Writersblock bij foto Silvie van der Vaart

Riooljournalistiek in crisis

Story Journalist Dirk Bots heeft een writersblock. Hij is vastgelopen in een ogenschijnlijke routineklus. Zijn werkgever verwacht 500 woorden bij de laatste foto van Silvie en Rafael van der Vaart, maar nu Bots alle invalshoeken compleet heeft uitgeput staan er slechts 143 woorden op papier. Botst vreest voor zijn toekomst als journalist. “Mijn gebruikelijke, speculatieve, oppervlakkige schrijfstijl… mijn vakmanschap. Het is opeens allemaal weg.”

De gewraakte foto toont het beroemde stel in het publiek bij een sportwedstrijd. Bots heeft een onbevestigde vermoeden dat het om een voetbalwedstrijd gaat van Real Madrid. Het stel ziet er gelukkig uit. Silvie kijkt haar man liefkozend aan met een stralende glimlach. Rafael kijkt met natuurlijke masculine blik naar zijn blaadje. Bot: “Mijn eerste ingeving was ‘Familie Van der Vaart eindelijk weer gelukkig’. Vervolgens heb ik geschreven over het flirtgedrag van Rafael met andere vrouwen. De jaloezie als gruwelijke splijtzwam, dat is prachtig. Meer dan twee alinea’s zat er echter niet in. Dan kan je maar beter opnieuw beginnen.”

Meerdere pakkende koppen volgen: ‘Silvie weer zwanger?’, ‘Silvie wil puppie’, ‘Raakt de kredietcrisis het superstel?’, ‘Ze blijven verliefd’. Maar bij iedere poging kwam Bots niet verder dan een alinea. Bots had ook wat ideeën voor meer diepgravende analyse stukken met ‘Keren ze ooit nog terug naar Nederland?’ en ‘Waarom zoon Damien zijn ouders zo gelukkig maakt’. De laatste kop lijkt geschikt voor een analyse met commentaar van gezinspsychologen, maar zonder foto met Damien is het ver gezocht. “Voor analyse stukken heb je toch minimaal twee citaten nodig”, zegt Bots.

De deadline nadert als Bots besluit om er een combinatie van twee koppen van te maken door de kredietcrisis te koppelen aan de puppiewens van Silvie. De doorgewinterde journalist denkt dat met twee aandachttrekkende woorden (‘kredietcrisis’ en ‘puppy’) in de aanhef, lezers zeker geboeid zullen blijven. Maar zeker is hij niet van zijn zaak. Betrouwbare tips voor de journalist in crisis zijn welkom. Mail al uw betrouwbare informatie en ‘gevoelige tips’ naar [email protected] (t.a.v. Bots).


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er moet toch een manier zijn om de nieuwste ontwikkelingen rondom Jan en Jolanthe te benutten. Dit is nog lang niet voldoende uitgebuit.

Reageer
gravatar

Ik ben blij dat Bots zijn journalistieke mores zo hoog in het vaandel draagt.

Overigens is de schrijver van het geschrevene briljant.

Reageer
gravatar

Ik zie toch wel een aantal details op deze foto waar ik met gemak 500 lyrische woorden over zou kunnen schrijven. Maar ja, ik ben dan ook een gewone, degelijke regiojournalist.

Reageer
gravatar

Terwijl het toch zo eenvoudig is, Bots! Koppel de kredietcrisis aan het feit dat Sylvies kleurspoeling al wel heel ver uitgegroeid is. Dan kan je er de onvervulde puppywens – want waar is dat beest op de foto? – er ook nog makkelijk in verwerken. Zul je zien dat je uiteindelijk nog moet gaan schrappen om die 500 woorden te halen.

Reageer