Werklozen gaan in staking

'Ik blijf niet tot mijn 67e thuiszitten'

Ruim 120.000 werklozen uit het hele land zullen vanaf aanstaande maandag voor onbepaalde tijd aan de slag gaan in diverse sectoren. Met deze actie uiten zij hun ongenoegen over de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. Nu het kabinet de maatregel definitief lijkt door te voeren zien de werkzoekenden geen alternatief voor ‘harde actie’.

”Dit ene jaar leek al een eeuwigheid te duren, moet ik soms tot mijn 67e thuis blijven zitten? Ik vertik het, ze zullen weten wie ik ben en waar ik sta.”  Karswald Daversdracht (58), ex-data-analist te Bilthoven, maakt duidelijk dat hij het er niet zomaar bij laat zitten. Daversdracht werd vorig jaar wegbezuinigd, waarna ‘een goedkoop jong knulletje’ zijn plaats innam. Vanaf aanstaande woensdag zal hij dagelijks als laminaatopmeter werken bij Leen Bakker in Utrecht.

Daversdracht en zijn medewerkzoekenden staan in hun woede tegenover ‘Kabinet Aso de Zoveelste’ niet alleen. Werkgevers stellen massaal belangeloos vacatures ter beschikking om de ‘provokoosjes’ te hulp te schieten. Zo kunnen ruim 1500 werklozen vanaf volgende week rekenen op een betrekking als leverkaasontwerper bij Knorr. IKEA verklaart uit monde van woordvoerder Knut Fjörpström per direct de behoefte te hebben gecreëerd aan 160 trapleuningrecensenten, verspreid over filialen door het hele land.

Het UWV en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reageren geschokt op de aangekondigde actie. Minister Donner laat in een eerste commentaar weten ‘een ernstige onnatuurlijke disharmonie te voorzien tussen de factoren crisis en werkgelegenheid, welke op lange termijn slechts nadelig kan uitpakken voor één van de twee, dan wel beide, dan wel geen’. Minister Bos van Financiën verklaart niet in te kunnen en willen zien waarom de burger zich zo venijnig keert tegen herziening van een onbetaalbaar systeem. “Met name van een werkloze mag je verwachten dat hij tijd en gelegenheid genoeg heeft om zich te verdiepen in de achtergrond van deze materie. Laten we het erop houden dat het de eeuwig rommelende Nederlandse onderbuik is die hier spreekt,” aldus de vicepremier.

Het UWV heeft bekend gemaakt naar de rechter te stappen om zo een verbod op de werklozenstaking af te dwingen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

[…] met niet werken omdat je geen werk hebt? Proactief niet werken? Nee dat is raar. Vandaar dat het op De Speld […]

Reageer
gravatar

@Wim Heijtinga.
Bravo Wim!
Toon schoonmoeder het ware lid.

Ik sluit me aan bij je protest en doe mee met het ontketenen van de golf van burgelijke ongehoorzaamheid. Zo zal ik me ten eerste bewust niet houden aan het weerbericht. We zullen eens zien of de hoge heren dan nog steeds zo veel wind vangen.

Ten tweede zal ik bij het pupillenvoetbal van mijn zoontje express niet vlaggen voor buitenspel, uit solidariteit met alle Bilthovense data analisten die inmiddels buitenspel zijn gezet. Dat ik normaal ook nooit vlag, doet niet ter zake. Het gaat om de intentie en die kinderen spelen tegenwoordig toch bijna nooit meer buiten.

Als uiterst actiemiddel denk ik aan een oproep van Pieter Lakerman in Nova voor het creëren van een nieuwe babyboom. Als dan in 2025 de AOW-leeftijd naar 67 gaat blijkt die hele vergrijzing opgelost te zijn en hebben al die ministers voor Jan Lid AOW-wetten zitten maken in plaats van gewoon zakken vullen zoals het een politicus betaamt. Pietet moet zijn oproep natuurlijk niet doen als Clairy Polak in beeld is want dan is ieders voortplantingslust bij voorbaat verdwenen. Of riskeer ik nu dat ik als taakstraf tot mijn 67e de data van Bilthoven moet analiseren?

Reageer
gravatar

En die werkelozen mijn baantje als Data Analist te Bilthoven inpikken zeker. Ik dacht het niet! Overmorgen (zondag) zal ik mijn ongenoegen uiten door enkel in oranje hesje en pet van de FNV bij schoonmoeder op de koffie te gaan. Daar zullen de hoge heren van opkijken!

Reageer
gravatar

Alleen ligt Bilthoven helemaal niet in Holland, maar in Utrecht!
Ik denk dat ik maar eens ouderwets solidair ga zijn en mijn baan aan een werkloze ter beschikking ga stellen. Alleen voor de duur van de acties, natuurlijk.
Ik hoop wel dat hun stakingskas goed gevuld is, trouwens.

Reageer
gravatar

Ik zit hier eens wat data te analyseren. Het is heel verdacht dat de cijfers van de leeftijd van Daversdracht opgeteld 13 geven, net als die van de toekomstige AOW-leeftijd. En 13 is het omgekeerde van Ben Elkers leeftijd. Dit duidt op groot ongeluk, inderdaad in 2012, temeer omdat dat gelezen dient te worden als 2 tot de macht 0 plus 12, wat ook weer 13 is.

Reageer
gravatar

Of zijn het goedkope jonge knulletje en Ben Elker (31) één en dezelfde?

Reageer
gravatar

Data analisten zijn een soort Systems Analist. Vergeet niet dat de Speld een groot voorbeeld heeft in “the Onion” (www.theonion.com) en hierom “honneert” waar het maar kan.

Reageer
gravatar

Mijn beschte Donnerweder. Weet gij nu nog niet dat Bilthoven het Hollandsche Silicon Valley is?

Reageer
gravatar

Valt het u ook op dat het hier wel erg vaak over (al dan niet ex-) data-analisten gaat, en mat name die uit Bilthoven? Ben Elker (31), Karswals Daversdracht (58) en een ‘jong goedkoop knulletje’ (leeftijd niet exact bekend) zijn er zomaar drie die ik kan opsommen. Mij bekruipt het onheimlijke gevoel dat er iets gaande is in Bilthoven. Zoveel data-analisten en met 2012 in het vooruitzicht. Ik weet het zo net nog niet…..

Reageer
gravatar

Die Karswald Draversdracht draaft wel een beetje door, vind ik. Met zijn 58 jaar mag hij wel met 65 stoppen met werkloos zijn. Híj wél!

Reageer
gravatar

Trapleuningrecensenten, die meeliften op de bezuinigingsplannen. Hoe veel verder kan dit land nog zinken? (Of stijgt de waterspiegel?)

Reageer