Postzegelverzamelen is ‘linkse hobby’

Modeltrein-hobbyisten nog in overleg over politieke positie

De Nederlandse Bond ter Bevordering van de Filatelie (NBBF) heeft gisteren tot diep in de nacht vergaderd over de kwestie die de vereniging de afgelopen weken bijna uiteenscheurde: postzegelverzamelen, is dat een linkse of een rechtse hobby? Voorzitter Andries Schuringa sprak om 2.00 ‘s nachts de verlossende woorden: “Het heeft lang geduurd, maar de beslissing is er. We beoefenen een linkse hobby.”

Schuringa lichtte de beslissing toe: “Een postzegelverzamelaar is per definitie een internationalist. Al die albums met postzegels zijn boekjes met kleine venstertjes op de wereld. Als ik in mijn hobbykamer aan mijn bureau ga zitten en een album opensla, zie ik de Niagarawatervallen, de Egyptische piramides, de schildpadden van de Galapagos, of de Mona Lisa – ja, in mijn postzegelkamer reis ik de hele wereld over. Je kunt de filatelie dus moeilijk bij die rechts-nationalistische onderbuik indelen.”

Het besluit heeft tot heftige reacties geleid. Karel van Berkel, die al vanaf zijn vijfde bij de bond is aangesloten, spreekt over een linkse staatsgreep en vergelijkt de situatie met de oktoberrevolutie in het Rusland van 1917. “Die grachtengordelfilatelisten met hun vreedzame postzegels van zielige diertjes en goede doelen hebben de boel overgenomen! En wie is weer de klos? De gewone verzamelaar, die het liefst een staatshoofd of een historische gebeurtenis op de postzegel ziet.”

Van Berkel zegt dat de filatelie onmogelijk een linkse hobby kan zijn, omdat de NBBF nog nooit één cent subsidie heeft gekregen. “De plek van een postzegel op een briefkaart spreekt ook boekdelen: rechtsboven! Als het een linkse hobby was geweest, hadden we onze postzegels wel linksboven geplakt.” De aangeslagen verzamelaar overweegt nu om zijn verzameling ‘Deutschösterreich 1918-1922, compleet, postfris’ van de hand te doen.

De vergadering is met interesse gevolgd door andere hobbyverenigingen. Voorzitter Joop Brood van de Nederlandse Modeltreinenbond vertelt dat op hun internetforum een felle discussie aan de gang is. “Moet je minimoskees of zelfs miniatuurminaretten aanleggen naast je Märklin-baan? Sommige van onze leden vinden van wel. Die zeggen dat de modeltreinerij de werkelijkheid zo dicht mogelijk moet benaderen. Anderen beweren dat je dan zwicht voor de oprukkende Islam. We zijn er nog niet uit.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Loko (20): De vinger op de zere plek, filatelie lijkt inderdaad -fonetisch- sterk op pedofilie, daarom is een eerste domeinnaam van deze mengvorm is al geregistreerd:
Pedofilatelie, postzegels met -overwegend- afbeeldingen van naakte jongetjes (Erosjes), naar schilderijen uit de collectie van Het Vaticaan, zoals van Rafaël, Rubens en Titiaan. Dit overigens pas ná het gedurfde initiatief vanuit de Gaykant: het erkennen van meer volwassen vormen van Homofilatelie; dit jaar dus al te zien op de Gay Parade onder voorbehoud van voldoend hoge temperaturen. Sint Job zal -als beoogd premier- niet kunnen schutspatronen, Plasterk heeft op advies van zijn uroloog afgezegd.

Reageer
gravatar

uit betrouwbare vaticaanse bron: heb vernomen dat de paus postfrisse eerstedagstempelingen van kinderpostzegels spaart. liefst in de smaken aardbei en vanille

Reageer
gravatar

Het lijkt me dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen verzamelaars van nederlandse postzegels en die van buitenlandse. De eerste groep is weer onder te verdelen in modieus links (koop lokale produkten) en nationalistisch rechts. De verzamelaars van postzegels uit ontwikkelingslanden steunen daarmee de ekonomie van die landen, dus links. Verzamelaars van zegels uit andere landen kan ik nog niet zo goed plaatsen.

Overigens lijkt het me van een verwerpelijk soort konsumentisme getuigen om op grote schaal produkten te kopen waar men van tevoren al van weet dat ze nooit gebruikt zullen gaan worden. Postzegelverzamelen is dus niet te verenigen met een duurzame levensstijl.

Reageer
gravatar

Maar kunnen we dan ook concluderen dat de paus, een fervent spaarder van gebruikte kinderpostzegels, gewoon een infiltrant is binnen de conservatieve rechtse beweging?

