IJsland pleegt zelfmoord

Scandinavisch land 'zag het niet meer zitten'

In de nacht van zondag op maandag heeft de Britse Marine ten noorden van Zweden het stoffelijke overschot van IJsland aangetroffen. Hoewel het officiele onderzoek naar de doodsoorzaak nog loopt, wijst alles erop dat het eiland zelfmoord heeft gepleegd. Volgens insiders is het land waarschijnlijk door verdrinkingsdood omgekomen. Vermoedelijk is de financiële crisis het land te veel geworden. Voor de omliggende landen komt het nieuws als een schok.

De aftakeling van het eens zo rustieke land is volgens velen ingezet door het exorbitante gedrag en de riskante rentebedragen van de IJslandse bank Icesave. Dat de bijna maniakale zelfoverschatting het land uiteindelijk fataal zou worden konden echter weinigen voorzien. De economische en politieke malaise die voortvloeiden uit het in eerste instantie vooral financiële debacle bleken het land ook persoonlijk zwaar te hebben getroffen. De affaires rond de terugbetaling, de openlijke ruzie met Engeland en het uitstellen van toetredingsgesprekken tot de EU troffen het land diep, zo bleek uit de afscheidsbrief, die dobberend in fles in de Noordelijke IJszee werd aangetroffen.

In de brief staan enkele belangrijke aanwijzingen over de geestesgesteldheid van het land. In 14 pagina’s tellende aanklacht wordt volgens de autoriteiten gerefereerd aan de ‘kille zakelijkheid’ van vooral Nederland en Engeland, die ‘geen begrip’ voor IJsland zouden hebben gehad. Groenland, dat ooit nauwe banden met IJsland onderhield, kan het nog steeds niet geloven. ‘Het voelt nog wat onwerkelijk. We zijn de laatste tientallen miljoenen jaren uit elkaar gedreven, dat wel. Maar je voelt toch een band. Dat gaat nooit meer weg, zelfs na al die tijd.”

Volgens psychiater Bertold Jungmann was de openlijke en politiek riskante tegenstem over de terugbetalingsregeling ‘een schreeuw om aandacht’. “Een land in zo’n psychische toestand moet je niet alleen laten. Dat doen we bij mensen ook niet. Alle tekenen waren wat mij betreft aanwezig, maar ik ben om politieke redenen niet in staat gesteld in te grijpen. Schandalig vind ik het.” Zowel premier Gordon Brown als demissionair minister van Financiën De Jager willen niet reageren op de kwestie.

De gevolgen van het overlijden van IJsland voor de Noordzee en de Noordelijke IJszee moeten nog in kaart worden gebracht. De omringende landen proberen de positieve kant van de tragedie te zien. Volgens Noorwegen is ‘het uitzicht er enorm op vooruit gegaan’, en is het koudere water uit de omgeving van Groenland ‘een welkome afwisseling’. In Brussel bestaat voor rouwende landen de mogelijkheid om een condoleanceregister te tekenen. De familie heeft toestemming gegeven om een  gedicht uit de afscheidsbrief in zijn geheel af te drukken.

sjó
svo kalt
svo kalt
sjó
það er nóg
Ég er einn
taka mig
yndi sea
-Ísland

(vertaling, red.:
‘De zee,
Zo koud,
Zo koud,
De zee.
Het is genoeg,
Ik ben alleen
Neem me mee
Lieve zee’
-IJsland)


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Van Ijsland.. naar Eisland..

Verdronken, het kalf kijkt nog even op.
Daar waar het kalf was…
staan nu 150 windturbines
en liggen 200 vogels met
verknipte vleugels te zonnebaden

Reageer
gravatar

@34 Dat zul je altijd zien. Ijsland is nog niet eens begraven, en de kinderen zitten de geisers en bergen al te stickeren. Aasgieren.

Reageer
gravatar

“bedankt Wouter Bos”

We waren al niet zo vrolijk, maar nu zijn we hlemaal bedroefd na het overlijden van:

IJSLAND

Een voortrekker in de financiele wereld is niet meer.
Wij wensen de familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Oud medewerkers DSB alsmede en bovenal de schaatsploeg.

Reageer
gravatar

Wat ik hier dan wel grappig aan vind is dat IJsland dus eigenlijk niet dood is omdat het niet zomaar kan dat een land dood is door te verdrinken in de zee. Tenminste dat kan wel als een land heel laag ligt maar IJsland ligt heel hoog want er is een vulkaan. En dus kan die geen zelfmoord plegen, maar hier staat dat die dat wel heeft gedaan en dat is dan de grap en die vind ik leuk.

Reageer
gravatar

Heden vernomen wij het overlijden van

IJsland.

Jammer.

Deze week in de aanbieding: Afneembaar keukenzeil.

