Telegraaf opent ‘Bel-mijn-dood-register’

Krant vindt 'diep menselijke' vorm voor openbare rouwbeleving

Naar aanleiding van het succes van het telefonische interview met de negenjarige Ruben opent De Telegraaf het ‘Bel-mijn-dood-register’. Nederlandse burgers kunnen online aangeven wanneer zij niet akkoord gaan met opname in het register. Mochten de leden van het register op spectaculaire wijze om het leven komen, dan zal de krant van wakker Nederland er alles aan doen om hier een publiek evenement van te maken. Bovendien neemt de krant de politie een stapel ‘ongemakkelijk’ werk uit handen.

In exclusieve samenwerking met Politie Nederland zullen verslaggevers van de krant als eerste aanbellen bij familieleden van misdrijven en tragedies. Nog voor de politie belt, komt de krant langs. “Mevrouw, uw dochter is zojuist vermoord door haar jaloerse ex. Wat is uw eerste reactie?” De resultaten zullen live gestreamd worden op internet. “De Telegraaf doet dit gewoon veel beter dan wij”, aldus een woordvoorder van de KLPD. “Bovendien geven mensen op zo’n moment van plotselinge, intense rouw vaak heel interessante informatie.”

Hoofdredacteur Sjuul Paradijs is enthousiast dat de krant met het ‘Bel-mijn-dood-register’ een ‘diep menselijke’ vorm gevonden heeft om leed openbaar te maken. “Zo’n journalistiek bezoek kan misschien een behoorlijke klap zijn voor de nabestaanden, maar het is er wel in een keer uit. Als iets eenmaal publiek is, betekent het ook dat je geen tientallen ongemakkelijke gesprekken moet gaan voeren met collega’s en vage kennissen over het verlies van je geliefde partner of familielid. Na het zuur komt het zoet zullen we maar zeggen. Het is in het nationaal belang dat de krant dit gaat doen.”

Paradijs verwacht dat vele landgenoten, van jong tot oud, gebruik zullen maken van de dienst. “Iedereen wil minstens 15 minuten bekendheid. Bij voorkeur tijdens het leven, maar desnoods erna. De nabestaanden krijgen het dankzij deze manier gelukkig wel gewoon tijdens hun leven, voor de slachtoffers is dit de laatste kans.”

In navolging van de plannen zal de nieuwe omroep Wakker Nederland vanaf november live begrafenissen uitzenden van mensen die op gruwelijke wijze of op jonge leeftijd zijn overleden. “Die toespraken zijn vaak van een emotionele lading, daar kan geen soap aan tippen,” aldus Paradijs. “Er liggen heel veel menselijke verhalen voor het oprapen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@Kees22 (21) ten eerste: I’m your man, maar hoe gaan we dit organiseren?
daarnaast: ik ben ook erg benieuwd naar de eerste reakties -live, ter plekke en terwijl ‘t aan ‘t gebeuren is- van de PVV op de gebeurtenissen. Om de volledige kandidatenlijst kwijt te raken, offer ik met plezier nog wat meer media op.

Reageer
gravatar

@Paulus,

het lijkt mij dan beter dat de televaag journalisten met Osama bin B. afspraken maken welk vliegtuig het volgende doelwit wordt van een shoe-bomber. Dan is er ook geen onzekerheid meer, je weet van te voren gewoon dat je spectaculaire beelden kunt verkopen…
Mocht dat niet werken, dan gewoon zelf in scene zetten. Journalist neemt klein bommetje aan boord en filmen maar… ‘We schakelen nu live over naar onze verslaggever in KL666″. Als dan de journalist een ‘we gaan nog niet naar huis’ heeft ingezet onder de passagiers… dan heb je top kwaliteit TV…

Reageer
gravatar

@Paulus: Volgens mij waren (of zijn) Dakota’s nou juist extreem betrouwbare vliegtuigen. Waarom geen JSF of zo?

