PvdD wil wildtunnel onder Amsterdam

Martin Gaus: "Zo'n tunnel had er allang moeten liggen!"

De Partij voor de Dieren komt vandaag met een voorstel voor een circa 8 kilometer lange wildtunnel tussen het Amsterdamse Bos en de noordelijke polders boven Amsterdam. Volgens PvdD-lijsttrekker Johnas van Lammeren is de tunnel noodzakelijk: “Dieren moeten het IJ over.”

Een noord-zuidverbinding is essentieel voor een gevarieerd dierenleven rond Amsterdam, vindt de dierenpartij. Van Lammeren licht toe: “De Noordelijke polders lijden al jaren aan een imagoprobleem, er zouden teveel ganzen in het gebied leven die overlast veroorzaken door luidruchtig te kwaken en zoogdieren lastig te vallen. Wij denken dat dat wel meevalt en willen het de elitaire konijnen en andere dieren uit het Amsterdamse Bos makkelijker maken naar het Noorden te komen.”

Andere politieke partijen in Amsterdam hebben nog niet inhoudelijk gereageerd op het ontwerp, dat hen per mail werd toegestuurd. Lodewijk Asscher wil wel over de telefoon meedelen dat hij het ‘denk voordat u deze mail uitprint ook aan het milieu’ zal respecteren en het ontwerp in zwart-wit zal afdrukken.

Volgens het ontwerp moet worden geboord onder verschillende rijksmonumenten als het Concertgebouw, de Westertoren, het Anne Frankhuis, en het Centraal Station om zo precies bij Zunderdorp uit te komen. Johnas van Lammeren denkt dat dit geen kwaad kan. De lijsttrekker: “De technieken zijn voorhanden en we moeten gewoon vertrouwen hebben in de expertise van de mensen die we voor dit project inhuren.”

Om het plan uit te voeren, is financiële steun van de landelijke overheid vereist. Maar het Rijk stelt als voorwaarde voor subsidie dat de tunnel ook geschikt moet zijn voor roofdieren, zoals vossen en wolven. De minister van VROM, Jacqueline Cramer, stelde vorige week in Buitenhof: “De muizen, egels en andere wollige dieren mogen geen monopolie krijgen op het gebruik van de tunnel, het gebruik moet eerlijk verdeeld zijn.” Cramer vestigt er de aandacht op dat in Amsterdam ook vossen leven en dat vanaf 2013 de komst van de wolf wordt verwacht.

De PvdD heeft al laten doorschemeren daar niet mee akkoord te gaan en spreekt van een ‘potentiële dierenholocaust onder de Amsterdamse klei’. Lammerman gaat het toelaten van roofdieren dan ook aanvechten. “Als je wolven en vossen toelaat in een tunnel waar ook eekhoorns, bevers en muizen gebruik van maken creëer je een lopend wildbuffet en dat is niet ons uitgangspunt.” Waarschijnlijk zal het tot na de gemeenteraadsverkiezingen duren voor er een definitief besluit valt over de wildtunnel.

Martin Gaus steunt de dierenpartij in de campagne voor een nieuwe windtunnel. Vanaf zijn vakantieadres op Malta laat de dierenvriend weten: “Het is toch te malloot voor woorden dat in het Amsterdam van de 21e eeuw spitsmuizen, dwergmaki’s en andere beesten door het drukke verkeer heen moeten hollen, zo’n tunnel had er allang moeten liggen!”

De Noordelijke polders lijden al jaren aan een imagoprobleem, er zouden teveel ganzen in het gebied leven die overlast veroorzaken door luidruchtig te kwaken en zoogdieren lastig te vallen. Wij denken dat dat wel meevalt en willen het de elitaire konijnen en andere dieren uit het Amsterdamse Bos makkelijker maken naar het Noorden te komen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat klopt, Haes! Trouwens bedankt voor de tip, we moeten de tunnel inderdaad wel ruimer plannen zodat er ook gazelles door kunnen, en zo aanleggen dat we de IJssel buiten houden. Anders krijgen we geen wildbuffet maar wildsoep.

Reageer
gravatar

@Peter B. Hart van Dieren, dat is toch waar de fabriek van Gazelle staat? Dan mogen jullie bij het graven wel oppassen dat de IJssel de tunnel niet binnenstroomt.

