Google neemt Moldavië over

'GoogleCountry' nieuwste project zoekgigant

Google begon in 1998 als zoekmachine en is uitgegroeid tot een van de grootste en meest veelzijdige internetbedrijven ter wereld. Services zoals Gmail en Google Earth zijn bij vrijwel iedereen bekend. Het nieuwste project van Google heet GoogleCountry en voor dit project wil het bedrijf een heel land gaan aankopen. Moldavië is de belangrijkste kandidaat.

“Je kunt als groot bedrijf niet op je lauweren rusten” aldus woordvoerder Vern Wayne. Google wil zijn concurrenten een stap voor blijven, zegt hij. “Microsoft toonde vorig jaar al belangstelling voor Paraguay en Yahoo heeft verkennende gesprekken gevoerd met Vanuatu. Wij hebben iets langer nagedacht, maar onze plannen zijn nu wel een stuk concreter.” Volgens Wayne is Moldavië met zijn 4,3 miljoen inwoners ‘prima te indexeren’ en zullen de Moldaviërs binnen drie maanden na de overname volwaardige GoogleCitizens zijn.

Het hele land wordt ingrijpend gereorganiseerd. Gagauzia en Trans-Nistrië, waarvan de status omstreden is, worden afgestoten. Google wil deze gebiedsdelen aanbieden via eBay. “Normaal veilt eBay geen landen, maar het lijkt erop dat ze hiervoor een uitzondering willen maken” aldus Wayne. Moldaviës huidige 32 arondissementen en 5 gemeenschappen worden heringedeeld in 16 ‘bits’. Elke bit bevat een evenredig deel van de bevolking, gerangschikt naar populariteit.

Een functie waar reikhalzend naar wordt uitgekeken is de ‘CountryView’. Met behulp van onder meer kleine modelvliegtuigjes, permanente webcams en onderhuidse chips bij de GoogleCitizens is elke vierkante meter van Moldavië binnenkort digitaal in realtime te raadplegen. In Google Labs krijgen verschillende bedrijven de gelegenheid om vernieuwende reclamestrategieën uit te proberen. Een veelbelovende beta-functie in GoogleCountry is GoogleYou, waarbij Moldavische huwelijkskandidates gesorteerd worden op hun persoonlijkheidseigenschappen.

Als Moldavië eenmaal is veranderd in een goed lopend land, wil Google er ook zijn servers plaatsen. Bij groot succes worden de investeringen uitgebreid. Google heeft interesse getoond in Afrika. Volgens het bedrijf zijn de verschillende bevolkingsgroepen op dat continent bijzonder slecht geïndexeerd. GoogleGenetics is momenteel bezig met een eerste opzet.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Via Wikileaks heb ik laatst kunnen lezen dat Google van plan is om GoogleArmy op te richten om landelijke concurrenten aan te kunnen. Misschien zullen ze dat in Moldavië gaan oprichten?

Reageer
gravatar

Vlaanderen ligt toch veel meer voor de hand

Reageer
gravatar

Neen, Rogier! Het is zelfs heel slim: zie Moldavië als een relatief onschuldige opstap. Als daarná Angola aan de beurt komt, kan daarmee ook de Chinezen de wind uit de zeilen worden genomen. Het is bekend, dat China ‘ouderwets’ imperialistisch investeert in Angola. Als dat land echter plots wordt overgenomen door Google, zal het veranderen in een soort ‘Googlola’ of wellicht ‘Angooglola’. Daar zullen de Chinezen nog een zware dobber aan hebben, eer zij dat kunnen bijbenen. Questie van op tijd en creatief zijn.

Reageer