Relatieplanet viert 400-jarig bestaan

Datingsite kent lange voorgeschiedenis

Wat begon als een bescheiden onderneming in vrouwenhandel voor rijke VOC-kooplieden is in vier eeuwen uitgegroeid tot Nederlands grootste en succesvolste datingsite. Op 6 februari hoopt datingcommunity Relatieplanet.nl haar 400-jarige jubileum te vieren op uitbundige wijze. Tijdens een groots opgezet singlefeest in de Amsterdam Arena zal worden stilgestaan bij vier eeuwen ‘huwelyckskoophandel’.

Het begon in 1610, toen na de hevigste heksenvervolgingen sinds de Middeleeuwen de Nederlanden kampten met een plotseling vrouwentekort. Koopman Gijsbrand Wiegertszoon Duygendraeijer uit Purmerend vatte het plan op rijke, vrijgezelle kooplieden te koppelen aan ‘schoone onbesoedelde deernen uyt den Oost’. Hij gaf zijn onderneming de naam ‘Huwelycksgloobe Duygendraeijer. Datzelfde jaar nog voer een schip uit naar de koloniën in Nederlands Indië. Een jaar later keerde het terug met 57 Indische dames, die vrijwel meteen in het huwelijk traden met Nederlands toenmalige elite.

Duygendraeijer begon zich spoedig ook op de binnenlandse huwelijksmarkt te richten, zij het nog uitsluitend op de welgestelde burgerij. Hij ontwikkelde een systeem waarbij een omschrijving van de huwelijkskandidate werd opgesteld op perkament. Het document werd door een ‘sich alras voortspoedende neegermensch’ bezorgd bij de bruidegom in spe. Door middel van een hartje op perkament maakte deze duidelijk of hij met zijn kandidate in contact wilde komen.

Huwelycksgloobe Duygendraeijer hield zich eeuwenlang in stand, maar bleef door zijn elitaire karakter een bescheiden, maar goed betalende klandizie behouden. In 1924 groeide de belangstelling, nadat ook vrouwen in staat werden gesteld hun huwelijkskandidaat uit te kiezen. Een jaar later werd de naam veranderd in ‘Verhoudingsglobe’. Tijdens de oorlog werd de organisatie verboden, uit angst omdat de berichtenuitwisseling wel eens gecodeerde informatie van het verzet zou kunnen bevatten. In de jaren ’60 en ’70 ontdekte de hippiebeweging Verhoudingsglobe en kreeg het bedrijf de reputatie van ‘ontmoetingsplaats voor werkschuwe overschietende jongeren alsmede andere onaangepaste op lichamelijk genot gerichte lieden’. In diezelfde periode veranderde de naam in RelaatsiePlaneet.

Toen RelaatsiePlaneet  zich in 1999 onder de huidige naam Relatieplanet.nl op het nieuwe medium internet manifesteerde werd directeur Frederik Duigendraaier verweten dat hij hiermee ‘het geesteskind van zijn voorvaderen ten grave droeg’. Duigendraaier kijkt hier nu met een glimlach op terug: ”Dat hele internet zou maar een korte hype zijn, we zouden snel weer terugkeren naar de orde van de dag met kaartenbakken. De vooruitziende blik en koopmansgeest van mijn voorvaderen stroomt echter nog altijd door mijn aderen. Nu zijn we Nederlands grootste datingsite en een miljoenenbedrijf. De grote Gijsbrand Wiegertszoon zal me onthalen in de hemel met een veelvoud van 72 maagden.”

Kaarten voor het grote singlefeest in de Arena zijn nog verkrijgbaar. Leden krijgen 50% korting. Voor meer informatie, zie de site.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Pardon, heksenvervolgingen? De Nederlanden waren klaar met die bijgelovige nonsens in de 17de eeuw, veel eerder dan omliggende landen, en in de Middeleeuwen was er nauwelijks sprake van dat soort taferelen. Het is duidelijk dat dit géén historisch accuraat artikel betreft!

Reageer
gravatar

@Haes: Daar heb je wel gelijk in, maar zoals je in het paradijs wijn mag drinken en op aarde niet, hoop ik dat je in het paradijs van vrouwen ook wel meer kunt zien dat de ogen.

En naar analogie van de wijn waar je geen hoofdpijn van krijgt, zullen die vrouwen dan ook geen hoofdpijn hebben (of koppijn bezorgen) mag ik hopen.

Reageer
gravatar

@JC: Er schort iets wel aan die datingsite èn aan de vertaling van de koran.
Volgens de koran krijgt de rechtvaardige gelovige in het paradijs zijn wijn (sic) ingeschonken door bevallige vrouwen met mooie ogen. Vrouwen krijgen hun wijn ingeschonken door jonge mannen die niet ouder worden. En van die wijn krijg je geen hoofdpijn.
Persoonlijk zou ik bij een bevallige vrouw niet als eerste naar haar ogen kijken, maar dat je van die wijn geen hoofdpijn krijgt, vond ik dan weer wel een goede vondst. Een god die daaraan denkt, heeft werkelijk het beste met je voor.

Reageer
gravatar

@JC: Volgens de Juiste Vertaling gaat het om 72 maagdelijke druiven. Dat duidt erop dat de druif aldaar de verboden vrucht was. Eva heeft dus met die appel niets verkeerds gedaan en komt -posthuum, dat dan weer wel- stevig in aanmerking voor eerherstel. Bovendien moet dan ook de verbanning uit het Paradijs ongedaan gemaakt worden en zullen we dientengevolge met zn allen naar de Flevohof mogen.

Reageer
gravatar

Ik zou me niet teveel voorstellen van die 72 maagden in de hemel. Het klinkt allemaal leuk, maar het feit dat geen enkele datingsite ze van het maagdendom heeft kunnen bevrijden doet vermoeden dat er of iets niet schort aan de datingssite of dat die maagden gewoonweg kansloos waren. Overigens berust de melding van die ongeveer 70 maagden in het Groot Islamitisch Sprookjesboek (ook bekend als de Koran) op een foute vertaling: het zou gaan om 70 druiven. Ook niet te versmaden, maar mijn dietiste (geen maagd) beweert dat twee stuks fruit per dag genoeg is.

Reageer
gravatar

Nou ja, Piet. Ruim een eeuw geleden wist Peter van Anrooy die WIC-mentaliteit van jou nog te waarderen met een heuse rapsodie. Je moet dus niet zeuren.

Reageer
gravatar

Even offtopic, maar waarom moet het alwéér over de VOC gaan? Altijd wordt de WIC weer gemakshalve gepasseerd. Hallo, Zilvervloot iemand??? Het is allemaal de schuld van dat elitaire tuig in de Amsterdamse grachtengordel, dat door het roeien op zonnige dagen in die grachten zo onwaarschijnlijk soft werd, dat ze al onder de indruk raakten van een zeilboot vol nootmuskaat. Driewerf tsk!

Reageer