Kabinet stelt verkiezingen minstens vier jaar uit

'Aan zo'n belangrijk proces moet je niet overhaast beginnen'

Na de beslissing over verlenging van de aanwezigheid van Nederlandse troepen in Afghanistan, omvangrijke bezuinigingen en het rekeningrijden zijn nu ook de Tweede Kamerverkiezingen uitgesteld door het kabinet Balkenende-IV. De volgende verkiezingen vinden op zijn vroegst plaats in 2014. Minister-president Jan Peter Balkenende kondigde het uitstel vandaag aan. “Soms moet je in de politiek compromissen sluiten. Uiteindelijk zijn we er ook in dit geval gelukkig in geslaagd om het eens te worden.” Volgens insiders wilde de PvdA het liefst volgende week al verkiezingen, of op zijn laatst op de oorspronkelijk geplande datum van 11 mei 2011. Het CDA gaf er daarentegen de voorkeur aan om verkiezingen in het geheel af te schaffen.

PvdA-leider Wouter Bos ontkent dat van uitstel afstel zou kunnen komen. “Dit kabinet heeft al verschillende knopen daadkrachtig doorgehakt. Zo hebben we een commissie en honderden ambtenaren een jaar lang aan het werk gezet om met een goed onderbouwd rapport te komen over waar we in 2019 op gaan bezuinigen. Aan de hand van het rapport van de Commissie-Davids over de oorlog in Irak zullen wij bepalen of een parlementair onderzoek naar de oorlog in Irak nodig is. En verder hopen we voor 2153 de CO2-uitstoot ten opzichte van 1900 met ongeveer 10 procent te hebben teruggebracht.”

Volgens ingewijde bronnen rond het kabinet overleggen de betrokken ministers binnenkort over diverse scenario’s die voorbereidende denktanks hebben opgesteld. Die variëren van verkiezingen in 2014 tot ‘tot nader order uitgesteld.’ De oppositie reageert vol ongeloof, maar daarvan is minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner niet onder de indruk. “Het is nooit leuk om tijdelijk buitenspel gezet te worden, maar de critici zouden ook eens aan het landsbelang moeten denken in plaats van het eigenbelang. Over iedere beslissing moet goed worden nagedacht; de problematiek van de verkiezingen is een moeilijk vraagstuk. Gaan we door of stoppen we ermee? Wat gebeurt er als we stoppen en wat betekent dat voor onze positie in de internationale politiek? Natuurlijk heeft ieder kabinet verkiezingen nodig om op te starten, maar nu we eenmaal op eigen kracht zo goed bezig zijn, vind ik nieuwe verkiezingen eigenlijk gewoon onzinnig.”

Bovendien merkt minister Donner op dat de logistiek achter het organiseren van landelijke verkiezingen niet moet worden onderschat. “Door het hele land moeten stemkantoren ingericht worden. Vind daar maar eens genoeg vrijwilligers voor. En die stemcomputers, pure troep is het. Onbetrouwbaar, en nog lelijk ook.” Donner twijfelt openlijk aan de haalbaarheid van een datum in 2014. “Ik schat in dat het toch de tweede helft van de eenentwintigste eeuw gaat worden. Als ik tegen die tijd minister van Binnenlandse Zaken ben, kan ik u verzekeren dat de verkiezingen in goede banen geleid zullen worden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Geruchten in het Haagse (ik zit elke maandagochtend op het Plein) willen overigens dat die verkiezingen in 2014 gaat plaatsvinden via het TV-programma ‘So you think you can govern’.

Reageer
gravatar

Niet geheel onterecht, aangezien kabinet Balkenende-I nog geen 3 maanden kon blijven zitten kunnen ze op deze manier de verloren tijd weer inhalen.
Ik mag hopen dat dit een succesformule wordt. Ik voel mij altijd verplicht naar de stembus te gaan, ondanks dat ik in deze tijd nauwelijks nog de straat op durf te gaan. Als het nog even uitgesteld kan worden dan kan ik veilig binnen blijven.

Reageer
gravatar

@Marinus van der Lubbe: leg éérst je lucifers weg! Daarna mag jij, als raden-communist, als allereerste drie maal raden of het wellicht toch een links complot is.

Reageer
gravatar

@baros & @ PietHein: Het wordt nog veel lastiger! Wat denken jullie van dat beton? Jawel, ook dát is een links complot! (Waarom denk je dat ze destijds in de DDR van die grote, betonnen woonkazernes bouwden?)

