Microsoft gooit het roer radicaal om

'Windows Wombat' symbool van nieuwe koers

Steve Ballmer, topman van Microsoft, onthulde gisteren op een internationale topconferentie het nieuwe beleidsplan van het software-concern. “We willen het over een hele ander boeg gooien” sprak Ballmer. “Bedrijven als Apple en Google focussen op gebruiksvriendelijkheid, stabiliteit en intuïtieve bediening. Wij gaan radicaal de andere kant op.”

Het opvallendste aan de plannen van Microsoft is de vernieuwende rol die de gebruiker speelt. Hij of zij wordt voortaan verondersteld ‘intensief en probleemoplossend’ te werk te gaan. Zo doen mensen tijdens het gebruik allerlei nuttige vaardigheden op, aldus Microsoft. Het nieuwe besturingssysteem, Microsoft 7, bevat diverse functies die deze nieuwe koers inhoud geven. Ballmer licht toe: “De autoformat functie zal bijvoorbeeld niet meer uit te schakelen zijn. Dat betekent dat wij met geavanceerde modellen voorspellen hoe je wil dat je tekst er uit komt te zien en welke woorden je eigenlijk wilt gebruiken. Wij zijn er van overtuigd dat wij een goed beeld hebben van wat de gebruiker wil. Mensen kunnen niet langer zomaar wat aanrommelen.”

Ook andere Windowsklassiekers keren terug. De paperclip bijvoorbeeld, die gebruikers voorzag van nuttige tips, krijgt een nieuwe gedaante. “Het boegbeeld van onze nieuwe koers is de Windows Wombat. Dit zal je beste Windowsvriendje worden. Hij geeft bijvoorbeeld elke vijf minuten een nuttige tip. Ook zal het digitale speelkameraadje automatisch zinnen aanvullen, verder raadt hij welk programma je graag wil gebruiken en start dat programma meteen voor je op. Bovendien maakt hij leuke geluidjes, verstopt hij speels je folders en moet je hem regelmatig voeren. Zo combineren we functionaliteit, complexiteit en plezier in één gezellig product.”

Windows-producten werden tot nog toe bijgewerkt door middel van ‘online updates’. Ook dit systeem was voor verbetering vatbaar, aldus Ballmer. “Wij willen het zogenaamde ‘bugfixen’ graag samen met de gebruiker doen. Iedereen die een Windows product aanschaft wordt dan ook automatisch ‘Windows Warrior’. Dan ben je eigenlijk een speciaal soort werknemer: je krijgt een gratis badge, en kunt met korting allerlei Windows goodies aanschaffen. Het enige wat je ervoor terug hoeft te doen is 5 bugs per maand te rapporteren, het liefst met suggesties voor verbetering.”

Het door velen gevreesde ‘blue screen of death’, een scherm dat wordt getoond als er iets misgaat met de computer, krijgt in Windows 7 een belangrijke functie. “Het grootste gevaar voor de toekomst is wat ons betreft dat mensen niet bekwaam genoeg zijn in diverse installeer- en softwarevaardigheden en dat ze vergeten om regelmatig een reservekopie te maken van hun gegevens. Daarom zullen we zorgen dat het diverse malen per jaar noodzakelijk is om Windows opnieuw te installeren. Wij zijn er van overtuigd dat we hiermee een hele generatie slagvaardige, getalenteerde en probleemoplossende computergebruikers creëren” aldus Ballmer. Binnenkort kunnen gebruikers kennismaken met de nieuwe koers. Windows heeft er veel vertrouwen in en zegt uit te kijken naar de verraste reacties op de vele ‘verstopte verrassingen’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is dat ik nu pas dit artikel onder ogen krijg anders had ik eerder gereageerd.

Ik zou willen neuken? Oh, excuus, Windows vult automatisch mijn zinnen aan naar mijn voorkeuren.
Maar om verder te gaan, het zou jhgrtdvbsvegg zijn om met een jjdjjhe product te kunen werken.

Zullen we spelen?
Nee!! Wegwezen Wombie!

