Onverwachte kritiek voor kopstukken DSB-drama

"Bos zou nog niet op Scheringa pissen als ie in brand stond."

Dat Pieter Lakeman, Dirk Scheringa en Wouter Bos de laatste weken onder grote druk stonden is evident. Ze moesten commentaar van elkaar, de Nederlandse journalistiek, Wognum en Spanbroek verduren. Maar de laatste dagen komt er steeds meer kritiek uit onverwachte hoek. Op verschillende internetfora zijn negatieve signalen te ontwaren. “Dirkje de uitvreter heeft nog centjes zat in het buitenland hoor.”

Lieve de Koninck stelt op een internetwebsite het functioneren van Pieter Lakeman aan de kaak: “peter kakelman is het grootste minkukeltje van nederland en begint spastisch zijn minderwaardigheids te vermommen door als een waarlijke plebee er met zijn vuist op tafel te slaan terwijl onder die zelfde tafel zijn geestelijk en lichamelijk incontinatie probleem elke gezonde hollander met vollidige walging doet vomeren zeggen ze op straat en vooral bij radar etc om de kijkcijfertjes nog heel even op te krikken horen wij allen en ja hij weet het zelver ook.”

Maar ook bij het functioneren van Wouter Bos en Nout Wellink worden enkele vraagtekens gezet. Zo stelt The Shadow Man: “Nout Wellink, 3 letters voor jou die ik niet mag noemen, maar komen uit 40/45. Wouter bos, tja je wist alles en wil hier weer een slatje uit slaan.” Terwijl Distortion zegt: “verwijderd door redactie”.

Maar niet alleen Lakeman, Wellink en Bos liggen onder vuur. Ook de toch al zo beschadigde voormalig DSB-voorzitter, magisch-realist en aandeelhouder in het Inspectrum bedrijfsfietsen Nederland BV Dirk Scheringa ligt onder vuur. Jan2B bijvoorbeeld heeft weinig vertrouwen in Dirk: “Acht hem in staat de verkoop van zijn twee huizen in een stichting onder te brengen die als doelstelling heeft de gedupeerden te steunen (in de kleine lettertjes opnemen dat eigenlijk niemand in aanmerking komt), vervolgens zijn overblijvende huis als onderpand onder te brengen in een steunstichting aan die stichting en vervolgens zich te melden aan het loket van de gemeente voor een bijstandsuitkering! Zo zijn calivinisten!”

Joost Zwagerman, chroniqueur van de moderne conditie en cultuurbeschouwer par excellence, scheurt zich los van zijn werk aan het 300 pagina’s tellende Boekenweekgeschenk (‘een mengvorm van essay en poëzie’) om één en ander in perspectief te plaatsen. Zwagerman: “Het is al eeuwen gebruik om kritiek, analyses en zelfs verwensingen kenbaar te maken via pamfletten. Ook het essay is een gangbare en dankbare vorm voor het uiten van kritiek. Dat nu schijnbaar steeds vaker voor het medium internet wordt gekozen toont aan dat genoemde vormen aan slijtage onderhevig zijn. Maar het toont ook aan dat er een nieuwe, vitale communicatievorm in opkomst is.”

Volgens Zwagerman presenteren ‘de nieuwe denkers’ zich regelmatig onder pseudoniem, iets dat ook in de literaire wereld zeker niet ongebruikelijk is. Bovendien schuwen ze het experiment niet. Volgens de schrijver is het voorbeeld van ‘Miknoorman’ representatief voor het nieuwe elan in opiniërend Nederland:

“Ik weeeeet zeker dat DNB, onschuldig is, zo niet, dan toch….!
Zalm, wie????
Oooh PS: Wouter is een held(kuch)…
Tuig!”

Zwagerman: “Dat is bijna een haiku; het getuigt van moed en visie. Als ik de heren Bos en Scheringa was zou ik deze kritiek zeker niet links laten liggen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat klinkt te alledaags. Want Henk en Gerda de Vries zijn vertegenwoordigers van een ondergronds netwerk dat voortdurend wereldnieuws is. Anonymous legde websites plat, gooide persoonsgegevens op straat en voerde actie op internet: vóór WikiLeaks en de Occupybeweging, tégen dictators in het Midden-Oosten en Corporate America. Voor de buitenwereld zijn de anonieme actievoerders te herkennen aan het grijnzende masker van Guy Fawkes, de katholieke samenzweerder die er in 1605 bijna in slaagde om het hele Engelse parlement met buskruit op te blazen. Sinds de donkere cultfilm V for Vendetta (2006), waarin een moderne Guy Fawkes een Orwelliaans regime bevecht, is het masker een hit. Op Amazon.com zijn er al honderdduizenden van verkocht.

Reageer
gravatar

@Kees22: In jouw geval zou ik overwegen mezelve een oude NSU aan te schaffen. Die waren voorzien van een wankelmotor. In een razend tempo wordt er dan gekanteld van links naar rechts en weer terug. Ondanks een vrij grote uitstoot van rookgassen en CO2, meen ik toch, dat dat in deze een heel duurzame oplossing is. Het vormt immers de basis voor behoud van je wereldbeeld en daarmede van de wereld zelve.

Reageer
gravatar

@Kees22 Moedig voorwaarts Kees, moedig voorwaarts met gebogen hoofd ter compensatie van je kantelende wereldbeeld.

