De Mol komt sterk terug met ‘De Stekker Eruit’

Euthanasieshow volgend jaar bij RTL4

John de Mol lijkt wederom de verleiding niet te kunnen weerstaan de controverse te zoeken. De gerenommeerde televisiemaker revancheert zich op zijn mislukte Talpa-avontuur door een nieuw programma te introduceren. In ‘De Stekker Eruit’, dat vanaf maart 2010 bij RTL4 te zien zal zijn, zullen terminaal zieken strijden om een vrijwillige euthanasie. De kijkers en een vakjury zullen beslissen wie als winnaar naar ‘de eeuwige jachtvelden’ mag.

De Mol spreekt van een ‘interessant sociaal experiment.’ “We zullen inzicht krijgen in de criteria waarop de Nederlander zijn medemens beoordeelt”, aldus de televisiemaker. “Oordeelt hij uit mededogen, of ziet hij het liefst de lelijkste deelnemer vertrekken, vergezeld van Magere Hein? Het programma kan confronterend zijn, maar tevens op een positieve manier verhelderend.”

De eisen voor deelname zijn streng. Deelnemers dienen ongeneeslijk ziek te zijn maar mogen, gezien de beperkte duur van het programma, niet aan een té chronische stoornis lijden. “Aidspatiënten en chronische leukemiegevallen hebben nog een heel leven voor zich. Zij hoeven het niet te proberen”, aldus De Mol. Ook mag de aandoening van de deelnemer niet zó terminaal zijn dat hij een natuurlijke dood zal sterven voor het einde van het programma. Tenslotte is vanwege het quizgedeelte van de show dementie een ‘kwaal non grata.’

De eerste selectieronde is inmiddels in volle gang. Berend ten Slurkendamme (58), lijdend aan longemfyseem en de progressieve spierziekte Mucanisia Formosa, heeft de eerste selectieronde ‘gelukkig overleefd’ en is door naar de tweede ronde. “Het is zwaar, maar je weet van tevoren dat ze niet de eerste de beste uit zullen kiezen”, licht hij met behulp van zijn spraakcomputer toe. “Ik heb niet echt speciale talenten, en ben meer een type ‘gewone jongen’, waardoor de kijker mij denk ik niet koste wat kost voor de wereld zal willen behouden. Mijn beademingsapparaat zal ik wat pimpen voor de tweede ronde, zodat deze wat meer in het oog springt. Het ‘meelij’aspect moet je natuurlijk niet uit het oog verliezen.”

De Mol rekent op ruim 2 miljoen kijkers per uitzending. “Het is als bij Idols. Eerst lachen om de stuntelige wannabe’s in de eerste ronde, en dan de geleidelijke spanningsopbouw naar de finale toe.” De televisiemaker is niet bang voor mogelijke ophef rond het programma. “Controversieel? Dat woord ken ik niet. Waarom euthanasie in de taboesfeer houden? De halve wereld  doet het, maar op televisie bestaat het ineens niet. Holland op zijn smalst.”

‘De Stekker Eruit’ zal vanaf 6 maart te zien zijn op RTL4. Inschrijven is inmiddels niet meer mogelijk, wel kunt u een uitzending bijwonen op vertoon van uw zorgverzekeringspas.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

laten ze dan gelijk die arts die michael jackson heeft ,geholpen, dan maar inzetten wordt er eindelijk iets goeds gedaan.
ik wil dan met alle plezier de stekker er wel uittrekken….

Reageer
gravatar

Natuurlijk is het nieuws nozel! In tegenstelling tot de bedenker van het programma, zou ik willen stellen. Het zou mij niet verbazen als De Mol hier aan onderdoor zal gaan. Is het succes hem boven het hoofd gegroeid? Is De Mol blind voor de realiteit? Wie HET weet mag “HET” zeggen!

Reageer
gravatar

Tjongejonge, dat een gerenommeerd orgaan als De Speld zich voor dit soort berichten leent! Knattergak! En sjande!
Dat wordt weer net zulke bagger als Big Brother en dat soort programma’s zeker. Met van die domme mensen als een Ten Slurkendamme, die rustig naar een apparaat verwijst met “deze”. Typisch Hollands provinciaals niveau, duidelijk onder NAP. Ver beneden mijn waardigheid.

Gelukkig zit er een uit-knop op mijn tv!
Ik ben er altijd van uitgegaan, dat ik de Speld serieus kon nemen, dus dit valt mij zwaar tegen.
Ik ga maar een potje zitten mokken, denk ik.

Reageer
gravatar

Toch vind ik het zo zonder kijkersparticipatie wat slapjes. Want wie mag nu die stekkers eruit trekken, zeker zo’n blonde hulp-presentatrice?

Reageer