En het hoeven toch ook geen vliegtuigen te zijn. Een cruise op een veerboot met openstaande klep is ook wel leuk.
Of een trein die in een tunnel in de fik vliegt of zo.
Een paar touringcars die bijvoorbeeld op de Zeelandbrug met flinke vaart op elkaar inrijden en dan in het water vallen.

Als al die redacties er maar in passen.

Of gefaseerd: dat er eerst een bus met de redactie van de Telegrof geschept wordt door een trein waarin de redactie van PowNed inzit, waar dan een vliegtuig op stort met de redactie van Geen Stijl, waardoor zo’n grote vuurbal ontstaat dat de redactie van hoe-heet-die-omroep-ook-al-weer van hun cruiseboot af zo ondersteboven een modderig kanaal ingeblazen wordt.

Dan ben je zo een dag verder, als je dat een beetje goed plant.

Reageer
gravatar

Stefan,

Dat is een goed idee van jou, maar het kan beter. Wat dacht je van ooggetuigenverslagen vanuit neerstortende vliegtuigen?
Dat worden zulke unieke gebeurtenissen, dat ik aan de redacties van de Telegrof, GeenStijl en hun beide nieuwe omroepen het volgende idee gratis aan de hand doe. Reis met z’n allen mee op de eerste historische vlucht om het te vieren.
Enige voorbereiding is nodig, bijvoorbeeld het instellen van een “meld-mij-vliegtuigen-die-gaan-neerstorten-register”, dat ongetwijfeld populair zal worden bij vliegtuigmaatschappijtjes uit Afrika en Azië, die nog met Dakota’s en zo vliegen.

Reageer
gravatar

Is dit serieus?! Dit ga je toch niet menen? Ik dacht dat we al ver genoeg waren gezonken met die roddeljournalistiek! Echt weerzinwekkend!

Reageer
gravatar

@ Baracqui @ Onkie Monkie
Een uitstekend idee, wellicht kan de Telegraaf voortaan een delegatie sturen naar de exacte plaats waar bijvoorbeeld een vliegtuig gaat neerstorten, om aldaar verslag te doen van het evenement.

Reageer
gravatar

@Fransje Bauer
Wat te denken van al die dienders die ‘voor het eggie’ langs de deur moeten met slecht nieuws:

“Mevrouw, uw dochter is zojuist vermoord door haar jaloerse ex.

Die krijgen als reactie:

Ha, ha, ha….. waar staat de camera?

Zo wordt een ‘slecht-nieuws-gesprek’ een stuk gemakkelijker. Tegen de tijd dat het doordringt dat de dierbare ´ontvallen´is, ligt de halve straat slap van het lachen.

Reageer
gravatar

En dan kombineren met ‘Bananasplit’

“Mevrouw, uw dochter is zojuist vermoord door haar jaloerse ex. Wat is uw eerste reactie?”

En dan na die eerste reactie:

“Nee hoor,geintje….. we moeten bij de buurvrouw zijn”

Kan mijn zondagavond niet meer stuk.

Reageer
gravatar

@ Dead Man (en ter ondersteuning van Kees22)

Indien u het (aldus) retour gekomen voedsel goed koelt (zoals aanbevolen) dan stolt het eventueel opgerispte maagzuur vrij snel en kan vervolgens makkelijk, alvorens de maaltijd opnieuw wordt opgewarmd, worden weggelepeld.

Eet smakelijk (bis)

Reageer
gravatar

Om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen bepalen wie voldoet aan de voorwaarden “op gruwelijke wijze en/of jong sterven” houdt de krant van het paradijs zich aan het daarover geschreven door de “onderzoeker” J.M.Engele. Van wiens hand ze veel stukken kennen.

Reageer
gravatar

#Dead Man: ik zeg toch dat goed moet koelen!
Anders gaan er allerlei bacteriën en schimmels groeien.
Dat kan heel goed zijn voor de weerstand zeker als je nog jong bent. Maar als je al wat ouder bent kan het wel eens dodelijk zijn.