Reageer
gravatar

@Zwaveltje: Ach so! Nu snap ik je redenering inderdaad een stuk beter.
Maar nu zit ik wel met een volgend probleem: ik heb namelijk altijd de Speld als serieus medium serieus genomen en ik begrijp uit jouw woorden dat de Speld een satyrisch medium is. Mijn wereldbeeld dreigt hierdoor te kantelen, dat zul je begrijpen.
Hoe nu verder?

Reageer
gravatar

Ik schokte zo hard, dat ik mij bijna een kriek lachte

Reageer
gravatar

@kees22: Pfhoe dat is een opluchting, ik wordt dus niet uitgestoten.
Oké hier mijn redenering. De gekozen fragmenten kunnen toch moeilijk representatief voor de blogosfeer genoemd worden. Door deze uitspraken te presenteren als het product van de nieuwe denkers, op een satirische site, zeg je feitelijk dat het niveau in de blogs van bedenkelijk niveau is. De stap die ik vervolgens gezet heb, is de stap naar een mogelijke oplossing: het IQ-filter. Het is uiteraard denkbaar dat deze stap voor jou te ver gaat.
Je stukje heeft mij in ieder geval geïnspireerd tot de satire “Nederlandse internetfora krijgen IQ-filter”, dank voor de inspiratie.

Reageer
gravatar

@Zwaveltje:
Ik begrijp je stelling niet. Ik heb het bericht nog eens doorgelezen en ik zie er toch echt alleen een journalistiek verantwoord verslag in, een schets van de mores, zo je wilt. Compleet met een nadere beschouwing van een ter zake kundig en ervaren tijdsbeeldduider. Ik zie echt geen pleidooi voor een IQ-filter of wat voor beperking dan ook: hier wordt slechts geconstateerd.

Ik ben het overigens wel met je eens dat een test op IQ wenselijk zou zijn, zodat althans de ernstigste taal-, spel-, reken- en denkfouten vermeden kunnen worden. Maar helaas: de huidige opvatting van democratie staat zulks niet toe.
En het is ook niet de taak van de Speld om daarvoor op te komen.

Reageer
gravatar

Jarenlang mensen en vooral arme mensen bedrogen. Hij leefde als een vorst, vele huizen, eigen duur vliegtuig, een stadion, een eigen voetbalclub en nu de ballon gebarsten is doet-ie opeens zielig. Totaal onbegrijpelijk dat mensen het voor deze oplichter willen opnemen. Misschien dat mensen echt belogen en bedrogen willen worden.

Reageer
gravatar

Waarde Speldenkoppen,
In bovenstaand stuk pleit u indirect voor het invoeren van IQ-filters op internetfora. Een uitstekende suggestie. Vrij van spelfoutrijke digitale diaree en “iedereen doet alles verkeerd behalve ik”-proza zult u op uitzonderlijk hoog intellectueel niveau met gelijkgestemden op uw forum kunnen discussiëren. Om te voorkomen dat uw forum als gevolg van dit filter in digitale vergetelheid verdwijnt is wellicht een samenwerkingsverband met Mensa een optie ?
Heeft u al een idee hoe dit filter te realiseren ? Wellicht een IQ-test bij inschrijving, of een spellingchecker op de posts ( three strikes and you’re out) ?
Graag hoor ik waar u de grens gaat trekken zodat ik mij geestelijk kan voorbereiden op eventuele uitstoting.

Reageer
gravatar

Maar Veronrusteburger toch, hebben wij niet al eens de verbale degens gekruisd op nujij en zijn we mogelijk tot een oplossing voor de problematiek der integratie gekomen? (herinnering: iets over het New Yorkse model)

Of was u dat niet (‘t is toch lastig met al die pseudoniemen).

Misschien moeten politici vast elke ochtend naar nujij gaan om de vox populi te horen.

Reageer
gravatar

Sorry hoor, maar ik zie alleen maar polariserende en vooral haatzaaiende meningen op nujij. Natuurlijk zit er af en toe een weldoordacht diamantje tussen maar meestal niet. De PVV aanhang en anti-israël aanhang schreeuwen daar vaak het hardst en zijn het felst. Ik stel dhr. Zwagerman voor om eens een tijdje deel te nemen aan de discussies aldaar. De klagers hebben een platform om hun frustraties te uiten.

De nieuwe denkers, ik dacht het niet, eerder de oude klagers.

Reageer
gravatar

zo lust ik er nog wel een paar, wanneer je teksten, zoals door zwagerman hier beschreven, als een vorm van kunst gaat beschouwen, is NL nagenoeg geheel bevolkt met kunstenmakers! (geen kunstenaars)

er is daar een woord voor beste joost, kolder!

Reageer
gravatar

dit is weer zoon tenden sjeus stukkie van despelt. wel de aandag vestigen op internet flora maar zwijge over het feit dat des peld zelve niks heef gedaan om het dbakel van de desintegratie van de dsb bank te voorkomen. in plaats van ne gatieve stukken te plaatsen had de spelt ook wel wat posi tieve rukklame voor de dsb kunne maken waardoor die niet het lootje had gelegen en poor dick nou niet met ze zwarte zaad ze lid op zijn neus had gehad hoeven te hebben.

Reageer