Reageer
gravatar

oe; ik spaar postzegels met treintjes erop, hoe nu verder? dit stuurt aan op een identiteitscrisis. en hoe krijg ik modeltreinen zo plat dat ze in het album passen? kunnen mijn postzegels op zwakstroom ongeschonden langs de wissels? de wereld wordt steeds ingewikkelder…

Reageer
gravatar

Mijn schoonvader spaart postzegels rond het thema “staatshoofden en regeringsleiders met snor”. Dat vind ik nu niet echt een linkse hobby. Sinds kort heeft hij trouwens zijn verzameling aanzienlijk kunnen uitbreiden, namelijk met de zegels van koningin Beatrix.

Reageer
gravatar

Ineens werd duidelijk waarom dat de Paus zo terughoudend is met zijn reactie op het kindermisbruik binnen organisaties die gelieerd zijn aan de R.K. kerk: daar woedt de discussie of kindermisbruik een linkse of rechtse hobby is nog volop!

Reageer
gravatar

@Frans 6: Munten verzamelen is een Rechtse Hobby? Hoe kom je daar nou weer bij? De kleine krabbelaar wordt weer eens onterecht weggezet als rechts.
Als je het nou zou hebben over de verzamelaars van bankbiljetten, dan zou ik het me kunnen voorstellen. Dat zijn duidelijk de internationaal georiënteerde graaiers.
Maar de muntenverzamelaars moeten vrijwel allemaal elk dubbeltje twee of drie keer omdraaien voor het kwartje kan vallen. Dat kun je toch niet rechts noemen!

Reageer
gravatar

Als kind was ik fervent postzegelverzamelaar. Ik ben gestopt toen de posterijen (staatsbedrijf, overigens, toentertijd) de zelfplakkende zegels introduceerden. Mijn liefde voor het linguale aspect van de postzegel verdween als een kwat in de kwispedoor. Ik heb nog enige tijd spaarzegels van de Shell geprobeerd, maar moeder de vrouw wilde unbedingt over naar de airmile. Voor de discussie, mocht het helpen, het likken moet te allen tijde van links naar rechts gedaan worden.

Reageer
gravatar

@Emile Dat de fusie met de R.K. Koepel Sint Andries op een debacle uitliep lag niet zo zeer aan het gekonkel van de papen, maar veeleer aan incompatibilité des tembres. Het bleek dat het de paters vooral om kinderpostzegels te doen was.

Reageer
gravatar

Knikkeren is inmiddels geclaimd als rechtse hobby met opvoedkundige waarde voor de kinderen die het doen, net als monopoly overigens. Tenslotte gaat het hierbij om de knikkers en niet om het spel en dat kun je ze niet jong genoeg bij brengen. Daarbij spelen de meeste kinderen rechtshandig en dat enkele linkshandig knikkerende kindje is gewoon een zielepoot, want rechts (handige) wint nu eenmaal het meest en heeft op het einde dan ook: de hoogste berg knikkers.

Reageer
gravatar

Inderdaad, postzegelsverzamelen is een linkse hobby, zo goed als modeltreinen rechts is, zoals hierboven al treffend beschreven, en borduren confessioneel is, zoals de Nationale Borduurbond “de Kruissteek”, onlangs unaniem besloten heeft.

Reageer
gravatar

Een modeltrein hobby lijkt mij uiterst rechts. Vaak zie je treinen van maar 1 nationaliteit (vaak de Duitse) op een baan rijden. Daarbij komt nog dat treinen bij dubbelspoor op het rechter spoor rijden. Ik begrijp niet dat de Nederlandse Modeltreinenbond hier nog niet uit is.

Reageer
gravatar

Wat een onzin! Natuurlijk is postzegelverzamelen een Linkse Hobby! Als was het alleen maar om zich af te zetten tegen het verzamelen van munten, hetgeen ontegenzeggelijk een Rechtse Hobby genoemd mag worden.

Reageer
gravatar

Het komt voornamelijk omdat de Algemeene Philatelisten Bond en De R.K. Koepel Sint Andries na de fusie in 1983 nooit echt geïntegreerd zijn. De papen bleven toch ondanks de gemaakte afspraken samenwerken met de verzamelaars van bidprentjes.

Reageer
gravatar

Laat ik beginnen te zeggen dat ik blij ben dat er eindelijk een beslissing is genomen over deze plakkerige kwestie. Linkse hobby dus, daar valt mee te leven, vooral als je naar de motivatie van de heren filatelisten kijkt. Nu het officieel een linkse hobby is, lijkt het mij zaak om de postzegel rechtsboven van de briefkaart te blijven plakken. Anders raakt het postzegelspectrum uit evenwicht. (Wellicht een idee om tijdens linkse lentes het zwaartepunt wat naar beneden te brengen en de zegel rechtsonder te plakken?)

Reageer
gravatar

Ik kan helaas mijn eerdere bericht niet meer bewerken, dus bij deze een nieuwe reactie. Een prangende vraag die ik heb luidt: Waarom verzamel je meerdere munten, maar slechts 1 postzegel?

Op het volgende nieuwsbericht zal ik niet reageren, zodat de kosmische balans (ceteris paribus) niet verstoord wordt.

Reageer