Tetris – The Movie deze zomer in première

Verfilming videogame 'bombastische spanningservaring'

“Een document van jeugdnostalgie en archetypische zinnenprikkeling.” Regisseur Gus van Sant  is ervan overtuigd met zijn verfilming van de populaire gameklassieker Tetris een schot in de roos te plaatsen. De film beleeft zijn première op 16 juli tijdens het filmfestival van Andorra; filmkenners spreken nu al van ‘een arthouseklassieker van mastodontische omvang.’

De Grand Canyon ter hoogte van het dorp Herpes Junction vormt gedurende ruim twee uur het decor van de film. In de film wordt het dorpje getroffen door blokken met verschillende vormen uit de hemel vallen en in het niets verdwijnen zodra zij een aaneengesloten rij vormen. De kijker wordt gedurende de film in spanning gehouden: welke vorm zal het volgende blok hebben en zal deze weer een rij doen sluiten?

Dat hier sprake is van een prestigieus project blijkt al uit de casting van de film. Elijah Wood schittert in de rol van het staafje met de uitstulping aan de rechterkant en voor het vierkantje wist Van Sant niemand minder dan John Malkovich te strikken. Hoewel in de constante setting van de film het door de regisseur zo geliefkoosde minimalisme valt te herkennen, spreekt uit de spectaculaire special effects rondom het verdwijnen van de rijen de nieuwe weg die Van Sant lijkt in te slaan: die van de bombast en de sensuele overprikkeling.

Van Sant is niet bang dat de kijker verveeld zal raken door het zich herhalende patroon van gebeurtenissen. “Thuis raakte ik ook nooit uitgekeken op Tetris spelen. Het geheim zit hem in de kunst van het opbouwen en herhalen van de spanning. Net als alles naadloos in elkaar lijkt te passen, komt dat verkeerde blokje. De mantra van het leven weerklinkt hier en het archetype van persoonlijke groei wordt geactiveerd. Na ieder mislukt blokje volgt de nieuwe uitdaging.”

Acteur Elijah Wood ziet de rol van het staafje met de uitstulping naar rechts als ‘op het lijf geschreven’.  “Natuurlijk is de overgang van Frodo naar deze rol opmerkelijk, maar een zekere flexibiliteit is een vereiste voor mijn vak. En ik herken mezelf in deze rol beter dan in een zogenaamd heldhaftige dwerg. De uitstulping weerspiegelt mijn weerbarstigheid beter dan welke toverring dan ook. De kijker kan zich opmaken voor een unieke ervaring.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat een geweldig nieuws! Tetris, een iconische videogame uit mijn jeugd, wordt verfilmd! Ik kan niet wachten om de avonturen van de blokken op het grote scherm te zien. Hopelijk weten ze de spanning en nostalgische sfeer van het spel goed over te brengen. Ik kan mij al helemaal voorstellen hoe de actie en het puzzelen tot leven zullen komen. Bedankt voor het delen van dit excitante nieuws! CinemaHDV2 https://cinemahdv2.io/

Reageer
gravatar

Ik kan niet wachten tot de film uitkomt! De spanning vreet nu al aan me. Heb een screenshot gedownload, waar ik nu al twee uur naar kijk, maar het blijft natuurlijk behelpen.

Reageer
gravatar

Nu al 0p interactieve Blu Ray-Rom leverbaar.
Maar ik zou nog een halfjaartje met kopen wachten, want dan is ie nog maar voor de helft van de huidige prijs.

Reageer
gravatar

@Erik,
Zeker 3D, het voelt alsof je zelf een staafje bent.

Reageer
gravatar

Als het ‘staafje rechtop met uitstulping naar links’ zou ik vooral denken aan Fatima Moreiro de Melo. (Wat kan ze goed hockeyen, hè?)
Ik kan bijna niet wachten tot 16 juli!

Reageer
gravatar

@ Steven: nee, Danny de Munk is te gewoon gebleven (ondanks zijn succes uiteraard) om goed een rol met een uitstulping te kunnen vervullen. Ik zat meer aan Pia Douwes te denken eigenlijk.

Reageer
gravatar

Welja, blokjes met en zonder uitstulpingen. En dan wordt de freudiaanse psychoanalyse niet meer vergoed?!? Iets heel anders en meer to the point: mijn Hercules Monochrome kaart en andere kleurenblindheden!!! Less is more, jongens. Mensen die meer kleur in hun leven willen willen altijd meer. We moeten bezuinigen. Poeha-mensen met hun magenta, indigo en vermiljoen. Noem mij een zwartkijker. Verwijt mij niet dat ik geen grijstinten kan zien.

Reageer
gravatar

Ik vind het toch wel een beetje een teleurstelling. Volgens mij zou Angelina Jolie geknipt zijn voor het stuk(je) met de uitstulping rechtsboven, terwijl de rol van het stuk(je) met de uitstulping linksonder op het lijf van Jennifer Lopez geschreven is.

Reageer
gravatar

Heeft iemand een goede downloadlink? Ik kan alleen maar lelijke cam-versies vinden.

Reageer