog jaren (Wat ? O ! OK, nou je het zegt; dat wist ik niet van Geert, nou ja:), wellicht maanden, in elk geval weken mee voort !

Reageer
gravatar

@Baracqui: Wilders is juist bezig de laatste restjes rood uit z’n program te schrappen. En de grootste bedreiging van Wilders is ook regelmatig blauw. Is er in dat licht-eiken kabinet van jou ook ruimte voor wat flessen jenever? Dan valt er misschien te praten.

Reageer
gravatar

@voetjebal Ik vind dat een erg goed idee ! Zoals bekend is de bijnaam van het Braziliaans elftal “de kanaries”; en kanaries worden veel gebruikt in mijnen waar ze waarschuwen voor gas en het daarmee verbonden instortingsgevaar. Voor een Nederlands kabinet lijkt me dat een inkoppertje: we weten dat welk kabinet er ook komt, het groot instortingsgevaar loopt (en anders, iets meer afhankelijk van de signatuur, het land wel), dus een paar kanariegele accenten zullen het goed doen !

Reageer
gravatar

Dat wordt wellicht wat overdone, aangezien naar verwachting ook enige bewindslieden met molentjes zullen rondlopen. En omdat ik vrees dat dit kabinet ook veel blauw-blauw zal laten pleit ik nogmaals en met nadruk voor die vuurrode stippen. Anders wordt het een vaal geheel.

Reageer
gravatar

Ben zelf meer voor een off-white behangetje met roze en blauwe bloemetjes. Gezien de winst van de PVV zou ik ook willen pleiten voor een huilend zigeunertje. Misschien is aan de regeringstafel zelfs nog wel ruimte voor een delftsblauw molentje.

Reageer
gravatar

Het maakt natuurlijk wel een hoop uit of je de kleuren subtractief of additief mengt. Persoonlijk ben ik het meeste geporteerd van een kabinet van donkerblauw met vuurrode stippen, afgezet met een karmozijnen bies. Of desnoods een licht eiken kabinet met een matte finish. Maar door de kleurenblindheid van een groot deel van het electoraat zal dat er wel weer niet inztten…

Reageer