“Privatiseer het Koningshuis”

Voorstel PvdA drukt kosten en verhoogt produktiviteit

Het kabinet krijgt onverwachts hulp bij het zoeken naar besparingen. Paul Tang, economisch woordvoerder van de PvdA, kwam vandaag met een plan om de 120 miljoen euro die het Koningshuis de Nederlanders jaarlijks kost terug te brengen naar nul. Hij pleit voor privatisering van de monarchie.

Tang: “Hoewel wij inzien dat de koninklijke familie na enkele eeuwen overheidssteun gewend is geraakt aan een uitkering, is het tijd om deze staatsmoloch op eigen benen te laten staan en te laten concurreren met andere koningshuizen. Het koningshuis heeft een duidelijk omschreven core business: zwaaien naar de mensen, koekhappen, zaklopen en publiekelijk aandacht vragen voor zaken als alfabetisme en microkredieten. Dat doen ze nu allemaal met overheidssteun, maar als je marktprikkels inbouwt, kan dat een stuk winstgevender.”

Tang noemt het huidige model ‘ouderwets en achterhaald.’ Volgens hem krijgt de Nederlandse burger niet de gestroomlijnde monarchie-ervaring die wel mogelijk is na vermarkting. Met name de mogelijkheid van een beursgang voor de Oranje B.V. spreekt hem aan. De waarde van de Oranjes werd door Quote geschat op 1 miljard euro maar is ook gelegen in minder tastbare ‘assets’. “Een goed opgeleide familie als deze is goud waard. Bovendien werken de Oranjes in allerlei beroepsgroepen die voor investeerders interessant zijn.” Naast beursgang is overname een optie. Naar verluidt hebben de Engelse Windsors en de sultan van Brunei hun interesse al kenbaar gemaakt.

Het voorstel kan niet bij iedereen op een warm onthaal rekenen. Kamerlid Ewout Irrgang (SP) verwacht dat de wachttijden bij het handenschudden met de koningin alleen maar zullen toenemen. “Burgers verdienen een gegarandeerd serviceniveau van hun koningin. Als we het cowboykapitalisme toestaan in de koninklijke paleizen, is de koningin straks alleen nog maar in te huren via de Speaker’s Academy.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

privatseren heel nederland
geld geld nederlands tewij hun zitten te genieten met geld van bezuiniging
kom wel tijd mishandelaar martelaren mordinaren

Reageer
gravatar

alleen maar praten over geld maar nooit nieuws alleen gel paraten

Reageer
gravatar

met een vermogen van miljarden, direct 75% belasting inhouden. stop direct de jaarlijkse uitkeringen en Nederlanders hebben allemaal enkele duizenden euro’s meer in hun knip.

Reageer
gravatar

En na de privatisatie en beursgang zoeken deze geldwolven dan vanzelf wel een nieuw koninkrijk waar de belastingfaciliteiten nog voordeliger zijn. Ik zeg “Doen!”.

Reageer
gravatar

Wim nummer drie,

Het vermogen van de Oranjes was aanvankelijk laag. Maar vanaf Juliaantje bleek alles toch beter te functioneren dan mocht worden verwacht. Ze kreeg er maar liefst vier, Bea kreeg er ook vier en de Waterprins kreeg er drie.

Tel de hele familie vanaf Willem de Niet-prater bij elkaar, inclusief de vele bastaarden, verdeel daaronder het vermogen, dan blijkt 800 miljoen Euro niet zo gek veel te zijn.

p.s.
Vergeet die miljarden, dat is gewoon kletspraat geboren uit jaloezie van de minder rijke koninklijke huizen Saksen-Coburg-Gotha, Windsor, Bourbon, Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, Bernadotte, Grimaldi en al die andere inteelt.

Reageer
gravatar

Het prive vermogen van de zogenaamde oranjes wordt geschat op 50 miljard euro, de beursgang van 1 miljard zoals hier gezegd is dus een lachertje. En bovendien wat hebben deze mensen ons te bieden wat een goed opgeleide koekhapper, handenschudder en wuiver niet kan.

Reageer
gravatar

@3 en @5 Ik verwacht dat Nederland dan verplicht is zich te houden aan de Europese aanbestedingsregels. Dat houdt onder andere in dat alleen de prijs telt, niet de kwaliteit.

Met andere woorden: iedere Janlul kan dan koning worden, ik zelf doe het bijvoorbeeld voor zo’n 50.000 euro plus dienstauto met chauffeur.

Reageer
gravatar

Yep, en kijk ook eens naar Willem van Oranje, de grondlegger van het koningshuis. Hij was de zoon van Willem de Rijke en Juliana van Stolberg. Juliana was de dochter van Botho VIII van Stolberg-Wernigerode en Anna van Eppstein-Königstein die weer een dochter was van Filips I van Eppenstein , graaf van Königstein, en Louise de la Marck. Als dat niet buitenlands klinkt!

Reageer
gravatar

@Woordenboek. Die zitten er nu toch ook al? Maxima is Argentijns, Lex’ vader is Duits, Bea’s vader is Duits, Juliana’s vader is Duits, Wilhelmina’s moeder is Duits, Wimpie 3’s moeder is Russisch. Weinig Nederlands bij zou ik zo zeggen.

