Klink bepleit ‘donorenoffer’

"Maatregelen moeten leiden tot toename donateurs"

Het gebrek aan donoren kost jaarlijks vele duizenden levens. Dit is meermaals aan de kaak gesteld, onder meer door de BNN met haar fictieve ‘grote donorshow’. Toch laten de cijfers bitter weinig verandering zien. Minister van Volksgezondheid Ab Klink komt daarom met plannen om gezonde Nederlanders ‘een duwtje in de goede richting te geven’. “We stimuleren jonge mensen om levensbedreigende risico’s te nemen. Vooral in het verkeer, het drugsbeleid en het rookbeleid is veel terrein te winnen” aldus de minister.

“Gezonde mensen zijn het meest in de samenleving betrokken”, aldus Klink. “Hun weefsel bevat dus het grootste potentieel aan levensreddend materiaal. Het gros van autorijdend en fietsend Nederland is gezond. Waarom kan een gedeelte van hen niet zijn steentje bijdragen aan het welzijn van de vele medemensen die in levensgevaar verkeren?”

Over de vraag hoe zijn standpunt in de praktijk te brengen verkeert de bewindsman nog in de ‘natte-vingerfase.’ “We zouden de maximumsnelheden een beetje kunnen ophogen. Dat levert toch weer een aantal extra verkeersdoden op. Verder kan het willekeurig verwijderen van spoorbomen op lange termijn wat vlees in de kuip brengen. Daarnaast kan ik natuurlijk ook mijn rook- en drugsbeleid nog eens grondig herzien. Er zijn eigenlijk te veel mogelijkheden om jonge mensen nodeloos, maar niet zinloos naar het hiernamaals te sturen. Ik noem het bijna een luxeprobleem”, stelt Klink.

Klink put voor inspiratie uit zijn lievelingsfilosoof en ‘geestelijk vader’ John Stuart Mill. Klink: “Het grootste geluk voor het grootste aantal. De welbespraakte en toch wat zelfingenomen man had er duizenden pagina’s voor nodig om het uit te leggen, maar dat is toch de kern van zijn gedachtegoed. In de praktijk betekent dit: het opofferen van enkele vitale burgers om een veelvoud aan mensen te redden. Eén persoon verdwijnt van de arbeidsmarkt, twintig komen terug uit een positie van arbeidsongeschiktheid. Tel uit je winst.”

Volgens de eerste ramingen zullen in 2010 809 Nederlanders onbewust gestimuleerd worden tot vroegtijdige donatie. Met deze groep zijn volgens Klink 8.240 terminaal zieke patiënten te redden. “Het wordt tijd dat de patatgeneratie die alles is komen aanwaaien ook eens een offer brengt voor een land dat het momenteel moeilijk heeft. Het is tijd dat ze ook weer eens iets voor een ander doen, al dan niet vrijwillig. En laat ze maar eens een paddenstoeltje gebruiken. Dan snappen ze misschien wel wat ik bedoel”, aldus de minister.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Beste Thea, Minister Klink heeft het helemaal niet zelf verzonnen. Niet voor het eerst gaat hij aan de haal met een idee van de VVD. Onze woordvoerder Volksgezondheid in de Kamer, Anouchka van Miltenburg, heeft dit allemaal al twee jaar geleden voorgesteld, zij het een stuk robuuster. Lees haar pleidooi op: http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/6262/2007/06/04/Gordel-af-donor-erbij.dhtml
Ik wil maar zeggen: prima dat het liberaal gedachtegoed nu eindelijk weerklank vindt. Maar als Klink meteen geluisterd had, hadden we ook nog tientallen mensenlevens gered. En vooral tragisch dat alle openlijke erkenning voor ons Ei van Columbus uitblijft. Kan de redactie van De Speld die kop van Klink niet vervangen door een mooie foto van Anouchka? Dat zou rechtvaardigheid zijn.

Reageer
gravatar

@Wally Groesbeek. Zou je zo vriendelijk willen zijn de interpunctie en de spelling in je bijdrage in orde te maken? Misschien begrijp ik dan wat je bedoelt.

Reageer
gravatar

klink is een volledig onbetrouwbaar figuur die niets uit de weg gaat om niet duidelijk en recht doorzee te zijn ,
ontwijkt vragen over de samenstelling van het griep vaccins
en probeerd dit uit allemacht dit te verzwijgen
welke macht dient dit figuur de NWO en Bea bilderberg maffia die geen holecaust uit de weg gaan en deze willen veroorzaken .

Redactioneel commentaar: zoals u ziet blijft De Speld tolerant jegens spel- en stijlfuoten

Reageer
gravatar

Ik ben benieuwd van wie die natte vingers getransplanteerd zijn en waarom er geen duim beschikbaar was waaruit deze Klinkklare onzin gezogen kon worden.

Het donortekort kan eenvoudig opgelost worden door de inzet van clini-kloons. Het is toch een schande dat je in dit land kansloos bent voor een stel nieuwe hurken of lurven.

Reageer
gravatar

Wat te denken van wiedermahl een gratis strandfeest? Flyers publiceren op iedere site die contacten heeft met hooligans (grote, brede, stevige… organen) en dan dit keer de politieagenten selecteren op lieden die hun ware roeping bij de Schutzstaffel zijn misgelopen wegens een jammerlijk gevalletje ‘verkeerde tijd geboren’. Zo kunnen ook zij, gelijk een transseksueel na de geslachtsoperatie, even voelen hoe het is om te zijn wie ze eigenlijk hadden moeten zijn.

En bij het ochtendgloren gaat er geen orgaan verloren,
mits men tijdig begint met rapen zonder zich aan de rode branding te vergapen.

Reageer
gravatar

Wat te denken van de HSL? Het moet heel wat opleveren, indien de Hoge Snelheids Loop wordt ingevoerd. De gelukkige winnaar van een nog nader te bepalen PowNed-spelshow, mag laten zien, hoe snel hij/zij kan lopen, door op het traject van die andere HSL voor de aanstormende trein uit te rennen. Als de trein onverhoopt toch sneller blijkt, dan de loper, is er nog nimmer veel verloren. Integendeel! Organen voor tien!

Reageer
gravatar

Een goed idee van Minister Klink. Laten we een Brede Maatschappelijke Discussie organiseren over mogelijkheden voor levensgevaarlijk gedrag. Iedere burger kan dan met suggesties komen, zoals: een lift aannemen van Guusje ter Horst.

Reageer
gravatar

Mijn beschte Piet Hein. Daar zegt gij zoal wat betreffende PowNed. Ik zat te denken aan de naam ‘Ongezien de typhus’ voor de betreffende spelshow, edocherwijs deze brengt besmettingsgevaar met zich mede, alwaar de orgaanontvanger niet voor warmloopt.

Reageer
gravatar

Ik vind het jammer dat Klink er niet nét wat beter over nagedacht heeft. Waarom nou die nadruk op verkeersongevallen en drugsgebruik? Daar haal je geen goede kwaliteit organen mee binnen. Wat heb je nou aan een donornier als er nog een stuk ruggegraat van de vorige eigenaar in zit? En wie wil er uit zijn narcose komen met een nieuwe lever vol speed?
Ab, infiltreer eens bij een duikclub. Stop eens wat koolmonoxide in de tanks, en er komt een pakketje prachtig verse organen bovendrijven. En wat te denken van een leuk SBS6 spelletje, waar kandidaten een mooie nieuwe auto kunnen winnen, of voor de camera verdronken worden. Dit kan eventueel ook de eerste spelshow van PowNed worden, onder de naam “Ga eens deaud!”.

Reageer