Reageer
gravatar

Klaas en Baros, daar krijgen jullie een klus aan! Als ik de Grote Gebleekte goed begrijp gaat het probleem van links heel diep. PvdA? Links complot. Islam? Links complot. Klimaatverandering? Links complot. Regenwoud? Links complot. Walvissen? Links complot. De Speld? Links complot. Appelstroop? Links complot. Die vervelende folieverpakkingen om CD’s die je er zo moeilijk af krijgt? Links complot.
Ik hoop wel dat jullie een goede kwantumkorting op het beton kunnen krijgen.

Reageer
gravatar

Helemaal waar baros!
deze wereld is veel te groen, als het aan links ligt zijn we straks allemaal bosjesmannen.
brand de bossen plat en giet er maar mooi beton overheen.
het is ook beter niet met vreemde mensen te praten want dat is gevaarlijk, wieweet veranderen ze zomaar je huidige mening.
ook samenwerken moet beperkt worden want zo ontstaat het gevaar dat mensen onafhankelijk worden.
het is tijd dat de mens weer ff goed gehersenspoeld wordt en anders moet er maar oorlog uitbreken.
want onze leiders moeten wel rijk en machtig blijven.
ze verdienen het en ze hebben gods gratie.

Reageer
gravatar

Ja het is allemaal links zijn schuld.
links heeft de wereld kapot gemaakt!!!
ze moeten allemaal vergast worden!
een beetje de mens bevrijden van de onderdrukkende structuren.
Gelukkig zijn er nog genoeg rechtse rakkers die het volk uitbuiten.
Als we hen toch niet hadden, dan was de aarde een stuk minder kaalgeplukt.
Links moet oprotten, ik wil geen respect voor de mens en een groene omgeving.
Ik wil beton, bommen, slaven en haat!!!
dus rechts, zet hem op!

Reageer
gravatar

Geert Wilders heeft zojuist aangifte tegen de Speld gedaan. Hij vindt dat de Speld het artikel moet rectificeren en dat zij ondemocratische bestuursvorming propageert. Desgevraagd commentarieerde de blonde halfgod: “Het is een lage streek van de linkse media-elite om de wil van het Nederlandse volk aan de werkelijkheid te onttrekken en onder druk van de Palestijnse Hamas de Sharia in te voeren. Het is godsgeklaagd dat dit in een democratie kan gebeuren. Oh, en dan nog eens wat. Hoe kan het in een welvarend westers land dat bij de Etos de peroxide op is!”

Reageer
gravatar

Ik hoorde dat een wakkere PVV-stagiere op Wikipedia heeft ontdekt dat virtuele zetels geen echte zetels zijn en dat de PVV nu woedend eist dat er geen enkele verkiezingen meer worden georganiseerd worden, daar zij enkel een linkse hobby zijn.

Reageer
gravatar

Maar Piet toch: de regering (= het kabinet) regeert, de Kamer controleert. Je kunt dus niet spreken van de eigen Kamer van het kabinet. Integendeel: een scherper onderscheid tussen kabinet en Kamer zou wellicht goed zijn .
Wel laat je scherp de ware betekenis van de letters PVV zien. Waarvoor hulde.

Reageer
gravatar

@Kees22: prima om de burger tot wat extra onderscheidend vermogen te prikkelen, maar het kabinet kan zich binnen de eigen Kamer ook wel wat scherper opstellen tegen Paranoide VolksVerlakkerij.

Reageer
gravatar

En er is nog een punt: het kabinet wil natuurlijk ook eerst wel eens weten, welke burgers de volgende keer mogen stemmen. Het dient dus eigenlij het advies van de WRR af te wahcten. http://www.speld.nl/2009/12/21/kabinet-stelt-onderzoek-in-naar-competentie-burger/
Ik stel nog een extra criterium voor: het vermogen om satires te herkennen. Je zou mensen een standaardsatire kunnen voorleggen en dan meten, hoe snel ze die doorhebben. Het gewicht van de stem zou omgekeerd evenredig moeten zijn met de benodigde begripstijd.

Reageer
gravatar

Toch wel goed dat het kabinet hier zorgvuldig naar kijkt en het haastige kunst- en vliegwerk verre van zich werpt. We moeten toch niet willen dat er een stuk onzorgvuldigheid in het hele stemgebeuren sluipt.
Ik zeg altijd maar: beter ten hele gedwaald dan ten halve gekeerd. Laten we ons gewoon concentreren op het transparant afmaken van de Noord-Zuidlijn en de groei van Schiphol.

Reageer
gravatar

Argh, wat is er met de website aan de hand?

Reageer
gravatar

Hero Brinkman heeft zojuist schuimbekkend protest aangetekend dat hij nu vier jaar moet wachten om Minister van Staatsveiligheid (tegen al uw linkse complotten en satire) te worden.

Reageer