IJsland zegt ‘Ja’ tegen tweede vulkaanuitbarsting

Uitslag referendum volgens premier 'positief signaal aan Europa'

De IJslandse bevolking heeft zich vandaag positief uitgesproken over een tweede vulkaanuitbarsting. Maar liefst 87 procent van de stemmers stemde in met het voorstel van de IJslandse regering om na Eyjafjallajökull nu de asregens van Katla neer te laten dalen op de wereld. Premier Jóhanna Sigurðardóttir sprak vandaag haar dankbaarheid uit aan de IJslanders voor deze overweldigende meerderheid. Ze noemde het geslaagde referendum een ‘gunstig signaal aan Europa’ en is blij dat IJsland zich na het Icesave-debacle weer positief op de kaart kan zetten.

De bank Icesave ging failliet in 2008, waarna de Britse en Nederlandse overheden de gedupeerde spaarders schadeloos stelden. In een referendum torpedeerde de IJslandse bevolking vorig jaar het terugbetalen van 4 miljard euro aan het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De negatieve stemming in IJsland lijkt nu voorgoed verleden tijd.

Sigurðardóttir geeft aan dat de enthousiaste reacties op de spectaculaire uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull haar op het idee brachten om een nieuwe eruptie voor te stellen. “Ik kon deze kans om het IJslandse imago te verbeteren gewoon niet laten liggen”, aldus de premier. Na de eerste uitbarsting bleef de telefoon in Reykjavik rinkelen. De vulkaan kan in Europa rekenen op een enorme populariteit.

Vulkaanmerchandise vindt overal in Europa gretig aftrek; het aantal bootpassagiers dat een vakantie naar IJsland boekte nam tevens spectaculair toe. De nieuwste hit in Europese clubs zijn lava-feestjes, waarbij de gasten kunnen dansen op een vulkaan. Het aantal spaarders bij staatsbank Landsbanki nam de afgelopen week met 14% toe. “En dan te bedenken dat Eyjafjallajökull vergeleken bij Katla nog maar een puistje is. Dat wordt nog genieten, voor heel Europa”, aldus de enthousiaste regeringsleidster.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Athugasemdir jarðvísindamanns

Upp úr kl 2:50 þann 5. október hófst snörp skjálftahrina í Mýrdalsjökli og rúmri klukkustund síðar varð önnur heldur minni og þriðja hrinan en minni fylgdi fljótleg í kjöfarið. Eftir það hafa stakir skjálftar mælst en tíðni þeirra hefur minkað verulega. Skjálftahrinurnar voru í norð-austanverðri Kötluöskjunni rétt sunnan við Austmannsbungu. Um 20 skjálfta voru stærri en 2 stig og þar af nokkrir stærri en 3 stig. Enginn órói fylgdi þessum hrinum. Aukin virkni hefur verið í Mýrdalsjökli undanfarna mánuði en þetta er snarpasta hrinan hingað til.

Reageer
gravatar

En dan wille ze lit wordde van de EU. Ja an me hoella, dus

Reageer
gravatar

Ja, zo haalt Ijsland Kyoto natuurlijk nooit he … of het moet zijn dat ze kyoto willen begraven natuurlijk. Staat de wind alleen de verkeerd kant op. beetje onnadenkend dan van die Ijslanders.

Reageer
gravatar

kont tegen de krib reactie van die ijslanders: dit is een staaltje zich afzetten tegen de europese richtlijn voor een rookvrije werkplek – bah.

Reageer
gravatar

@Janboel (16): ik vraag me af of de CO2-reduktie door minder vliegverkeer opweegt tegen de CO2-uitstoot van de vulkaan zelf, nog afgezien van alle andere schadelijke gassen, zoals bijvoorbeeld SO2 (veroorzaakt zure regen).
Als we nu een Kopenhagen-verdrag hadden gehad, hadden die IJslanders nog heel wat meer moeten vergoeden dan alleen het wanbeheer van hun banken. Zeker nu uit het referendum blijkt dat zowat de hele bevolking achter dit schandalig onverantwoorde vulkanismebeleid staat.

Reageer
gravatar

@17
Dat de uitbarsting van een vulkaan het werk van God is dient als overduidelijk te worden aangenomen.

Nu nog de reden voor de uitbarsting.

Is dat het ongoddelijke gedrag in Nederland dat de toorn van de heer over ons doet neerdalen in een asregen ?

Of is dat toch meer de straf van God voor de IJslanders zodat ze nu toch es ff gaan betalen ?

Ik bedoel we hebben dan dus een vulkaan op hun land laten activeren, aan wiens kant staat God nu helemaal ?

