Kabinet: Veenkoloniën in 2011 gedekoloniseerd

"Wie loat’n ons nait lang’r ond’rdrukk’n"

Den Haag/Veendam/Tweede Exloërmond, 18 mei 2010 – Na de Antillen zullen de komende jaren ook de Veenkoloniën verzelfstandigd worden. Dat zei Ank Bijleveld, demissionair staatssecretaris van de Nederlandse koloniën, vandaag. Hoewel de huidige demissionaire regering geen grote besluiten meer mag doordrukken, lijken er na een peiling in de kamer geen bomen op de weg voor onafhankelijkheid van de Gronings/Drentse regio. De plaatselijk populaire SP ziet ook geen problemen: “Wij steunen ieder dekolonisatieproces, dichtbij en veraf”. Tot 2015 kunnen de Veenkoloniën nog rekenen op ontwikkelingsgeld maar daarna “moet het landsdeel echt op eigen benen kunnen staan” aldus het ministerie van BZK.

In de rest van Nederland zijn de reacties wisselend. “Veendam, ligt dat niet in Duitsland?” zei een toevallige voorbijganger in winkelpassage Helftheuvel te ‘s-Hertogenbosch. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft geëist dat de Veenkoloniën toegankelijk blijven voor dagjesmensen, fietskampeerders en naaktrecreanten. Aan die voorwaarde kan waarschijnlijk probleemloos worden voldaan, temeer daar in de regio op dit moment ook al veel geld wordt verdiend aan Nederlandse toeristen.

Keuterboer Wolda uit Tweede Exloërmond zegt dat de dekolonisatie hem weinig uitmaakt. “Die frau bint hier tuch al nooit ‘west” (Ank Bijleveld was hier nog niet eerder – red.) Volgens ingewijden was de gedwongen opheffing van BV Veendam eerder dit jaar een eerste zetje richting een eigen bestuur voor de Veenkoloniën. Woordvoerder Lammert Veening: “Wie loat’n ons nait lang’r ond’rdrukk’n.” (We willen meer zelfstandigheid – red.) Volgens Veening volgen de Veenkoloniën hiermee het voorbeeld van Indonesië, Suriname en de Antillen. Hij zegt: “Doa heb nu ol te lang ‘duurt, wie pikk’n ‘t nie meer” (dit is de logische vervolmaking van een zestig jaar oud proces – red.)

Op lokaal niveau is er veel steun voor de nieuwe natievorming. BV Veendam ziet een glorieuze wederopstanding in het verschiet. Directeur Klaas Veening: “Da zoe mooi weez’n” (Wij maken ineens meer kans nationaal kampioen te worden dan ooit tevoren – red.) Ook de Nieuwe Communistische Partij Nederland, die in dit gebied nog een flinke aanhang kent, is enthousiast en zegt grote kansen te zien voor een egalitaire samenleving in de Veenkoloniën.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Gerd (nr. 1) is misschien genegen om het Groot Woordenboek der Veense taal te schrijven. Ik betwijfel echter of hij met zo’n achternaam wel welkom is.

Reageer
gravatar

Kunnen we niet gewoon ook de laagveengebieden dekoloniseren? Al moet ik toegeven, dat ontpolderen daar misschien een meer voor de hand liggende optie is.

Reageer
gravatar

Nee, wat krijgen we nu!

Één: dat past allemaal nooit op dat stukje,
Twee: met zovelen zakken ze in de dras weg,
Drie: het zijn allemaal Nederlanders, geen Veners!

Gaan we nu weer een dubbele paspoortkwestie kweken?

Reageer
gravatar

Eigen Veen eerst.

Ingrid,

Dat kan alleen als jouw Henk Van Veen heet met zijn achternaam, anders gaan de volgende dames en heren voor.
En je weet VOL is VOL.

