AEX stijgt met 0.02%

Analisten staan voor raadsel

De beursdag van de AEX nam gisteren een onverwachte wending. Geheel tegen alle prognoses in schoot de index met 0,02% omhoog. Nederlandse analisten staan voor een raadsel, maar ook internationaal wordt onzeker gereageerd.

“Dit patroon heb ik in mijn 32 jaar bij Van Lanschot nog niet eerder gezien”, aldus een verbouwereerde Thomas Gaastra, senior analist. “5 dagen daling, dan twee dagen met 1,5% omhoog, daarna een korte terugval en dan vandaag weer met 0,02% omhoog. De markt reageert duidelijk op het akkoord in het crisisoverleg. Of op het aantrekken van de staalmarkt. Wat ons betreft hét moment om in te stappen.”

Anderen manen tot een meer behoudende koers. Hedgefondsmanager Theo Linden vindt de recente cijfers reden genoeg om grote investeringen uit te stellen. “Deze stijging is toch heel frappant”, sprak de onrustige Linden, “En past eigenlijk totaal niet in onze prognoses. Om die reden zijn we voorzichtig. Ik wil eerst zien wat Frankfurt doet. Niet het moment voor kwistige uitgaven.” Professor Macro-economie Gerard Desmet zoekt de oorzaak van de stijging elders: “Het kunnen meerdere dingen zijn. Japan lijkt mij een hele plausibele oorzaak. Toyota heeft het eigenlijk heel aardig gedaan het afgelopen kwartaal, en op dagen als deze zie je dat heel duidelijk terug.” Ook sluit de academicus het naderen van de lente als mogelijke oorzaak zeker niet uit. “Uit ons onderzoek blijkt dat mensen meer gaan uitgeven wanneer de temperatuur stijgt. Met zulk mooi weer als afgelopen weekend zou dit eigenlijk helemaal niet als verrassing moeten komen. Al regent het nu weer.”

Ondanks de onzekerheid en onrust ziet Minister Bos geen reden om in te grijpen. “We hebben dergelijke patronen eerder gezien. Het is inderdaad waar dat deze specifieke stijging, zeker in combinatie met de cijfers van de Nasdaq en de Dax, nog nooit is voorgekomen. Desondanks prediken wij rust, en wachten we andere cijfers rustig af. Het laatste wat Nederland nu nodig heeft is paniek op basis van voorbarige conclusies. Het is onze taak als overheid om Nederland financieel gezond te houden, en die taak nemen we serieus.”

Wat de oorzaak ook is, één ding staat vast: de naweeën van de onzekere dag zullen nog lang doorklinken. Volgens diverse toonaangevende beursanalisten is het heel goed mogelijk dat beurzen wereldwijd als gevolg van het Nederlandse nieuws flink hoger, of mogelijker zelfs lager, zullen openen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Op de daggrafiek is het duidelijk; een hanging man gevolgd door een kop-schouder-lulpatroon.
Het gaat, zo klaar als een klontje verder upperdepup. Tenzij er toch een verrassing in de pijplijn zit…..

Reageer
gravatar

Up-date: het blijkt niet langer te gaan om eenvoudige schommelingen. Er wordt gewag reeds gemaakt van ‘gestuiter’. Naar verluidt, zou er a.g.v. Het Gestuiter zelfs sprake zijn van Beursheid. Wie HET weet, mag “HET” zeggen.

Reageer
gravatar

Kijk, daar hou ik nou van. Duidelijke analyses, die helder zijn als bier en die geen enkele verdere uitleg, doordraaiende werelden, wittepauwenmannen, snerpende kleeries of koukleumende ferries meer nodig hebben. En omdat ik een gelovig mens tracht te zijn ben ik nu flink aan het sparen om bij de eerste zwaluwtjes onmiddellijk drie eurotjes te gaan verbrassen.

Reageer
gravatar

Hetzelfde fenomeen lijkt zich bij de zeespiegel voor te doen: uit eigen waarneming heb ik laatst geconstateerd, dat het water tegen de pier aan werkelijk van moment tot moment veranderde. Op sommige momenten, vooral als er iets langsvoer, schommelde het niveau zelfs enorm. Zo zie je maar, hoe kleine invloeden op de wereld grote gevolgen hebben.

Reageer