Reageer
gravatar

Misschien nog een tip voor Steve:
Een aantal keer per jaar de Paperclip laten verschijnen die mededeelt dat hij alles gaat wissen en opnieuw gaat installeren. Een fantastische methode om gebruikers te wijzen op het belang van backups en ze gelijk installatievaardigheden laat opdoen. Eens per jaar wordt – onaangekondigd! – MS-DOS of CP/M op het scherm gezet. Een nuttige les voor de de gemakzuchtige point-and-clickgeneratie van tegenwoordig. Bijkomend voordeel is de verminderde gevoeligheid voor virussen en andere malware; dit kan Steve weer verkopen als een safety feature. Ik kan niet wachten en heb me als betatester opgegeven.

Reageer
gravatar

Ik vind het dubbel, die plannen.
Enerzijds willen ze alles voor de gebruiker makkelijker maken, door bijvoorbeeld zinnen te typen en het woordgebruik alvast in te vullen de de opmaak te bepalen.
Anderzijds verwachten ze van de gebruiker juist een veel actievere houding aangaande installeren en zelfs programmeren.
Persoonlijk zou ik dat liever andersom zien. Zelf mijn woorden en opmaak kiezen en gewoon blind kunnen vertrouwen op de software.
Misschien moet ik maar gewoon terug naar WP 5.1 onder DOS.

Reageer
gravatar

Ik kan toch echt bijna niks leukers bedenken dan Windows een paar keer per jaar opnieuw installeren.
En welke systeemeisen gaan er weer aan dit leuke-geluiden-makende,-om-de-5-minuten-opduikende virtuele hamstervriendje verbonden worden?

Reageer
gravatar

Dus Microsoft erkent hiermee dat het instabiele, onveilige en niet gebruikersvriendelijke software maakt maar wel software wil gaan maken wat je routine door de war schopt door een mol die je kunstjes moet gaan leren, je het werken lastig maakt door folders te verstoppen en koddige geluidjes maakt.

Ben ik nou seniel aan het worden of is Steve B. dat al een tijdje?

Reageer
gravatar

@Flauwekul: Windows bashen? Volgens mij wordt hier perfect een richting beschreven, die Windows al een tijd geleden ingeslagen is. Kennelijk heeft Microsoft dat nu zelf ook ingezien, wat ik een hele verbetering vind. Ken Uzelve, is immers nog steeds een bron van wijsheid. Vandaaruit kun je pas echt aan verbeteringen en verdieping werken.
Hulde voor Microsoft, want het eist veel morele moed om je eigen eigenschappen onder ogen te zien. Maar daaruit vloeit wel veel vernieuwing voort.
En hulde voor de Speld, die weer eens een zeer scherp en bij de tijd is.

Reageer
gravatar

“De artikelen die geplaatst worden op deze website zijn persiflerend, satirisch of parodiërend van aard.”

Jammer dat Windows niet verder komt dan humorloos computer-bashen…

Reageer
gravatar

“De artikelen die geplaatst worden op deze website zijn persiflerend, satirisch of parodiërend van aard.”

Jammer dat dit artikel niet verder komt dan humorloos Windows-bashen…

Reageer
gravatar

Wombat, ik moet er niet aan denken. Ik ben goed in staat zelf te bepalen wat ik wil doen, daar heb ik alle zogenaamde goed bedoelde adviezen en aanwijzingen niet voor nodig.

Reageer
gravatar

Olie vanavond nog al je klokken zodat je straks soepeltjes de wintertijd kan instellen. Vergeet niet je dakgoot te vullen met pinda’s voor als je later honger krijgt. En vindt je alleen douchen ook zo saai? Neem eens een brandnetel mee!

gravatar

En daarom ligt Windows al jaren aan kop wat betreft klanttevredenheid, veiligheid en originaliteit. Dat blauwe scherm mag wel een keer een upgrade krijgen. Een mooie foto van Bill Gates bijvoorbeeld, opdat wij hem niet vergeten.

Reageer
gravatar

Volgens mij is er niets nieuws onder de zon. Dat zijn toch allemaal features waar Windowsgebruikers al sinds jaar en dag van kunnen genieten. Al sinds Microsoft in 1992 of was het 93 met Windos 3.11 op de markt kwam. Daarvoor was het met DOS natuurlijk nog meer genieten, toen mochten de gebruikers allerlei ondoorzichtige commando’s onthouden en proberen toe te passen.

Reageer