Reageer
gravatar

Ik heb eerbied voor jouw grijze haren.
Ze bekronen je lieve gezicht.
Zij verzachten de sporen der jaren,
na een leven van werken en plicht.
Ik heb eerbied voor jouw grijze haren.
Voor je rimpels van zorgen en pijn.
Ik wil trachten voor hen die ze dragen
altijd een bron van vreugde te zijn.

Bobbejaan Schoeben.

Geschokt en bedroefd hebben wij kennins genomen van het toch nog plotselinge overlijden van onze vriend, broeder en inspirator

IJsland

We wensen familie, vrienden en speculanten alle kracht toe dit enorme verlies te verwerken.

Reageer
gravatar

Ik ben niet zo gesteld op al die landen die zelfmoord plegen. Zo ben ik er al jaren voorstander van dat de Malediven per direct in een inrichting worden opgenomen, vanwege hun onstabiele psychische gesteldheid. Ik voorspel dat ze vroeg of laat IJsland achterna zullen gaan. Ook een borderliner als Iran zie ik het liefst in een separeercel op een terrein in de rustieke bossen rondom Ermelo.

Reageer
gravatar

Ik vertrouw het ook niet. Wat doet de Britse Marine in hemelsnaam ‘ten noorden van Zweden’ ? Dat is dus waarschijnlijk in Noors Lapland. Als ze daar inderdaad IJsland hebben gevonden, was het wellicht alleen maar om hem zijn laatste geld afhandig te maken. Stelletje lijkenpikkers !

Reageer
gravatar

De ware toedracht zal nog wel in nevelen gehuld blijven. Duidelijk lijkt mij dat zich zaken hebben voorgedaan die het Noorderlicht niet kunnen verdragen.

Reageer
gravatar

@bjectief. Ik vroeg me altijd al af hoe noorderlingen het klaar zouden spelen zonder een spoor na te laten te verdwijnen. Nu weet ik het dan: ze vertrekken met de zuiderzon.

Reageer
gravatar

Ik vertouw het niet.
De zelfmoord zou heel goed geënsceneerd kunnen zijn. Is er autopsie gepleegd? Is er een positieve indentificatie van “familieleden” of door DNA?
Ik voorspel u: IJsland zit ondergedoken in Groenland of Saudi Arabië met medeneming van de schatkist!
Vermoeddelijk is het stoffelijk overschot het ernstig toegetakelde restant van het Kanaaleiland Guernsey, dat al enige tijd vermist blijkt te zijn.

Reageer
gravatar

Hehe, begrijpelijk dat men aan de hand van het stoffelijk overschot de dood van IJsland vermoedt, maar het is gewoon een list om onder de schuldenlast uit te komen.

IJsland is in het duister van de nacht afgezakt richting Polynesië, alwaar het eiland, gehuld in een tropische vermomming van plastic palmbomen en geschminkte inwoners, zich heeft genesteld tussen de vele eilanden die dat gebied rijk is. Een eilandje meer of minder valt toch niemand op.

Het stoffelijk overschot is niks anders dan een paar losgebroken ijsplaten van de Noordpool, tezamen met een paar kale rotspartijen.

Het is nog maar de vraag of de FIOD het bedrog ooit nog zal doorzien.

Reageer
gravatar

“… het politieke klimaat is al hardvochtig genoeg.”

Hard vocht heet ijs. Dat is nu juist waar dat land naar vernoemd was. Even bij de les blijven, rogier!

Reageer
gravatar

Hey hey,

Zulke enge dingen doe ik niet!

Engeland

Reageer
gravatar

@Constant Variabel
Het klopt dat de Britten er achter zitten, maar om een andere reden: zij willen alleen de schatkist van IJsland kunnen plunderen en het niet delen met NL. Hun 007 had van het aanstaande vertrek van Bos vernomen, en de Britten vonden dat een perfecte timing om deze coup te plegen: niemand in NL die er nog achter aan zou gaan.

Reageer
gravatar

@Haes: IJsland is door de Faeroer echter te vondeling gelegd bij Groenland, die hem liefdevol opvoedde. Desondanks kreeg hij verkeerde vrienden toen hij 16 was. Ondanks de waarschuwing het gezelschap van Finland te vermijden zocht IJsland, als iedere puber, het verbodene. Nadat hij op de leeftijd van 25 jaar zijn drugsspuit verruilde voor een Bijbel groeide IJsland uit tot de voorbeeldstaat zoals we hem zullen blijven herinneren.

Reageer
gravatar

@Vuurland en Waterland. Wat een sympathiek idee. IJslands moeder is de eilandlandengroep ten noorden van Schotland, de Faeröer (Føroyar). Maar met zijn vader Noorwegen wilde hij al lang niets meer te maken hebben. Een adres is echter niet meer nodig, want ik hoorde dat Zweden een condoleanceregister op de website van het koninklijk huis heeft geopend.

