Overheid: ‘Blijf thuis!’

Veilig Binnen Blijven waarschuwt burgers tegen ‘onleefbare jungle’

In navolging van recente campagnes als Meer Veiligheid op Straat, Veiligheid Kleine Bedrijven en Veilig Internetten, begint volgende week Veilig Binnen Blijven. De burger wordt opgeroepen om ‘zo vaak mogelijk lekker thuis te blijven.’ Op welke locatie het startschot voor het groots opgezette project zal worden gegeven, is uit veiligheidsoverwegingen nog niet bekendgemaakt.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft een campagnefolder laten drukken, die volgende week bij elk Nederlands huishouden op de deurmat valt. De brochure raadt aan om zo veel mogelijk binnen te blijven en alleen in noodgevallen de woning te verlaten. Op de voorzijde staat in grote letters: ‘Weet u hoeveel risico u op straat loopt?’ Met die vraag wil het ministerie burgers aan het denken zetten over de gevaren die hen buitenshuis bedreigen.

Woordvoerder Jan Gerust licht tijdens de perspresentatie toe: “De straat is een onleefbare jungle geworden, waar schurken rondlopen die niets geven om een mensenleven meer of minder. Al eerder hebben wij geprobeerd de burger te wijzen op de gevaren op straat. Helaas zijn er nog steeds mensen die zomaar naar buiten gaan, met het openbaar vervoer reizen of een publieke ruimte betreden. Met Veilig Binnen Blijven hopen wij ook de onterecht onbevreesde burgers aan huis te kluisteren.”

De campagneflyer somt op welke rampen en ongelukken de Nederlander buiten bedreigen. Verkeersongelukken, terrorisme, overvallen, omvallende bomen en onbeschoftheid komen in de openbare ruimte aanmerkelijk meer voor en kunnen vaak zelfs voorkomen worden als burgers thuis blijven. Zo wijt Gerust de recente ontwrichting van het openbare leven  door de sneeuwval aan de burger zelf. “Die sneeuw valt toch wel, daar kunnen wij niets aan doen en de sneeuw zelf al helemaal niet. Maar als burgers zich dan massaal op straat gaan begeven weet je dat het vroeg of laat tot problemen moet leiden. Het KNMI voorspelt het en toch gaan we de deur uit. Kennelijk meent Jantje Modaal dat we nog in de jaren vijftig leven, toen het fenomeen ‘sneeuw’ nog weinig meer omvatte dan een wit laagje op het tuinhek van je vader.”

Gerust geeft toe dat de campagne enig tegengas oproept.  “Ik krijg wel eens tegengeworpen dat ‘de meeste ongelukken thuis gebeuren.’ Maar dat is natuurlijk aperte onzin. Als je de hele dag thuis blijft, kun je nooit vergeten het gas uit te zetten, en keukentrapjes zijn aanmerkelijk lager dan trappen in het openbaar. Verder heb je thuis over het algemeen gewoon een verbanddoos in de buurt; kom daar maar eens om, midden in de Venserpolder.”

In de folder wordt aan de hand van 49 risico’s inzicht gegeven in de gevaren van de buitenwereld. Ieder van deze punten wordt visueel ondersteund door een illustratie van beeldend kunstenaar Roland Hawijk. Zo wordt risico 27 – ‘Buiten loopt u de kans beschoten te worden’ – kracht bijgezet door het tafereel ‘Hysterische Menigte Rondom Bloedend Mens’. Hawijk, zelf al jaren aan huis gekluisterd door agorafobie, paniekaanvallen en dwangneuroses, is erg enthousiast over het initiatief. “Al jaren probeer ik met mijn werk aandacht te vestigen op de gevaren die je als Nederlander op straat en in openbare ruimten loopt. Vooralsnog maakte dat weinig indruk. Deze overheidscampagne is de ideale gelegenheid voor mij om bij te dragen aan de veiligheid van mijn medeburgers.”

Gerust maakt nog wel een belangrijk voorbehoud: de overheid wil niet de illusie wekken dat het binnenshuis volkomen veilig is. “Medio januari zal daarom het vervolgproject ‘Thuis is ook niet alles pluis’ van start gaan. Tot die tijd adviseer ik iedere burger alvast een Noodpakket aan te schaffen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dit getuigt zeker van een vooruitziende blik. Wie straks – nadat de folder overal op de deurmat is geploft – zich nog op straat vertoont, moet wel een inbreker, straatrover of andersoortige terrorist zijn en mag dus ongelimiteerd door de politie worden opgepakt.

