Aerdenhout nieuw in krachtwijkenlijst

Crisis dreunt door in voormalig rijkeluisdorp

Bloemendaal – Aerdenhout kan volgend jaar rekenen op een bijdrage uit het krachtwijkenfonds. Dit zei minister Eberhard van der Laan vandaag tijdens een spoedbezoek aan de buurtgemeenschap in de gemeente Bloemendaal. “Binnen tien jaar moet deze gemeenschap weer een echte prachtwijk zijn en weer meekomen met de rest van het land!” aldus van der Laan.

In rap tempo brachten ontwikkelingen als de kredietcrisis, het afschaffen van bonussen, de val van de DSB en de fusie met de gemeente Bennebroek bewoners in grote problemen. Burgers trokken massaal weg naar omliggende gemeenten. Veel huizen zijn onverkoopbaar en staan leeg. Sociale controle ontbreekt en inbraken nemen toe. Jacob de Raetsch, makelaar en projectontwikkelaar in Aerdenhout en omstreken: “Als je de waardevermindering ziet die de afgelopen twee jaar heeft plaatsgevonden, daar had je drie wijken aan de verkeerde kant van het spoor van kunnen bouwen. Een klein drama.”

Marieclaire Rost (62) uit de Zandvoortselaan ziet de buurt achteruit gaan: “Het niveau is al jaren achteruit aan het gaan. Het begon eigenlijk al met de ‘nieuwkomers’ hier in de afgelopen decennia. Mensen die je niet terug zag in het verenigingsleven of de kerk.” De ontwrichting van het leven van Rost kende afgelopen jaar zijn plotselinge climax. Ze is door de crisis gescheiden, uit haar huis gezet en leeft nu van de voedselbank Bloemendaal: Rost: “Door de aankondiging van de fusie met Bennebroek halveerde onze huiswaarde. Mijn man verloor door de kredietcrisis zijn leaseauto, zijn commissariaat bij ABN en daarna ook bij DSB. Ik had al snel door dat hij zelfs niet eens meer een behoorlijke alimentatie voor me kon betalen.” Toch gokte ze op een scheiding. “Toen kwam de deurwaarder. Mijn man kon nog intrekken bij zijn maîtresse in Bloemendaal, maar ik stond op straat.” In de Zandvoortselaan maakt haar voormalige woning nu deel uit van een rij van zeven onverkoopbare huizen.

De minister wil echter ook stilstaan bij de initiatieven die er wel zijn. “Bridgeclubs, Bandyverenigingen, poloclubs, je kan het zo gek niet bedenken of ze dragen hun steentje bij aan een betere buurt.” Als blijk van goede wil kocht van der Laan een lot uit de loterij waarin de MG Club Zuid-Kennemerland een tweedehands auto verlootte onder de meest behoeftigen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Voor mij (zelfs anno 2016) nog steeds het meest geslaagde redactionele item; shaken, not stirred en h-e-l-e-m-a-a-l nog actueel gebleven. Koel geserveerd en strak verwoord. Chapeau.

Reageer
gravatar

Zelfs de kerstbomen waren echt dit jaar en zelf afgehaald aan de Egelantierlaan.
Kunstbomen werden voorheen door de klusjesman in elkaar gezet, maar die moet nu -om jaloezie te vookomen- met de fiets komen.

Reageer
gravatar

Hoezo? Heb ik iemand pijn gedaan? Ik poog slechts duidelijk te maken hoe immens de uitstralende effecten zijn vanuit het economisch epicentum Verenigde Krachtwijken Aerdenhout; voelbaar tot in het hart van de glanzende parel van onze koopcultuur: de P.C. Hooftstraat.

Gelukkig is er al een glorieuze revival gaande in Amsterdam Oud-Zuid bij alle AEX-afhankelijken, slechts in Laren e.o. wil het nog niet vlotten met de communicatie tussen oud en nieuw geld. Projectontwikkelaars zweven als gieren, niet slechts boven historische panden, maar ook boven vrije kavels die het oude geld liever onbebouwd ziet. Zie “Laren in Last” NRC-bijlage van 21-27 november 2009.

Maar allerwegen er is goede hoop dat mensonterende tv-beelden van miljonairs en miljardairs, vanuit hun getto’s , huis-aan-huis colporterend met de leesmap, ons bespaard zal blijven. Te langen leste, heeft God zich onfermd over deez’ benauwde veste. De crisis is voorbij voor de gezegenden onder ons, maar nog lang niet voor de loonafhankelijken, hadden zij ook maar gesubsidiëerd Krachtwijkbewoner moeten worden. Is dit satire, Bus Showfeur? Of niet?

Reageer
gravatar

Wethouder Olivier Dhuysterghast van Financiën wijst nog op collatorale neveneffecten, onder andere de rampzalige naar de P.C. Hoofdstraat in A’dam, waar door het verminderen van bezoekende Aerdenhoutse SUV’s de parkeerinkomsten sterk teruglopen. Voorts zien de bekende P.C. Imperia hun inkomsten dermate gereduceerd dat zij nu overwegen zelfs aan statutair onvermogenden te gaan leveren. De DSB valt af als kredietverschaffer, ING is te druk met haar nieuwe bonus-structuur en ABN private banking zegt niet wezenlijk te zijn geïnteresseerd, de hoop is nu op een garantstelling door de overheid. Van de gemeente Amsterdam wordt gevraagd om sluiting van alle concurrerende parkeergarages binnen een straal van 1.000 meter.

Reageer
gravatar

Dit is helaas geen uitzondering. Ook elders slaat de verloedering toe. Sommigen nemen al de wijk naar Mozambique of Argentinie, waar nog wel goed beschermde rijke gemeenschappen mogelijk zijn.

Reageer
gravatar

Ik vind het zo zielig om te zien, dat er kakkers zijn die uit pure armoede nog steeds rieten daken op hun villa of omgebouwde boerderij hebben. Dat dit nog kan in de 21e eeuw!

Reageer
gravatar

Kun je om lachen, maar die straatoorlog tussen de tennissers tegen de poloërs is niet van lucht. Er moet gewoon meer blauw op straat in Aerdenhout. Hoe heeft de VVD zo hebben zitten slapen in hun eigen achtertuin.

Reageer