Ben bestelt per ongeluk Capricciosa

Omgebouwde Quattro Stagioni blijkt 75 eurocent duurder

Ben Elker, data-analist te Bilthoven, kwam vrijdag tijdens een etentje voor een zeer onaangename verrassing te staan. Elker besloot een pizza te nuttigen in restaurant Palermo, dat hem onlangs werd aanbevolen door kennissen. Na ontvangst van de menukaart werd Elker, zoals vaker, aangetrokken door de verlokkingen van de Quattro Stagioni. Deze bestaat uit ham, kaas, champignons, ui, olijven en artisjokken.

“Toen begon de ellende” aldus Elker. “Ik hou er niet van als ik het gevoel heb dat me keuzevrijheid wordt ontzegd, dus pleeg ik mijn pizza’s aan te passen totdat ze helemaal perfect zijn. Ik heb bijvoorbeeld onlangs ergens gelezen dat olijven niet goed voor je zijn, dus die wilde ik absoluut niet hebben. Artisjokken vind ik altijd wat slijmerig en een beetje flauw smaken, dus die wilde ik er ook niet op. Wat ik miste was dan weer ansjovis, heerlijk, een beetje pit in een pizza. Dus bestelde ik uiteindelijk een Quattro Stagioni zonder olijven en artisjokken, maar met ansjovis. De pizza kwam, en net toen ik mijn menu wilde retourneren zag ik het: wat ik nu ongewild had besteld was een doodgewone pizza Capricciosa!” Elker besloot niet te klagen over het feit dat deze informatie hem tijdens de bestelling niet was gemeld, maar het heeft hem toch niet ongemoeid gelaten. ‘Ik vond mezelf altijd veel meer een Quattro Stagioni-type. Voor mijn gevoel bestellen alleen vrachtwagenchauffeurs Capricciosa’s. Ja, hij smaakte prima, als ik heel eerlijk ben. Maar het voelt toch raar.”

De meest onaangename verrassing kwam aan het einde van de maaltijd, toen de omgebouwde Quattro Stagioni 75 eurocent duurder bleek dan de Capricciosa zoals die op het menu staat. Het geheel ontaardde in een filosofische discussie met de serveerster over de vraag of een gemuteerde Stagioni echt hetzelfde is als een Capriocciosa. Volgens omstanders beslechtte serveerster Julia (19) het pleit toen zij geïrriteerd opmerkte dat een ‘omgebouwde vrouw toch ook niet hetzelfde is’, waarna Elker schoorvoetend afrekende. In een reactie geeft Ben aan langzaam te wennen aan de gedachte dat hij nu ook een ‘Capricciosa-persoon’ is. Hij doet geen uitlatingen over toekomstig bestelgedrag, of de kans op een herhaald bezoek aan het etablissement.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Capriciosa? Ben, uit bilthoven, ik ken ben nog uit de 4e goudsbloemdwarsstraat uit de jordaan, daar werkte hij als sijsjeslimer of sijsjesslijmer hij zong toen heee sapperiosia let op die letter de schrijfwijze! Ben dacht toen dat hij italiaans kon zingen! Ben bestelde niet alleen de verkeerde pizza, maar handelt als een yup,, terwijl hij een getogen jordanees is!

Reageer
gravatar

Terzijde: het is duidelijk dat ook ten Speld-burele de komkommertijd heeft toegeslagen; een item van vier jaar oud reanimeert men niet zonder reden.
Terzake: met alle respect voor de collega’s die inmiddels aan het woord zijn geweest: ik kan deze discussie toch niet louter vanuit filosofisch perspectief bekijken. Er wordt m.i. te zeer gehamerd op het causaliteitsbeginsel; Ben’s capricieuze reconstructie van de Quattro Stagioni en de semantische excercitie van de 19-jarige gisse Julia. Buiten beschouwing wordt gelaten de biologische factor die Julia in het spel bracht door haar genereuze decolleté in de strijd te werpen. Hier is op zijn minst sprake van een zekere synchroniciteit en dus niet uitsluitend van causaliteit, nog buiten beschouwing gelaten Ben’s onvervulde libidineuze roerselen van dat moment. Alles bijeen genomen spreken we hier in feite van een multivariate analyse.