Op naar een veiligere samenleving!

Reageer
gravatar

U loopt vooruit op de derde en laatste folder: “Leven? Levensgevaarlijk!” De kans dat een levende persoon doodgaat is namelijk bijzonder hoog, en hoe langer je leeft, hoe hoger die kans, veel deskundigen denken zelfs wel tot 100%.

gravatar

NEEderland is niets beter dan de Zuid-Afrikaanse landen hoor. Corruptie, moord en doodslag is hier ook aan de orde van de dag. Zullen er in andere landen nu ook berichten verschijnen over een ‘negatief reisadvies’ of is dit ook weer een typisch NEEderlandse uitvinding ?

Enne… Nee, ik heb me niet laten inenten, heb geen nood-pakketje en geef m’n kinderen af en toe een (corrigerende) tik, dat hebben ze nu eenmaal verdiend !
Dat bemoeizuchtige van de NEEderlandse overheid neemt extreme vormen aan, een stickertje op de champagnefles met een waarschuwing voor overvliegende kurken, leuke en bangmakende teksten en stickers op film, sigaretten en drank. Op een LSD’tje staat overigens (nog) niets en op zo’n zakje wiet alleen nog maar een mooi, en herkenbaar, blaadje.

Hoe meer de overheid zich gaat bemoeien met de ‘leefbaarheid’ van burgers, des te meer gaan burgers er tegenin. En zo hoort het ook; we moeten een stem hebben en ons niet de mond laten snoeren en ons in een keurslijf laten persen.

NEEderland een vrij land? Allang niet meer !!
Het is zo corrupt als wat en handhaving is er niet meer……

Fijne kerstdagen !
(en denk aan de kaarsjes, niet te veel drinken en roken, kijk uit met die hete pan olie op het vuur, voorzichtig met het duurzame vuurwerk, “ik kies bewust”-stickertjes gewoon op de verpakkingen laten zitten, denk er aan dat je je niet verslikt in de krenten en rozijnen in de oliebollen, zorg dat je de appelflappen bakt met appels die niet geplukt zijn door kinderen, pas op dat je allemaal………. bla bla bla )

Reageer
gravatar

Ik vind het een moeilijk punt. Het moge duidelijk zijn dat het op straat levensgevaarlijk is. Thuis blijven lijkt derhalve de beste optie. Toch is het ook waar dat thuis de meeste ongelukken gebeuren. Ik denk dat als iedereen zich naar het huis van de buren begeeft en zich dáár ophoudt, het probleem het best opgelost zal zijn. Niet thuis, want juist daar gebeuren de meeste ongelukken. Ook niet op straat want daar is het levensgevaarlijk. Bij de buren lijkt m.i. de oplossing. Een andere oplossing (als je het niet zo goed met je buren kunt vinden) is verhuizen en dan in je oude huis achterblijven. Dan is thuis in je nieuwe woning (die je niet eens hoeft in te richten, omdat je tóch niet thuis zult zijn). In je oude huis is het wellicht raadzaam maatregelen te treffen, waardoor je je daar absoluut niet meer thuis zult voelen. Je moet het noodlot niet tarten, ten slotte!

Reageer
gravatar

Goeie aktie! Slegs 30 procent van de mensen sterft binnenshuis dus de kans om buitenshuis te sterven is maar liefst 7 op 10!

Reageer
gravatar

Wat heeft dit initiatief nou met open grenzen te maken? Het gaat er juist om, om binnen de begrenzing van het huis te blijven.
Het verbaast me dan weer wel, aangezien het grootste deel van de 70 % die niet thuis sterft, in een verzorgingshuis, ziekenhuis of dergelijke inrichting sterft, dat daar niet al lang een actiegroep voor is opgericht. Bijvoorbeeld iets als Beter uit het ziekenhuis blijven! Het zou wel handig zijn om te weten of die doden in die huizen de bewoners of nou juist de bezoekers zijn.
Het idee van Bus Showfeur kan dan uitgebreid worden. Bijvoorbeeld dat de hartpatiënten op de longafdeling gehuisvest worden. Of dat de geestelijk gehandicapten ruilen met de bejaarden.