Reageer
gravatar

Vanuit Oost-Nederland wordt dit project met argusogen gevolgd. Hier speelt immers het project Hart van Dieren, waar met name de PvdD een fel tegenstander van is. Zij eisen de naam op en hebben aangekondigd te gaan dwarsliggen bij de bouw. Een woordvoerder van ProRail is hier erg ongelukkig over: “wij gebruiken uitsluitend een bepaald type dwarsligger, afwijkende types kunnen we echt niet gebruiken, dan loopt alles vast!”
Een oplossing zou de Amsterdamse Dierentunnel kunnen zijn, die een stuk goedkoper is. Maar ook hier heeft de PvdD moeite mee: “Welke dieren bedoelt u nu eigenlijk?”

Reageer
gravatar

Dat wildtunnelplan van de PvdD is nog maar bescheiden. De bouwlobby van Brinkman heeft voor iedere partij een aansprekend project klaarliggen. Na het debacle van de Belle van Zuylentoren komt het CDA binnenkort met de herbouw van de Dom als integraal onderdeel van Nieuw-Groot-Catharijne (“win-win voor privé en privaat”). En de PVV onthult nog vóór de landelijke verkiezingen het plan voor het opspuiten van een eiland voor de kust in de vorm van een karikatuur van de profeet. “Vrij Nederland moet toch wel vanaf de maan zichtbaar zijn. We weten er trouwens tal van nuttige bestemmingen voor maar die hebben onze kiezers allang zelf bedacht.”

Reageer
gravatar

Heeft er al een dierensocioloog naar dit plan gekeken ? Het is misschien allemaal goed bedoeld, maar niemand schijnt zich zorgen te maken over de onvermijdelijke integratieproblemen. Wel eens nagedacht over wat er kan gebeuren wanneer beestjes met elkaar in kontakt komen die gedurende vele generaties van elkaar gescheiden geleefd hebben? Dierenpsychologen zullen hun handen vol hebben.

Reageer
gravatar

Dat is maar net met welke dieren je meekijkt: de meeuwen zijn licht opvliegend en schreeuwen al bij het minste of geringste. Volgens de slakken echter zal het allemaal zo’n vaart niet lopen. Lama’s, kamelen en giraffes zijn bereid hun nek uit te steken, terwijl schildpadden doorgaans hun kop intrekken.

Reageer
gravatar

In het verleden is gebleken dat er grote risico’s aan het ondertunnelen van Amsterdam te zitten. In de 70er jaren braken er zware rellen uit toen de Nieuwmarktbuurt ondergraven werd. En ook zeer recent was er veel gekrakeel in de gemeenteraad (als de verkiezingen minder dan 5 weken weg waren geweest, was het college van B&W al lang tot aftreden gedwongen). Willen we de dieren blootstellen aan dergelijke politieke risico’s?

Reageer
gravatar

@PB Johanssen- speciaal voor jou “Carrot Juice is Murder” van de Arrogant Worms:

Listen up, brothers and sisters
Come hear my desperate tale
I speak of our friends of nature
Trapped in the dirt like a jail

Vegetables live in oppression
Served on our tables each night
This killing of veggies is madness
I say we take up the fight

Salads are only for murderers
Cole slaw’s a fascist regime
Don’t think that they don’t have feelings
Just ’cause a radish can’t scream

{Refrain}
I’ve heard the screams of the vegetables, scream scream scream
Watching their skins being peeled, having their insides revealed
Grated and steamed with no mercy, burning off calories
How do you think that feels, bet it hurts really bad
Carrot juice constitutes murder, and that’s a real crime
Greenhouses prisons for slaves, let my vegetables grow
It’s time to stop all this gardening, it’s dirty as hell
Let’s call a spade a spade, it’s a spade it’s a spade it’s a spade

I saw a man eating celery
So I beat him black and blue
If he ever touches a sprout again
I’ll bite him clean in two

I’m a political prisoner
Trapped in a windowless cage
‘Cause I stopped the slaughter of turnips
By killing five men in a rage