Reageer
gravatar

Wat dient de EU nu met de as van het kwaad te doen als blijkt dat er as binnen de gemeenschap zelf te vinden is?

Ik vind het moeilijk… de hele toestand baart me zorgen, omdat – zo blijkt uit alle jongste rapporten (zelfs die van mijn jongste zoon) – nog voor aswoensdag een oplossing gevonden moet worden.

Reageer
gravatar

@17 Een Nederlands/Engels complot om zichzelf nog dieper in de economische recessie te storten door het vliegverkeer onmogelijk te maken?
Lijkt mij persoonlijk erg onwaarschijnlijk.

Reageer
gravatar

dat gemiep altijd ook: natuurlijk mogen we die as houden. ze hebben nooit gezegd in welke vorm ze ons dat geld terug zouden geven. dat van die katla zal dan de wettelijke rente wel zijn.

Reageer
gravatar

Mij valt op dat ook De Speld de schuld bij de IJslandigen legt en niet ingaat op onontkende vermoedens dat niet moeder natuur maar een man-made Hollandsche lucifer dit hele Eyjafjallajö-kulgedoe in de vlammenpan heeft gegooid.
Het begon bij Bergen, maar – we kennen het gezegde allemaal – waar de vonken lonken geeft een pluimpje pas plezier.

Reageer
gravatar

IJsland overweegt nu ook een financiëel referendum m.b.t. de Europese CO2 reductie: ‘Moet het financiële voordeel wat de Europese landen hebben van onze prachtige vulkaanuitbarstingen (minder vliegverkeer en minder zonnewarmte dus een stuk minder CO2 uitstoot met alle CO2 rechten voordelen vandien) terug gehaald worden bij de Europese landen?’ In een eerste opinieonderzoek onder de IJslandse bevolking door het bureau Mauricedt Hondtson antwoordde 92 % van de bevolking op deze vraag met een volmondig ‘Ja’.

Reageer
gravatar

Als je wil vliegen gebruik een paddenstoel.(niet degene die je zelf moet plukken volgens de gelovigen,dan kan de kans dat je er dood aan gaat of er schade van ondervind groot zijn).(ze hadden nooit de heksen moeten verbranden)
Wat belangrijk is de waarheid en gekken en dwazen kunnen dat beantwoorden.

Reageer
gravatar

Briljante actie van de IJslanders om mensen te laten inzien dat wij vliegtuigen eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Om hun gelijk te ondersteunen was er onlangs een videoconferentie over de vraag over er al dan niet meer vliegverkeer moest worden toegestaan. Waarmee de vraag direct werd beantwoord.

Reageer
gravatar

Dat de IJslanders nog niet aangeboden hebben om alle door as getroffen auto’s te wassen,vertelt veel over hun karakter.

Reageer
gravatar

Ondergetekende had een veel vuriger en explosiever stemming verwacht bij dit referendum, en was dan ook danig verast.
Niet zozeer door de uitkomst, maar meer door de neerslag die het gevolg ervan is.
Asland, ook wel bekend als Rijkje Fik, doet haar naam eer aan.

Reageer
gravatar

IJsland word groter en dat land moet ergens vandaan komen.Ze stelen niet alleen geld maar pikken ook andermans land in.Die as uitstrooien over andere landen is gewoon om voor zichzelf een alibi te verschaften.

Reageer
gravatar

“dat de asregen die weldadig uit de lucht op grote delen van Europa”, hier had natuurlijk nog “neerdwarrelt” moeten worden toegevoegd.

Reageer
gravatar

@Haes, je hebt helemaal gelijk. De asvergiftiging doet rare dingen met de redactie. Bij deze gecorrigeerd.

Reageer
gravatar

Ik weet niet waar Speld deze wijsheid vandaan heeft, maar de premier van IJsland is mevrouw Jóhanna Sigurðardóttir. Sigurðardóttir heeft er overigens op gewezen, dat de asregen die weldadig uit de lucht op grote delen van Europa – vooral de Britse eilanden en Nederland – de rente is over het aan die landen verschuldigde bedrag. “Zoals algemeen bekend is vulkanische as zeer vruchtbaar en de constante nederdaling van dat nuttige stof, is dus een weldaad voor de landbouw in de betrokken landen”, aldus Sigurðardóttir.

Reageer
gravatar

IJsland had toch zelfmoord gepleegd?
Laat ze eerst maar eens een referendum houden of IJsland wel echt dood is!
Ze snappen zeker niet dat half Schiphol hier nog in slaapzak en as zit!

Reageer