Reageer
gravatar

Bovendien zou het raadzaam zijn de informatiefolders niet langer op de deurmat te laten ploffen óf de deurmatten een centralere plaats in het huis te geven. Doorgaans bevindt de deurmat zich vlak voor de uitgang van het huis. Bij het oprapen en lezen van de folder op die plaats, zou menigeen in de verleiding kunnen komen juist naar buiten te gaan. Een soort uitlokking, zou je kunnen zeggen.

Reageer
gravatar

nee, dit is geen grap. En dit ook niet.

gravatar

Heel terecht, deze campagne. Zijn het geen randgroepjongeren die de openbare weg onveilig maken, dan zijn het wel randgroepsneeuwvlokken. De afgelopen dagen hebben die voor grote problemen gezorgd, maar de slecht geïnformeerde burger kiest er nog steeds voor er op uit te trekken en huis en haard in de steek te laten, met als resultaat kilometerlange files en uitval van treinen.
Het wordt hoog tijd dat de burger zijn (m/v) verantwoordelijkheid neemt en maatschappelijk bewust thuis blijft.

Reageer
gravatar

Bij nader inzien heeft Marcel Thonen toch een punt(je).
Waar deze overheidscampagne terecht de nadruk legt op het gesloten houden van de voordeur en het tuinhekje, ten einde veilig thuis te blijven, kunnen we ook op ruimere schaal denken: niet de eigen straat verlaten, binnen de wijk blijven, de gemeentegrenzen eerbiedigen, provinciaals blijven en tenslotte de landsgrenzen niet overschrijden.
Dat sluit ook aan bij de eerdere oproepen om vakantie in eigen land te houden. (Je kunt zelfs vermoeden, dat die oproep een proefballon was om tot de huidige actie te komen. Of ben ik nou aan het complottheoretiseren?)

In internationaal verband zouden er dan afspraken gemaakt moeten worden, dat elke vakantieganger door de douane van het eigen land binnen de grenzen gehouden wordt en tot een verblijf in eigen land verplicht wordt. Nederland voor de Nederlanders, dus. Eigen volk eerst!

En we moeten, uit overwegingen van volksgezondheid, niet aarzelen om daarin zelf het voortouw te nemen en niet te wachten tot andere landen tot dezelfde juiste keuze komen. Nederland is immers van oudsher een gidsland.

Dus laten we onze tenten opslaan in de woonkamer vanons eigen huis of het huis van de buren. Dan krijgen we ook de post netjes voor de voorflap bezorgd.

Reageer
gravatar

Ik vind het nogal hypocriet van mijnheer Gerust. Ons aansporen binnen te blijven, terwijl ik hem vorige week, vanuit mijn huiskamer, nog over straat zag lopen. De gewone hardwerkende burger mag de deur niet meer uit maar, maar mijnheer zelf gaat lekker stappen met zijn vrienden.

Reageer
gravatar

Hein T., ik was die man die samen met Jan Gerust over straat liep. Het betrof hier een noodgeval, de Brinta was op. A man’s gotta eat. Zo een als Jan “Vuilnisbak” Gerust al helemaal.

Reageer
gravatar

@Terrebel, als iedereen zich aan deze campagne loopt het sterftecijfer binnenshuis natuurlijk aazienlijk op, tot misschien 9 van de 10. Dus over een tijdje mogen we weer met zijn allen naar buiten toe 🙂

Reageer
gravatar

Heer Sjowfeur, uw advies de deurmat een meer centrale plaats in huis te geven is om verscheidene redenen af te raden.

Allereerst ploft de post dan doelloes in de gang. Want waar te ploffen als er geen deurmat ligt?

Ten tweede is een centraal geplaatste deurmat vragen om ongelukken. Het breken van je nek over een verkeerd geplaatste deurmat is namelijk zo gebeurd. We hebben ons jarenlang kunnen gewennen aan een deurmat voor de deur. Toegegeven, in een onoplettende bui breekt soms nog eens iemand zijn nek over een losse deurmat, maar dat risico wordt vele malen groter als de deurmat van zijn vaste plek wordt verwijderd.

Ik zie de oplossing dan ook meer in het op slot draaien van de voordeur en het leggen van de voordeursleutel op een plek die we eenvoudigweg vergeten.

Reageer
gravatar

En als ik niet thuis was geweest… had ik dit nu niet gelezen en deze reactie getypt. GE-weldig initiatief.. ik zit helaas even min met de toiletrollen.. Nog een rede om vooral NIET naar buiten te gaan – tenminste mijn stoep.. want die zit nu onder de..

Welk nummer was dat nu ook al weer.. dienst gemeente reiniging?

Reageer