Reageer
gravatar

Privatiseren is niet zonder risico, want gezien de omvang van het contract zou het Europees aanbesteed moeten worden. Voor je het weet zit er een buitenlander op de troon!

Reageer
gravatar

Naar verluit (+d) heeft huppeljuf Maxima al te kennen gegeven bij Dirk Scheringa te willen werken omdat ze in haar vorige baan zwart geld ook zo prachtig wit kon wassen. Prins Pils wil wel reclame maken voor onze grootste bierbrouwerij en oma Bea heeft zich bereid verklaard de oudjes die in bejaardenhuizen de hele dag in de stront zitten hun kont te wassen.

Reageer
gravatar

Gijsbert E. Zwam,

dat is een goed plan. Zie mijn comment hierboven; ieder gastgezin kan dan zijn eigen Koninklijke Familie in huis krijgen. Permanent.
Dat zou de band met het Volk pas versterken!

Reageer
gravatar

Irrgang verwacht een toename in de wachttijd bij het handenschudden.
Ik voorzie echter geen problemen mits dezelfde tactiek wordt toegepast als bij de goedheiligman die elk jaar weer in december ons lage land bezoekt.
Er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde hulp-sinterklazen en ik zie geen belemmeringen in het inzetten van meerdere ‘Beatrixxen’.
Voor wat betreft het aantal Maxima’s is er geen maximum. Voor haar echtgenoot zou kunnen worden volstaan met een Willem en een Alexander.

Reageer
gravatar

We zien dat de grootste kosten van het koningshuis in onroerend goed gaan zitten. Onderhoud en beveiliging van die paleizen, dat kost wat! Het is de goede mensen gegund, natuurlijk, maar als ik onze Koninklijke Famile een beetje goed inschat, zullen ze wel instemmen met het volgende plan, dat ik bedacht heb om deze kwestie tot een voor iedereen bevredigend einde te brengen:

het plan bestaat eruit, de paleizen over te doen aan het volk (de volkshand is snel gevuld). Deze kunnen bijvoorbeeld worden ingericht en verhuurd als evenementenhal, kartbaan, pretpark, lasergameruimte of feestzaal voor bruiloften en partijen.
De koninklijke Famile moet ergens wonen, uiteraard. Om het contact met het volk te bevorderen en in een dak boven de gekroonde hoofden te voorzien, zouden de Oranjes via een roulatiesysteem ondergebracht kunnen worden bij gastgezinnen in den lande.
Wekelijks een ander gezin, zodat het hele volk kan proeven van het gezelschap van de Moeder, Zoon, Schoondochter en Kleinkinderen des Vaderlands. Uiteraard gaat voor niets de zon op- men kan wat bijdragen in het huishouden als tegenprestatie voor de genoten gastvrijheid.

Reageer
gravatar

Kijk hier wordt ik weer moedig van!! Dit gaat alle zeilen bijzetten alle’ hens aan dek, zwabberen en wat Piet Hein al niet méér zei tegen zijn manschappen ter zee!!
Het koningshuis, ONS koningshuis gaat naar de beurs, ONZE beurs. Laten we wél even chauvinistisch blijven, het was pers lot van rekening ook ONZE KLM die op de beurs handelde en daarmee Air France inlijfde.
Vooruit….. naar Het Champs Elysée met ons allen, inlijven die boel nu zijn wij er klaar voor.
Ten aanval!!!

Reageer
gravatar

@bus: Misschien kunnen ze ons zeggen of de privatisering voor of na de apocalyps van 2012 zal plaatsvinden.

Reageer
gravatar

@Jan Klaassen. Is het geen idee om eens in de zoveel jaar verkiezingen te houden (zeg voor het gemak om de vier jaar) in plaats van een veiling te houden? Daarbij mogen dan alle Nederlanders stemmen (misschien vanaf een bepaalde leeftijd).

Op die manier komt de beste kandidaat altijd boven. Nederlanders zijn heus niet zo dom iemand als Balkenende als koning te kiezen.

Het lijkt mij een waterdicht systeem. Ik snap eigenlijk niet dat zulks nooit eerder bedacht is.

Reageer
gravatar

En dat nu de bezuinigd gaat worden op de reïntegratietrajecten!

Reageer
gravatar

Veilen! Als we de positie van monarch van Nederland nu eens om de vier jaar verpachten aan de hoogst biedende en de opbrengsten hiervan rechtstreeks in de staatskas laten vloeien; dan besparen we niet alleen geld, we verdienen er met z’n allen ook nog eens wat aan. Daarnaast is het ook nog een heel stuk democratischer omdat dan iedereen aanspraak kan maken op de titel van Zijne dan wel Hare Koninklijke Hoogheid.

Reageer
gravatar

De zorg van Ewout Irrgang siert hem. Het is dan ook zaak, de privatisering heel gericht te laten plaatsvinden. Om te voorkomen dat de monarchie onder buitenlandse invloeden komt te staan, zou kunnen worden overwogen de hoofdsponsors altijd Nederlands te laten zijn. Te denken valt aan ‘De Koninklijke Olieën Hare Majesteit’ en natuurlijk aan de ‘Calvé Pindakaas Kroonprins’ Het hoofdsponsorschap zou voor de eerste periodes tijdelijk tegen vriendenprijsjes en slechts op uitnodiging kunnen gaan gelden.

Reageer