Agnes Kant naar Raad van Bestuur ABN-AMRO

Socialiste 'eindelijk' aan de slag bij collectief staatsbedrijf

De gisteren afgetreden SP-frontvrouw Agnes Kant reageerde vanochtend positief op een aanbod van ABN-AMRO om toe te treden tot de raad van bestuur. Ze vestigt daarmee een nieuw Haags record. Volgens critici is het een ‘opvallende transfer’, maar volgens de socialiste en het staatsbedrijf is het ‘een uitdagende en verstandige stap voor beide partijen’. ABN hoopt met Kant het graaiersimago in te ruilen voor dat van een ‘eerlijke en menselijke bank’. Kant zegt een droom in vervulling te zien gaan nu zij eindelijk aan de slag mag bij een groot staatsbedrijf.

Zalm laat in een gezamenlijke persconferentie weten ‘verheugd’ te zijn met de komst van Kant. “We zijn altijd een eerlijke bank geweest, maar mensen zien dat nog niet zo. Nu hebben we iemand die onze oprechtheid symboliseert. En Kant is natuurlijk een echt mensenmens, altijd een brede glimlach op haar gezicht, met veel zelfrelativering. Dat is iets wat we hier wel kunnen gebruiken.” De ophef over de overstap begrijpt Zalm wel, maar hij noemt de toon van het debat ‘overtrokken serieus’. “We gaan van rode cijfers naar een rode bank,” grapt de liberaal.

Kant heeft zich nog maar net kunnen oriënteren op haar nieuwe functie maar weet al precies welke koers ze gaat varen. “De kampioenen van het neoliberale marktdenken hebben ons land aan de rand van de afgrond gebracht. Het gewetenloze graaien moet afgelopen zijn, ik wil dat alle bankiers 50% van hun salarissen en bonussen terugstorten in de staatskas.” Op deze manier hoopt Kant van ABN-AMRO een rechtvaardige bank voor iedereen te maken. “Ze moet alleen wel een beetje zachter praten,” lacht Zalm.

Kant gaat verder: “Het probleem bij de ABN is dat er te veel kortetermijnoplossingen worden bedacht en te weinig naar de toekomst wordt gekeken. De ervaring leert dat je voor een staatsbedrijf als deze het beste in trajecten van vijf jaar kan denken. Ik wil ook kijken hoe we andere banken erbij kunnen betrekken om samen één grote ABN te worden. Mensen zien ons nu nog als een bank van bankiers, maar we zijn ook een bank van alle Nederlandse taxichauffeurs, onderwijzers, hulpverleners en winkeliers. Ik wil dat ABN de bank van alle Nederlanders wordt. Het is wat dat betreft ook echt Jij, Ik, Wij, ABN.”

Inmiddels gonst het van de geruchten over opvolging van Kant bij de Socialistische Partij. Winny de Jong, eerder actief bij de LPF en bij deConservatieven.nl, ziet wel wat in de functie: “Halsema heeft de SP goed geleid, maar ik denk dat ik een stukje menselijkheid kan geven aan deze partij.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@Van Buuren

Het schijnselt dat de overbodige euro’s omgezet gaan worden in florijnen.
Dit is een voorbereiding om het gezag van de zeven provinciën in ere te herstellen.
Zijn we gelijk van brabo-limboland af. (nu met streepje)

Het mooie van de oorspronkelijke term brabolimboland was de manier waarop het van de tong rolde.
(en hoe het beide provincies ongeveer gelijkwaardig boos maakte)

Maar nu met DE ontbrekende taalfascime van aanhangers van de Nederlandsche Taal, is wij gedoemd tot misluke.
(het grootste boek ter wereld, en dat hebbe wij, in plaats van hullie)

Ergens denkt ik dat er een afdwaling in het speld scheend te zijnd.

Reageer
gravatar

Ik vind het goed dat zo’n mevrouw, die zich al eerder een groot pleitbezorgster heeft getoond van een waardig lot voor ouderen en zwakbehoeftigen zich nu wil inzetten om ook één van de eerste banken die echt van het volk zijn, in casu ABN Amro tot een succes te maken. Hulde, Agnes Kant.

Reageer
gravatar

Sorry, maar het hele verhaal berust op een practical joke. Kant was de laatste eerlijke politica in de Tweede Kamer. De p.j. komt uit de koker van de JOVD, als een tegenwicht tegen de landelijke heisa over de prominente rol die vier bekende VVD’ers hadden bij opgang, bloei en ondergang van de DSB.

Zalm heeft Agnes wel een aanbod gedaan tegen de geldende CAO voor schoonmaakpersoneel (€ 10,15 bruto per uur, bij een 56-urige werkweek) de bureau’s in het ABN-hoofdkantoor , op zijn kosten, te komen soppen. Het uurloon van de gemiddelde bankier bedraagt slechts een schamele € 12.563,21 netto per uur, inclusief ziektekostenverzekering en WAO-verzekering bij de Amersfoortsche, exclusief bonus en 14e maand.

Zalm toont hiermede dat ook de VVD een menselijk gezicht heeft als het de kleine man/vrouw op de arbeidsmarkt betreft.