Reageer
gravatar

En toch begint het ermee, dat Ben ‘beter beslagen ten ijs had moeten gaan’. (Met dank aan Piet Hein) Ik kan Ben in deze vooral de ‘Dama Bianca’ aanraden. De troostende werking van de warme chocoladesauce over de zoete smaak van het uitermate romige vanille(room-)ijs zal het verlies van de €0,75 extra op zijn budget ruimschoots compenseren. (vermits hij niet in de val trapt een prosecco te nuttigen ter begeleiding van zijn omgebouwde pizza)

Reageer
gravatar

Nou, rijker?
Het gaat hier wel om 0,75 omzet! Daar gaan de BTW, de inkopen en allerlei kosten nog af. Wat denk je bijvoorbeeld dat zo’n gisse Julia vandaag de dag nog kost? Dat kon je wel eens lelijk tegenvallen.

Reageer
gravatar

Capriciosa? Ben, uit bilthoven, ik ken ben nog uit de 4e goudsbloemdwarsstraat uit de jordaan, daar werkte hij als sijsjeslimer of sijsjesslijmer hij zong toen heee sapperiosia let op die letter de schrijfwijze! Ben dacht toen dat hij italiaans kon zingen! Ben bestelde niet alleen de verkeerde pizza, maar handelt als een yup,, terwijl hij een getogen jordanees is!

gravatar

De heldere reportage door dhr Van der Toren (waarvoor ik zeer erkenkelijk ben) noopt mij to het plaatsen van een korte opmerking. Als serveerster moet je het een en ander in huis hebben, dat moge duidelijk zijn. Het is geen vanzelfsprekendheid dat een klant na een filosofische gedachtenwisseling later nog besluit tot herhaalde bezoeken (zoals de reportage ook duidelijkaangeeft). Klanten als dhr Elker hebben op dit gebied een zorgvuldige behandeling nodig. Het roept bij mij wel de vraag op, of Julia haar pleidooi wel voldoende heeft doordacht, filosofisch-vaktechnisch gezien. Zij onderbouwde haar pleidooi door het maken van een vergelijking tussen een pizza en een vrouw, meer specifiek een omgebouwde pizza en een omgebouwde vrouw. Ik begrijp hoe verleidelijk het is om een dergelijke redenering te gebruiken in de hitte van het filosofische debat, ik begrijp hoe verleidelijk het voor de serveerster is haar klant van zijn 0,75 te scheiden, en ik begrijp hoe verleidelijk het filosofisch gezien voor onze Ben is toe te geven aan de 19 jarige. Maar logisch gezien is het maken van een vergelijking, in wat voor verleidelijke context ook, niet steekhoudend. Een dergelijke redeneertrant wordt door de moderne filsofie doorgaans afgewezen. Hierover filosoferend denk ik dat professor Ben zijn 19 jarige studente haar moet laten zakken voor dit tentamen filosofie. Al moeten we natuurlijk ook meewegen dat Julia haar baas ondanks dit alles 0,75 euro rijker heeft gemaakt.

Reageer
gravatar

Serveerster Julia is zo iemand die het verblijf in de horeca zo aangenaam kan maken. Wat een magistraal argument draagt zij hier aan.
Overigens is Haes zo iemand die de horeca een slechte naam bezorgt door te suggereren dat de prijzen sinds de invoering van de euro zo enorm gestegen zijn. 75 eurocent is fl. 1,65.

Reageer
gravatar

Ben moet zijn basispizzakennis nodig eens oppoetsen. Capricciosa’s worden niet door vrachtwagenchauffeurs gegeten, maar door taxichauffeurs. Als je dat niet weet, vraag je er ook om…

Reageer
gravatar

Ik begrijp zijn “rare” gevoel ten volle, maar ik zou waarschijnlijk adequater hebben gereageerd op die onbegrijpelijke prijsverhoging van 75 cent (let wel: het gaat hier wel om 75 EUROcent, dus toch ruim fl. 1,80!). Laat zo’n pizza bij ‘Palermo’ iets in de orde van € 8,00 kosten, dan heeft Julia (19) toch recht op een fooi van 10%, dus € 0,80. Ik zou haar dan slechts € 0,05 gegeven hebben en gezegd hebben dat ze de resterende € 0,75 maar van het te hoge bedrag moest aftrekken.

Overigens is die Julia (19) wel erg gis voor haar leeftijd. Misschien een beetje te gis.

Reageer
gravatar

Als data-analist had Ben toch moeten weten dat kennis macht is. Hij had beter beslagen ten ijs naar de pizzeria moeten gaan, maar hij heeft zijn les wel geleerd. Het spreekt echter wel in Ben’s voordeel dat hij uiteindelijk gewoon voor zijn aangepaste pizza heeft betaald. Sinds de rage van corrigerende tikken inmiddels is overgenomen door opgefokte rasidioot Hero Brinkman is de lol daar weer een beetje vanaf.

Reageer