Ferry Somigony niet erkend in Nederland

Amerika beschouwt GTST-acteur als 'extraordinary'

Sinds 1995 kent Nederland Ferry Somiogny als Rik de Jong uit de populaire soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden. Met zijn rebelse imago werd hij de blonde James Dean genoemd en in menig meisjeskamer hing zijn afbeelding aan de muur. De acteur maakte verder furore in series als BonBini Beach en Het Glazen Huis, maar kreeg nooit de erkenning van de pers en vakbroeders waar hij recht op had. In 2002 trekt hij de deur achter zich dicht en emigreert naar de Verenigde Staten. “Als Alien of Extraordinary Ability word ik hier op waarde geschat.”

Hollywood is het mekka van de filmindustrie. Elke dag komen er duizenden mensen aan met de droom om de nieuwe Tom Cruise te worden. De concurrentie is er moordend, weet ook de 34-jarige Somogiy nu. “Van een collega hoorde ik dat maar 1% van alle acteurs het lukt om een behoorlijke carrière op te bouwen. Als je te midden van al dat talent door de zeer strenge immigratiedienst als acteur met extraordinary eigenschappen beschouwd wordt, dan doet dat iets met je.”

Somigyoni heeft geen spijt van zijn vertrek en geniet van het Amerikaanse leven. In Los Angeles woont hij in een huis aan het strand en werkt hij als fitnessinstructeur. “Prachtig om hier bezig te zijn met acteurs die allemaal op zoek naar het perfecte lichaam. Ik kneed ze als het ware. Met acteren ben ik helemaal niet bezig. Ik heb bijzondere eigenschappen inderdaad, maar die moet je ook gericht inzetten. Ik krijg veel rollen aangeboden als high school scholier of Duitse strafkampbeul, maar dan kom je al gauw in de Rutger Hauer-hoek terecht. Aan straight-to-dvd werk ben ik nog niet toe. Niks mis mee hoor, maar dat laat ik liever over aan acteurs die niet over extraordinary abilities beschikken.”

Zijn relatie met Nederland omschrijft hij als halfslachtig. “Sinds een jaar of twee ben ik weer te zien in Goede Tijden. De serie is erg gegroeid sinds mijn vertrek. De verhaallijnen en karakters zijn een stuk gecompliceerder geworden. Toch doe ik het puur om mijn acteerspieren warm te houden totdat de film die bij me past voorbij komt. Een voetballer kan na een seizoen niet gespeeld te hebben ook niet uit het niets een Europa Cup-finale spelen. Kijk naar Van Basten in 1993. Dat is nooit meer goed gekomen.” Was het voormalig tienderidool bij zijn terugkeer dan niet bang voor de reactie van de vaderlandse pers? “Mensen schrijven dat je mislukt bent in Hollywood. Ik had niet anders verwacht van ze. Ik vind dat je pas kan oordelen als je er geweest bent. Anders heb je er geen idee van dat je niet als eerste de beste acteur de status krijgt van een immigrant met extraordinary abilities.”

“In Amerika weten ze de mensen op waarde te schatten. Als je hier een snackbar hebt, word je geen patatbakker genoemd maar een entrepreneur. Zoals een acteur een performer is. Bij mij zien ze iemand met extraordinary abilities. Ja, mensen in Nederland zullen me misschien als blaaskaak zien, maar ik kan het ook niet anders zeggen. Het zijn hun woorden en we hebben het wel over Amerika hier. Het land van acteurs als Brendan Fraser, Sean William Scott en Matt LeBlanc. In de toekomst hoop ik dat de naam Somigonyi ook in dat lijstje terecht komt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Die foto is niet van Ferry Somyogi, de senior projectmanager hierboven, en al helemaal niet van de soapster Ferry Somigonyi, over wie dit stuk gaat, maar van mij: Ferry Syomgogi. Ik word hier liever niet in betrokken, dus ik wil de redactie vriendelijk vragen om bovenstaande foto weg te halen. Hij kan me in ernstige problemen brengen met de overige leden van mijn motorclub.

Reageer
gravatar

Inderdaad. Die hebben altijd grijze haren en zijn wel gladgeschoren, dit in tegenstelling tot die brutale kop op de foto.
Dus je probeert de zaak weer eens te flessen.

Reageer
gravatar

Het irriteert mij ook mateloos dat ik hier altijd maar weer in betrokken moet worden. Weten jullie wel hoeveel telefoontjes ik krijg met verzoeken om mee te spelen in Nederlandse films, soaps, spelprogramma’s en buurtfeesten? Ik heb er een dagtaak aan! Dus nog 1 keer: de bekende televisiester Ferry heet Sogmoyi van zijn achternaam. Ik ben Ferry Somyogi, mijn naam lijkt misschien een beetje op de zijne, maar ik ben geen soapster, gewoon een senior projectmanager bij Akzo Nobel. Laat het nu voor eens en voor altijd afgelopen zijn met deze verwarring!

Reageer
gravatar

Ja nou breekt mijn klomp Anouschka! Ik geef net aan dat de correcte spellingswijze Somyogi is, ga je me de les lezen. Zo wordt het er natuurlijk nooit duidelijker op..

Reageer
gravatar

Volgens mij is het nog steeds Ferry Somogyi, en geen SomIogyi. Het irriteert me mateloos dat de “journalisten” van tegenwoordig niet hun bronnen checken, en gewoon een foute naam publiceren… om over de taalfouten nog maar te zwijgen… Erg slecht artikel!

Reageer
gravatar

Er schijnt onder lezers wat verwarring te zijn ontstaan over de correcte spelwijze van Ferry’s naam. De enige correcte spelwijze is ‘Ferry Somiogyi.’ Onze excuses aan Ferry en onze lezers.

Reageer
gravatar

Ik vind het een lichtelijk ver gezocht, van deze jongeman. Ik vrees zelfs, dat hij tracht in de voetsporen te treden van de illustere Gijsbert Klapschans, die zo roemloos is gestorven, maar niet dán, nadat hij de wereld tripleks heeft doen staan van zijn talenten. Dat de wereld -door de bank genomen- juist tóen even niet oplette, kan Gijsbert niet worden euvel geduid. Er nu met ‘s mans roem vandoor willen gaan gaat alle perken te buiten!

Reageer