Shutterstock / Santiherllor / CapturePB

Shutterstock / Santiherllor / CapturePB

Onderzoek: radioactief koelwater uit Fukushima jarenlang verkocht als Aquarius

Japan is begonnen met het lozen van radioactief koelwater uit Fukishima in de Stille Oceaan, tot afgrijzen van andere landen als China en Zuid-Korea. Japan verweert zich tegen de hevige kritiek en wijst op recent onderzoek, waaruit blijkt dat het radioactieve koelwater al jarenlang verkocht wordt als het sportdrankje Aquarius. “Smakelijk is het niet nee, maar écht gevaarlijk ook niet”, stelt de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Yoshimasa Hayashi.

Het onderzoek, dit jaar uitgevoerd door de Universiteit van Massachusetts, wijst uit dat radioactief koelwater uit de verwoeste kerncentrale Fukushima het belangrijkste bestandsdeel is van bijvoorbeeld Aquarius Isotonic Blue Ice, verkrijgbaar in supermarkten en zo ongeveer elke sportkantine. De enige andere ingrediënten zijn suiker en Dasty-schoonmaakmiddel.

“Zo blijkt maar: dat radioactieve koelwater uit Fukushima is niet dodelijk of extreem gevaarlijk. Het is natuurlijk niet goed voor je, maar zolang weerloze sporters het na een partijtje voetballen of hockeyen kunnen drinken, kunnen wij het ook gewoon lozen in de Stille Oceaan”, zegt Hayashi. Een woordvoerder van Aquarius laat weten dat het bedrijf teleurgesteld is dat een deel van het koelwater wordt geloosd, maar meldt tegelijkertijd trots dat er een nieuw sportdrankje (Aquarius Hyper Dirt Yellow) op komst is met Cif Ultra Ontvetter als belangrijkste ingrediënt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *