Kinderarbeid bij Nike niet duurzaam

Halsema: "LED-licht of helemaal geen licht!"

Uit naar de pers gelekte interne mails van sportkledinggigant Nike blijkt de kinderarbeidafdeling al jaren niet volgens de meest elementaire richtlijnen voor duurzaamheid te opereren. Zo blijken kinderen te werken met niet-duurzaam geproduceerde materialen en wordt nergens gebruik gemaakt van groene stroom of gerecyclede materialen. De Raad van Bestuur van de multinational zou geweten hebben van de misstanden, maar niet hebben ingegrepen. Er lijkt bewust te zijn bezuinigd ten koste van het milieu. Nike ontkent de aantijgingen en laat in een persbericht weten dat de Raad “de misstanden betreurt en alles in het werk stelt om de Kinderarbeiddivisie op korte termijn duurzaam te laten produceren.”

De meeste misstanden zouden plaatsvinden bij de productie van de iconische Nike Air Max. Zowel de raampjes onder in de schoen als de hulsjes aan de uiteinden van de veters zouden gemaakt worden van niet-recyclebaar plastic materialen. Daarbij bevat de lucht die in de schoen wordt gepompt een hoog CO2-gehalte, terwijl al jaren bekend is dat het wijdverbreide fenomeen van het lekprikken van de Air Max ervoor zorgt dat deze lucht alsnog in de atmosfeer terecht komt. Klachten van werknemers worden bovendien stelselmatig genegeerd. De 7-jarige Parhinder Khanesh, die voor Nike werkzaam is in Zuid-India, rapporteerde deze misstanden aan zijn leidinggevenden. Er werd niets mee gedaan. “Sterker nog: ik werd berispt en mijn salaris werd een maand ingehouden. Dat is wel mooi 63 roepi (€0,93) die ik ben misgelopen door mij milieubewust op te stellen.”

In veel van de voornamelijk in Azië gevestigde sweatshops blijkt stroom opgewekt te worden met behulp van een dieselgenerator. “Diesel is één van de meest vervuilende brandstoffen die er is”, legt milieuactivist Tim Bekenvierel van Greenpeace uit. “Het is belachelijk dat Nike nog steeds gebruik maakt van dieselgeneratoren. De pogingen van het bedrijf om de CO2-uitstoot te reduceren door de generator binnen in de fabriekshal te plaatsen zijn duidelijk onvoldoende.”

Femke Halsema (GroenLinks) zal de misstanden in het Vragenuurtje aan de orde stellen. “Ik pleit ervoor om de produkten van Nike weren uit Nederland, totdat de kinderarbeidtak van bedrijven als Nike aan kan tonen dat zij duurzaam produceert. De minister kan bedrijven bijvoorbeeld al op korte termijn verplichten om geen gebruik meer te maken van gloeilampen in de naaiateliers. ‘LED-licht of helemaal geen licht’, dat moet de boodschap zijn. Menselijke ogen, en met name die van kinderen, wennen erg snel aan duisternis. Het kan niet zo zijn dat het milieu de dupe wordt van de spilzucht van de werknemers van Nike. Als ze zo nodig willen doorwerken tot lang nadat de zon is ondergegaan, laat ze dan zelf voor de gevolgen opdraaien”, aldus de lijsttrekker.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Even een leuk feitje, Nike doet het hartstikke goed qua omstandigheden van de werknemers, C02 emissies en het milieubeleid. Als je eerlijke kleding wilt kopen, koop dan gerust Nike.

Reageer
gravatar

kinder arbeid is slavernij!! Ze hebben meestal geen keus om ergens anders te gaan werken en daarom moeten ze wel bij Nike blijven. de mensen van nike kunnen ze dan op te minst een degelijk loon geven. om eten te kopen.

Reageer
gravatar

@ Haes: De uitspraak is van de jonge vader. Ik vervul de opa-rol.

Reageer
gravatar

Dat Nike werkt met dieselgeneratoren is i.d.d. een schande. Bovendien drijft zo’n dure dieselmotor de prijs van onze schoenen op. Gewoon wat aftandse fietsen met een dynamo daarvoor in de plaats. Ze hebben toch kinderen genoeg om in ploegendienst continue te blijven fietsen.

Reageer
gravatar

Feldwebel heeft wel een punt! De 63 roepi maandsalaris is dan dus bruto. Daar moet nog het loon in natura bij worden opgeteld. Het hele dagen mogen vertoeven met nieuwe, nog niet eens uitgebrachte Nike-artikelen moet toch al gauw worden berekend als een waarde van 150 roepi. Bij elkaar ontstaat dan een fiscaal belastbaar inkomen van 213 roepi. In de laagste belastingschaal betekent dat dat de arbeider maandelijks van de 63 roepi die het meekrijgt er 71 moet betalen aan belasting. Op die manier is kinderarbeid slechts weggelegd voor kinderen met rijke ouders!

Reageer
gravatar

Het grote voordeel is ook dat kinderen veel affiniteit hebben met de producten van Nike. Alsof ze het hele jaar onder de kerstboom werken. Eigenlijk is dat loon in natura dat belast zou kunnen worden. Ik wil het eigenlijk geen kinderarbeid noemen, want die term is de laatste tijd erg beladen geworden, om maar niet te zeggen dat er iets van negativiteit vanuit gaat. Je kunt het beter vergelijken met de beroepsbegeleidende leerweg van ons VMBO. En daar moet je voor betalen!

Reageer
gravatar

@Piet Hein: je hebt daar een goed punt.
Maar wij hebben groene stroom en worden ook gevraagd minder stroom te gebruiken!?
Dus ook al is kinderarbeid groener dan gemechaniseerde arbeid, ook kinderarbeid moet groener! Ik sluit mij aan bij de ideeën van Femke Halszaak.

Reageer
gravatar

“Kinderarbeid is nooit duurzaam en kan het ook niet worden. Zo’n arbeidend kind is toch op den duur geen kind meer?”

Hiernaar is grootschalig onderzoek gedaan. Gebleken is dat het klopt in zekere zin. Ja vaak vele jaren kinderarbeid te hebben verricht blijken vrijwel alle werknemers geen kind meer te zijn. Uit vervolgonderzoek is gebleken dat indien geen kinderarbeid verricht wordt, na hetzelfde aantal jaren ook andere kinderen hun jeugd te hebben verloren. De verrassende conclusie uit het onderzoek luidt dan ook dat kinderarbeid geen invloed heeft op de vergankelijkheid van de jeugd.

Reageer
gravatar

Rich, zijn werkende kleine kinderen niet beter voor het milieu dan? Het scheelt weer een hoop machines, en de CO2 balans van een vat diesel is slechter dan die van bordje rijst.

Reageer
gravatar

Het moet natuurlijk wel duurzaam blijven, kunnen ze die kinderen om de kosten beter te verdelen niet wat langer laten werken, 16 uur i.p.v 12 uur, als ze om 05:00 uur beginnen hebben ze ook nog wat aan hun avond om de roepies over de Indiaase balk te smijten, wel klimaatneutraal natuurlijk.

Reageer
gravatar

Dat kan je toch ook helemaal niet aan kinderen overlaten. Daarvoor zou Nike echt op de vingers getikt moeten worden. Het is bekend dat kinderen spilzuchtig zijn en meestal niet milieubewust. Al dat loon is volgens mij weggegooid geld: 63 roepi is hartstikke veel in India. Laat ze een voorbeeld nemen aan ons in het westen. Hier mogen kinderen helemaal niets verdienen.

@Ton. Ik heb even op je enge site gekeken en ik vraag me in goeden gemoede af, wat er eigenlijk bij jou klopt. Een foto van een baby en dan de zin erbij: “dit is mooier dan verliefd”. Ik zou maar oppassen als ik jou was. Een aanklacht wegens pedofilatelie heb je zo aan je broek tegenwoordig.

Reageer
gravatar

Kinderarbeid is nooit duurzaam en kan het ook niet worden. Zo’n arbeidend kind is toch op den duur geen kind meer?

Reageer
gravatar

kinder arbeid is slavernij!! Ze hebben meestal geen keus om ergens anders te gaan werken en daarom moeten ze wel bij Nike blijven. de mensen van nike kunnen ze dan op te minst een degelijk loon geven. om eten te kopen.