I told the judge when he sentenced me
“This is my finest hour
I’ll kill those farmers again
Just to save one more cauliflower”

How low as people do we dare to stoop
Making young broccolis bleed in the soup
Untie your beans, uncage your tomatoes
Set potted plants free, don’t mash that potato, ah

I’ve heard the screams of the vegetables scream scream scream
Watching their skins being peeled fates in the stir fry are sealed
Grated and steamed with no mercy you fat gourmet scum
How do you think that feels leave them out in the fields
Carrot juice constitutes murder V8’s genocide
Greenhouses prisons for slaves yes your compost’s a grave
It’s time to stop all this gardening take up macramé
Let’s call a spade a spade it’s a spade it’s a spade it’s a spade

Reageer
gravatar

De PvdD heeft alleen maar belangstelling voor de dieren omdat die zo lief en pluizig zijn. Maar iedereen vergeet het leed van de flora. De gemeente Amsterdam maait het gras waarbij stelselmatig boter- en paardenbloemen worden afgeslacht! En daar hoor je de PvdD niet over: grasmaaien = moord!

Reageer
gravatar

@Onkie Monkie: een tunnel is toch gewoon een ondergrondse brug! Maar een luchtbrug lijkt me overdreven.

Reageer
gravatar

“Volgens PvdD-lijsttrekker Johnas van Lammeren is de tunnel noodzakelijk: “Dieren moeten het IJ over.””
Dat is wel weer een zeer innovatieve ontwikkeling: een tunnel over het IJ graven.

Reageer
gravatar

Is er wel voldoende nagedacht over opleidingen voor de beoogde gebruikers van de tunnel. Ik denk aan kaartlezen voor het vinden van de toegang tot de tunnel, verkeersregels, links en rechts houden, enige waarden en normen ook. Dit is bij de aanleg van de ecoducten in Soesterberg volledig over het hoofd gezien, met als gevolg dat reeen, hazen en zwijntjes nu moeten worden ingehuurd en persoonlijk begeleid om de oversteek te maken. Aangezien deze extra kosten niet waren voorzien is het een stille boel op het ecoduct. Maar Soest heeft er wel 500 woningen en drie bedrijfsterreinen mee verdiend. Kassa.

Reageer
gravatar

Wie kan het meeste tunnels onder A’dam graven zonder dat de stad instort.
Aldus het meest populaire internetspel anno 2011.
NAP krijgt wel een hele nieuwe betekenis!

Reageer
gravatar

Het hoeft allemaal natuurlijk helemaal niets te kosten. Een beetje geduld, dat is alles. Zet een flinke roedel mollen in!

Reageer
gravatar

Ik hoorde dat ze de loting voor de boktorsopleiding willen afschaffen. In de toekomst zullen alleen topklasse boktors in aanmerking komen voor een studieplek. Mijns inziens een goede ontwikkeling, je ziet wat dat achterlijke lotingssysteem voor gevolgen kan hebben.

Reageer
gravatar

Pas maar op: als de Boskoopse Boktor de lucht krijgt van de wind/wildtunnel dondert Amsterdam, dat is gebouwd op palen, in elkaar.

Reageer
gravatar

Welk avi zou ik hebben?

Ik las:’ Windtunnel’ 🙂

Reageer
gravatar

Het probleem van het lopend wildbuffet (wat is daar trouwens op tegen: lekker eten en gezond bewegen tegelijk!) kan opgelost worden door twee tunnels te boren.
Eén voor het verkeer van noord naar zuid, en dan op de even dagen de roofdieren en op de oneven dagen de prooidieren en een voor het verkeer van zuid naar noord en dan op de oneven dagen de evenhoevigen en op de even dagen de onevenhoevigen.

Wat ik trouwens nog mis is een verbinding van oost naar west v.v..

Reageer
gravatar

Inmiddels is de begroting voor deze tunnel uitgelekt. De benodigde investering wordt geschat op 2,5 miljoen euro, waarbij rekening wordt gehouden met een maximale overschijding van 2%. Volgens bouwkundig experts is de kans op schade aan gebouwen te verwaarlozen en is een post van slechts 5 duizend euro voor wat kit en allesvuller vereist.
Ergo: alle seinen staan op groen!

Reageer