Reageer
gravatar

@Opninieminiemutte. Nee, maar Mgr. Gijssen (je weet wel die van Roermond vroeger) is tot de jammerlijke zelfmoord van IJsland de kardinaal van Reykjavík geweest.

Reageer
gravatar

Jongens, jongens (m/v) trap er toch niet in!
Dit is een grandioze cover-up van de Britten om de gevolgen van ‘global warming’ te verdoezelen.

IJsland heeft geen zelfmoord gepleegd maar is gesmolten. En omdat de film van Al Gore ook al verboden is op Engelse scholen, vond de Britse regering het te pijnlijk als dit aan het licht zou komen en hebben een ‘zelfmoord scenario’ in scène gezet. Compleet met een nep-stoffelijk overschot.
De waarheid zou het actuele onderzoek van de Britse regering naar ‘climategate’ ernstig in verlegenheid brengen. Vandaar.

Lees maar na op alle Zapruder sites.

Reageer
gravatar

Ik had toevallig dezelfde vraag!

Rust in vrede mijn koude evenbeeld…

Mazzel!
Waterland

Reageer
gravatar

Hallo,

Ik wil graag een rouwkaart sturen naar de ouders van IJsland, maar ik weet hun achternaam en adres niet. Weet iemand dit?
(Nog broers/zussen/partner/kinderen? Namen?).

Groeten,
Vuurland

Reageer
gravatar

Ik geloof dat Bos zijn aandeel in de hele kwestie zojuist indirect heeft erkend….

Reageer
gravatar

Iemand met énige kennis van de markttheorie zou hier ook schande van moeten spreken en op de barricaden moord en brand schreeuwen. Hallo, waar is de VVD als je ze nodig hebt?! Dat wil zeggen, iedereen is verantwoordelijk voor z’n handelen en betaalt voor waar hij/zij voor ging. Als een IJslandse bank dus ging voor gevaarlijk spel, dient deze zelf de veroorzaakte poep te ruimen – en niet de belastingbetaler!

Reageer
gravatar

@Hans IJsland wordt cultureel gezien al eeuwen tot Scandinavie gerekend, en laat, sorry liet, zich niet van haar erfgoed ontdoen door recente politieke ontwikkelingen. Dit is precies de vorm van impliciete uitsluiting die IJsland noodlottig is geworden. Straks ga je ons nog vertellen dat ‘sommige van je beste vrienden IJslanders zijn’. Een beetje meer respect voor overleden landen zou wenselijk zijn, het politieke klimaat is al hardvochtig genoeg.

Reageer
gravatar

@ Hans. Sinds de eerste IJslanders in de negende eeuw zich er vestigden. Die waren van Scandinavische afkomst, zodoende.

Reageer
gravatar

Ja ik vraag mij toch af of het wel zelfmoord is,het zou ook nog onder de categorie moord met voorbedachte rade kunnen vallen en dan zouden de schuldigen toch wel de rekening aan Fikjerijk moeten voldoen maar wie is meest schuldig in dit geval,Is dat Nederthalia of is dat Britania ,ja ze staan beide bekend om hun rooftochten ook al in de middeleeuwen,denk aan piraterij met de Spaanse zilvervloot {Nederthalia}en Britania vaak ook genaamd Brutania ook onder ene Nelsoom.Zullen de daders ooit gesnapt worden .

Reageer
gravatar

@ Bus: dank voor de oplettendheid.

Reageer
gravatar

Volgens mij moeten we in dit stadium heel goed op Groenland gaan letten. Ik vrees dat het land, eenmaal door haar moeder Denemarken losgelaten, wel eens het voorbeeld van IJsland zou kunnen volgen.

Ik zie er nu al de tekenen van. Het land verkeert duidelijk in een ontkenningsfase.
“We zijn de laatste tientallen miljoenen jaren uit elkaar gedreven, dat wel. Maar je voelt toch een band.” Jaja. Het is precies omgekeerd. De afgelopen miljoenen jaren welde de affectie van IJsland steeds weer opnieuw op uit het binnenste der aarde. Bij iedere eruptie kwamen de landen juist dichter bij elkaar te liggen. Vergeet niet dat IJsland lag op de grens van de Europese en Amerikaanse continentale platen.

Ik vrees dat Groenland door haar verdriet die werkelijkheid niet meer ziet.

Reageer
gravatar

Het was mij ontgaan dat Wouter Bos weer is aangetreden als demissionair minister van Financiën. Belangrijker is, dat de komende dagen IJsland in een mortuarium op ijs gesteld zal moeten worden alvorens, te beginnen bij Fikjerijk, gecremeerd te worden. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid gebeuren in één van de overledenes vulkanen.

Reageer