Beoogd Veense president:

* Herman van Veen, Nederlands artiest

Beoogde Veense Kamerleden:

* Chris van Veen, Nederlands politicus
* Eelke van der Veen, Nederlands politicus
* Meine van Veen, oud-politicus
* Nico van der Veen, Nederlands politicus
* Rienk van Veen, Nederlands politicus

Veensporters:

* Bert Jan van der Veen, Nederlands marathonschaatser
* Jan van der Veen, een Nederlandse schaker
* Leo van Veen, een voormalig voetballer
* Mark Veens, een Nederlandse zwemmer
* Sietze Veen, een voormalig voetballer
* Stephan Veen, een voormalig hockeyer

Overige bekende Venen:

* Adriaan van der Veen, schrijver en journalist
* Alex van Veen, Nederlands journalist
* Astrid van der Veen, Nederlandse zangeres en muzikant
* Babette van Veen, actrice
* Gerrit van der Veen, beeldhouwer en verzetsman
* Ine Veen, Nederlandse kunstenares en ballerina
* Jan van Veen, oud directeur van Veronica
* Jeroen van Veen, gitarist
* Johan van Veen, watermanagementweterschapper
* Otto van Veen, een hofschilder
* Remco van der Veen, Nederlands model en televisiepresentator
* Richard van Veen, zakenman
* Rudolph van Veen, kok
* Thijs van Veen, Nederlands journalist
* Jan Veenje alias Jan Vayne, pianist

Reageer
gravatar

Het blijkt dat het wel kan! Nu moeten ze daar met de NCPN aan de macht alleen nog maar de strokarton fabrieken nationaliseren en de communistische heilstaat zal voor het eerst in de historie zijn gelijk gaan bewijzen. Dapper voorwaarts!

Reageer
gravatar

Koninkrijksdeel en oud-kolonie Veen zal het Koeweit van de EU worden, met de helft van onze aardgasbel en slechts een handvol inwoners! Gelukkig komt de overgrootvader van mijn Henk “oet ‘t veen”, wij emigreren morgen nog.

Reageer
gravatar

De (overigens schaarse) bevolking van de veenkoloniën gaat, met dit besluit, een ongetwijfeld goede toekomst in de toeristenindustrie tegemoet.

Als veenlijk.

Reageer
gravatar

De kolonie Limburg is de volgende, mag ik aannemen. En dat wordt hoog tijd. Naar verluid wordt de gouverneur mondeling, schriftelijk en elektronisch bestookt. Recentelijk moest ook de burgervader van Limburgs hoofdstad vluchten voor de actiegroep “Allein us Hoes is un Toes.”

P.s.
Gerd, wil je dialectische verbeteringen aanbrengen.

Reageer
gravatar

Dat het zolang heeft geduurd komt natuurlijk doordat je in zachte, natte veengrond heel moeilijk ondergronds verzet kunt organiseren.

Reageer
gravatar

Gut, is dat nu nog niet gebeurd? En ik maar denken dat die koloniën allang ondergebracht zijn in het Openluchtmuseum bij Arnhem.
Hoe wakker van De Speld dit vuiltje in het oog van de Nederlandse Maagd zichtbaar te maken.

What’s next? Een waddeneiland dat zich weg laat slepen buiten de 24-mijlszone?

Reageer
gravatar

Het is natuurlijk BV Veendam en niet FC Veendam. Maar dat terzijde. Goede ontwikkeling verder…. (Mits er natuurlijk geen Gasbel onder ligt, in dat geval hoort het natuurlijk wel gewoon bij Nederland.)

Reageer
gravatar

Misschien heeft de verslaggever het niet helemaal goed gehoord: “We loat’n ons nie lang’r ond’rdrukk’n” –> we = wie, nie = nait.

Voor de rest niets dan lof over deze verzelfstandiging, zodat de veenopbrengsten ten bate van de regio zelf komen, in plaats van de Nederlandse staatspot.

– dank voor de correctie, ons Drents is niet meer wat het geweest is, red. –

Reageer