Toneelgroep Amsterdam bewerkt Bambi

Acht uur durende uitvoering op basis van Foucault

bambiToneelgroep Amsterdam kondigde vandaag een interessant nieuw project aan. Artistiek leider Ivo van Hoven wil alle films die hij ooit heeft gezien op het toneel gaan brengen, te beginnen met een acht uur durende bewerking van Disneyklassieker Bambi in het theaterseizoen 2010-2011.

“Bambi was mijn eerste filmervaring, ik zag de film op mijn zevende met mijn oma. Een verpletterende ervaring”, aldus de gevierde theatermaker, die de afgelopen jaren moderne bewerkingen van films van John Cassavetes, Ingmar Bergman en Luchino Visconti op de planken bracht. “De inherente tragiek van de film probeer ik nu te vertalen naar een nieuwe omgeving.” Huisacteur Alwin Pulinckx, die de rol van Stampertje op zich neemt, moet nog bijkomen van de eerste doorlopen. In de toneeladaptatie is Stampertje een biseksuele, aan hepatitis lijdende zwerver geworden. “Je krijgt de kracht van het oorspronkelijke stuk mee, maar daarnaast is de extra betekenis die het stuk anno 2009 heeft gekregen, in een tijd waarin geen idool meer veilig is, een extra aanzet tot nadenken.”

Volgens Van Hove wordt Bambi gestigmatiseerd en is het grote publiek blind geworden voor de grotere thema’s in dit meesterwerk. Naast de originele film zal de toneelvoorstelling nader ingaan op de moderne verhouding tussen mens en natuur. Door de acteurs grotendeels naakt te vertonen wordt de domesticering van de innerlijke wildeman gethematiseerd. Geïnspireerd door Michel Foucaults l’Histoire de la sexualité onderzoekt Bambi het menselijke beeld van de zogenaamd ongerepte natuur en de onderliggende machtstructuren die aan de gebruikte terminologie ten grondslag liggen.

Niet alleen de duur van het stuk (een bewerking van het oorspronkelijke script van de 70 minuten durende film) zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen, ook de vermelding dat de acteurs grotendeels naakt rond zullen lopen in de ‘familievoorstelling’ heeft tot boze reacties geleid. Van Hove is het niet eens met de critici, die hij bekrompenheid verwijt: “Als de heren moraalridders eens hun neus buiten de deur zouden steken in plaats van in de werken van Augustinus, zou wellicht opvallen dat er buiten een hele naakte natuur rondloopt. Als Disney zijn werken niet hoefde te kuisen, lijkt me dat anno 2009 helemaal een gotspe.”

Wie de rol van Bambi zal spelen, is een goed bewaard geheim. Geruchten gaan dat Chantal Janzen is gevraagd als gastactrice. Onder bezielende leiding van Van Hove komt Toneelgroep Amsterdam in de nabije toekomst ook met bewerkingen van onder meer Police Academy III, Spice Girls: The Movie en Gigli.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik was gisteravond bij de try-out aanwezig. Wat een vreselijk
stuk. Marcel van Dam als Bambi is een onvoorstelbare miscast.
“U bent een minderwaardig mens!”. “U bent een minderwaardig mens!”. En dat dan 8 uur lang.
De zwarte Suzuki Swift is wel een vondst. Maar God weet waarom ze er emmers Joppie-saus overheen gooien.
Zonde van je geld. Zeg ik.

Reageer
gravatar

De combinatie van lang en gelukkig leven, komt -gelukkig- maar zelden voor. Als er sprake is van een lang leven, is dat doorgaans goed gevuld met kommer, kwel zorg, ellende en zowel narig-heden als ook -verleden.
In het geval van gelukkig is dit doorgaans geen lang leven beschoren. Realisme viert dus ook in Bambi hoogtij! (Was het niet een documentaire?)

Reageer
gravatar

Bambi’s moeder schijnt een relatie te beginnen met de zus van Stampertje (Meeldraadje genaamd), in de tijd waarin het stuk speelt zeker een sociale dood te noemen. Echter geen lang en gelukkig leven.

Reageer
gravatar

Ik ben vooral heel benieuwd naar Van Hove’s interpretatie van de super realistische film “Deep throat”.

Reageer