Reageer
gravatar

ChrisR: ik verwijs naar één van de ondertitels van deze site, die luidt “Staat op internet, dus waar”. Daar heb ik verder niets aan toe te voegen.
Piet Hein: Geen smoesjes. Die dodo was ook een alleraardigste vogel en dat heeft jou en je bemanning ook niet weerhouden om het laatste exemplaar neer te knuppelen: aan het werk zeg ik.

Reageer
gravatar

ChrisR Op deze site gebruiken ze buitenlandse woorden zoals
Disclaimer.(Staat rechts boven)
Ik heb ook zo mijn twijfels.

Reageer
gravatar

Sorry, ik zag hem aan voor de zeldzame gekuifde zeekoe. Die roept in de paartijd drie maanden lang zonder pauze “Schande”, en treitert andere levensvormen met een minder blank uitelijk. Zelfs in mijn tijd was het een beschermd dier, en we zijn er later achter gekomen dat dat best een dom idee was.

Reageer
gravatar

Helaas kwam Kant voor Scheringa te laat beschikbaar.

Reageer
gravatar

@ChrisR. Ben je nu eindelijk wakker, jongen?

@Piet Hein. Ik lees net bij Marinus van der Lubbe in 19 dat onze nationale scheerkwast bij de Zilvervloot bankierde. Had je die niet meteen met die hele vloot de grond in kunnen boren, dan waren we nu van hem verlost geweest?

Reageer
gravatar

Hierboven staan steeds onduidelijke reacties van een ChrisR. Geen idee waar ie het over heeft. Bedoelt hij of zij? met ‘Dit’ in reactie nummer 20, zijn reactie die hij daar geplaatst heeft? Neem aan van wel, maar wat voegt het toe aan de positieve stap van Agnes Kant?

Reageer
gravatar

Ja, natuurlijk is dit een hoax. Agnes Kant bestaat helemaal niet. Ze werd gespeeld door een vooralsnog anonieme circus-artiest, en ingesproken door Bob Fosko. Helaas werkte de grap niet, en nu krijgt Iemand Anders de kans.

Reageer
gravatar

Weer helemaal een topstuk bij de collectie gevoegd !!!!
Bankiert de PVV overigens bij de ABN/AMRO ?
Zou wel piKANT zijn, Agnes, kwijt je van je taak en maak gebruik van je rechten om dit bloot te leggen !!!!!

Reageer
gravatar

Alleen heeft ene Kok laten zien dat een (geloof ik nog steeds) integere bestuurder, het tussen graaiers ook niet droog houdt…

Reageer
gravatar

Eigenlijk zou dat nu juist iets moeten zijn dat waarheid kan worden.
Een bankier die de functie van bankier wil vervullen.
(ipv graaier op een bankiersfunctie)

Nog helemaal niet zo’n rare gedachte om integere mensen bij een bank te plaatsen.

Reageer
gravatar

Overigens is net bekend geworden dat er een reservaat voor VVDers met een vlekje komt op de Nederlandse Antillen. Kamp heeft het voorbereidende werk gedaan, Nijpels en Zalm worden respectievelijk gouverneur van St. Eustatius en Saba.

Reageer
gravatar

“…Moet je voorstellen als dit bericht op waarheid zou berusten!”

Heh?! Bedoel je te zeggen dat het niet wáár is?! Is de Linkse Kerk weer eens met botte laarzen op het graf van haar eigen doden aan het dansen? Onbetrouwbaar! Allemaal!

Reageer
gravatar

@ 9,
Ja ja, Irma, we hebben allemaal hartelijk gelachen om dat stukje schertsend satire in die laatste alinea. Wat ik ook erg humoristisch en ironisch vind, is dat in dit stukje Agnes Kant, een echte socialist, in het bestuur komt van zo’n typisch kapitalistisch instituut. Moet je voorstellen als dit bericht op waarheid zou berusten!

Reageer
gravatar

mooie quote ook onderaan..

“Halsema heeft de SP goed geleid, maar ik denk dat ik een stukje menselijkheid kan geven aan deze partij.”

En ik maar denken dat het over Agnes Kant ging.. Niet over Femke Halsema.. Fijn ook dat de persoon die de functie wil overnemen weet wie haar voorgangster was =D

Reageer
gravatar

Zouden de DNB en de AFM nu wel een gezamenlijk advies over Kant hebben uitgebracht?

Of heeft de redactie van de Speld de krantenkop ‘AFM maakt Zalm van Kant’ verkeerd geïnterpreteerd en blijkt dit hele artikel fout?

In dat geval kan Agnes altijd nog bij de Koninklijke aankloppen. Daar loopt een Kok rond die zorgt voor vorstelijke beloningen.

Reageer
gravatar

Gefeliciteerd Agnes!
Je eerste goede daad is openbaar maken wat je nu gaat krijgen (verdienen moet nog blijken)
Ik wacht af

Reageer
gravatar

Kant? Dat lijkt me geen goede manier om groene cijfers te behalen. Daarom stel ik voor om Pechtold en JP Balkenende in de raad van bestuur van ABN-AMRO te zetten, en niet zo’n rode Agnes. En een moslim. En wellicht een kiwi. Het logo van Groen Links verwart mij nog enigszins, wat jullie?

Reageer
gravatar

‘“Ze moet alleen wel een beetje zachter praten,” lacht Zalm.’ maar dan alleen als hij belooft minder hard te lachen.

Reageer