Landgenoten: IJsland

  • Oppervlakte 3 keer Nederland, binnenkort nog net iets meer
  • Noordelijkste hoofdstad ter wereld Reykjavik
  • Inwoners Ongeveer net zoveel als Zeeland
  • Vulkanen ±130
  • Actief ±30
  • Geisers ook ±30
  • IJs 11 procent
  • Land 89 procent
  • Unique selling point App om te kijken of je niet met je neef of nicht zoent

IJsland is een land in beweging. De slogan die door luie marketeers op elk land weleens is geplakt, is voor IJsland toevallig letterlijk waar. Onder IJsland schuilt een waar vuurland. Een pretpark van seismische activiteit vol warmwaterbaden, geisers en vulkanen. De Amerikaanse en Europese platen trekken IJsland uit elkaar en de vrijgekomen ruimte vult zich met verse aardkorst. Daardoor wordt het net iets langer vliegen naar Amerika.

Op dit moment is er in slow motion een vulkaanuitbarsting bezig op het schiereiland Reykjanes, ten zuidwesten van Reykjavik. Een 15 kilometer lange scheur vult zich met magma. Die zorgt voor schuivende wegen, geëvacueerde dorpen en opgewonden aardrijkskundeleraren.

Niet alleen IJsland zelf is piepjong, ook de IJslanders komen pas net kijken. Pas in de 9de eeuw vestigden zich de eerste mensen op IJsland. De hele bevolking is dus familie van elkaar. Bijna de hele IJslandse stamboom sinds de Vikingtijd is bekend, en is inmiddels te raadplegen via een app waarmee je kunt voorkomen dat je een volle neef of nicht meeneemt naar je slaapkamer. Veel gehoord in IJslandse kroegen: ‘O, je bent maar een achterneef? Prima zo. Your place or mine?’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *