Forza Haarlemmermeer dicht kloof met kiezer

‘Alle kinderen moeten veilig naar school kunnen’

Forza Haarlemmermeer heeft de kloof tussen de politiek en de burger gedicht. Dat blijkt uit onderzoek van VU-promovendus Tjalling Wenselaar. De partij formuleerde maar liefst vijf standpunten waarmee praktisch iedere Nederlander het eens is. Zo vindt Forza! dat ondernemers weer moeten gaan doen waar ze goed in zijn (namelijk ondernemen) en dat de politie criminaliteit moet bestrijden. Gestimuleerd door de opvallende uitslagen van Wenselaar overweegt de regionale partij na de gemeenteraadsverkiezingen landelijk verder te gaan.

Wenselaar, die als  promovendus Bestuurskunde aan de VU gespecialiseerd is in de brug tussen theorie en praktijk, onderzocht in het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen de belangrijkste standpunten van alle noemenswaardige partijen. De standpunten werden vervolgens getoetst op de wil van het volk. Alleen de vijf onderzochte standpunten van Forza! bleken naadloos aan te sluiten bij de wens van alle kiezers. Zo is Forza Haarlemmermeer er bijvoorbeeld voorstander van dat alle kinderen in Nederland veilig naar school moeten kunnen gaan. Bovendien vinden ze dat iedereen die een hulpverlener molesteert hard moet worden aangepakt en willen ze liever niet dat Sinterklaas en de kerstboom uit de samenleving worden verdreven.

Wenselaar concludeert dat Forza Haarlemmeer met deze speerpunten de kloof met de burger heeft gedicht. Wenselaar: “Hiermee bereikt de regionale partij wat Balkenende met vier kabinetten niet lukte. Zelfs derdegeneratieallochtonen, een deel van de bevolking waar Forza zich niet eens specifiek op richt, was het met het standpunt eens dat kinderen veilig naar school moeten kunnen en dat we ook aan onze ouderen moeten denken. Hiermee profileert Forza zich als voorbeeldige bruggenbouwer.”

Ook lokale programmapunten bleken voor alle Nederlanders aansprekend. Zo viel het speerpunt ‘haal meer uit Haarlemmermeer’ bij praktisch alle respondenten in goede aarde. Over wat dat ‘meer’ is verschillen de meningen wel. ‘Onder water laten lopen’ werd door sommigen respondenten gesuggereerd, maar ook ‘meer sfeer maken’ en ‘hier en daar een bloemetje zou al schelen’ werden genoemd. Over hoe de standpunten gerealiseerd moeten worden, weidt Forza Haarlemmermeer overigens niet uit. Een slimme zet die goed valt bij de kiezer die volgens Wenselaar merendeels positief reageert op de stelling: “niet lullen maar doen”.

De combinatie van pragmatisme en idealisme wordt volgens hem perfect geformuleerd door de nummer zes op de lijst Yvonne Butter: “Ik wil mogelijkheden creëren en bieden voor een ‘ideale’ samenleving (voor zover dit mogelijk is).” Op dezelfde nuchtere wijze geeft zij aan na de gemeenteraadsverkiezing landelijk verder te willen gaan. Butter: “Nederland is meer dan de Haarlemmermeer, daarom moeten we er ook nog meer uithalen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Moehahaha die Forza! flikt het toch maar. Drie hele zetels gewonnen met die nietsnutten van ToN hijgend in de nek. Hoe stom is geniaal (of omgekeerd). Menig partij doet een moord voor zo een resultaat…………

Ik verwacht van promovendus Tjeerd wel een prachtige analyse.

Reageer
gravatar

@Heas: Om die reden heeft Groningen zeer weinig problemen.
Het blijkt dat de reisafstand naar Groningen voor een filmploeg te groot is om spijkers op laag water te zoeken.
De oplossing voor de problemen van de gemeente Haarlemmermeer is verplaatsing van de gehele gemeente buiten de 100 km cirkel gerekend vanaf het mediapark in Hilversum.

Reageer
gravatar

@Feldwebel. Wat denk je? Gewoon sensatielust. Als er geen problemen zijn, schep je ze als rechtgeaarde omroep toch. Dat verslaat namelijk zo lekker als het vervolgens uit de hand loopt.

Reageer
gravatar

Forza Haarlemmermeer was in Netwerk vandaag. Ze volgden de lijsttrekker op een dagje campagne. Geweldig! Op 180.000 mensen hebben ze daar 300 mensen met een buitenlandse afkomst. Die ook nog eens geen problemen veroorzaken. En maar fulmineren over moslims en minaretten (wel 1), pathetisch gewoon.

Hoe komt Netwerk op zo’n item eigenlijk?

Reageer
gravatar

Wat vreselijk weer voor de arme kiezer. Net nu, na de val van Balkenende IV er weer hoop gloort, is het deze lokale partij die weer danig misbruik maakt van de juist door diezelfde kiezer verkregen stemmen.
Natuurlijk onderstreep ik het belang dat alle kinderen veilig naar school zouden moeten kunnen. Het kan nl. niet zo zijn dat we aan ouders moeten meedelen dat juist hun kind, op weg naar of van school, in een kloof is verdwenen.
Het is daarom aan de politiek om kloven te dichten. In principe ga ik daarbij uit van alle kloven, maar zeker die kloven die zich bevinden in de buurt van wegen die van of naar school leiden.
Maar hoe is het in godesnaam mogelijk dat we, terwijl wij in de huidige tijd, waarin we toch de beschikking hebben over de meest moderne middelen, een lokale partij kloven met de kiezer laten dichten?
Heerst er betonschaarste? Kunnen we niet gewoon aarde en keien gebruiken? Waarom wil Forza! zo nodig op deze barbaarse wijze de kloven met kiezers dichten? Er wordt al zoveel van de burger gevergd.

Ik zou dan ook graag zien dat men in Haarlemmermeer en omstreken de strijd aanbindt met deze politieke waanideeën. En daarbij verstout ik mij een inbreng voor een campagne-leus op te werpen: “Kloven dicht! Kiezels oké, kiezers nee!”

Reageer
gravatar

Forza Haarlemmermeer mag wel even een eindredacteur over die praatjes van hun kandidatenlijst laten gaan. Zitten nogal wat tenenkrommende taalfouten in.

Reageer
gravatar

Als ik aan onderzoeken denk schiet me altijd de volgende persoon in gedachten: Ben Elker, data-analist te Bilthoven. Lang niets meer van gehoord, denk dat hij zich voor Forza! Nederland (haal het IJsselmeer uit Nederland) verdienstelijk zou kunnen maken.

@Bassos 10: Zolang het uitzicht op verbetering buiten afzienbare tijd is, is de optie om het te gebruiken alsof het vlakbij is, gewenst…. Geweldig!

Reageer
gravatar

Het team van Forza Haarlemmermeer! bracht mij overigens op een idee, waarnaar ik vanavond onderzoek heb gedaan. De uitslag is even verrassend als hoopgevend: het overbruggen van de kloof tussen burger en politiek is een kansloze missie. De oplossing is even simpel als geniaal: als de kloof tussen burger en politiek groeit, moeten zowel de burger als de politiek zélf harder groeien. Aldus groeit de kloof binnen afzienbare tijd dicht.

Reageer
gravatar

Volgens mij moeten de fantastische slogans ‘Haal méér uit de Haarlemmermeer’ en ‘Niet lullen maar poet…., eh, dóen!’ heel goed gecombineerd worden: Ik stel voor om in de Haarlemmermeer, vanwege de overlast die die gemeente de rest van het land oplevert zowel de omzet- als de inkomstenbelasting op 100% vast te stellen. Gewoon dóen! Wellicht is in minder dan geen tijd het weer gewoon een lege polder waar Dik Trom met Nelly kan spelen of zwemmen in de Hoofdvaart. Wat ik mij brom!

Reageer
gravatar

Hierbij een suggestie voor aanvullende partijpunten:
De burger moet meer vrijheid beleven.
Zolang het uitzicht op verbetering buiten afzienbare tijd is, is de optie om het te gebruiken alsof het vlakbij is, gewenst.
(na het zoet komt nog veel meer zoet)
Voer nu eindelijk eens dat onderzoek naar de competentie van de burgers uit ?

Reageer
gravatar

In Zwolle proberen ze dit ook. Ik heb al gelezen iets in de trant van: wij willen gaan onderzoeken hoe we het verkeersprobleem het beste kunnen gaan oplossen. 🙁

Of een partij over elk onderwerp een vaststaand plan moet hebben is misschien een discussiepuntje, maar in een campagnestuk mag je toch in ieder geval pretenderen ideeën te hebben.

@Aster: In de betekenis ‘uitvoerig spreken’ wordt uitweiden met een korte ei gespeld. Daarnaast komt in de betekenis ‘wijder worden, wijder maken’ het minder gebruikelijk werkwoord uitwijden voor. (Bron: taaladvies.net van de Nederlandse Taalunie)

Reageer
gravatar

Vraag me ineens af sinds wanneer de Haarlemmermeer in Italië ligt. Wellicht een goed idee om bij een volgend bezoek van de heer Berlusconi aan ons land de Haarlemmermeer aan hem cadeau te doen.

Reageer
gravatar

@PBJ: Is het niet erg genoeg dat ze in Haarlemmermeer die brullende monsters moeten tolereren die met veel lawaai hete lucht uitbraken? Oh ja, en die vliegtuigen.

Reageer