Maar als je die cyclus langer volhoudt, moet je misschien tussendoor wel eens verhitten. Een kwartier boven 80 graden Celsius.

Reageer
gravatar

Volgens een eerste peiling van Maurice de – onbetrouwbare – Hond is 85 procent van de Nederlanders van plan zich te laten opnemen in het register. Op advies van dhr G. Wilders is de overige 15 procent opgepakt. Deze worden nog vandaag overgedragen aan de geheime dienst van Khadaffi en zonen. De Libische leider heeft beloofd hen te behandelen volgens de Conventie van Tripoli. Dit bewijst allemaal dat de wereld toch beter is dan veel mensen denken.

Reageer
gravatar

Als je het meteen na het eten uitzendt, is het voedsel in de maag nog niet verteerd en kun je het gewoon de volgende dag weer opwarmen. Net op tijd voor de volgende aflevering.
Wel goed in de koelkast bewaren, anders gaat het bederven.

Reageer
gravatar

Ik zag de heer Radijs net bij een borrel in Club De Hond, en heb hem voorgesteld een rubriek te starten – om te beginnen wekelijks – Met de Moordenaar op Stap. Die blijft zelf buiten beeld (want anders heeft de politie niets meer te doen), maar de daad, in al zijn gruwelijkheid, en de reacties van het slachtoffer, kunnen dan door Jolande de Graaf uitvoerig worden uitgemolken. Bij voldoende succes kan Wakker Nederland er wellicht een kijkshow van maken. Dan laatste dan wel vóór het eten, want anders wordt er teveel overgegeven op de bank thuis.

Reageer
gravatar

De krant van “wakker Nederland” is zelf zo zoetjesaan in slaap aan het sukkelen. Weten niets beters meer te verzinnen om hun “reputatie” ( hadden ze die dan? ) op te vijzelen. Ben razend… benieuwd of ze dat zal gaan lukken…

Reageer
gravatar

@ Onkie Monkie Natuurlijk kan je overwegen te saboteren, maar Pa R. is volgens mij niet zo overwegerig. Hij hanteert eer het De Hondcredo: ‘Ik zeg: doen’ !

Reageer
gravatar

De grens tussen satire en voorspellende onderzoeksjournalistiek wordt hier door de Speld glansrijk overschreden.

Reageer
gravatar

Wat Baracqui voorstelt is al een verbetering. Als Pa Radijs werkelijk zeker wil zijn van nieuws op de gewenste tijd en plaats, kan hij zijn verslaggevers op pad sturen om wat overwegen te saboteren en remleidingen van auto’s door te knippen. Je kunt je maar beter pro-actief opstellen.

Reageer
gravatar

Ik vind dat de Telegrof er zich zo wel erg makkelijk afmaakt. Zo zijn ze wellicht wel eerder dan de politie, maar toch ná de daad. En het Nederlandse volk heeft er, mijns inziens, recht op dat ook die daad zelf volksbreed getoond wordt. Ik pleit daarom – en ik weet zeker dat ik bij de heer Paraslijk hiervoor een luisterend oor zal vinden – voor een ‘Bel-mijn-daad’-register. Hierin kunnen mensen die voornemens zijn een schokkende activiteit te gaan plegen (bijv. spectaculair doodgaan) zich laten opnemen opdat de Telegraaf al vooraf ter plekke kan zijn. De in het artikel genoemde interviews met nabestaanden halen het vaak toch niet bij de laatste gesprekken met dader en/of slachtoffer.

Reageer
gravatar

Ik ben bang dat de ironie van dit stukje eerder een aanzuigende werking heeft door als mens vermomde stukken kots op een idee te brengen, helaas.
Typisch geval dat de werkelijkheid meer bizar kan zijn dan fictie.

Het enige wat nog een beetje grappig is dat, voor wie daarin gelooft, er straks – over hopelijk niet al te lange tijd door natuurlijk verloop – een meneer met de achternaam Paradijs in de hel rondloopt.

Reageer